Wat zijn de gevaren van heffen en tillen?

Meer dan de helft van de volwassenen wereldwijd heeft regelmatig last van rugklachten. De schuldige? Een foute hef- en tilhouding! Werknemers die tijdens het werk regelmatig zware lasten heffen en tillen lopen het grootste risico.

Zware lasten heffen en tillen vergt heel wat van de wervelkolom. Aandoeningen aan de rug die het gevolg zijn van fysieke overbelasting zijn veelvoorkomende oorzaken voor afwezigheden. Op lange termijn kan een foute hef- en tilhouding voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen. 

Hoe maakt u als werkgever een verschil? Risicoanalyse en preventie

Als werkgever is het wettelijk gezien uw verantwoordelijkheid om eerst en vooral te voorkomen dat uw personeel zware lasten manueel hanteren. Is er geen andere optie dan het manueel heffen en tillen? Dan moet u een risicoanalyse (laten) uitvoeren.

De resultaten uit die analyse vormen de basis voor het opstellen van preventieve maatregelen. Met die maatregelen beperkt u het risico op fysieke overbelasting van uw medewerkers.

Distributiemedewerker

Hoe zorgen voor een correcte en veilige aanpak van dragen, heffen en tillen? Opties en tips voor werkgevers

U wilt de rug van uw werknemers zoveel mogelijk sparen. Hoe kunt u ervoor zorgen dat zij lasten op de juiste manier tillen, heffen en dragen?

Optie 1: Voorzie hulpmiddelen

De beste manier om kwetsuren te vermijden? Ervoor zorgen dat uw werknemers geen zware lasten moeten heffen of tillen. Voorzie daarom de juiste hulpmiddelen om het manueel heffen, tillen en dragen van lasten zoveel mogelijk te beperken.

Een machinale oplossing of hulpmiddel is natuurlijk niet altijd voorhanden. Een goed alternatief is het schuiven of rollen van zware voorwerpen

Op zoek naar de juiste preventieadviseur?Vergelijk het aanbod en krijg advies!

Optie 2: Pas de werkomgeving aan

Heffen en tillen kan noodzakelijk zijn. Is het niet mogelijk om overal de nodige hulpmiddelen te voorzien? Dan kunt u de werkomgeving aanpassen waar nodig. Denk maar aan het aanpassen van de tilhoogte, het aanpassen van de lasten zelf, of het aanmoedigen van teamwerk. Een zware last verspreiden over 2 of meer werknemers kan het risico op rugklachten aanzienlijk verkleinen.

Tip: Stel een maximaal hef- en tilgewicht in. In de meeste ondernemingen wordt de bovengrens voor het gewicht van manueel gehanteerde lasten bepaald op 15 kilogram.

Optie 3: Organiseer een opleiding rond rugvriendelijk heffen en tillen van lasten, voorwerpen of personen

Tijdens een opleiding rond rugvriendelijk heffen en tillen, worden uw werknemers geïnformeerd over de correcte manieren om zware lasten te hanteren. Een goede tilopleiding informeert werknemers over de risico’s van een foute til- en hefaanpak, en motiveert hen om de beschikbare hulpmiddelen te gebruiken

Optie 4: Ergonomiebeleid

Bovenstaande opties komen pas echt tot hun recht in een ruimer ergonomiebeleid. Dat bestaat uit zowel het beschikbaar stellen van hulpmiddelen als het aanpassen van de werkomgeving en het opleiden van uw werknemers. Een preventieadviseur is daarin een waardevolle bondgenoot.

Distributiemedewerker aan het werken

Uw mensen zo goed mogelijk beschermen? Schakel een preventieadviseur in

Een doeltreffend ergonomiebeleid uitwerken, doet u niet alleen. Een preventieadviseur kan u bijstaan bij het analyseren van risico’s op de werkvloer, en helpt u met het uitwerken en uitvoeren van een efficiënt beleid.

Heeft u nog vragen over ergonomie op het werk, of bent u op zoek naar een preventieadviseur voor uw onderneming? Vul dan onderstaand formulier in. U ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies van specialisten en offertes op maat. Zo vindt u snel en eenvoudig een oplossing voor uw onderneming!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Heeft u reeds een dienst voor preventie en bescherming op het werk?
2*. Hoeveel medewerkers heeft u?
3*. Vanaf wanneer wenst u beroep te doen op een preventieadviseur?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.