Wat is beeldschermwerk?

Beeldschermwerk is al het werk dat werknemers uitvoeren achter een beeldscherm. In de meeste gevallen gaat het om computerwerk. 

Beeldschermwerk

Risico’s: Welke klachten kunnen werknemers krijgen door beeldschermwerk?

Langdurig achter een beeldscherm zitten kan gepaard gaan met enkele specifieke problemen. Het gaat vooral om volgende klachten:

  • Oogklachten.
  • Nekklachten.
  • Schouderklachten.
  • Armklachten.
  • Rugklachten.

Op lange termijn kan beeldschermwerk ook leiden tot stressklachten. Beeldschermwerk dat gepaard gaat met langdurig zitten, kan bovendien het risico op hart- en vaatziekten verhogen.

Wetgeving: Hoe moet u beeldschermwerkers ondersteunen?

Sinds 2016 is het periodiek medisch onderzoek voor beeldschermwerkers niet langer verplicht. Als werkgever moet u evenwel waken over het welzijn op het werk, en dus ook over de gezondheid en veiligheid van uw werknemers. 

Sinds 2016 moet u volgens de wetgeving om de 5 jaar een risicoanalyse uitvoeren van het beeldschermwerk. Aan de hand van de resultaten uit die analyse moet u de nodige preventieve maatregelen treffen. Die maatregelen moet u opnemen in het globaal preventieplan van uw onderneming.

Op zoek naar een preventieadviseur?Vergelijk offertes en krijg advies!

Risicoanalyse beeldschermwerk

Tijdens de risicoanalyse van het beeldschermwerk worden de werkplekken grondig geïnspecteerd. Zowel de bureaustoelen als de bureautafels, de gebruikte schermen en computeraccessoires worden nagekeken. Ook de verlichting, de kantoorinrichting en het omgevingsgeluid worden aan een onderzoek onderworpen.

De evaluatie verloopt volgens de normen en richtlijnen omtrent beeldschermwerk. Zowel individuele werkplekken als volledige werkposten worden geëvalueerd. Uit de analyse moet u 2 zaken meenemen:

  1. Noodzakelijke aanpassingen. Die moet u zo snel mogelijk doorvoeren.
  2. Opmerkingen. Die neemt u op in het globaal preventieplan en het ontwerp- en aankoopbeleid.

Preventie: Wat te doen om klachten te voorkomen? 5 Tips

Beeldschermwerkers brengen heel wat uren per week door achter een computer- of ander scherm. Met volgende tips kunt u heel wat klachten voorkomen.

1. Hoe lang mogen werknemers achter een beeldscherm zitten?

Idealiter nemen beeldschermwerkers om het uur pauze om weg te kijken van het scherm en even recht te staan of rond te wandelen. Daarmee ontlasten ze niet enkel hun ogen, maar ook hun rug.

Hoeveel pauze nodig?

Een schermonderbreking van 5 tot 10 minuten is ideaal. Het is daarbij ook aangeraden om frequente en korte pauzes te nemen. Om het uur 5 à 10 minuten wegkijken van het scherm zou gezonder zijn dan bijvoorbeeld elke 2 uur een pauze van 20 minuten in te lassen.

2. Checklist: staat het scherm juist?

Hoe moet het beeldscherm staan?

  • De bovenkant van het scherm staat op ooghoogte.
  • Het scherm staat op armlengte (50 tot 70 centimeter) van de werknemer.
  • De werknemer kijkt loodrecht op het beeldscherm.

Zijn die 4 punten afgevinkt? Dan vermijden uw werknemers dat ze hun nek overstrekken of net te veel buigen

Meer weten?

3. Stel het scherm juist in

Een correct ingesteld beeldscherm maakt een enorm verschil. Het beeld is voldoende scherp, en is vrij van reflectie en glans. Het contrast tussen de achtergrond en de tekens zorgt dat de werknemers tekst duidelijk kunnen aflezen zonder hun ogen extra in te spannen.

4. Correct gebruik van toetsenbord en muis

Schouder-, arm- en polsklachten vermijden? Let dan goed op hoe uw werknemers het toetsenbord en de muis van hun computer gebruiken.

Eerst en vooral moet er voldoende ruimte (zo’n 15 centimeter) tussen de tafelrand en het toetsenbord zitten. Zo kunnen beeldschermwerkers hun polsen op het tafelblad laten rusten. Idealiter kan het toetsenbord ietwat hellend geplaatst worden. Het toetsenbord maakt ook geen deel uit van het beeldscherm. Voor laptops die langdurig gebruikt worden moet u dus een apart toetsenbord voorzien.

Daarnaast moeten werknemers de muis comfortabel kunnen bewegen. Die beweging vertrekt vanuit de voorarm, zodat de ellebogen stil blijven. De voorarm moet voldoende ondersteund worden. Er dient ook voldoende ruimte te zijn om de muis vrij te bewegen.

5. Juiste zithouding

Ook de juiste zithouding is van belang. Een correcte, comfortabele werkhouding helpt nek-, rug- en schouderklachten voorkomen.

Goede lichaamshouding op de werkvloer

Meer weten over de juiste houding voor beeldschermwerkers? Contacteer een preventieadviseur voor advies op maat

Als werkgever staat u in voor het welzijn op het werk. Een goed ergonomiebeleid met de juiste maatregelen voor werknemers die beeldschermwerken kan een enorm verschil maken in het ziekteverzuim.

Heeft u vragen over beeldschermwerk en ergonomie, of bent u op zoek naar een preventieadviseur? Vul dan onderstaand formulier in. U ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies op maat en offertes van preventieadviseurs. Zo vindt u in enkele klikken een duurzame oplossing voor uw bedrijf!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Heeft u reeds een dienst voor preventie en bescherming op het werk?
2*. Hoeveel medewerkers heeft u?
3*. Vanaf wanneer wenst u beroep te doen op een preventieadviseur?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.