Prijzen: Hoeveel kost merbau parket?

Merbau lamelparket is verkrijgbaar vanaf 50 euro per vierkante meter (zonder plaatsing of btw). Voor een massief merbau parket mag je rekenen op een prijs van 90 euro per vierkante meter. Hoe dikker het parket (of de toplaag van lamelparket) en hoe hoger de kwaliteit van het hout, hoe hoger de prijs.

Enkele richtprijzen, exclusief btw, plaatsing en afwerking:

  Massief merbau parket Lamelparket merbau
Badkamer (gemiddeld 9 vierkante meter) € 810 € 450
Slaapkamer (gemiddeld 13 vierkante meter) € 1.170 € 650
Woonkamer (gemiddeld 35 vierkante meter) € 3.150 € 1.750
Prijzen voor merbau vloeren vergelijken?
Ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat en bespaar kosten
arrow Ontvang offertes

Zijn massief parket en lamelparket duurder dan laminaat?

Over het algemeen zijn zowel massief parket als lamelparket duurder dan laminaat. Hoeveel je precies betaalt, is natuurlijk afhankelijk van de houtsoort van het massief parket of lamelparket, en de kwaliteit en toplaag van het laminaat.

Massief parket bestaat uit volwaardige houten planken. Lamelparket bestaat uit verschillende lagen houtvezel of multiplex, afgewerkt met een massief houten toplaag van enkele millimeters tot enkele centimeters breed. 

Laminaat bestaat ook uit verschillende laagjes (vaak houtvezel of multiplex), maar wordt afgewerkt met een laag kunststof. Die kunststof toplaag kan voorzien worden van heel wat designs, waaronder designs met houtlook en houttextuur.

Bovenaanzicht van een merbau parket met smalle stroken.

Eigenschappen merbau hout

Merbau hout wordt gewonnen in onder meer Zuidoost Azië en Nieuw Guinea. Het is een tropische hardhoutsoort. Maar wat moet je nog weten over merbau?

Hardheid en werking

Merbau heeft een hardheid van 6.590 Newton volgens de Janka-schaal. Afhankelijk van het groeigebied kan merbau zelfs een hardheid van 8.670 Newton hebben. Merbau is in ieder geval nog harder dan het stevige eikenhout (dat een hardheid van 4.900 Newton heeft).

Het hout is ook bijzonder stabiel en heeft een lage werking. Bij blootstelling aan vocht en wisselende temperaturen zal merbau nauwelijks uitzetten of krimpen. 

Duurzaamheidsklasse

Merbau behoort tot duurzaamheidsklasse I-II en is, net als kambala of iroko, duurzaam tot zeer duurzaam. Het hout is dus goed bestand tegen vocht, insecten, schimmels en houtrot. 

Een merbau boom in zijn natuurlijke habitat.

Hoe lang gaat merbau parket mee?

Merbau gaat gemakkelijk meer dan 25 jaar mee bij buitenshuis gebruik. Binnenshuis, waar de omstandigheden gunstiger zijn, kan merbau probleemloos heel wat langer meegaan.

Is merbau parket waterbestendig? Mag merbau in de badkamer?

Merbau parket is, mits een correcte plaatsing door een vakspecialist, goed bestand tegen vocht en een hoge relatieve luchtvochtigheid. Dat en de stabiliteit van het hout maken dat merbau parket geschikt is voor gebruik in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens.

Tip: Houten badkamer- of keukenvloer? Schakel dan zeker een ervaren specialist in. Die helpt niet enkel bij het kiezen van een geschikte houtsoort, maar zorgt ook voor een duurzame plaatsing.

Merbau in de badkamer?
Laat je adviseren door een parketspecialist

Kleuren en patronen

Merbau hout heeft een gele tot oranjebruine kleur. Na verloop van tijd zal het hout, onder invloed van zonlicht, verdonkeren. Gerijpt hout krijgt een donkerbruine tot roodbruine kleur, met hier en daar bijna zwarte zones. Merbau hout krijgt met de jaren een warme, rode gloed.

Het voorkomen van kleurverschillen in de planken is kenmerkend voor merbau. Wanneer het hout ouder wordt en verkleurt, worden die kleurverschillen subtieler. Lichtere zones worden donkerder, terwijl donkerdere zones net lichter kunnen worden.

Nog een kenmerkende eigenschap zijn de kleine, zwavelgele mergstreepjes die je terugvindt op merbau planken. 

Merbau heeft verder een vrij neutrale uitstraling. Het hout heeft een gelijkmatige structuur en de nerf is matig grof.

Detail van een merbau parket met duidelijk zichtbare, zwavelgele mergstreepjes.

Wat zijn de nadelen van merbau parket?

Merbau hout heeft weinig nadelen. Het is een duurzame, stevige hardhoutsoort voor een relatief lage prijs. Het natuurlijke verkleuren van het hout kan als een nadeel gezien worden.

Merbau hout heeft ook een open structuur, waardoor (onbewerkte) planken niet te lang blootgesteld mogen worden aan vocht. Een natte plek op je merbau vloer droog je bijgevolg best zo snel mogelijk op om te voorkomen dat het vocht intrekt.

Onderhoud merbau planken

Merbau laat je, zoals je hierboven al las, best niet te lang nat liggen. De vloer stofzuigen en met zorg dweilen, volstaat. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen, maar een schoonmaakproduct dat geschikt is voor houten vloeren. Let ook op de compatibiliteit met een eventuele afwerkingslaag.

Afwerking met olie, lak of was?

Merbau kan op verschillende manieren afgewerkt worden. Zo kan de parketspecialist bij plaatsing een middel aanbrengen dat de donkere en lichtere gedeelten van de planken homogeniseert. Zo heeft je parket al van in het begin een meer gelijkmatige kleur.

Een laag olie, was of impregneermiddel behoren ook tot de mogelijkheden.

Tip: Bespreek met je parketspecialist welke uitstraling je wenst en waar het hout geplaatst moet worden. Aan de hand van die informatie zal de expert je de geschikte afwerkingsopties voorstellen.

Kun je een merbau houten vloer lichter maken?

Om de lichte tinten in je houten vloer te beschermen en het natuurlijke verkleuringsproces tegen te gaan, kun je de vloer schuren en behandelen met bijvoorbeeld matte lak. Zo springen de natuurlijke kleurcontrasten meer in het oog.

Vraag voor het bewerken van houten vloeren steeds advies aan een ervaren parketspecialist.

Bovenaanzicht van een donkerbruin merbau parket.

Merbau vloer laten plaatsen? Vergelijk offertes op maat

Merbau is met zijn prachtige rode gloed, intense kleuren en unieke zwartachtige zones, een geliefde houtsoort bij heel wat mensen.

Ben je op zoek naar een parketspecialist voor advies, de plaatsing van een nieuwe parketvloer, of de afwerking van een gelegd parket? Vul dan onderstaand formulier in. Ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat en persoonlijk advies van parketspecialisten. Zo vind je snel en eenvoudig de geschikte vakman voor je vloerwerken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u vloerwerken te laten uitvoeren?
2*. Welk type vloer wenst u?
3*. Hoe groot zullen de vloerwerken ongeveer zijn?
4*. Heeft u ook interesse in volgende werken?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Merbau parket: Wat kost het? + Eigenschappen en onderhoud