Prijs: Wat kost een bamboe vloer per m2? 

Een bamboe vloer kost gemiddeld 30 tot 60 euro per vierkante meter, exclusief plaatsing, afwerking of btw. Een bamboe vloer laten leggen kost je 60 tot 80 euro per vierkante meter.

Een lamelparket met bamboe toplaag is de goedkoopste optie. Dit type vloer schaf je al aan voor een (kleine) 30 euro per vierkante meter. Een massief bamboehouten parket kan je al gauw 50 tot 80 euro per vierkante meter kosten. De belangrijkste prijsbepaler is de kwaliteit van het hout.

Hieronder een overzicht met richtprijzen, exclusief plaatsing en btw:

  Massief bamboe parket Bamboe lamelparket
Slaapkamer (gemiddeld 15 vierkante meter) € 975 € 600
Badkamer (gemiddeld 9 vierkante meter) € 585 € 360
Woonkamer (gemiddeld 35 vierkante meter) € 2.275 € 1.400
Jouw nieuwe bamboe vloer voor een correcte prijs?
Ontvang en vergelijk gratis vrijblijvende offertes op maat
arrow Ontvang offertes

Waar bamboe parket kopen?

Bamboe wint dankzij zijn unieke eigenschappen en geringe ecologische impact aan populariteit. Waar het vroeger moeilijk was om een parketspecialist te vinden die ook met bamboe werkte, is dat tegenwoordig steeds eenvoudiger. Op zoek naar een expert voor de plaatsing van je bamboe parket? Gebruik dan het formulier onderaan deze pagina.

Een bamboe parket met brede stroken. Op het parket staat een bureaustoel met metalen poten en zwarte wieltjes.

Eigenschappen bamboe vloeren

Er is eigenlijk niet zoiets als een bamboeboom. Bamboe is een snelgroeiende grassoort. Voor het winnen van bamboehout wordt voornamelijk de reuzebamboe aangesproken. Die wordt op enkele weken tijd zo’n 7 meter hoog en wordt een stuk dikker dan andere bamboesoorten, waarvan je het hout bijvoorbeeld vindt in tuincentra.

Maar, wat hoor je te weten als je bamboe overweegt voor je nieuwe parket?

Voordelen bamboe hout 

Bamboe beschikt over heel wat interessante eigenschappen.

1. Ecologisch verantwoord en milieuvriendelijk

De reuzebamboe groeit ongelooflijk snel: 30 tot 50 centimeter, met uitschieters tot maar liefst 91 centimeter, per dag. Op slechts 7 weken tijd wordt de bamboe gemakkelijk 7 meter hoog.

Bamboe is dus snel volgroeid, waardoor het winnen van bamboe een geringe ecologische impact heeft. Daarbij komt dat bij het kappen de wortels van de plant niet aangetast worden. De moederplant kan dus, na het kappen, gewoon opnieuw beginnen groeien.

Nog een voordeel: een bamboeplant kan dankzij die vlugge levenscyclus meer CO2 opvangen dan een gewone boom.

Vragen over bamboe parket?
Stel ze aan 1 of meer parketspecialisten

2. Duurzaamheidsklasse III

Bamboe behoort tot duurzaamheidsklasse III en is dus ‘matig duurzaam’. Die duurzaamheidsklasse verwijst vooral naar hoe goed het hout bestand is tegen vocht, rot, schimmels en insecten. Binnenshuis is hout met duurzaamheidsklasse III dus meer dan bestand genoeg.

Eikenhout is, met duurzaamheidsklasse II, iets duurzamer. Houtsoorten als essen en berk hebben duurzaamheidsklasse V.

Close-up van verschillende bamboestelen in het wild.

3. Hoge hardheid: sterker dan eiken parket

Bamboe heeft dan wel een iets lagere duurzaamheidsklasse, de hardheid van bamboehout is hoger dan die van eikenhout. Op de Janka-schaal heeft bamboe een hardheid van 6.350 Newton. Eikenhout heeft, ter vergelijking, een hardheid van 6.049 Newton.

4. Stabiel hout

Bamboe heeft een compacte vezelstructuur, wat zich vertaalt in een stabiele, stevige houtsoort. Ideaal voor vloeren die intensief gebruikt worden!

5. Hypoallergeen

Bamboe is een hypoallergene stof en lokt dus geen allergische reacties uit. Dat hebben we opnieuw aan de hoge vezeldichtheid te danken: bamboe is geen geschikte schuilplaats voor de huisstofmijt en houdt weinig stof vast. Ideaal voor mensen met huisstofmijtallergieën of astma.

6. Geschikt voor keuken en badkamer

Bamboe heeft een hoge dimensionele stabiliteit en vertoont dus minder neiging tot werken. Dat betekent dat het hout niet snel uitzet onder invloed van vocht en temperatuurschommelingen. Bamboe is dus prima geschikt voor badkamers en keukens. 

Let wel: Voor gebruik in vochtige ruimtes moet je wel de juiste bamboesoort plaatsen. Daarover lees je verder in dit artikel meer.

Bovenaanzicht van bamboe parket met opvallende textuur.

7. Geschikt in combinatie met vloerverwarming

De bestendigheid tegen temperatuurschommelingen betekent ook dat bamboe geschikt is voor verwarmde vloeren. De combinatie met vloerverwarming is dus perfect mogelijk.

Tip: Voor de combinatie met vloerverwarming is een verlijmde plaatsing aangeraden. Meer weten? Contacteer een parketexpert via het formulier onderaan deze pagina.

8. Gladde textuur en onderhoudsvriendelijk

Bamboe is geen klassieke houtsoort. Het kleur- en textuurverschil met andere houtsoorten is goed merkbaar. Bamboe vloeren zijn gladder dan houten vloeren en kunnen ook nagenoeg naadloos afgewerkt worden. Die afwezigheid van kieren betekent bijgevolg dat een bamboevloer heel eenvoudig te onderhouden is.

Bamboe parket laten plaatsen?
Schakel een vakman uit jouw regio in

9. Kleuren: licht tot donker

Bamboe voelt dus glad aan je voeten, maar heeft ook een relatief lichte kleur. Donker bamboehout is overigens ook verkrijgbaar.

Tip: Donker bamboehout is, vanwege het verwerkingsproces, over het algemeen iets minder sterk.

10. Lange levensduur

Een goed verzorgde bamboevloer kan tientallen jaren meegaan. 

Tip: De levensduur van je bamboevloer zo lang mogelijk rekken? Kies dan voor een parket met brede stroken.

Bamboe parket met smalle strook. Op het parket liggen drie bamboestelen.

Waarop letten bij het kiezen van een ecologisch verantwoorde bamboe vloer?

Bamboe groeit snel, maar er zijn wel enkele zaken die de milieuvriendelijkheid van deze houtsoort kunnen beperken. Let daarom op volgende zaken als je uit ecologische overwegingen voor een bamboe parket kiest:

  • Oorsprong. Reuzebamboe heeft, om goed te groeien, 8 tot 22 maanden lang een temperatuur van 20 graden Celsius of hoger nodig. In onze contreien kan reuzebamboe dus niet groeien. Daarom wordt bamboe geïmporteerd. Die lange reisweg heeft natuurlijk ook een ecologische impact. Algemeen wordt aangenomen dat die impact wordt geneutraliseerd door de hernieuwbaarheid van het materiaal en de minimale milieu-impact bij het kappen van het hout.
  • Beheerde plantages. Bamboe is een geliefde voedselbron van de reuzepanda. Verantwoord bamboehout komt dan ook uit verantwoord beheerde plantages. Die zijn ver verwijderd van de natuurlijke habitat van deze met uitsterven bedreigde diersoort. Daarbij komt dat panda’s de voorkeur geven aan laag groeiende bamboesoorten, en dus niet de gigantische reuzebamboe. 
  • Lijm en verwerkingsproces. Kwalitatief en verantwoord bamboehout wordt verwerkt en verlijmd met middelen die een geringe impact hebben op het milieu. Behoed je bijvoorbeeld voor bamboeproducten die voorzien zijn van polyurethaan-bevattende sealings.
  • Certificering. Kies voor bamboehout dat voldoet aan de Europese richtlijnen.
Op zoek naar ecologisch verantwoord bamboe parket?
Stel je vragen aan experts en vergelijk gratis offertes op maat
arrow Ontvang offertes

Nadelen bamboe hout

Klinkt goed, maar heeft bamboe dan helemaal geen nadelen? Hou rekening met volgende zaken als je opteert voor een bamboe vloer.

Bovenaanzicht van bamboe parket met smalle stroken.

1. Let op met krassen

Bamboe is ontzettend sterk, maar is niet krasbestendig. Naaldhakken, geklauwde huisdieren en zware voorwerpen kunnen krassen veroorzaken op je bamboe vloer.

Tip: Krasje op je bamboe vloer? Geen zorgen: bamboe kun je weer gladschuren. Een beschermend laagje olie, lak, was of beits kan je helpen bij het beperken van krassen.

2. Let op met vocht en warmte

Hierboven las je dat bamboe geschikt is voor natte ruimtes en de combinatie met vloerverwarming. Dat is zeker het geval, maar niet elk soort bamboe vloer is geschikt. Ruwe bamboe is bijvoorbeeld van nature waterabsorberend.

Hoe goed je bamboe vloer bestand is tegen vocht en temperatuurschommelingen is sterk afhankelijk van de kwaliteit en afwerking van het hout.

Het is ook ten stelligste aanbevolen om natte plekken op je bamboevloer snel op te drogen. Laat het water nooit te lang liggen: dan trekt het in het hout, wat op termijn voor schade kan zorgen.

Tip: Bamboe in de badkamer? Laat je goed adviseren door een ervaren specialist.

Onbehandeld parket van ruwe, lichte bamboe.

Afwerking bamboe parket: schuren, olie, was of lak

Bamboe kun je op verschillende manieren afwerken. Bamboe kan geschuurd en afgewerkt worden met een laag olie, was, beits of lak. 

  • Een met was behandelde vloer is nagenoeg onderhoudsvrij.
  • Kies voor een ademende beschermlaag voor verwarmde vloeren.

Tip: Een beschermend laagje voorkomt het natuurlijke vergrijzingsproces waar nagenoeg elke houtsoort mee te maken krijgt. Onder invloed van zonlicht verliezen de meeste houtsoorten mettertijd hun kleur.

Bamboe kan overigens ook probleemloos onbehandeld blijven, zelfs in ruimtes die je intensief gebruikt. Het hout krijgt dan een meer geleefde uitstraling, wat kan bijdragen tot het natuurlijke, robuuste karakter van je woning.

Tip: Behandel je de vloer wel? Dan is het aangewezen de gekozen laag om de zoveel tijd opnieuw aan te brengen. De behandelfrequentie is afhankelijk van het gekozen product en de intensiteit van het gebruik van de vloer.

Hoeveel kost bamboe parket?
Beschrijf je project en ontvang offertes op maat

Hoe onderhoud je een bamboe vloer?

Een bamboevloer vergt weinig onderhoud. Je kunt de vloer eenvoudig stofzuigen. Let op met dweilen: laat de vloer niet te lang nat, en gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen. Bij het kiezen van een schoonmaakproduct let je best ook op de aard van de beschermlaag.

Bamboe parket met gevlochten Thais motief.

Bamboe vloer plaatsen? Schakel een expert in voor een duurzaam resultaat van hoge kwaliteit

Ben je helemaal overtuigd van de kwaliteiten van bamboe parketvloeren? Vul onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis volledig vrijblijvende offertes op maat en advies van parketspecialisten. Zo weet jij zeker dat je jouw ecologisch verantwoorde vloer zo voordelig mogelijk laat leggen door een specialist die het materiaal kent

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u vloerwerken te laten uitvoeren?
2*. Welk type vloer wenst u?
3*. Hoe groot zullen de vloerwerken ongeveer zijn?
4*. Heeft u ook interesse in volgende werken?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Bamboe parket: Prijs, eigenschappen en onderhoud