Een nieuwe keuken voor de laagste prijs

Op zoek naar een eerste keuken? Of is het hoog tijd om je oude keuken te vernieuwen? Maak een weloverwogen keuze en laat je bijstaan door ervaren keukenbouwers.

  • Keuken van topkwaliteit:Wat eten we vanavond?’ is waarschijnlijk één van de meest gestelde vragen ter wereld. De keuken is dan ook van uitzonderlijk belang voor je huis én je interieur. Kies dus niet de eerste de beste keuken, maar ga voor kwaliteit aan een betaalbare prijs. En die vind je door offertes te vergelijken!
  • Waaier aan stijlen en materialen: Iedereen wil een keuken die perfect bij het interieur past en het naar een hoger niveau tilt. Onze keukenbouwers helpen je graag bij deze moeilijke keuze en geven je persoonlijk advies qua stijl, kleur, materiaal, … Zo vind je in geen tijd je droomkeuken.
  • Op maat van jouw budget: Een nieuwe keuken is uiteraard een investering. Vraag daarom gratis offertes van keukenbouwers en vergelijk hun prijzen. Zo kom je tot de beste keuken aan de laagste prijs.

Nieuwbouw of een renovatie, de keuken is het hart van de woning en verdient voldoende aandacht. Een verouderde keuken kan je levensstijl vertragen of zelfs veranderen. Je kan hierdoor enorm ongemak ondervinden. Soms is het voldoende om de indeling van je keuken aan te passen zodat deze groter lijkt en beter bij jouw levensstijl past. In dit artikel komt je alles te weten wat je over een keukenrenovatie bij acht moet nemen.

keuken renoveren

Wat kost een keukenrenovatie?

De prijzen van een keukenrenovatie zijn enorm afhankelijk van wat je wilt, welke materialen, hoe je de indeling wenst op te maken, etc. Hieronder vind je een overzichtelijke kader met enkele richtprijzen.

Type keuken Richtprijs
Kleine keuken/ bijkeuken (3 keukendeuren, 3 ladefronten, 1 koelkastpaneel) € 350 – 950
Middelgrote keuken (8 keukendeuren, 5 ladefronten, 1 koelkastpaneel, 1 vaatwasserpaneel) € 900 – 2.000
Grote keuken (12 keukendeuren, 7 ladefronten, 1 koelkastpaneel, 1 vaatwasserpaneel) € 1.000 – 3.000

In deze prijs is de verhouding tussen materiaal en plaatsing is ongeveer 82% voor het materiaal en 18% voor de plaatsing. Het is dus van belang om het juiste materiaal te kiezen.

Daarnaast moet je ook rekening houden met overige zaken in de keuken zoals apparatuur. Zo is de gemiddelde prijs voor bijvoorbeeld een vaatwasser, koelkast of combioven ongeveer €500. Aanrechten en werkbladen schommelen tussen €300 voor een relatief goedkoop werkblad en €500 voor een meer kwalitatief werkblad. Voor het vernieuwen van een kookplaat kan je makkelijk €500 neerleggen voor de plaat en €100 voor de installatiekosten.

Een gehele keukenrenovatie kan dus best wel wat vragen van jouw budget. Maar het is zeker de moeite en de investering waard. Een keuken die volledig aan de moderne normen maar ook stijl voldoet, zal bij het verkopen van je huis de waarde doen stijgen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind de juiste vakman in jouw regio en vergelijk gratis vrijblijvende offertes
arrow Ontvang 1 of meerdere offertes op maat

Waarom je keuken renoveren?

Een gloednieuwe keuken laten plaatsen kan heel duur uitkomen. Je hebt voor jouw renovatie hoogstwaarschijnlijk een beperkt budget. Daarom kan het voordeliger zijn om de keuken te renoveren dan om een gloednieuwe keuken te laten plaatsen. Zo kan je nog budget over houden voor bijvoorbeeld een badkamerrenovatie.

Bij een keukenrenovatie wordt namelijk gekeken wat anders moet en wat er mogelijk mag blijven. De keuken helemaal neerhalen en afbreken is dus niet per se nodig. Zo kan bijvoorbeeld de indeling niet naar wens zijn, of de apparaten verouderd. Dan is het aan te raden om slechts bepaalde stappen te ondernemen om bijvoorbeeld de indeling te veranderen.

Een keukenrenovatie is voordelig. Het zal je minder kosten dan een gloednieuwe keuken, dus je bespaart geld. De werklui die de renovatie uitvoeren zullen minder manuren nodig hebben, het werk zal sneller gedaan zijn. Een renovatie is ook makkelijker dan een keuken slopen en herbouwen. Je geld zal eerder naar je keuken gaan en de afwerking ervan dan naar het loon van de arbeiders.

Renovaties duren in het algemeen minder lang. Je keuken zal er sneller staan. Bij een renovatie zijn er sowieso al leidingen voor het water, een aansluiting voor en voor elektriciteit, dus over deze zaken hoeven jij en de aannemer zich geen zorgen maken. En omdat je aan budget bespaart, kan je zelfs kiezen voor een keukenblad van betere kwaliteit zoals natuursteen, graniet of composiet, waardoor je keuken er luxueuzer uit zal zien.

Waarop letten bij het renoveren van je keuken?

Wanneer je jouw keuken wilt renoveren zijn er heus heel wat zaken waar je rekening mee moet houden. Een keuken is een kamer. Dit wil dus zeggen dat je zowel rekening moet houden met hetgeen de keukenkamer een keuken maakt, maar ook hetgeen een keukenkamer een kamer maakt.

Om dit even te verduidelijken: een kamer bezit een vloer, een plafond, muren, ramen en deuren. Je moet eerst zien of deze basis in orde is. Zo kan het zijn dat de vloer vervangen moet worden omdat deze je niet bevalt. Naast deze basiselementen, heeft een kamer, en zeker een keuken, ook elektriciteit, waterleidingen en eventueel een gasleidingverbinding. Deze moeten zeker ook nagekeken worden of deze nog up-to-date zijn. Verouderde of versleten leidingen en draden moeten vervangen worden, en dit kan op zich al een grote klus worden. Wanneer deze niet moeten worden vervangen kan je denken aan wat de keuken een keuken maakt.

Hetgeen een keuken een keuken maakt zijn natuurlijk de kasten, de indeling van meubels en kasten, een werkblad, maar ook de apparatuur en het fornuis, of eventueel een oven. De oven en fornuis zijn meestal boven elkaar. Je moet dan natuurlijk zien wat soort fornuis je wilt. Als er al een gasleiding is, dan is een gasfornuis voor de hand liggend. Men raad dan ook aan om bij een gasleiding voor een gasfornuis te kiezen om zeker niet buiten het budget te vallen.

keuken ontwerpen

Welk type keuken wens je?

Daarnaast moet je ook de beslissing maken welk type keuken je wilt. Zo is er een open keuken, een half-open keuken en een gesloten keuken.

Op zoek naar een specialist?
Vind de juiste vakman in jouw regio

Denk na over je keukeninrichting

De sfeer en het gevoel dat je in jouw keuken wilt krijgen is geheel afhankelijk van hoe je jouw keuken inricht. Zo kunnen de kleuren, de vormen en materialen de sfeer van je keuken bepalen.

Een open keuken is een keuken die verbonden is met bijvoorbeeld de eetkamer en woonkamer. Er is geen muur of deur die de keukenkamer afsluit. Dit oogt opener en gezelliger, je hebt meer contact met jouw gezin of gasten en kan je jouw kinderen in de gaten houden. Helaas zullen geuren en kookvocht zich in de andere kamers verspreiden. Je moet rekening houden met geluiden die uit de keuken komen wanneer je in de woonkamer zit en je moet kiezen voor bepaalde verlichting.

Een half-open keuken lijkt op een open keuken, maar een wand of toog kan de ruimte in kamers verdelen. Er is hier nog steeds geen deur. Zo kan je nog steeds in contact staan met jouw familie of gasten in de andere ruimtes. Je zal, in tegenstelling tot een open ruimte, geen last hebben van vuile vaat dat in het zicht ligt. Maar je zal nog steeds last hebben van onaangename geuren en geluiden. En vocht kan nog steeds vrij rond bewegen.

Een gesloten keuken is afgesloten met een wand en een deur. Deze keukens zullen ervoor zorgen dat vocht in de keuken blijft, wat het makkelijker maakt om hier van af te geraken. Onaangename geuren en geluiden komen niet in de woonkamer en je kan het keukengebeuren met haar lawaai en rommel verborgen houden. Daarentegen ben je wel van jouw familie en gasten gescheiden, en kan het krap aanvoelen.

1. Keuken werkblad

Je kan voor jouw keukenblad al veel materialen kiezen. De materialen bepalen de prijs van het werkblad. Een werkblad uit natuursteen is bijvoorbeeld duurder dan een kunststoffen werkblad. Sommige werkbladen ogen heel mooi maar zijn niet praktisch. Zo kan een marmeren werkblad bij een spatje citroensap gekwetst worden doordat het zuur erin brand. Houdt het nut van de keuken in het achterhoofd bij het kiezen van een werkblad.

keuken werkblad

2. Keukenkasten

In een keuken heb je veel opbergruimte nodig. Keukenkasten bieden deze opbergruimte. Maar de beslissing is hier of je kiest voor module keukens zoals een Ikea keuken waar je best nog wel vrijheid heeft maar de grootte van de kasten wel gestandaardiseerd is, of maakt je de keuze om een keuken op maat te laten maken, waardoor je de keukenruimte optimaal kan gebruiken.

Daarnaast moet je ook beslissen welke materialen je gebruikt. Je kan de lasten uit hoogwaardig hout laten maken, maar ook uit goedkopere houten. Je kasten kunnen mat of glanzend zijn. En naast de kasten zelf moet je ook de trekkers kiezen. De lengte -, vorm en kleur van de trekkers kunnen de stijl van Je keuken enorm beïnvloeden.

keukenkasten

3. Kleur keuken

De keuken is qua kleur een vrij delicate plaats. Kleuren hebben namelijk invloed op onze eetgewoontes. Zo kunnen sommige kleuren die eerder op het warme spectrum liggen zoals rood, geel en oranje, eerder honger opwekken. Terwijl kleuren die eerder op het koude spectrum liggen, zoals paars en blauw, eerder appetijt wegnemen. Dit wilt niet zeggen dat er kleuren zijn die je niet mag gebruiken. Maar dit wilt zeggen dat de kleur die je kiest een invloed heeft op je eetgewoonten in je levensstijl.

Daarnaast kan kleur de ruimte beïnvloeden. Een kleine keuken kan met een lichte kleur optisch groter worden. Terwijl een grote keuken al eens wat donkerder mag geverfd worden. Wees zeker niet bang om met kleur te experimenteren in je keuken.

In jouw keuken kan het al eens voorvallen dat je morst of spat. Kies dan voor lakverf, alkydverf of acrylverf. Deze verfsoorten zijn afwasbaar en kunnen al eens tegen een stootje.

kleur en accessoires in de keuken

Wil je een keuken op maat? Vergelijk gratis offertes

Je kan een keuken zelf renoveren, maar zo’n werken gaan snel de mist in. Daarentegen is er een duidelijk verschil tussen een doe-het-zelf keuken en een professioneel geplaatste keuken. Daarom is het beter om je goed te informeren en verschillende offertes aan te vragen en jouw handige Harry-kwaliteiten voor de afwerking te houden. Laat een deskundige jouw keuken renoveren, en het resultaat zal feilloos ogen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw keukenproject?
2*. Welke werken wilt u laten uitvoeren in de keuken?
3*. Wanneer wenst u het keukenproject op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Keukenrenovatie