Inhoud
Een gevel in houtcomposiet, wat is dat nu precies?
Een composiet gevelbekleding herken je als een gevel met planken. Het ziet er hetzelfde uit als hout maar er zijn wel degelijk verschillen. Het heeft een theoretische levensduur van 50 jaar. De officiële benaming is hout-kunststof-composiet. Composiet planken bestaan uit een mix van houtvezels, gerecycled kunststof, bindmiddelen en toeslagstoffen.
De kleur bij een houten gevelbekleding is bijvoorbeeld beperkt tot zijn natuurlijke kleur. Met houtcomposiet zijn er meerdere kleuren mogelijk. De meest gekozen kleuren zijn natuurlijke kleuren, zoals zandkleur of lichtgrijs.
De platen van een composiet gevelbekleding zijn flexibel. Wat wil zeggen dat er meer steunlatten nodig zijn dan bij houten planken. Voor het plaatsen van deze gevelbekleding start je met een houten kader. Als je de houtcomposiet graag wil bewerken, dan kan dit even eenvoudig als bij echt hout. Houtcomposiet kan ook met houtwerktuigen bewerkt worden.
Een composiet gevel bestaat meestal uit houtvezels en houtspanen. Deze twee worden dan versmolten met bindmiddelen. Als je voor houtcomposiet gaat, heb je keuze uit een holle variant of een opgevulde variant.
De kosten voor een composiet gevelbekleding
De richtprijs voor het materiaal kan gaan van 35 tot 50 euro per vierkante meter. Het is steeds sterk aangeraden om de prijzen van verschillende erkennen vakmannen te vergelijken. Via onze offertepagina kan je vrijblijvend en gratis prijzen op maat aanvragen en zo de vakmannen vergelijken in jouw buurt.
Waarom voor composiet gevelbekleding kiezen?
De voordelen
Een composieten gevelbekleding biedt vele voordelen.
- Relatief goedkoop: een composiet gevelbekleding is in vergelijking met andere alternatieven voor gevelbekleding relatief goedkoop. Je hebt diverse toepassingen voor houtcomposiet. Ook terassen en tuinhuizen worden met dit materiaal gemaakt.
- Ecologisch: houtcomposiet is voor 100 % recycleerbaar. Deze kunststof gevelbekleding is dus een milieuvriendelijk alternatief als je graag tropische houtsoorten ziet.
- Houtcomposiet onderhoud: houtcomposiet heeft weinig onderhoud nodig. De planken behouden vele jaren hun esthetische eigenschappen.
- Houtcomposiet is duurzaam. Houtcomposiet is uv- en waterbestendig. Hierdoor gaan de houten planken niet rotten of vervormen bij blootstelling aan regen of zonlicht. Het betekent ook dat kunststof gevelbekleding de gekozen kleur blijft behouden.
De nadelen
Natuurlijk heeft houtcomposiet ook nadelen.
- Je bent verplicht te werken in de lengte. Composiet planken wordt uitsluitend geplaatst in de lengte, hierdoor ben je wat beperkter in je wensen.
- Bij houtcomposiet blijft ventilatie voorzien noodzakelijk.
- Hout composiet zet uit bij warmte. Zorg dat er een kopse speling is, die moet rekening houden met de thermische uitzetting.
- Hout composiet is minder sterk dan hout.
- Houtcomposiet gaat na verloop van tijd, zoals echt hout, verkleuren door licht.
Hoe moet je jouw composiet gevelbekleding onderhouden?
Zoals hierboven reeds vermeld is het onderhoud van een composiet gevel zeer eenvoudig. Doordat het hitte en water resistent is, hoef je het niet te herschilderen.
Er kan wel vervuiling optreden, meestal door vuil dat uit de lucht valt. De beste manier om composiet gevelplanken te reinigen is door het gebruik van een zachte borstel of een spons en milde zeep.
Wil je een gevel in houtcomposiet? Ontvang offertes op maat
Wil jij jouw woning een nieuwe, warme uitstraling geven? Dan is jouw gevel opfrissen met composiet gevelbekleding precies wat je nodig hebt! Ontvang gratis offertes door onderstaand formulier in te vullen. Kom zo in contact met de beste vakmannen in jouw regio.
Vergelijk gratis erkende vakmannen in jouw buurt, zodat je de juiste oplossing vindt voor jouw woonst.