Wat is een elektriciteitsschema?

Een elektriciteitsschema is een grafische voorstelling van een elektrische installatie. Het elektriciteitsschema geeft je een schematisch overzicht van het elektriciteitsnetwerk dat in de woning aanwezig is. Gegevens voor de correcte aansluiting, bediening en gebruik kan je allemaal terugvinden op een elektrisch schema.

Door wie en waarom laten opstellen?

Het opstellen van een elektriciteitsschema is niet zo evident. Hiervoor schakel je best een vakman in. Vind de beste vakmannen en vergelijk offertes via ons offerteformulier. Er zijn verschillende redenen waarom het opstellen van een elektriciteitsplan belangrijk is:

 • Het opstellen van een elektrisch schema is verplicht als u wenst dat uw elektriciteit goedgekeurd wordt.
 • Een elektrisch schema is handig hulpmiddel. Het is belangrijk om te weten waar bepaalde leidingen of kabels lopen. Zo voorkom je bijvoorbeeld tijdens een verbouwing tijdens het leggen van een nieuwe leiding of weghalen van een muur die je elektrische installatie geraakt wordt.
 • Het elektrisch schema geeft je direct een duidelijk beeld over welke stroomgroep je moet uitschakelen bij een elektrische panne.

Soorten elektriciteitsschema’s

Binnen de categorie elektriciteitsschema bestaan er twee afzonderlijk schema’s: namelijk een ééndraadschema en een situatieschema. De twee soorten elektriciteitsschema’s worden hieronder besproken.

Eendraadschema elektriciteit

Een elektrische installatie bestaat uit verschillende stroombanen. Deze kan je allemaal terugvinden op een ééndraadschema. Een ééndraadschema geeft de verdeling van alle leidingen, kabels en andere elementen weer met behulp van specifieke symbolen. De ééndraadsschema’s bevatten:

 • Schakelaars
 • Aftakdozen
 • Vaste machines en toestellen
 • Lichtpunten
 • De plaatsingswijze
 • Type differentieelschakelaars

Hoe een eendraadschema maken?

Er komt veel bij kijken als je een ééndraadschema wilt maken. De ligging van de leidingen, het vermelden van de naam, het adres, de datum, de inspecteur, de eigenaar van de woning en de uitvoerder moeten allemaal juist zijn. Hieronder de vijf stappen:

 • Zorg dat alle stroombanen aanwezig zijn
 • Duid de stroombanen aan met een letter
 • Noteer het aantal ampère per stroombaan
 • Geef elke aftakking per stroombaan aan met een cijfer
 • Tenslotte geef je elk aftappunt het correcte elektrische symbool

Situatieschema elektriciteit

Een situatieschema is een grondplan van de woning waar symbolisch de plaats worden weergegeven van de schakelkast, de aftakdozen, stopcontacten, lichtpunten, een schakelaar en gebruikstoestellen die op het ééndraadschema voorkomen.

Hoe een situatieschema maken?

Op een situatieschema kan je verschillende symbolen terugvinden.

 • Teken eerst een plattegrond van je huis
 • Duid vervolgens aan welke aansluitingen (stopcontacten, schakelaars, lampen etc.) op welke plaats horen
 • Kijk alles nog eens grondig na of je niets vergeten bent

De situatieschema of ééndraadschema hoeven niet met de computer gemaakt te worden, ze moeten wel correct en duidelijk zijn.

Prijs elektrisch schema en elektrisch keuringsattest

Zoals reeds aangegeven is het opmaken van een elektrisch schema niet evident. Hiervoor schakelt u best een vakman is zodat u zich daar geen zorgen meer over te maken. De kostprijs is € 299 voor het opmaken van de elektrische schema’s.

De kostprijs van een elektrisch keuringsattest is € 159. Als je een elektrisch schema en een elektrisch keuringsattest wil, dan kies je best voor de combipack. De kostprijs van de combipack bedraagt € 399.

Waarom elektrische keuring?

Het is belangrijk om een elektrische keuring te laten uitvoeren. Hiermee voorkom je risico’s zoals kortsluitingen bij elektrische installaties die slecht onderhouden of verouderd zijn. Een keuring elektrische installatie moet verplicht gebeuren wanneer:

 • Er een wijziging of verzwaring is aan het huidige elektriciteitsnetwerk
 • Het bestaand elektriciteitsnetwerk wordt uitgebreid
 • Een nieuw elektriciteitsnetwerk wordt gebruikt

Om de 25 jaar moet er verplicht opnieuw een nieuwe keuring elektriciteit plaatsvinden.

Elektriciteitsschema laten tekenen: vergelijk gratis offertes

Het is belangrijk dat de elektriciteit in uw huis veilig is. Om het risico te vermeiden dat uw elektrisch schema niet aan bepaalde eisen voldoet is het aangeraden om je elektrische schema’s te laten tekenen door een professionele elektricien. Dit scheelt u een hoop tijd.

Hiervoor kan je verschillende websites raadplegen die elektriciens aanbieden. Vergelijk de verschillende prijsoffertes en maak de keuze welke elektricien met de beste voorwaarden en de laagste prijs is. Het aanvragen van offertes is volledig gratis.

Beschrijf uw project
1*. Welke type elektriciteitswerken zoekt u?
2*. In welke ruimtes wenst u elektriciteitswerken?
3*. Wanneer wenst u dat de elektricien van start gaat?
4*. Wanneer bent u het best bereikbaar?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In accordance with the law of July 30, 2018 on the protection of individuals with regard to data processing, you have the right to access and rectify your data. To find out more, see our privacy charter
bedrijven in andere regio's