Wat kost het vernieuwen van elektriciteit?

Prijs elektriciteit

Jouw elektriciteit vernieuwen is zeer belangrijk. Deze klus laat je ook best uitvoeren door een erkend elektricien. Maar wat hou dat nu precies in? 

Bij het vernieuwen van elektriciteit komt heel wat kijken. Een volledige elektriciteitsvernieuwing omvat het bijwerken van de elektriciteitskast, het weghalen van oude bedrading, het installeren van nieuwe kabels en het installeren van schakelaars en nieuwe stopcontacten. Voor een gemiddelde woning kunnen al deze taken snel oplopen van € 8.000 tot € 10.000 aan kosten.

Om deze prijs wat te dekken kun je zelf een aantal simpele klusjes doen: je kunt zelf het schuren en zagen doen, de leidingen leggen en strijken, schakelaars en stopcontacten plaatsen en eventueel de printplaten zelf aansluiten. Wel wordt aangeraden om beroep te doen op een erkend elektricien voor het vernieuwen van elektriciteit.

Met nieuwe bedraging of het compleet renoveren van de elektra maak je weer veilig gebruik van je elektrische installatie. Vandaag de dag bestaan er ook veel manieren om jouw energieverbruik te regelen. Zo kan je nu via apps jouw energieverbruik regelen. 

Heb je recht op premies, en welke?

Je kan niet alleen geld besparen door zelf enkele voorbereidingsstappen uit te voeren, maar in sommige gevallen kan je ook voor premies beroep doen op de Vlaamse overheid.

Overkoepelende renovatiepremie: Als je meer dan 30 jaar elektrische installaties in je woning gedeeltelijk of volledig gerenoveerd heeft, kom je mogelijk in aanmerking voor renovatiepremies. Aan deze premie zijn een aantal voorwaarden verbonden, waaronder de hoogte van jouw inkomen. Investeer je meer in het vernieuwen van de elektriciteit dan wordt de premie ook hoger. Ook moet het gedaan worden door een erkend elektrieker.

Lokale premies: In sommige gemeenten en provincies kan je onder bepaalde voorwaarden aanvullende premies aanvragen voor het laten keuren van elektrische installatie. Informeer je dan via het lokale bestuur. Wanneer je een huis koopt met een afgekeurde elektrische installatie, ben je verplicht deze binnen de 18 maanden te laten herkeuren. Wil je jouw woning verkopen? Dan is een keuring of herkeuring van je elektra nodig.

Verlaagd btw-tarief: 6% btw-tarief is van toepassing op verlengingen van elektriciteit. Op armaturen en bijbehorende armaturen betaal je slechts 21% btw tarief, tenzij deze volledig in het plafond of de wand zijn geïntegreerd. De erkende elektricien helpt je bij het ontwerpen van een goed eendraadschema.

Wat valt onder het elektriciteit laten vernieuwen?

Zekeringskast vervangen of vernieuwen

Wanneer je je stroom vernieuwt, is de kans groot dat je de zekeringkast moet vervangen. Dit is makkelijker en goedkoper dan het aanpassen van een bestaande zekeringkast. Als je nog geen hoofddifferentieelschakelaar hebt die ervoor zorgt dat je niet wordt geëlektrocuteerd, moet je natuurlijk de zekeringkast vervangen.

Bovendien worden al je nieuwe powerpacks meteen correct geclassificeerd volgens de AREI-normen, zodat je klaar bent om in de omgeving uit te checken. Mocht je alsnog hulp nodig hebben, dan kun je alsnog een beroep doen op een professionele elektricien. 

Oude elektrische bedrading laten vervangen

Voor de veiligheid worden elektrische kabels altijd door speciale leidingen geleid. Zijn jouw bestaande buizen nog in goede staat of zijn er wachtbuizen geplaatst terwijl er elektriciteit werd aangelegd? Dan kan je je elektriciteit vernieuwen zonder je werk te onderbreken.

Als de leidingen in een te slechte staat verkeren of veel extra bedrading nodig hebben, is de kans veel kleiner dat de elektriciteit vernieuwd kan worden zonder demontagewerkzaamheden. 

Je kan ook kiezen om de nieuwe bedrading op een andere plaats te laten plaatsen. Een erkende elektricien helpt je bij het ontwerpen van een goed eendraadschema. Dit kan je natuurlijk ook zelf doen, maar het vernieuwen van elektriciteit is zeer belangrijk en moet foutloos gebeuren. 

Stopcontacten en schakelaars volledig vernieuwen

Voor de aansluiting van elektrische apparaten hebben we stopcontacten nodig. Het vervangen van oude stopcontacten is meestal niet zwaar, maar wel een belangrijke klus. Vooral slecht geplaatste stopcontacten, schakelaars en lichtpunten, of stopcontacten die niet geaard zijn, moeten zo snel mogelijk worden vervangen om het risico op kortsluiting te verkleinen. Dit doe je ook best in samenwerking met een erkende elektricien. 

Je hoeft geen oude contacten te vervangen voor extra stopcontacten of lichtpunten. Wat meestal nodig is, is extra bedrading.

keuring elektriciteit

Vernieuwen van de elektriciteit : voordelen 

Er zijn veel veiligheidsrisico’s verbonden aan een afgekeurde elektrische installatie. Er is bijvoorbeeld een reëel risico op elektrische schokken en mogelijk brand door overbelasting van verouderde circuits. In feite kan het geen kwaad om de elektriciteit thuis te veranderen, maar het is gevaarlijk om onvoorzichtig te werken.

Wanneer een afgekeurde elektrische installatie vlam vat, kan je problemen krijgen met de brandverzekering. Na een positieve keuring van je elektrische installatie ontvang je een elektriciteitscertificaat van erkende elektriciens. Jouw elektriciteit vernieuwen is dus zeker een voordeel als het huis in de toekomst wordt verkocht.

Op zoek naar een specialist?
Laat je adviseren door een expert

Wanneer is een elektrische keuring vereist?

Elektriciteit vernieuwen

 

Bij aankoop van een woning waarvan de elektrische installatie is geweigerd, ben je als eigenaar verplicht deze binnen achttien maanden opnieuw te keuren. In oudere gebouwen komt het vaak voor dat elektrische installaties worden afgekeurd omdat keuringsinstanties vinden dat de oude elektriciteit niet veilig genoeg is. Je kunt alsnog goedkeuring krijgen van erkende elektriciens door een bestaande elektrische installatie te repareren of de installatie volledig te vernieuwen.

Je elektriciteit vernieuwen? Vraag advies en offertes aan erkende vakmannen!

Wil je je huis bij een verbouwing voorzien van nieuwe elektriciteit of wil je de elektra vernieuwen? Zelf elektriciteit leggen kan een arbeidsintesieve klus zijn. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van erkende elektriciens via onderstaand offerteformulier voor elektriciteit vernieuwen of elektriciteit renoveren. Zo kan je prijzen vergelijken en de beste oplossing voor jouw specifieke situatie vinden.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welke type elektriciteitswerken zoekt u?
2*. In welke ruimtes wenst u elektriciteitswerken?
3*. Wanneer wenst u dat de elektricien van start gaat?
4*. Wanneer bent u het best bereikbaar?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Elektriciteitswerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Elektriciteit vernieuwen: prijs, premies & voordelen