Betonvloer aanleggen: tips, werkwijze en gratis offertes

Denkt u aan een betonvloer? Goed idee, want het heeft veel voordelen.

Tijdloos karakter
Het natuurlijk uitzicht en de neutrale kleuren zorgen ervoor dat betonvloeren naadloos in elk interieur passen.

Snelle plaatsing
Doordat er geen chape laag nodig is gebeurt het gieten van beton relatief snel

Brede waaier aan kleuren en stijlen
Grijstinten, aardetinten,… de mogelijkheden zijn breed en kunnen perfect afgestemd worden op uw interieur

Wat zijn de voordelen van een betonvloer?

Betonvloeren worden steeds populairder in woningbouw. Men kende deze vloeren al in industriebouw. Betonvloeren hebben zowel een heel industriële look, maar zijn ook heel proper en naadloos afgewerkt. Deze worden immers in de vloer gegoten waardoor het oppervlak perfect glad en egaal wordt. In dit artikel komt u te weten waar u rekening mee moet houden wanneer u kiest voor een betonvloer.

Wat kost een betonvloer?

Type betonvloer Richtprijs per m²
Gepolierd betonvloer €40 à €60
Printbeton €70 à €130

De prijzen voorbetonvloeren zijn heel afhankelijk van oppervlakte (aantal m², aantal hoeken,...), afhankelijk van welk soort betonvloer u wilt (gepolierd beton of printbeton) en of er niveauverschillen zijn.

Gemiddeld schommelen de prijzen tussen €40 tot €130/m². Vraag daarom zeker eerst een aantal offertes aan bij verschillende vaklui. Gepolierde betonvloeren zullen doorgaans schommelen tussen €40 à €60/m². Printbeton is wat duurder en zal schommelen tussen €70 à €130/m².

Betonvloeren voor binnen en buiten

Betonvloeren komen zowel binnen voor als buiten. Deze betonvloeren worden gekozen in badkamers, woonplaatsen, fabriekshallen en kantoorruimtes. Maar ook terrassen en opritten kunnen met een betonvloer vervaardigd worden.

Wanneer men een betonvloer buiten plaatst, moet men immers rekening houden met temperatuurverschillen. Beton is temperatuurgevoelig. Betonvloeren zijn immers wel bestand tegen vriestemperaturen. U moet zich dus geen zorgen maken over tegels die gaan uitsteken of breuken die gaan ontstaan. Een tweede voordeel bij het plaatsen van betonvloeren buiten de woning is dat beton heel onderhoudsvriendelijk is tegen mos en onkruid. Deze kunnen zich niet hechten in beton en gaan heel moeilijk door beton breken.

Naast vloeren kunnen ook trappen vervaardigd worden in beton. Dit zijn immers bijvoorbeeld trappen van meerdere treden, maar ook trappen van en tweetal treden om het hoogteverschil tussen twee vloeren te overbruggen. Daarnaast kan men pigmenten toevoegen aan de betonvloer. Zo wordt uw vloer geen grijze massa indien u dit niet wenst.

Wat moet je weten voor je een betonvloer aanlegt?

U hebt gekozen voor een betonvloer, wat nu? Waar wilt u deze betonvloer? Hoe zal deze in uw interieur passen? Wilt u een grijze gladde vloer of een gekleurde met een print? Dit zijn vragen die u zich moet stellen vooraleer u deze ingrijp wilt doorvoeren. Betonvloeren moeten professioneel gegoten worden. De eerste stap die u kan zetten is u informeren bij verschillende vloerspecialisten, offertes aanvragen en prijzen vergelijken.

Wanneer u eruit bent wat u wilt, wanneer u het wilt, wat uw budget is en wie deze betonvloer komt gieten, kunt u het werk aan de vaklui overlaten. Na het gieten van de betonvloer en het uitdrogen, wat enkele weken duurt, rest er u enkel het onderhoud en reinigen van deze vloer. Betonvloeren zijn heel onderhoudsvriendelijk, en zullen minder snel vuilresten vasthouden omdat er geen voegen nodig zijn waar deze vuilresten in blijven plakken.

Welke betonvloer kiezen?

Er zijn twee soorten betonvloeren: gepolierd beton en printbeton.

  • Gepolierd beton oogt egaal, proper en strak. Deze soort betonvloer is heel geliefd omwille van het designkarakter met de naadloze afwerking, en de onderhoudsvriendelijke reinigingswijze. Indien men toch wilt ogen dat het een tegelvloer is, kan men er voegen in laten slijpen. De minimale dikte van een gepolierde betonvloer is 7 cm. Deze betonvloeren zijn beschikbaar in verschillende kleuren door middel van pigmenten.
  • Printbeton geeft u de mogelijkheid om een reliëf, print of design in uw vloer te verwerken. Zo kan u een parketprint laten zetten zodat uw vloer oogt als hout. Dit kan goedkoper uitkomen dan wanneer u een echte houten vloer laat plaatsen, maar deze techniek komt wel duurder uit dan de gepolierde betonvloer, en u zal bij het reinigen van deze vloer ook rekening moeten houden met de vuilresten die zich in het reliëf vastzetten.

Is vloerverwarming mogelijk?

Men kan betonvloeren en vloerverwarming perfect combineren. Omdat warmte invloed heeft op de werking van betonvloeren, moet men wel rekening houden met bepaalde aspecten, namelijk:

  • Hou rekening met warmteverschillen door uitzetvoegen te voorzien. Voorzie deze uitzetvoegen bij de thermische onderbrekingen.
  • Hou rekening met de nodige diktes die van belang zijn bij betonvloeren. Men raadt een minimale vloerdikte van 10 cm aan. Deze kan met de vloerverwarming inbegrepen oplopen tot 18 cm.
  • Hou rekening met wanneer u de vloerverwarming begint te gebruiken. Een betonvloer moet ongeveer 3 tot 4 weken uitdrogen. U kunt de vloerverwarming niet gebruiken gedurende deze periode. Na deze periode kunt u best beginnen met geleidelijk gebruik maken van uw vloerverwarming, beginnend met een temperatuur van 25°C. Deze temperatuur mag om de 24 uur met 1°C stijgen.

Het is daarom zeker belangrijk om uw verwarmingsspecialist en uw vloerspecialist met elkaar te laten communiceren als u zowel vloerverwarming als een betonvloer wenst. Deze kunnen u dan verder begeleiden naar de beste optie om beiden te integreren in uw woning.

Let op temperatuurschommelingen

Beton heeft de eigenschap zich uit te zetten in temperatuurverschillen. Dit is op kleine oppervlaktes geen probleem. Op kleine oppervlaktes moet er geen uitzetvoegen aanwezig zijn. Op grotere oppervlaktes is er wel nood aan uitzetvoegen. Deze voegen zijn noodzakelijk om het barsten en scheuren van de vloer tegen te gaan. Voor deze voegen moet men toch een aantal meter voorzien om zo de vloer intact te houden.

Bij het werken van de betonvloer kunnen er haarscheurtjes ontstaan. Deze zijn niet met het blote oog te ervaren, en gaan de stabiliteit en sterkte van de vloer niet negatief beïnvloeden. Uw vloerspecialist kan u hierbij begeleiden om zekerheid te hebben dat uw vloer niet beschadigd zal worden door temperatuurschommelingen en dergelijke.

Wat kost een nieuwe betonvloer?

Hoe een betonvloer reinigen en behandelen? 

Het is vanzelfsprekend dat een betonvloer een goede reiniging vergt. Daarom is het aan te raden om uw betonvloer te reinigen als volgt: Betonvloeren ogen vaak veel netter omdat ze geen voegen hebben. Net hierdoor kunnen ze ook geen vuilresten vasthouden zoals tegelvloeren. Maar betonvloeren zijn niet bestand tegen zuren en vetresten. Zorg eerst dat uw betonvloer een beschermende laag heeft. Deze zal uw betonvloer al deels beschermen tegen vetresten.

Daarnaast moet u ook wekelijks uw betonvloer reinigen. Dit doet u best met lithofin producten. Bruine zeep wordt afgeraden omdat deze vetten bevat die zich op uw vloer kunnen afzetten. Vermijd dus het gebruik van klassieke zepen, en opteer voor specifieke producten die ontworpen zijn voor het reinigen en behandelen van betonvloeren.

Betonvloer polieren of polijsten?

U kunt uw betonvloer polieren of polijsten. Dit wordt gedaan met een specifiek toestel, namelijk de vlindermachine. De vlindermachine poliert uw betonvloer nadat deze vloer volledig is gehard. Deze machine wordt handmatig bestuurd. Doordat men de ronddraaiende cirkelvormige platen die aan de onderkant van de machine gehecht staan en rechtstreeks op de vloer wordt gedrukt, wordt uw betonvloer glad en egaal gepolijst. Deze vlindermachine is echter vrij groot waardoor het moeilijk is om in kleine hoeken of spleetjes te polieren.

Hiervoor gebruikt men best kleinere machines. Deze machine is daarom het ideaalst in grotere ruimtes om een goed resultaat te bekomen.

Kan je een betonvloer zelf aanleggen?

Betonvloeren gieten is geen doe-het-zelf klusje. Er kan hier veel mis gaan zoals niveauverschillen, geen egale afwerking of spleten die er niet moeten zijn tot zelfs barsten, kleurverschillen en een vloer die niet genoeg is gehard. Daarom is het van uiterst belang om hiervoor een beroepsdeskundige in te schakelen. Wanneer de deskundige uw vloer heeft gegoten, kan er cementsluier ontstaan. Deze moet u op de juiste wijze wegwerken. Hiervoor moet u de juiste producten gebruiken. Doe u dit niet, dan kan uw betonvloer beschadigd worden.

Laat je adviseren door een vloerspecialist

Neem contact op met een vloerspecialist. Laat hen u de juiste vloeroplossing en de juiste vakmannen aanbrengen om zo een modieuze betonvloer te verkrijgen.

Beschrijf uw project
1*. Hoeveel m² betonvloer of gepolierde beton wilt u laten plaatsen?
2*. Waar moet een betonvloer of gepolierde beton geplaatst worden?
3*. Wanneer wenst u van start te gaan met de aanleg?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Betonvloer, gepolierd beton