Betonvloer aanleggen: tips, werkwijze en gratis offertes

Denk je aan een betonvloer? Goed idee, want het heeft veel voordelen.

Tijdloos karakter
Het natuurlijk uitzicht en de neutrale kleuren zorgen ervoor dat betonvloeren naadloos in elk interieur passen.
Snelle plaatsing
Doordat er geen chape laag nodig is gebeurd het gieten van beton relatief snel
Brede waaier aan kleuren en stijlen
Grijstinten, aardetinten,… de mogelijkheden zijn breed en kunnen perfect afgestemd worden op jouw interieur

Wat zijn de voordelen van een betonvloer?

Wat kost een betonvloer?

Type betonvloer Richtprijs per m²
Gepolierd betonvloer €40 à €60
Printbeton €70 à €130

De prijzen voor betonvloeren zijn heel afhankelijk van oppervlakte (aantal m², aantal hoeken,...), afhankelijk van welk soort betonvloer je wilt (gepolierd beton of printbeton) en of er niveauverschillen zijn.

Gemiddeld schommelen de prijzen tussen €40 tot €130/m². Vraag daarom zeker eerst een aantal offertes aan bij verschillende vaklui. Gepolierde betonvloeren zullen doorgaans schommelen tussen €40 à €60/m². Printbeton is wat duurder en zal schommelen tussen €70 à €130/m².

Betonvloeren voor binnen en buiten

Betonvloeren komen zowel binnen voor als buiten. Deze betonvloeren worden gekozen in badkamers, woonplaatsen, fabriekshallen en kantoorruimtes. Maar ook terrassen en opritten kunnen met een betonvloer vervaardigd worden.

Wanneer men een betonvloer buiten plaatst, moet men immers rekening houden met temperatuurverschillen. Beton is temperatuurgevoelig. Betonvloeren zijn immers wel bestand tegen vriestemperaturen. Je moet je dus geen zorgen maken over tegels die gaan uitsteken of breuken die gaan ontstaan. Een tweede voordeel bij het plaatsen van betonvloeren buiten de woning is dat beton heel onderhoudsvriendelijk is tegen mos en onkruid. Deze kunnen zich niet hechten in beton en gaan heel moeilijk door beton breken.

Naast vloeren kunnen ook trappen vervaardigd worden in beton. Dit zijn immers bijvoorbeeld trappen van meerdere treden, maar ook trappen van en tweetal treden om het hoogteverschil tussen twee vloeren te overbruggen. Daarnaast kan men pigmenten toevoegen aan de betonvloer. Zo wordt je vloer geen grijze massa indien je dit niet wenst.

Wat moet je weten voor je een betonvloer aanlegt?

Je hebt gekozen voor een betonvloer, wat nu? Waar wil je deze betonvloer? Hoe zal deze in jouw interieur passen? Wil je een grijze gladde vloer of een gekleurde met een print? Dit zijn vragen die je je moet stellen vooraleer je deze ingreep gaat doorvoeren. Betonvloeren moeten professioneel gegoten worden. De eerste stap die je kan zetten is je informeren bij verschillende vloerspecialisten, offertes aanvragen en prijzen vergelijken.

Wanneer je weet welk type vloer je wenst, wanneer je het wenst, wat jouw budget is en wie deze betonvloer komt gieten, kan je het werk aan de vaklui overlaten. Na het gieten van de betonvloer en het uitdrogen, wat enkele weken duurt, rest er jou enkel het onderhoud en reinigen van deze vloer. Betonvloeren zijn heel onderhoudsvriendelijk, en zullen minder snel vuilresten vasthouden omdat er geen voegen nodig zijn waar deze vuilresten in blijven plakken.

Welke betonvloer kiezen?

Er zijn twee soorten betonvloeren: gepolierd beton en printbeton.

  • Gepolierd beton oogt egaal, proper en strak. Deze soort betonvloer is heel geliefd omwille van het designkarakter met de naadloze afwerking, en de onderhoudsvriendelijke reinigingswijze. Indien men toch wilt ogen dat het een tegelvloer is, kan men er voegen in laten slijpen. De minimale dikte van een gepolierde betonvloer is 7 cm. Deze betonvloeren zijn beschikbaar in verschillende kleuren door middel van pigmenten.
  • Printbeton geeft jou de mogelijkheid om een reliëf, print of design in jouw vloer te verwerken. Zo kan je een parketprint laten zetten zodat jouw vloer oogt als hout. Dit kan goedkoper uitkomen dan wanneer je een echte houten vloer laat plaatsen, maar deze techniek komt wel duurder uit dan de gepolierde betonvloer, en je zal bij het reinigen van deze vloer ook rekening moeten houden met de vuilresten die zich in het reliëf zullen vastzetten.

Is vloerverwarming mogelijk?

Men kan betonvloeren en vloerverwarming perfect combineren. Omdat warmte invloed heeft op de werking van betonvloeren, moet men wel rekening houden met bepaalde aspecten, namelijk:

  • Hou rekening met warmteverschillen door uitzetvoegen te voorzien. Voorzie deze uitzetvoegen bij de thermische onderbrekingen.
  • Hou rekening met de nodige diktes die van belang zijn bij betonvloeren. Men raadt een minimale vloerdikte van 10 cm aan. Deze kan met de vloerverwarming inbegrepen oplopen tot 18 cm.
  • Hou rekening met wanneer je de vloerverwarming begint te gebruiken. Een betonvloer moet ongeveer 3 tot 4 weken uitdrogen. Je kunt de vloerverwarming niet gebruiken gedurende deze periode. Na deze periode kan je best beginnen met geleidelijk gebruik maken van jouw vloerverwarming, beginnend met een temperatuur van 25°C. Deze temperatuur mag om de 24 uur met 1°C stijgen.

Het is daarom zeker belangrijk om jouw verwarmingsspecialist en jouw vloerspecialist met elkaar te laten communiceren als je zowel vloerverwarming als een betonvloer wenst. Deze kunnen jou dan verder begeleiden naar de beste optie om beiden te integreren in jouw woning.

Let op temperatuurschommelingen

Beton heeft de eigenschap zich uit te zetten in temperatuurverschillen. Dit is op kleine oppervlaktes geen probleem. Op kleine oppervlaktes moet er geen uitzetvoegen aanwezig zijn. Op grotere oppervlaktes is er wel nood aan uitzetvoegen. Deze voegen zijn noodzakelijk om het barsten en scheuren van de vloer tegen te gaan. Voor deze voegen moet men toch een aantal meter voorzien om zo de vloer intact te houden.

Bij het werken van de betonvloer kunnen er haarscheurtjes ontstaan. Deze zijn niet met het blote oog te ervaren, en gaan de stabiliteit en sterkte van de vloer niet negatief beïnvloeden. Je vloerspecialist kan je hierbij begeleiden om zekerheid te hebben dat jouw vloer niet beschadigd zal worden door temperatuurschommelingen en dergelijke.

Wat kost een nieuwe betonvloer?

Hoe een betonvloer reinigen en behandelen?

Het is vanzelfsprekend dat een betonvloer een goede reiniging vergt. Daarom is het aan te raden om jouw betonvloer te reinigen als volgt: Betonvloeren ogen vaak veel netter omdat ze geen voegen hebben. Net hierdoor kunnen ze ook geen vuilresten vasthouden zoals tegelvloeren. Maar betonvloeren zijn niet bestand tegen zuren en vetresten. Zorg eerst dat jouw betonvloer een beschermende laag heeft. Deze zal je betonvloer al deels beschermen tegen vetresten.

Daarnaast moet je ook wekelijks jouw betonvloer reinigen. Dit doe je best met lithofin producten. Bruine zeep wordt afgeraden omdat deze vetten bevat die zich op jouw vloer kunnen afzetten. Vermijd dus het gebruik van klassieke zepen, en kies voor specifieke producten die ontworpen zijn voor het reinigen en behandelen van betonvloeren.

Betonvloer polieren of polijsten?

Je kan jouw betonvloer polieren of polijsten. Dit wordt gedaan met een specifiek toestel, namelijk de vlindermachine. De vlindermachine poliert jouw betonvloer nadat deze vloer volledig is gehard. Deze machine wordt handmatig bestuurd. Doordat men de ronddraaiende cirkelvormige platen die aan de onderkant van de machine gehecht staan en rechtstreeks op de vloer wordt gedrukt, wordt jouw betonvloer glad en egaal gepolijst. Deze vlindermachine is echter vrij groot waardoor het moeilijk is om in kleine hoeken of spleetjes te polieren.

Hiervoor gebruikt men best kleinere machines. Deze machine is daarom het ideaalst in grotere ruimtes om een goed resultaat te bekomen.

Kan je een betonvloer zelf aanleggen?

Betonvloeren gieten is geen doe-het-zelf klusje. Er kan hier veel mis gaan zoals niveauverschillen, geen egale afwerking of spleten die er niet moeten zijn tot zelfs barsten, kleurverschillen en een vloer die niet genoeg is gehard. Daarom is het van uiterst belang om hiervoor een beroepsdeskundige in te schakelen. Wanneer de deskundige jouw vloer heeft gegoten, kan er cementsluier ontstaan. Deze moet je op de juiste wijze wegwerken. Hiervoor moet je de juiste producten gebruiken. Doe je dit niet, dan kan jouw betonvloer beschadigd raken.

Laat je adviseren door een vloerspecialist

Neem contact op met een vloerspecialist. Laat hen de juiste vloeroplossing en de juiste vakmannen aanbrengen om zo een modieuze betonvloer te verkrijgen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel m² betonvloer of gepolierde beton wilt u laten plaatsen?
2*. Waar moet een betonvloer of gepolierde beton geplaatst worden?
3. Wanneer wenst u van start te gaan met de aanleg?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Betonvloer, gepolierd beton