Wilt u kunnen genieten van uw tuin? Dan is een terras dé aanwinst voor uw woning en levensstijl. Dit artikel vertelt u alles wat u moet weten over terrassen, zowel aanleg, als onderhoud als de verschillende mogelijkheden.

terrassen.jpg

Wat kost het aanleggen van een terras?

De prijs van een terras varieert op basis van het aantal vierkante meters, het materiaal, etc. Hieronder vindt u enkele richtprijzen in een tabel.

 

Soort terras Gemiddelde prijs per m² (incl. btw en plaatsing)
Steentapijt € 30 – 55
Betonklinkers € 45 – 60
Kasseien € 40 – 65
Polybeton € 40 – 70
Kleiklinkers € 45 – 80
Betonnen terrastegels € 70 – 130
Houten terrasplanken € 70 – 180
Natuursteen terrastegels € 80 – 150
Kunststof / Composiet terrasplanken € 110 – 180

Dit zijn slechts richtprijzen voor maar slechts een deel van de mogelijke materialen waarmee u een terras kan aanleggen. Vraag voldoende offertes aan om een juister beeld te krijgen. Zo is de prijs van bijvoorbeeld terrasoverkappingen en dergelijke extra’s ook niet inbegrepen.

Hoe terras aanleggen?

Een terras aanleggen is helemaal niet zo simpel. Zeker niet als men loodrecht wilt werken. Daarnaast is het aanleggen ook afhankelijk van de materialen die worden gebruikt, en of er gewerkt wordt met tegels, planken, of een gegoten vloer. Dit alles heeft op zich een andere manier van aanleggen.

Waar moet u zoal rekening mee houden als u een terras wilt aanleggen? Een terras aanleggen is vaak ook de laatste stap wanneer u een nieuwbouwwoning bouwt, of wanneer u een renovatie doet aan uw woning. Heeft u al een terras, dan kan deze eventueel aan vervanging toe zijn. In ieder van deze gevallen is het nodig te weten wat u van uw terras verwacht, als ook weten hoe het eruit moet zien.

Zorg dat u weet welk materiaal u kiest. Hout is een vaak gekozen optie, maar zo heeft u ook de keuze om voor een terras in polybeton of tegels te gaan. Of u wilt misschien iets nog gewaagder, een terras in kasseien.

Vraag daarom aan een deskundige hoe het terras best aangelegd wordt.

Wanneer terras reinigen?

Uw terras reinigen kan op vele niveaus. U kan ten eerste de bladeren en het vuil weg borstelen, dit mag u doen wanneer u dit goed lijkt. Bladeren, takken en dergelijk groot vuil is ook heel makkelijk te verwijderen. Kleiner en hardnekkig vuil zoals groene aanslag, mos en verkleuring door grond en weersomstandigheden vragen om een andere aanpak. Dit is anders per terras. Een houten terras vraagt om een andere aanpak dan één uit natuursteen.

Houten terrassen kan u bijvoorbeeld wel reinigen met een hogedrukreiniger, maar u mag de druk niet te hoog zetten. Een te hoge druk kan ervoor zorgen dat het hout beschadigd wordt en begint af te breken. Zo kunnen er splinters vormen. Waardoor uw kind dat op blote voeten in de zomer op het terras speelt een splinter kan krijgen. Het is daarom zeker aan te raden uw houten terras te kuisen met een sopje van water met bruine zeep. Bruine zeep is een natuurlijk product en zal uw hout niet beschadigen. Of een sopje van bleekwater en water. Zorg hierbij dat de verhouding juist zitten.

Een betonnen terras kan u best niet reinigen met agressieve middelen. Deze kunnen de beton schaden. Gebruik daarom natuurzeep. Ook bij sneeuw en vries kunt u best geen zout strooien, maar de sneeuw voorzichtig met een sneeuwschop weghalen.

Algen en mossen op klinkers en tegels kunnen na een regenbui heel glad worden, en zo kan u zich verongelukken. Het is van hoogste belang om ook uw terrasklinkers te reinigen. U kan met een hogedrukreiniger deze wegsproeien. Maar zet de druk niet te hoog, want uw klinkers kunnen dan poreuzer worden waardoor algen en mossen zich nog beter hechten. Groene aanslag daarentegen kan u wegkrijgen door middel van azijn en water.

Welke terras kiezen?

Een materiaal voor uw terras kiezen kan een grote taak zijn. U moet rekening houden met wat er bij de stijl van uw woning past, wat er binnen uw budget past, hoe het wordt aangelegd, etc. Hieronder vindt u enkele mogelijke materialen waaruit uw terras kan worden gemaakt.

Terras in hout

Een vrij groot aantal terrassen worden in hout gebouwd. Zowel tropische als meer Europese houtsoorten. Meestal opteert men voor planken, omdat deze het aanleggen van het terras heel makkelijk maken. Maar u kan ook kiezen voor thermowood of houtcomposieten. Dit zijn nieuwere manieren om hout te gebruiken. Hout heeft als voordeel dat het in de zomer niet zo heet wordt als andere materialen.

Terras met klinkers

Klinkers zijn een klassieker in het aanleggen van terrassen. Uw terras zal zo heel klassiek en stijlvol ogen. Zo kan u de keuze maken uit betonklinkers of kleiklinkers. Kleiklinkers komen duurder uit dan betonklinkers. Dit omdat kleiklinkers, in tegenstelling tot betonklinkers, hun kleur beter behouden en minder gevoelig zijn voor vuil.

Met klinkers kunt u ook heel creatief omspringen. Zo kan u uw terras laten overgaan in een tuinpad of een bepaald motief in uw terras creëren. Deze motieven of patronen vindt u in de legverbanden. Zo heeft men bijvoorbeeld halfsteen-verband, elleboogverband, keperverband en blokverband.

Terras in gepolierd beton

Wilt u een terras dat er heel modern en industrieel uitziet, dan is gepolierd beton een grote aanrader. Doordat gepolierd beton moet worden gegoten, en daarna strak wordt getrokken, zal uw terras loodrecht liggen wat de look strakker maakt.

Gepolierd beton heeft als voordeel dat het in diverse kleuren te verkrijgen is, en dat het heel onderhoudsvriendelijk is. Er zal amper slijtage ontstaan door temperatuur- en weersveranderingen. En u kunt zowel kiezen voor een gladde als een tegellook. De tegels kunnen in het beton worden geslepen.

Blauwe steen terras

Men kan zeker zeggen dat blauwe steen één van de meest duurzame steensoorten is om uw terras in te bouwen. Blauwe steen vergt ook een minimum aan onderhoud.

Er bestaat Europese en Aziatische blauwe steen. Onder de Europese blauwe steen heeft men Belgische en Ierse blauwe steen. Onder de Aziatische blauwe steen heeft men Vietnamese en Chinese blauwe steen. De Europese komt duurder uit dan de Aziatische.

De Belgische blauwe steen is veel harder en steviger dan de Aziatische, waardoor deze ook beter tegen een stootje kan en minder snel afbreekt. Hierdoor is deze blauwe steen ook veel duurzamer dan de andere soorten. Wat natuurlijk veel voordeliger uitkomt.

Terrassen en opritten

Terras in natuursteen

Een terras in natuursteen kan natuurlijk in vele soorten stenen. Maar wat heel aantrekkelijk is aan een terras in natuursteen is de mogelijkheden in afwerking van de steen zelf. Zo kan u de stenen laten zandstralen, u kunt ze laten trommelen of verouderen, maar ook vlammen en hameren. De vormen kunnen zowel recht en geometrisch als heel natuurlijk zijn.

Bankirai terras

Bankirai is een tropisch hout dat afkomstig is van de vochtige bossen in Azië. Dit wordt echter anders gebruikt dan doorsnee houtsoorten. Tropische houtsoorten worden niet behandeld met chemicaliën, waardoor iedere plank zo goed als uniek is.

Bankirai leunt zich excellent voor ieder soort terras. De kleuren zijn meestal geel tot bruinachtig. Soms kunt u ook roodtinten zien. Door de zon kan het wat vergrijzen. Bankirai past heel goed bij een meer landelijke stijl.

Bankirai is een zeer duurzaam. Het gaat wel tot 40 jaar mee. Daarnaast kunt u deze zowel met groeven als vlak verkrijgen. De groeven kunnen mogelijk meer grip bieden.

Geniet elk seizoen van je terras

Terrassen worden voornamelijk in de lente en zeker in de zomer gebruikt. Maar ook in de herfst en zelf winter kan u tegenwoordig genieten van uw terras. Zo bieden terrasverwarming en windschermen u extra comfort om zo extra te genieten van uw terras.

Terrasverwarming

Met terrasverwarming hoeft u zich niet te beperken tot de late lente, zomer en vroege herfst om te genieten van uw terras. Terrasverwarming zorgt ervoor dat u lekker warm zit in de late herfst, winter en vroege lente.

Terrasverwarming wordt vaak in de horeca gebruikt. U kan dit herkennen aan de hitte lampen die aan de buitenkant van het gebouw worden bevestigd. De prijzen schommelen tussen de €20 en €200. Er is namelijk keuze uit veel verschillende vormen, maar ook keuze om een terrasverwarming te hebben die aan een muur bevestigd is of die losstaat zoals een lantaarnpaal.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u te laten uitvoeren?
2*. Welk materiaal wenst u?
3*. Hoe groot zullen de vloerwerken ongeveer zijn?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Terrassen en opritten