Jouw trap renoveren of nieuwe trap plaatsen?

Een trap bepaalt de uitstraling van jouw huis. Vaak is de trap het eerste element dat mensen zien zodra ze jouw woning binnen komen. En de eerste indruk bepaalt toch alles?

Bestaande trap renoveren
Voor oude, mooie, trappen is een traprenovatie vaak de beste keuze. De trap zandstralen, reinigen en behandelen is dan de beste optie.
Trap bekleden / overzettreden plaatsen
Toch geen mooie orginele trap? Dan kan je ervoor kiezen om overzettreden te plaatsen of om jouw trap te bekleden. Je trap krijgt een nieuwe look op maat van Jouw budget.
Nieuwe trap plaatsen
Geen trap aanwezig of wil je gewoon de oude trap volledig verwijderen? Dan is een volledig nieuwe trap de oplossing.

Offertes aanvragen

De verschillende materialen voor jouw trap

Voor de aanleg van jouw trap heb je de keuze uit verscheidene materialen, naargelang je smaak en de inrichting van je huis. Of het nu een houten, betonnen, metalen of glazen trap is, wij zullen jou uitleggen hoe je jouw keuze kunt maken en met welk budget je rekening moet houden.

Houten trap

Houten trap

Hout is het meest gebruikte en goedkoopste materiaal om trappen mee te bouwen. Als je van een landelijke en natuurlijke stijl houdt of wanneer je graag een warme uitstraling wilt geven aan jouw hal, kies je een houten trap. Maar ga er niet zomaar van uit dat alle houten trappen hetzelfde zijn. Het is mogelijk om deze geheel en al naar jouw eigen smaak aan te passen aan jouw interieur, zowel qua vorm als qua houtsoort.

Dit materiaal vereist echter wel een zeer regelmatig onderhoud: na plaatsing moet het hout behandeld worden met een waterafstotend middel en deze beitslaag moet regelmatig opnieuw aangebracht worden.

Men moet weten dat de prijsverschillen zeer groot zijn en kunnen variëren van 800 tot 8.000 euro, naargelang het model, de houtsoort en de grootte van de trap.

Betonnen trap

Betonnen trap

Beton is het goedkoopste materiaal (per gewicht) en het gemakkelijkst te plaatsen. Andere voordelen die beton zeer geschikt maken voor een trap, is zijn duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid. Het zal nooit verrotten, zelfs bij een buitentrap.

In onbewerkte vorm past een betonnen trap niet in ieder interieur: het beton doet afbreuk aan de warme uitstraling van een ruimte, maar past daarentegen perfect bij een industriële stijl, vooral wanneer je voor design gepolijst beton kiest. Als je voor beton kiest, is het ook mogelijk om het met een ander materiaal te bekleden, zoals tapijt of tegels.

Over het algemeen moet men rekening houden met een budget van 1.500 tot 4.000 euro om een betonnen trap te plaatsen. Daarbij komen nog de kosten voor de trapbekleding, als men daarvoor kiest.

Metalen trap

Metalen trap

Metaal is het hardste en sterkste materiaal. Bij metaal heb je verschillende mogelijkheden naargelang jouw persoonlijke voorkeur: Je kunt kiezen uit een brede waaier aan metaalsoorten (gesmeed ijzer, aluminium, staal etc.), kleuren en uitvoeringen. Als je over een luxueus interieur beschikt, zal een metalen trap jouw interieur een echte design uitstraling geven die jouw interieur echt af zal maken.

Gaat het om een buitentrap, dan moet die behandeld worden met een roestwerend middel voor een langere levensduur en om ervoor te zorgen dat de trap niet gaat roesten.

De keuze voor dit materiaal is minder geschikt voor kleine budgetten: je moet rekenen op 3.000 tot 6.000 euro om een trap in metaal te laten plaatsen.

Glazen trap

Glazen trap

Sinds kort wordt ook glas gebruikt voor de vervaardiging van trappen. Glas is een kwetsbaar en kostbaar materiaal, maar het valt niet te ontkennen dat het je woning een extra dimensie geeft.

Gecombineerd met hout en metaal, maakt glas je trap tot een echte design trap die je niet bij veel mensen ziet. Een trap in glas kan een goede manier zijn om aan je vertrek een chique uitstraling te geven. Bovendien zorgt het voor extra lichtinval.

Maar zoals iedereen wel weet, is glas kwetsbaar. Denk dus goed na als je voor glas kiest: besteed ruim aandacht aan aspecten zoals kwaliteit en duurzaamheid!

Verschillende soorten trappen

Naast een verscheidenheid aan materialen, kan je ook kiezen uit verschillende uitvoeringen voor jouw trap. Er zijn tal van keuzemogelijkheden, afhankelijk van:

  • de stijl die je wilt realiseren
  • de ruimte waarover je beschikt
  • de plaats waar de trap moet komen
  • en het beschikbare budget

kan je kiezen voor:

  • een rechte trap
  • een draaitrap
  • een trap met een hoek
  • een wenteltrap
  • of een op maat gemaakte trap.

Rechte trap

De rechte trap is de meest klassieke uitvoering en ook het makkelijkst te installeren. Deze wordt geplaatst in een rechte lijn. Omdat een rechte trap wel voldoende ruimte en grondoppervlak nodig heeft, moet men wel over een plek beschikken die groot genoeg is. Zijn eenvoud maakt dat dit soort trappen meestal in elk huis mogelijk zijn.

Om hem wat minder recht toe recht aan te maken, is het mogelijk om deze trap te personaliseren: de leuning, de treden etc. Het is ook een optie om de ruimte onder de trap te benutten: een kleine, sfeervolle plek voor een bureau, een bibliotheek, een berging of een kleine garderobekast.

Draaitrap

Als je over weinig ruimte beschikt, is een draaitrap ideaal, omdat je hiermee ruimte kunt besparen. De L-vorm is ook geliefd om zijn fraaie uiterlijk, vooral als je kiest voor uitlopende of schuine treden. Een andere manier om een trap met een kwart draai te installeren, is om deze zo te plaatsen dat er een overloop ontstaat, onderaan, halverwege of bovenaan de trap.

Momenteel worden open trappen met een kwart draai erg veel toegepast: deze uitvoering laat het licht door de treden heen schijnen en geeft een luxueuze designlook aan welk huis dan ook.

Trappen met een kwartdraai worden het meest geplaatst, maar er zijn ook trappen die een 2/3 draai of een halve draai maken of volledige wenteltrappen.

Om zo’n soort trap te installeren, moet men rekening houden met een budget van 1.500 tot 12.000 euro.

Wenteltrap

De wenteltrap, of spiraalvormige trap die men vaak in kastelen ziet, is een trap die rond een al dan niet dikke middenpilaar cirkelt. Dit model trap is zeer praktisch als je over een kleine ruimte beschikt, omdat de toegepaste as geheel recht is en niet 45 graden zoals bij andere trappen. Bovendien heeft deze trap geen steunmuur nodig, aangezien deze trap zelfdragend is: de middenpilaar wordt op de vloer bevestigd en aan het plafond van de bovenste verdieping vastgemaakt.

Dit model trap bemoeilijkt enigszins verplaatsingen van (grote) voorwerpen: denk maar aan het verhuizen van een bed of een grote kast. Dergelijke zware voorwerpen zijn bijna onmogelijk bij dit soort trappen. Als je van plan bent en wenteltrap te installeren, is het dan ook noodzakelijk om op een andere manier meubilair naar de hoger gelegen verdieping te kunnen verplaatsen.

Op maat gemaakte trap

Als jouw inkomhal een afwijkende vorm heeft of als je een apart model trap wilt, is het altijd mogelijk om te kiezen voor een op maat gemaakte trap: je hebt dan de keuze voor alle aspecten van de trap: het soort materiaal dat gebruikt wordt, het model trap, evenals de precieze afmetingen van de trap.

Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld ervoor kiezen om bredere treden te nemen en de trap minder steil te maken door meer treden te plaatsen. Het is ook mogelijk om metaal en hout met elkaar te combineren of om te kiezen voor een hangende trap waarbij iedere trede niet in verbinding staat met de volgende maar aan de muur wordt bevestigd.

Het is noodzakelijk om de ruimte waarin je de trap wilt plaatsen, goed op te meten: neem de afmetingen van de diepte, de hoogte en de breedte, zodat de leverancier de maat van de trap weet die hij moet maken en je kan adviseren.

Om zo’n soort trap te kunnen realiseren, moet men rekenen op een budget van 7.500 tot 15.000 euro.

Wanneer moet men een trap renoveren?

Bedenk dat een trap ongeveer een levensduur heeft van twintig jaar, maar dat dat ervan afhangt of dat de trap binnen of buiten geplaatst is, intensief gebruikt wordt en goed onderhouden is of niet.

Een traprenovatie zal nodig zijn als de trap erg begint te kraken of als sommige trapdelen erg beginnen te slijten. Als er een breuk optreedt in de treden, is het waarschijnlijk de hoogste tijd om jouw trap te vervangen.

Hoe moet je je trap schilderen?

Een trap schilderen is niet hetzelfde als een muur verven. Het is van belang om nauwgezet de volgende procedure te volgen: Kies een kleur verf die in harmonie is met de ruimte waarin de trap staat. Terwijl een geschilderde trap ervoor kan zorgen dat het onderhoud ervan makkelijker wordt, kan een verkeerde kleurkeuze ervoor zorgen dat de ruimte erg klein lijkt, terwijl dat niet zo is. Als je trap niet in een ruimte staat waar directe lichtinval is, kan je het beste warme, lichte kleuren nemen, zoals wit, goudgeel, zalmkleur etc. Als de trap daarentegen in een lichte ruimte staat, kan je kiezen voor koelere kleuren, zoals groen of blauw.

Bedenk dat het spelen met kleur een optisch effect kan geven en een vertrek veel ruimtelijker kan maken, zonder dat daarvoor een muur uitgebroken hoeft te worden!

Het is vervolgens ook nodig om de schilderwerken professioneel uit te voeren. Jouw geschilderde trap moet tegen een stootje kunnen, zodat de verf niet vervaagt zodra je er meer dan drie keer op gelopen heeft! Een beschilderde trap voorzien van een extra beschermlaag is sterk aan te raden, evenals slijtvaste verf. Als je geen verf kunt vinden die speciaal geschikt is voor trappen, kies dan een vloerlak.

Als je trap met was behandeld is, moet je de waslaag eerst eraf halen met een product op basis van terpentijn, voordat je de trap kunt overschilderen. Als je trap al eerder geverfd is , moet je de verf ervan krabben en het oppervlak schoonmaken. Let erop dat je steeds met de nerf mee schuurt om het hout niet te beschadigen.

Denk er ook aan om spijkers die uit de treden en trapdelen te halen of er volledig in te slaan. Als dat niet mogelijk is, haal ze er dan uit met een nijptang en vul daarna alle gaatjes en putjes op met een houtvulmiddel.

Nu kan je de trap gaan schilderen door eerst aan de balustrade en leuning te beginnen. Laat dit eerst drogen en begin dan aan de opstaande en liggende trapdelen. Schilder lichtjes met de kwast, dan droogt het sneller. Begin van boven naar beneden, zodat je niet hoeft te wachten tot iedere trede gedroogd is, voordat je aan de volgende kunt beginnen. Breng twee verflagen aan.

Waarom een vakman in de arm nemen om een trap te plaatsen?

Ook al maakt men zich niet direct zorgen over een krakende trap, wil dit wel vaak zeggen dat deze aan het slijten is. Neem een vakman in de arm om erachter te komen of je jouw trap moet laten vervangen of dat je deze eenvoudigweg kunt opknappen. Een vakman zal je tips voor onderhoud kunnen geven, die passen bij het soort en model trap. Zo krijg je vakkundig advies en kan je een weloverwogen keuze maken.

Door je trap door een vakman te laten plaatsen geniet je van garantie, die vaak oploopt tot tien jaar of meer. Als je een mankement ontdekt aan jouw trap in de tien jaar na plaatsing, wordt dit gedekt door de garantie. Om op deze garantie een beroep te kunnen doen, moet je je ervan verzekeren dat je de werken laat uitvoeren door een erkende vakman.

Het komt erop neer dat als je ervoor kiest om jouw trap te laten plaatsen door een vakman, dat misschien wel wat duurder is aan installatiekosten. Maar dit verdien je op de lange termijn terug aan de kosten voor reparatie of vervanging. De bekleding zal namelijk duurzaam zijn, de trapneuzen stevig, de treden solide en dat alles voor langere tijd. Bovendien zal de vakkennis van een vakman uitgerust met het juiste gereedschap je zeker tijd besparen. Als je ervoor kiest om zelf jouw trap te plaatsen, weet je niet of je alles op een goede manier aanpakt en dat kost tijd. Een vakman daarentegen weet wat hij doet, terwijl je je met andere dingen kunt bezighouden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welke materialen wenst u te gebruiken voor uw trap?
3*. Wanneer wenst u de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Trappen