Wat is een eiken terrasoverkapping?

Een eikenhouten terrasoverkapping en eikenhouten bijgebouwen zijn duurzaam. Ook creëren ze een rustieke en feëerieke uitstraling in je tuin en/of aan je woning. Er zijn 2 soorten eiken hout die in ons land voorkomen: wintereik en zomereik. Daarnaast groeien ze hoofdzakelijk op het noordelijk halfrond. 

Ieder type eiken hout heeft zijn voor- en nadelen. Toch zijn er een aantal zaken waar je best rekening mee hoort te houden als je opteert voor een eikenhouten terrasoverkapping:

  • Duurzaamheid 
  • Mate van onderhoud 
  • Functie 
  • Prijs 
  • Kleur 

Eiken hout is dus inheemse houtsoort. Het heeft een tijdloze uitstraling en is duurzamer dan veel andere houtsoorten. 

Helaas heeft eiken hout en bijgevolg ook een eiken overkapping enkele nadelen. Zijnde: 

  • er kan vervorming ontstaan indien het hout niet goed gedroogd is.
  • op termijn kunnen er haarscheurtjes in de eiken balken ontstaan.
  • het is gevoelig voor vocht- en zwarte plekken.
Meer weten over een eikenhouten terrasoverkapping?
Vergelijk advies en gratis offertes
arrow Ontvang offertes

Hoeveel kost een eiken overkapping?

Eiken hout is een dure houtsoort. Het prijsverschil met andere houtsoorten zoals vuren- of douglashout ligt tussen de 40 % en 75 %. Ondanks die hoge prijs is een eiken overkapping heel duurzaam. 

Een exacte prijs voor een eiken overkapping is dus moeilijk te geven. Ze is afhankelijk van een aantal factoren: 

  • verschillende soorten eikenhout 
  • afwerking van het hout 
  • plaatsingskosten 
  • extra’s en toebehoren 

Door al die factoren kan de prijs dus heel sterk variëren. 

Om je toch een richtprijs te geven. Je mag voor een eiken houten overkapping rekenen op een bedrag rond de 1.500 à 2.000 euro. Als je een handige doe-het-zelver bent, kan je ook opteren voor een bouwpakket of een eigen ontwerp. De prijzen in beide gevallen schommelen rond de 1.000 euro.

eikenhout-terrasoverkapping.jpg

Welke soorten eikenhout zijn er?

Er zijn verschillende soorten eikenhout: Europees eikenhout, Amerikaans eikenhout, Japans eikenhout enzovoort.

Europees eikenhout is vooral populair in de Benelux. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de transportkosten en dus ook de productiekosten lager worden. Juist omdat het bij wijze van spreken in de achtertuin groeit. Europees eikenhout is een mooie houtsoort. Duurzaam, sterk en eenvoudig te bewerken. Het is ook zeer goed bestand tegen de weersomstandigheden in België.

Je kan ook kiezen voor Amerikaans of Japans hout. Er zijn geen grote verschillen in kenmerken. Het is vooral het uitzicht dat anders is. Amerikaans hout is veel lichter dan Europees hout. Het Japanse hout is het lichtst van allemaal. 

Er zijn nog veel meer eikensoorten in de wereld. Maar de populairste voor een eikenhouten terrasoverkapping zijn Europees en Amerikaans hout. 

meerdere soorten eik

Eigenschappen van eikenhout + Onderhoud

Er zijn 5 duurzaamheidsklassen, waarvan Klasse I de meest duurzame is. Europees eikenhout valt onder duurzaamheidsklasse II. Dit betekent dat het matig duurzaam is, ongeveer 10 tot 15 jaar. Deze onderverdeling is een goede graadmeter om de duurzaamheid van een eiken overkapping en andere materialen voor een terrasoverkapping te achterhalen

Als je eikenhout niet behandelt, zal het vergrijzen. Voor langdurig kleurbehoud kan je het het beste behandelen met olie of beits. Met sommige beitsen blijft je eikenhouten terrasoverkapping 6 tot 8 jaar onderhoudsvrij

Conclusie: door zijn duurzame karakter vraagt een eiken overkapping ten opzichte van andere houtmaterialen weinig onderhoud.

Vind vakmannen in jouw buurt die werken met eik: vergelijk gratis offertes

Via onderstaand offerteformulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij professionele leveranciers voor het plaatsen van een eiken overkapping. Zo kan je gemakkelijk meerdere prijsvoorstellen tegelijk vergelijken en de beste eiken overkapping en vakman voor je terras of bijgebouw kiezen. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneert wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Terrasoverkapping
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Terrasoverkapping