Hoe een geoliede parketvloer onderhouden?

Een houten vloer krijgt vaak veel te verduren. Het advies van vele vakmannen is om ze dan ook dagelijks te stofzuigen met een parketborstel of swiffer.

We bespreken hieronder nog een aantal andere tips voor het onderhoud van je geoliede parketvloer.

parket borstelen

1.  Wekelijks schoonmaken

Het dagelijks onderhouden van je geoliede parketvloer is één ding, maar je kan ook wekelijks een specifiek onderhoud voorzien. Dat doe je door je parketvloer te dweilen met vloerzeep.

Door de zeep wordt het vuil verwijderd en blijft er een beschermende laag achter die slijtage kan voorkomen.

Let op: Het is belangrijk dat je jouw vloer nooit te nat maakt. Dat is namelijk slecht voor geolied parket.

2.  Halfjaarlijks onderhoud

Een halfjaarlijks onderhoud is ook belangrijk voor je geoliede houten vloer. Je behandelt de vloer best halfjaarlijks, dus 2 keer per jaar, met onderhoudsolie. Om de olie aan te brengen gebruik je best een witte pad. Door deze behandeling blijft je vloer 6 maanden optimaal beschermt.

3.  Jaarlijks reinigen (vloer opnieuw oliën)

Ook het jaarlijks reinigen en de parketvloer opnieuw oliën is belangrijk. Hiervoor gebruik je best een intensief-reiniger. Na de reiniging behandel je de vloer met een onderhoudsolie om zo de parketvloer opnieuw te beschermen.

4.  Vlekken verwijderen

Laat je eten of andere zaken vallen op je vloer waardoor je vlekken krijgt? Gebruik dan een super-ontvlekker om plaatselijke vlekken te verwijderen.

Wil je weten welke producten je best in huis haalt voor een optimale reiniging en bescherming? Neem dan contact op met vakmannen in jouw buurt voor advies op maat.

Professioneel advies nodig?
Neem contact op met vakmannen in jouw buurt

Hoe kan je een geoliede vloer dweilen of kuisen?

Je gebruikt best nooit te veel water bij het dweilen of kuisen van een geoliede of verniste, houten vloer. Zo nu en dan je vloer met nat poetsen is natuurlijk altijd aan te raden. Maar bij een geoliede parketvloer dweil je best niet met overdreven veel water.

Waarom? Hout leeft en reageert op vocht. Als je teveel water gebruikt, wordt het water geabsorbeerd door de parketvloer en kan het kromtrekken.

Hoe voorkom je dit nu? Zorg dat je de dweil goed uitwringt voordat je aan deze klus begint. Gebruik bij voorkeur ook lauw water. Te warm of te koud water kan het natuurlijke proces van hout dat reageert op vocht nog meer versterken. 

Parket voeden met natuurzeep of onderhoudsolie

Bij het dweilen met water voeg je best natuurzeep toe om het parket te voeden. Een nieuwe laag olie of vernis kan hierbij ook helpen, 1 à 2 keer per jaar. Op die manier krijgt je geoliede parketvloer een extra beschermlaagje van vernis of olie, zodat ze nog lang mee kan gaan.

Geborsteld eikenhouten parket

Nog enkele handige onderhoudstips voor geoliede parketvloeren

Hieronder geven we je nog een aantal nuttige tips mee om jouw parketvloer goed te onderhouden.

1.  Hou regelmatig een droge schoonmaak

Door regelmatig een droge schoonmaak te houden voorkom je dat de vuilresten in het hout trekken. Het droog schoonmaken doe je met een bezem, stofzuiger of droge microvezeldoek. Hierdoor kan het stof en vuil snel en makkelijk weggehaald worden.

Een droge schoonmaak wordt vaak verkozen boven een natte schoonmaak.

2.  Dweil niet te nat

Het is dus zoals hierboven al vermeld geen goed idee om met teveel water te dweilen. De reden? Het overgebleven water trekt in het hout, waardoor dit kan kromtrekken. Nat dweilen doe je best om de 3 weken om het hout niet al te vaak te belasten met water.

Je doek goed uitwringen en werken met lauw water is heel belangrijk.

3.  Zorg voor een goed binnenhuisklimaat

Hout is een wateraantrekkend of hygroscopisch materiaal, waardoor het heel onderhevig is aan schommelingen in luchtvochtigheid en temperatuur. Een goed binnenklimaat is dus heel belangrijk.

Bij een te lage luchtvochtigheid zal het hout krimpen, waarbij vocht aan het hout zal onttrokken worden. Bij een te hoge luchtvochtigheid zal het hout vocht opnemen, waardoor het parket kan uitzetten.

De ideale luchtvochtigheid voor je parket schommelt tussen de 40 à 55 %. Een luchtbevochtiger kan daarbij een goed hulpmiddel zijn. Die houdt de luchtvochtigheid in je woning op niveau.

Niet enkel voor je parket heb je baat bij een luchtbevochtiger. Een goede luchtvochtigheid is ook goed voor je luchtwegen, ogen en huid. Is het te droog kan je namelijk last krijgen van een droge huid, gesprongen lippen en droge ogen.  

parket onderhouden

4.  Gebruik een speciale parketborstel wanneer je stofzuigt

Een droge schoonmaak kan met de stofzuiger. Je gebruikt wel best een speciale parketborstel. Zo voorkom je krassen op je parketvloer.

Deze speciale parketborstel zorgt bovendien voor een betere luchtstroom. Daarbij trekt de zuigmond niet vacuüm aan de vloer.

5.  Gebruik geen agressieve en algemene schoonmaakproducten

Poets je jouw parket ook eens graag met nat? Dan is het belangrijk dat je geen agressieve of algemene schoonmaakmiddelen gebruikt. Ook poets je jouw parket best nooit met dezelfde producten als voor tegels.

Ph-neutrale producten kan je wel gebruiken. Hierop reageert je parket het minst. Maar het meest ideale is toch speciale parketzeep.

6. Kuis gemorste vloeistoffen zo snel mogelijk op

Mors je etenswaren of drinken op je parketvloer, kuis ze dan zo snel mogelijk op. Doe je dit niet snel genoeg, gaat je vlek lang zichtbaar blijven.

Een lichte, vochtige doek is het beste om zo’n vlekken op te kuisen. Het vuil kan je direct meenemen waardoor het niet intrekt in je parketvloer. 

Krijg je toch te maken met hardnekkige vlekken neem je best contact op met een vakman om die zo goed mogelijk te behandelen en de natuurlijke glans van het parket terug te krijgen. Zo ben je zeker dat ook de olielaag intact blijft. Een extra speciale polish kan worden aangebracht voor extra bescherming. 

parket in de keuken plaatsen

Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis 1 of meerdere offertes op maat

Ontvang gratis vrijblijvende offertes voor het onderhoud van het geoliede parket in jouw woning van specialisten in jouw buurt. Bekom zo de beste optie en prijs voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over hoeveel m2 wenst u parket te laten leggen?
2*. Wanneer wenst u parket te laten leggen?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Geoliede parket onderhouden: Hoe vaak? Welke producten gebruiken?