Hoe behandel je een parket met boenwas? 

Boenwas is een authentiek product dat al lange tijd als houtbeschermer dient. Parket met boenwas behandelen, is vrij arbeidsintensief. Je moet eerst de was aanbrengen en vervolgens inborstelen met een doek of boenmachine. Dit proces dien je op regelmatige basis te herhalen. 

Afhankelijk van het pigment in de boenwas krijgt je parketvloer na verloop van tijd een lichtgele tot donkerbruine kleur. Je vloer geniet een natuurlijke uitstraling met een zijdeglans afwerking. De structuur van het hout blijft trouwens ook na de behandeling zichtbaar en voelbaar. De was heeft daarbij een typische geur die veel mensen aangenaam vinden. 

Boenwas beschermt jammer genoeg niet voldoende tegen vocht. Wat betekent dat waterdruppels op de vloer vlekken kunnen achterlaten. Daarnaast biedt het minder bescherming en is het minder slijtvast dan olie en vernis. 

Boenen is een goede optie voor publieke en drukbezochte plaatsen zoals feestzalen, winkels en restaurants. Het is wel aangewezen dat de parketvloer om de twee weken een nieuwe behandeling krijgt.

Op zoek naar een specialist?
Kom in contact met deskundigen in jouw regio

Droge, stofvrije en zachte doek of boenmachine 

Met een kortharige verfroller kan je een poriënvuller op de stofvrije parketvloer aanbrengen. 

Daarna kan je de boenwas insmeren. Dit kan je zowel met een droge, schone doek als met een boenmachine. Zo’n toestel kan je makkelijk huren. Zorg dat je de besturing van het toestel kent voor je begint met boenen. 

Vaak bestaat een geboend parket uit een impregneerlaag en een waslaag

parket boenen boenmachine

Onderhoud en reinigen van een geboend parket: enkele tips

Boenwas is een manier om je parketvloer af te werken en bijkomend te beschermen. Als je jouw parket met boenwas hebt behandeld, is het alvast belangrijk om het goed te onderhouden. Volgende richtlijnen volg je daarbij best op: 

  • Stofzuig regelmatig met een zachte zuigkop die geen krassen op de vloer achterlaat. 
  • Polier minstens iedere maand je parketvloer met een boenmachine of een droge en schone doek. Het zorgt ervoor dat je vloer meer glanst en dat de boenwas flexibel blijft. Watervlekken dringen zo ook minder in het materiaal. 
  • Verwijder de boenwas jaarlijks en breng vervolgens een nieuwe laag aan. De loopzones kan je eventueel vaker boenen.  

Nooit een geboende houten vloer dweilen!

Let op dat je een geboende parketvloer nooit dweilt. Doe je dit wel, dan wordt je vloer doffer en is het moeilijker te onderhouden.

Andere onderhoudsproducten ter vervanging van boenwas [Alternatieven] 

Het hout van je parketvloer kan je op meerdere manieren afwerken en beschermen. Naast boenwas kan je ook kiezen voor hardwaxolie, olie en vernis of lak. Welke optie je kiest, is afhankelijk van je persoonlijke smaak, maar ook de belasting die je vloer moet verdragen

Zo is het bijvoorbeeld verstandig je keuken en badkamer een afwerkingslaag in vernis te geven. Bij een living en slaapkamer kan je ook boenwas gebruiken. 

Vraag advies aan specialisten
Vind de juiste vakman in jouw regio

1. Hardwaxolie 

Hardwaxolie is een product dat zowel uit olie als hardwas bestaat. Deze combinatie is ideaal voor je parketvloer. De olie dringt diep door in het hout terwijl de hardwax een beschermlaag vormt. 

Dit onderhoudsproduct biedt de volgende voordelen

  • Hardwaxolie beschermt je parketvloer uitstekend tegen vocht.
  • Hardwaxolie heeft een groot assortiment aan kleuren. Je bepaalt bijgevolg zelf hoe je parketvloer eruitziet. 
  • Er bestaat zowel matte, zijdematte als glanzende hardwaxolie
  • Je kunt een parket dat met hardwaxolie is behandeld gemakkelijk bijwerken. Beschadigingen kan je dus snel oplossen. 
  • Een intensieve reiniging en een nieuwe laag hardwaxolie is maar om de 5 jaar vereist. Bovendien hoef je niet te schuren, wat de renovatie een stuk sneller en eenvoudiger maakt. 

Er zijn ook enkele nadelen aan hardwaxolie: 

  • De kleur van een parketvloer met hardwaxolie is moeilijk te veranderen of bij te werken. Enkel de eerste laag heeft namelijk kleur. De tweede laag is een transparante laag. 
  • Om de 5 jaar is het belangrijk dat de parketvloer een nieuwe laag hardwaxolie krijgt. 

2. Oliën 

Olie is een product dat diep in het hout van de parketvloer dringt. Hoe meer je de vloer met olie verzadigt, hoe beter het tegen vuil en vlekken beschermd is. Omdat de olie in het hout trekt, kan het blijven ademen en behoudt het tegelijkertijd zijn natuurlijke look. 

Voordat je begint met oliën, vul je de noesten best op met een oplossing van voegenlijm en zaagsel. Daarna maak je de vloer stofvrij en plak je de muren af. Zo voorkom je oliespetters.

Nu kan je de olie aanbrengen. Dat doe je bij voorkeur overdag. Roer af en toe ook eens in de pot olie. Zo ben je zeker dat je vloer een egale kleur krijgt. 

Een geoliede vloer biedt enkele voordelen

  • Een parketvloer oliën zorgt voor een matte en natuurlijke uitstraling
  • Olie voor parketvloeren vind je in verschillende kleurvariaties. Je vindt gegarandeerd een kleur die aan jouw wensen voldoet. 
  • Een geoliede vloer kan je eenvoudig plaatselijk herstellen. Kleine beschadigingen kan je zo snel wegwerken. 

Een parketvloer met olie behandelen, heeft ook nadelen

  • Een geoliede parketvloer behandel je best om de 2 à 3 jaar met een onderhoudsproduct. Je brengt dit best met behulp van een boenmachine in orde. Doe je dit niet, dan trekt je vloer meer vocht en vuil aan. 
  • Een geoliede parketvloer is kwetsbaarder voor vlekken
parket oliën

3. Vernist parket of lak 

Parketlak of vernis breng je best in 3 à 4 lagen aan. Het geeft je parket een stevige, doorzichtige en (water)beschermende laag. Hardwaxolie en olie trekken in het hout terwijl vernis of lak op het hout liggen. Het zorgt ervoor dat je vloer goed bestand is tegen slijtage, verkleuring, krassen, vuil en vlekken. 

Voor je jouw parketvloer vernist, maak je de vloer eerst volledig stofvrij. Vervolgens breng je de vernis aan met een verfkwast of een platte borstel. Strijk het product uit in de richting van de houtnerven. Je kunt tussen twee lagen in de vloer zacht schuren. Zo hecht de vernis zich nog beter aan je vloer. 

De voordelen van een parket met lak of vernis: 

  • Deze behandeling beschermt je parketvloer het beste tegen vloeistoffen
  • Een gelakt of vernist parket vereist zo goed als geen onderhoud
  • Er bestaan zowel zijdematte, matte als extreem matte varianten
  • De levensduur is 10 tot 15 jaar

De nadelen van een vernist of gelakt parket: 

  • Je kunt de parketvloer niet plaatselijk bijwerken: eenmaal je vloer krassen heeft, krijg je ze niet meer weg. 
  • Lak of vernis heeft geen kleurenassortiment. Er bestaan wel overlakbare oliën: je kleurt de vloer eerst met olie en werkt het daarna af met lak of vernis. 
parket behandelen met vernis of lak

Wat is beter: parket laten behandelen met olie, vernis of boenwas?

Welke afwerking beter is, hangt in de eerste plaats af van je voorkeur en de belasting die je vloer moet verdragen. Over het algemeen kiezen mensen eerder voor olie of vernis in plaats van boenwas. 

Boenwas biedt namelijk minder bescherming, is minder slijtvast en is onderhoudsintensiever dan vernis en olie. Het zorgt wel voor een natuurlijke en diepe glans die de houtstructuur van de vloer benadrukt. 

In de volgende gevallen kies je best voor olie

  • Je wil de natuurlijke nerfstructuur van je parketvloer zien. 
  • Je vindt het niet erg dat je vloer iets donkerder kleurt. 
  • Je wil plaatselijke herstellingen (oneffenheden in de vloer, krassen) eenvoudig en snel oplossen.

Vernis is een goede keuze in de volgende situaties: 

  • Je wil geen natuurlijke look, maar een verzorgde en strakke uitstraling. 
  • Je wil geen verdonkering van de parketvloer. 
  • Je wil een vloer die een uitstekende bescherming biedt omdat het vaak belopen wordt. 
  • Je staat graag zelf in voor de behandeling van je parketvloer. Met een verfkwast of een platte borstel kan je vernis eenvoudig aanbrengen. 

Meer weten? Verstuur je aanvraag en ontvang bijkomende info, advies en offertes 

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere vakmannen in jouw regio. Ze bezorgen je gratis vrijblijvende offertes. Zo kan je makkelijk tarieven en adviezen vergelijken. Een specialist weet welke behandeling het beste is voor jouw parketvloer. Bovendien zorgt hij voor een correcte en kwaliteitsvolle uitvoering.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u vloerwerken te laten uitvoeren?
2*. Welk type vloer wenst u?
3*. Hoe groot zullen de vloerwerken ongeveer zijn?
4*. Heeft u ook interesse in volgende werken?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Parket boenen: Hoe? Behandeling, onderhoud en alternatieven