Preventie: zo verzeker je jezelf dat jouw houten vloer minder snel krast

Voorkomen is beter dan genezen, zo ook met krassen op je parket. Met deze tips vermijd je de meeste krassen:

  • Draag geen (vuile) schoenen binnenshuis. Veel krassen ontstaan door kiezeltjes, zandkorrels en andere scherpe objecten die in de groeven van je schoenzolen kruipen. Doe, zeker als je in een ruimte met parket rondloopt, je schoenen uit.
  • Versleep geen zware meubels over het parket. Tafels en kasten die je over het parket verschuift, kunnen krassen in het hout veroorzaken. Optillen is de boodschap.
  • Gebruik viltjes. Viltjes onder de poten van stoelen en andere meubels beschermen je parketvloer.
  • Houd de nagels van huisdieren kort. Ook de nagels van je geliefde viervoeters kunnen voor krassen in je parket zorgen. Houd de nagels van honden, katten en andere huisdieren dus goed kort. 
Een zwarte stoel op een donker houten parket met krassen.

Hoe krijg je krassen uit hout?

Goed, je bent hier waarschijnlijk omdat er al een kras in je parket zit. Hoe krijg je die kras er nu uit? Er zijn verschillende mogelijkheden.

Krassen op je parket aanpakken?
Schakel een expert in voor het onderhoud en herstel van je houten vloeren
arrow Ontvang offertes

1. Kras in parket met olie of was wegwerken

Werkte je jouw parket af met olie of was? Dan kun je kleine krasjes eenvoudig wegwerken met wat boenwas of olie. Gebruik een beetje staalwol om de kras weg te vegen en de boenwas of olie uit te boenen.

Diepere krassen in een gewaxte of geoliede vloer vergen een iets uitgebreidere aanpak. Schuur de volledige plank op met fijn schuurpapier. Breng daarna dezelfde olie aan waarmee je de rest van het parket hebt afgewerkt. 

Het nadeel van die methode is dat het verschil tussen de geschuurde plank en de rest van het parket een tijd lang vrij zichtbaar zal zijn. Zeker in een parket met brede stroken kan dat opvallend zijn. Na verloop van tijd kleurt de behandelde plank bij, en wordt het verschil subtieler. 

Wil je hoe dan ook geen kleurverschil in het parket? Dan kun je de volledige houten vloer aanpakken. Gebruik een intensiefreiniger om de volledige was- of olielaag op te lossen. Gebruik een schuurpapiertje om krassen in het hout weg te werken. Behandel tot slot het hele parket opnieuw met olie of was.

Een parketspecialist werkt een houten vloer met krassen bij met een nieuwe laag olie. Hij gebruikt een plamuurmes om de olie over het hout te verdelen.

2. Gelakt parket herstellen

Is je parket gelakt? Probeer de vloer dan eerst grondig te reinigen. Gebruik een middel voor gelakt parket. Vaak zullen kleine, oppervlakkige krasjes na zo’n behandeling al heel wat minder opvallend zijn.

Blijven de krassen zichtbaar? Dan is de remedie iets minder eenvoudig. Een laklaag kun je niet plaatselijk herstellen

De oplossing? De volledig gelakte houten vloer reinigen met een intensiefreiniger voor gelakt parket. Daarmee verwijder je de laklaag (en krijgt je parket een stevige poetsbeurt). Breng een nieuwe laag lak aan om het parket af te werken.

3. Krassen in onbehandeld parket verwijderen

Liet je het parket onbehandeld? Dan kan het iets vatbaarder zijn voor slijtage. Een kras, gat of kier in een onafgewerkte houten vloer kun je opvullen met houtplamuur of houtpastaSchuur het oppervlak rond de kras voor je de pasta aanbrengt.

Tip: Het schaafsel dat ontstaat tijdens het schuren, kun je vermengen met de houtpasta. Zo krijgt die pasta de kleur van het hout.

Grote krassen, gaten en beschadigingen kun je eventueel opvullen met houten strips. Die zaag je zelf uit planken van dezelfde houtsoort als je parket. Gebruik lijm en een hamer om de strip in het parket te verwerken.

Een parketspecialist gebruikt houtpasta om krassen op een parket te verwijderen. Hij gebruikt een mesje om houtpasta's van verschillende kleuren te mengen. Hij draagt witte handschoenen ter bescherming.

4. Hoe kun je heel diepe krassen, gaten of ernstige beschadigingen in parket herstellen?

Zijn de krassen te diep om weg te schuren, of zitten er heuse gaten in het parket? Dan kun je die opvullen met bijvoorbeeld kneedbare houtpasta of staafjes was. Grote gaten kun je opvullen met houten strips.

Is de vloer ernstig beschadigd? Dan kan het nodig zijn om 1 of enkele planken te vervangen.

Tip: Die opvulmiddelen kun je doorgaans kleuren. Zo vallen ze niet op in het parket. Gebruik je een kleurloos opvulmiddel, of past de kleur niet bij je houten vloer? Dan kun je het kleurverschil aan het oog onttrekken met een laagje gekleurde beits.

Ernstig beschadigd parket?
Schakel een expert in voor de renovatie ervan

5. Krassen weg poetsen met een walnoot

Oppervlakkige krassen wegwerken met een walnoot, amandel, paranoot of pecannoot? Het kan! Zo ga je te werk:

  1. Begin met een gepelde noot.
  2. Wrijf de gepelde noot diagonaal over de kras. Gebruik voldoende druk, maar let op dat je niet juist voor meer krassen zorgt. Houd de noot stevig tussen je vingers om te vermijden dat je vingers of hand over het parket schuren.
  3. Laat de ‘geraspte’ noot enkele minuten intrekken in je houten vloer.
  4. Gebruik een microvezeldoek om eventueel schaafsel weg te vegen.

De natuurlijke olie in de noot vult de krassen op en maakt de schade nagenoeg onzichtbaar.

Is een groot oppervlak gekrast? Vermaal dan enkele noten met een beetje olijfolie tot je een pasta bekomt. Gebruik een zachte doek om de pasta in het parket de wrijven. Laat de vloer enkele uren drogen. Veeg restjes weg met een zachte borstel of droge doek.

Tip: De walnootmethode werkt ook voor watervlekken. Heb je de vloer recent behandeld met was? Dan werkt de notentruc niet zo goed.

Beeld van de hand van een man op een houten vloer. De man gebruikt een stukje schuurpapier om krassen op een parket te verwijderen.

6. Hoe beschadigd parket herstellen met azijn en olijfolie?

Meng 1 deel witte azijn met 4 delen olijfolie en reinig je vloer met het mengsel. De mix van azijn en olijfolie  werkt net als natuurlijke boenwas: je parket ziet er frisser uit, en kleine krasjes worden opgevuld. 

Tip: Voor ernstigere beschadigingen en diepe krassen volstaat deze methode niet. Gebruik deze methode nooit op een gelakte vloer.

Voorkomen dat je jouw parket verder beschadigt?
Doe beroep op de kennis en expertise van een parketspecialist
arrow Ontvang offertes

7. Bonustip: Zo krijg je vochtvlekken uit hout

Is je parket gelakt? Verwijder de vochtbron (bijvoorbeeld een natte handdoek of bloempot) en maak de vloer goed droog. Ventileer de ruimte en geef de vloer 24 uur de tijd om volledig op te drogen.

Is de vlek nog steeds zichtbaar? Dan is het vocht in het hout gedrongen. Dat kun je helaas niet zelf oplossen. Contacteer een parketspecialist.

Is je houten vloer geolied? Verwijder ook in dat geval de vochtbron en maak de vloer droog. Ventileer de ruimte en laat het parket 24 uur uitdrogen. Gebruik daarna een reiniger voor geoliede vloeren

Blijft de vlek zichtbaar? Dan is het vocht in het hout gedrongen. Gebruik een fijn schuurpapiertje om de vochtplek weg te schuren. Werk af met dezelfde olie waarmee je de rest van het parket behandelde.

Bovenaanzicht van een gele houten vloer met visgraatpatroon en verschillende diepe krassen.

Op zoek naar een expert of nood aan advies? Contacteer parketspecialisten in jouw buurt

Een houten vloer vergt wat meer liefde en onderhoud dan een vinyl- of tegelvloer. Wil jij zo goed mogelijk voor je parket zorgen? Doe dan beroep op de kennis en expertise van een vakspecialist. Een parketexpert helpt je niet enkel bij het plaatsen en afwerken van je houten vloer, maar kan je ook bij het onderhoud van je parket met raad en daad bijstaan.

Op zoek naar een expert in jouw regio? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes en advies op maat

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over hoeveel m2 wenst u parket te laten leggen?
2*. Wanneer wenst u parket te laten leggen?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vloerwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Krassen op parket verwijderen: 7 manieren en tips