Wat kost een crematie- of begrafenisverzekering per maand in België?

Een uitvaartverzekering kost gemiddeld 8 tot 25 euro per maand. Dat is natuurlijk slechts een gemiddelde. Hoeveel je werkelijk betaald, is afhankelijk van heel wat factoren.

Een eerste belangrijke factor is het bedrag dat je wenst uit te geven aan de uitvaart. De kosten van een begrafenis bedragen, in België, gemiddeld 5.000 euro. Reken je de kosten voor koffietafel, een grafsteen en de grafconcessie erbij? Dan kom je al snel uit op bedragen boven de 7.000 euro. Daarnaast kies je zelf welk bedrag je opzij zet. Je kunt de kosten volledig of deels dekken.

Ook de betaalfrequentie is relevant. Kies je voor een eenmalige premie, de zogenaamde koopsom? Dan betaal je de volle pot in een keer. Vaak komt dat op lange termijn voordeliger uit. Het bedrag dat je betaalt, is lager dan het bedrag dat wordt uitgekeerd bij je overlijden. De meeste verzekeraars bieden daarnaast de optie tot een jaarlijkse, halfjaarlijkse of maandelijkse premie.

Een andere belangrijke factor is de looptijd of de periode waarover de premies gespreid worden. Hoe jonger je de verzekering afsluit, hoe verder je de betalingen kunt spreiden en hoe lager je maandelijkse premie. Het spreekt voor zich dat een betaling gespreid over 20 jaar maandelijks goedkoper uitkomt dan het betalen van eenzelfde bedrag over een periode van 5 jaar.

Tot slot zal ook de verzekeraar waarbij je de verzekering afsluit een invloed hebben op de kosten. Elke verzekeraar hanteert andere tarieven. Precies daarom is het aan te raden om verschillende verzekeraars te vergelijken.

Uitvaartverzekering vergelijken

Waarom heeft uitvaartverzekeringen vergelijken zin?

Waarom doe je er goed aan om uitvaartverzekeringen te vergelijken? Zoals bij elk soort verzekering het geval is, kun je heel wat keuzes maken bij het afsluiten van de verzekering. Daarbij komt dat elke verzekeraar andere voorwaarden, dekkingen, tarieven, uitsluitingen en wachttijden hanteert. Daarover lees je hieronder meer.

Door verschillende verzekeraars te vergelijken, garandeer je dat je een verzekering vindt die echt bij je past én waarvoor je niet meer betaalt dan nodig. De beste uitvaartverzekering? Dat is de juiste uitvaartverzekering.

Bovendien is het vergelijken van verzekeringen gratis – en dankzij het formulier onderaan dit artikel ook nog eens heel eenvoudig, volledig vrijblijvend, en snel.

Stappenplan: Zo vergelijk je uitvaartverzekeringen

Op zoek naar de beste uitvaartverzekering? Met deze stappen vind je de uitvaartverzekering met de beste voorwaarden, die volledig aansluit bij jouw wensen, en die niet meer kost dan nodig. 

Stap 1: Kies welke dekking je wenst

Bepalen welk bedrag je verzekert of welke diensten je laat dekken door de uitvaartverzekering is een cruciale eerste stap. Je kunt je in deze eerste stap eventueel laten bijstaan door een uitvaartverzorger of begrafenisondernemer. Die overloopt je wensen en geeft je een realistisch beeld van de kosten. De informatie uit deze eerste stap zal belangrijk zijn voor de rest van het vergelijkingsproces.

Stap 2: Gebruik het formulier onderaan de pagina

Geef in voor wie je de verzekering afsluit, welk bedrag je wilt verzekeren en wanneer je de uitvaartverzekering wilt afsluiten. Geef ook je geboortedatum op, en beschrijf indien mogelijk welke dekkingen je wenst. Eventuele vragen, opmerkingen, of de nood aan een persoonlijk gesprek kun je ook kwijt in het formulier.

Laat tot slot je gegevens achter zodat je de persoonlijke adviezen, informatie en prijsvoorstellen kunt ontvangen.

Stap 3: Vergelijk

Nu je een overzicht met uitvaartverzekeringen ontvangen hebt, kun je het aanbod vergelijken en, indien gewenst, advies op maat inwinnen bij verzekeringsadviseurs. Verder in dit artikel vind je een uitgebreid overzicht met de belangrijkste punten waar je op moet letten bij het uitkiezen van een uitvaartverzekering. 

Uitvaartverzekering afsluiten

Waarop letten bij het vergelijken? Aandachtspunten

Hieronder vind je een handig overzicht met een aantal zaken die je zeker niet over het hoofd mag zien.

Het type verzekering: Kapitaal, natura of combinatie

Er zijn, grofweg, 3 verschillende soorten uitvaartverzekeringen.

1. Kapitaalverzekering

Een eerste is de kapitaalverzekering. Die uitvaartverzekeringen waarborgen een bepaald kapitaal. Bij je overlijden wordt het bedrag uitgekeerd aan je begunstigde(n): je nabestaanden, familie, vrienden of de begrafenisondernemer.

Je kiest zelf welk bedrag je verzekert, al werken de meeste verzekeraars wel met een onder- en bovengrens. Blijft er na het dekken van de uitvaartkosten een bedrag over? Dan gaat dat naar de begunstigde(n). Let wel, het resterend bedrag wordt belast.

2. Naturaverzekering

Een tweede soort is de natura uitvaartverzekering. Daarmee verzeker je een bepaald dienstenpakket. Sommige uitvaartverzekeraars werken daarvoor samen met begrafenisondernemers. De meeste naturaverzekeringen bevatten het vervoer en de verzorging van de overledene, de administratieve kosten, de grafconcessie, enzovoorts. 

Daarnaast kun je heel wat specifieke zaken op voorhand regelen. Denk maar aan de koffietafel, de doodskist, de bloemen en decoratiestukken en dergelijke meer. Je hebt met de naturaverzekering veel vat op hoe de uitvaart verloopt. Je nabestaanden hoeven zelf niet al te veel in te zitten met het regelen van de uitvaart, wat absoluut een pluspunt kan zijn.

3. Combinatieverzekering

Tot slot is er de combinatie uitvaartverzekering. Je betaalt een maandelijkse premie. Na je overlijden wordt een deel van het verzekerd bedrag uitgekeerd. Een ander deel wordt in natura uitgekeerd. Je kiest zelf welke diensten je via de verzekering dekt en je nabestaanden zijn vrij om de rest van de uitvaart naar wens in te vullen.

De juiste uitvaartverzekering?
Vind een oplossing op maat!

Maximum en minimum verzekerd bedrag

Een uitvaart kost gemiddeld 5.000 tot 7.000 euro. Je hoeft met je uitvaartverzekering zeker niet alle uitvaartkosten te dekken. Je bent vrij om te bepalen welk bedrag je zelf wilt dragen Dat gezegd, de meeste verzekeraars werken met een onder- en bovengrens. Je kunt dan bijvoorbeeld niet minder dan 2.500 euro en niet meer dan 10.000 euro verzekeren.

Wil je een luxe begrafenis en mik je op een bedrag hoger dan 10.000 euro, of wil je net een niet te groot bedrag verzekeren? Dan houd je daar rekening mee bij het uitkiezen van een uitvaartverzekeraar.

Premiebedrag

Het premiebedrag wordt niet enkel bepaald door het bedrag of het dienstenpakket dat je dekt met de uitvaartverzekeringen. De betalingsfrequentie, de spreiding van de betaling en een eventuele premie indexatie maken evengoed een groot verschil in de bepaling van je premie.

1. Betalingsfrequentie: koopsom of periodieke premie?

Een maandelijkse premie ligt uiteraard lager dan een halfjaarlijkse of jaarlijkse premie. Nu biedt niet elke verzekeraar dezelfde betalingsfrequentie aan. Let dus goed op de aangeboden opties bij het afsluiten van een verzekering. Benieuwd of de verzekeraar opties op maat aanbiedt? Aarzel dan niet om de verzekeraar te contacteren!

Tip: Een eenmalige betaling of koopsom is vaak de meest voordelige optie. Je premiebijdrage ligt dan vaak aanzienlijk lager dan het uitgekeerde bedrag. Bovendien geniet je doorgaans een onmiddellijke dekking, én zal de verzekeraar nagenoeg altijd bereid zijn om de verzekering af te sluiten, zelfs als je de maximumleeftijd overschreden hebt.

2. Spreiding en looptijd

Een uitvaartverzekering heeft in de praktijk een levenslange looptijd. De uitkering vindt pas plaats wanneer je komt te overlijden – tenzij je de verzekering vroeger afkoopt. Je betaalt de premies echter niet altijd gedurende de hele looptijd.

Veel verzekeraars hanteren een maximumleeftijd waarop de premiebetalingen afgerond moeten zijn. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je op 80-jarige leeftijd de laatste premie betaald moet hebben. Begin je op je 30ste met betalen? Dan ligt je premie relatief laag, aangezien die over een periode van 50 jaar gespreid wordt. 

Andere verzekeraars hanteren een maximale spreidingsperiode, bijvoorbeeld 30 jaar. 

Tot slot zal ook je leeftijd spreidingsmogelijkheden beïnvloeden. Als je op 60-jarige leeftijd een uitvaartverzekering afsluit, zal de verzekeraar wellicht niet bereid zijn om je een spreidingsperiode van 50 jaar aan te bieden.

3. Premie indexatie

Als je op jonge leeftijd een uitvaartverzekering afsluit, denk je natuurlijk aan hoeveel een uitvaart op dit moment kost. Prijsstijgingen en inflatie kunnen er echter voor zorgen dat, als je bijvoorbeeld over 30 jaar komt te overlijden, de werkelijke kosten een stukje hoger liggen.

Niet alle verzekeraars werken met premie indexatie. Die indexatie houdt in dat het verzekerd bedrag jaarlijks enigszins stijgt. Je premie stijgt bijgevolg ook. Dat komt op lange termijn wat duurder uit, maar je hebt meer zekerheid dat het verzekerde bedrag volstaat om alle uitvaartkosten te dekken.

Medische acceptatie

De meeste verzekeraars accepteren niet alle nieuwe verzekeringnemers. Vaak beoordeelt de verzekeraar nieuwe klanten eerst via de medische acceptatie

In de meeste gevallen gaat het om het afleggen van een gezondheidsverklaring of medische vragenlijst.

Een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden kan betekenen dat de verzekeraar je premie verhoogt, een (langere) wachttijd invoert, of de aanvraag weigert.

Wachttijd: Vanaf wanneer ben je verzekerd?

Een wachttijd kan het resultaat zijn van de antwoorden die je gaf bij de gezondheidsverklaring, maar kan ook gehanteerd worden door verzekeraars die geen gezondheidsverklaring vragen. Een verzekeraar kan uiteraard ook beide doen: zowel een gezondheidsverklaring vragen als een wachttijd hanteren, ongeacht je gezondheidstoestand.

Kom je tijdens de wachttijd te overlijden? Dan zijn je uitvaartkosten niet gedekt als je aan een natuurlijke dood of een ziekte overlijdt. Er geldt bij nagenoeg elke verzekeraar een uitzondering op overlijden door een ongeval. Dan zijn de uitvaartkosten wél gedekt.

De wachttijd zal doorgaans 1 tot 2 jaar duren. Het betalen van een koopsom doet de wachttijd normaliter volledig vervallen.

Minimum- en maximumleeftijd

Je kunt in principe vanaf de leeftijd van 18 jaar een uitvaartverzekering afsluiten. Onder die leeftijd kun je (gratis) mee gedekt zijn door de uitvaartverzekering van je ouders. 

Veel verzekeraars hanteren een maximumleeftijd, vaak tussen de 70 en 80 jaar. Na die leeftijd kun je geen uitvaartverzekering meer afsluiten, al maken de meeste verzekeraars een uitzondering voor verzekeringnemers die een eenmalige premie (koopsom) betalen.

Uitsluitingen en andere voorwaarden

Verzekeraars hanteren elk hun eigen uitsluitingen en voorwaarden. Zo zullen de meeste verzekeraars bijvoorbeeld niet uitkeren als de verzekerde overlijdt door zelfdoding binnen het eerste verzekeringsjaar. Kijk ook goed naar de voorwaarden omtrent uitkering, dekkingen, uitkopen en premiebetalingen. Hoe beter je geïnformeerd bent, hoe weldoordachter je keuze.

Bijkomende diensten: Kind meeverzekerd? Psychologische bijstand?

Tot slot kan de bijkomende service de ene verzekeraar interessanter maken dan de andere. Bepaalde verzekeraars verzekeren kinderen jonger dan 18 gratis mee, of bieden bijvoorbeeld psychologische en/of administratieve bijstand na je overlijden.

Levensverzekering afsluiten in België

Wat is de beste (en goedkoopste) uitvaartverzekering? Vergelijk het aanbod en vind de optie die bij je past

Als verzekeringsnemer wil je zeker zijn dat jouw bijdragen goed besteed zijn. Met een uitvaartverzekering zet je dan ook een stevig bedrag opzij voor later. Daarom is het eens zo belangrijk om de juiste uitvaartverzekering af te sluiten.

Ben je op zoek naar een uitvaartverzekering die bij je past, of wil je meer informatie over jouw mogelijkheden? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies van verzekeringsexperts en een overzicht met prijsvoorstellen op maat. Zo kun je in een opslag het aanbod vergelijken en vind je snel en eenvoudig de verzekering die past bij jouw noden, wensen en budget.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Voor wie wenst u een uitvaartverzekering?
2*. Welk bedrag wilt u laten uitkeren na het overlijden?
3*. Wat is uw geboortedatum? (dd/mm/jjjj)
4*. Wanneer wilt u een uitvaartverzekering afsluiten?
5. Aanvullende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Uitvaartverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.