Wat kost het om een trappenbouwer in te huren?

Een trap plaatsen of renoveren is een belangrijke investering die niet alleen de veiligheid, maar ook de uitstraling van je woning beïnvloedt. De kosten hangen af van verschillende factoren, zoals het type trap, het gekozen materiaal en de afwerking.

Een professionele trappenbouwer zorgt voor een duurzame en kwalitatieve installatie, maar wat mag je hiervoor verwachten qua prijs? Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten.

Omdat er diverse mogelijkheden zijn bij een traprenovatie kunnen prijzen sterk uiteenlopen. Toch kan er wel een gemiddelde inschatting gemaakt worden van de prijs.

Een doorsnee trap in een woning telt ongeveer 13 treden. Het bekleden van een trap kost gemiddeld 500 tot 620 euro. De kosten van het tapijt zijn daar nog niet bij inbegrepen.

De uurprijs van een trappenbouwer schommelt meestal tussen de 45 en 60 euro.

Een man die een ledstrip op een houten trap aan het plakken is.

Waar hangen de kosten vanaf?

Hoeveel je traprenovatie kost is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijk wensen en kan dus verschillen. Er zijn wel een paar factoren die prijsbepalend zijn.

Ten eerste is er de grootte van je trap. Een trap van slechts een paar treden is sneller gerenoveerd dan een lange trap.

Bedenk wel dat er altijd vaste kosten zijn die betaald moeten worden, zoals voorrijkosten. Een kleine trap kan verhoudingsgewijs dus duurder zijn voor een traprenovatie dan een grote trap.

Dan is er nog het soort trapbekleding dat je wil hebben. Zo kan je een volledig gestoffeerde trap willen, of trapbekleding met een traploper effect.

Welke vorm je trap heeft, is ook van belang voor de prijs. Een rechte trap is makkelijker om te renoveren dan een wenteltrap of trappen met een kwart draai of halve draai. De materiaalkosten zijn hetzelfde als bij een rechte trap maar het arbeidsloon zal hoger uitvallen.

De laatste factor is het hebben van een open trap of een gesloten trap. Open trappen hebben geen stootborden, ze “zweven” als het ware. De traptreden moeten daarom helemaal bekleed worden.

Gesloten trappen hebben wel stootborden. Bij een traprenovatie moeten de stootborden dus ook bekleed worden.

Hoe kan je kosten besparen?

Het is altijd fijn om te weten hoe je de kosten kan drukken. Ook als je een professionele trappenbouwer inhuurt kan je altijd manieren vinden om op je kosten te besparen. Door zo veel mogelijk voorbereidend werk alvast zelf te doen ben je minder geld kwijt aan arbeidskosten.

Als er nog oude bekleding aan je trap hangt kan je bijvoorbeeld dit al zelf verwijderen. Als de bekleding een beetje los zit is het vaak makkelijk om de bekleding gewoon van de trap los te trekken. Je kan ook de overgebleven lijmresten zelf verwijderen.

Laat je het verwijderen van de bekleding liever over aan de trappenbouwer? Ook dan kan je nog helpen met de voorbereiding. Zorg er ervoor dat je de trap alvast helemaal hebt leeggeruimd zodat de trappenbouwer direct kan beginnen met werken.

Als je een ruime auto of een aanhanger tot je beschikking hebt, kan je ook voorstellen om het oude tapijt zelf weg te brengen naar het plaatselijke containerpark.

Trappenbouwer inschakelen?
Vind snel en eenvoudig de juiste vakman in jouw regio

Hoe kies je de beste trappenmaker?

Er is een groot aanbod aan vakspecialisten. Je wil er natuurlijk zeker van zijn dat de trappenbouwer die je inhuurt de beste specialist is voor jouw wensen.

Om zo goed mogelijk geholpen te worden, is het handig om bij een trappenbouwer langs te gaan voor een gesprek. Op die manier ontvang je persoonlijk advies. Vaak hebben trappenmakers ook een showroom. Dus door een bezoek aan een showroom te brengen, kan je direct zien wat voor soort trappen de trapspecialist al geproduceerd heeft.

Voorbereiding is alles

Zorg ervoor dat je voorbereid bent wanneer je bij de trappenbouwer langsgaat. Door de afmetingen van je (toekomstige) trap mee te nemen, is de specialist beter in staat om een nauwkeurige offerte op te stellen. Als je al weet wat voor verschillende materialen je wil dat er gebruikt worden kan je dit ook al meegeven.

Heb je al een sterk beeld van hoe de trap eruit moet zien? Dan kan je ook al tekeningen van de trap meenemen. Zo kan de trapspecialist een trap ontwerpen die echt bij het interieur van je huis past.

Trappenbouwer met donkerbruine haren, een zwarte broek en hemd, en gele gereedschapsgordel. Man is aan het kijken naar een moderne houten trap.

Waar kan je een trappenbouwer allemaal voor inschakelen?

Een trappenbouwer kan je voor veel verschillende dingen inschakelen. Wil je een geheel nieuwe trap laten plaatsen? Een trappenbouwer kan speciaal een trap voor je ontwerpen.

Moet je trap bekleed worden? Ook daarvoor ben je bij een trappenbouwer aan het juiste adres. Evenals voor het laten schilderen van trappen of het uitvoeren van reparaties en onderhoud.

Veelgestelde vragen over trappen 

Hoe dik moeten traptreden zijn?

+
De dikte van traptreden hangt af van de materiaalkeuze en het gebruik van de trap. Voor een trap in massief hout zonder balustrade wordt meestal een minimale dikte van 30 tot 40 mm aangeraden voor een lange levensduur. Bij trappen in metaal of beton kan dit variëren afhankelijk van de constructie.
Plaatsers houden rekening met de draagkracht en het design om een esthetisch resultaat te garanderen. Voor woningen en commerciële complexen kunnen de vereisten verschillen, afhankelijk van de belasting.
Een te dunne trede kan sneller slijten en extra onderhoud nodig hebben. De dikte is dus een belangrijke beslissing bij het kiezen van een nieuwe trap.

Kan je zelf een trap maken?

+
Het is mogelijk om zelf een trap te maken, maar het vereist technische kennis en precisie. Timmerlieden en andere mensen met ervaring in houtbewerking kunnen een trap ontwerpen die voldoet aan de veiligheidsnormen. Een doe-het-zelf trap moet stevig en stabiel zijn, vooral als je werkt met hout tot metaal als materialen.
Regelmatig onderhoud is nodig om slijtage te beperken en de veiligheid te garanderen. Voor architectonische projecten of complexe ontwerpen wordt het vaak aangeraden om een professional in te schakelen.
Wie zelf een trap maakt, moet zorgen voor optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. Met een goed plan en kwaliteitsvolle materialen kan je een trap bouwen met een lange levensduur.

Wat doet een trappenmaker?

+
Een trappenmaker ontwerpt, vervaardigt en plaatst nieuwe trappen op maat voor verschillende soort projecten. Deze vakmensen werken met materialen zoals hout zonder balustrade, staal of beton om een trap te realiseren die past bij de stijl van de woning.
Daarnaast zorgen ze voor de perfecte afwerking en een nauwkeurig resultaat, zodat de trap zowel functioneel als esthetisch aansluit bij de ruimte. Trappenmakers werken aan woningen met een rustieke stijl, maar ook aan moderne constructies met een moderne karakter.
Ze geven advies over onderhoud nodig en hoe je de levensduur van de trap verlengt. Mensen die een trap op maat willen, kunnen bij een trappenmaker terecht voor een oplossing die voldoet aan hun specifieke behoeften. Hun vakmanschap zorgt ervoor dat elke trap een echte meerwaarde biedt aan de ruimte.

Wat kost een trap inclusief montage?

+
De kosten voor een trap inclusief montage variëren sterk afhankelijk van de materiaalkeuze, afwerking en het type trap. Een eenvoudige houten trap kan al vanaf 1.500 euro worden geplaatst, terwijl een op maat gemaakte trap in hout tot metaal of beton een behoorlijke investering kan zijn en tot 10.000 euro of meer kan kosten.
Plaatsers zorgen ervoor dat de installatie correct verloopt en een naadloos resultaat oplevert. Trappen met een moderne karakter of extra maatwerk kunnen duurder uitvallen, maar bieden ook een optimaal gebruik van de ruimte. Voor grotere projecten renoveren of exclusieve ontwerpen kan een architectonisch project de prijs verder beïnvloeden.
Het is daarom verstandig om offertes te vergelijken en zo de beste keuze te maken. Wie gaat voor een kwalitatieve trap, geniet van een lange levensduur en een duurzame oplossing voor zijn woning.

Professioneel advies nodig? Vind de juiste
trappenbouwer voor info en een vrijblijvende offerte

Om de juiste keuze te kunnen maken, is het aangeraden om verschillende aanbieders te vergelijken. Via onderstaand formulier ontvang je persoonlijk advies en offertes van 1 of meer trappenbouwers in jouw regio. Uiteraard vrijblijvend!

Door offertes onderling te vergelijken weet je zeker dat je de juiste specialist kiest voor jouw project.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf uw aanvraag
Beantwoord enkele korte vragen en kom in contact met betrouwbare vakspecialisten. We vragen uw adresgegevens zodat we specialisten kunnen selecteren die actief zijn in uw regio.
1*. Wat wenst u?
2*. Welke materialen wenst u te gebruiken voor uw trap?
3*. Wanneer wenst u de trap te laten plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Trappen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 25 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: trappen