Inhoud
Wat kost een op maat gemaakte trap?
Een trap op maat is zeker niet onbetaalbaar. In principe kun je al een eenvoudige houten trap op maat laten bouwen vanaf zo’n 800 à 1.000 euro.
De prijzen voor trappen op maat zijn echter afhankelijk van heel wat factoren. Afhankelijk van onder meer het trapontwerp en de gebruikte materialen kunnen de kosten oplopen tot enkele duizenden euro’s. Verder in dit artikel vind je een overzicht met de 7 belangrijkste prijsbepalers.
Optie: zelfbouwpakket
Een trap op maat wordt meestal geïnstalleerd door een trappenbouwer of schrijnwerker. Je hebt evenwel de optie om een trap op maat te laten bouwen en die vervolgens zelf te installeren. Een goede optie voor wie over de nodige kennis en expertise beschikt, maar geen project voor iemand met 2 linkerhanden.
Prijsopbouw
Wat bepaalt de kosten voor het bouwen van een houten of andere trap op maat?
1. Voorbereiding
De voorbereidende werken, zoals het verwijderen van een oude trap maar ook het inmeten van de trap, vormen een eerste deel van de offerte.
2. Trapontwerp
Een trap op maat wordt speciaal voor jou ontworpen. Je trappenbouwer maakt dan ook een uniek ontwerp: de basis voor je nieuwe, op maat gemaakte trap.
3. Materiaal
Trappen worden niet van lucht gemaakt. De materiaalkosten beslaan een groot deel van de offerte. Tot wel 90 procent van de prijs kan uit materiaalkosten bestaan.
Lees hieronder meer over de kosten voor onder meer houten en metalen trappen, en trappen afgewerkt met andere materialen zoals glas en natuursteen.
4. Plaatsing
De plaatsingskosten beslaan eveneens een groot deel van de eindfactuur. Hoeveel je precies betaalt voor het monteren van de trap, is onder meer afhankelijk van de omvang van de trap, het aantal verdiepingen en de complexiteit van de plaatsing.
5. Afwerking
Houten trappen op maat worden vaak na plaatsing nog afgewerkt met bijvoorbeeld beits, vernis, verf of lak. Het gaat om een bescheiden deeltje van de kosten.
Ook trappen in andere materialen kunnen afgewerkt worden. Denk aan het leggen van een gietvloer op een betonnen trap, het stofferen van de trap of het aanbrengen van trapverlichting.
Daarom kies je een trap op maat
Een trap op maat laten bouwen, heeft heel wat mogelijkheden:
- Van klassiek tot modern: alles is mogelijk. Je hebt de keuze uit heel wat verschillende soorten trappen, materialen en afwerkingen. Zo past je nieuwe trap perfect bij je interieur.
- Op maat van de ruimte. Een trap op maat past perfect binnen de beschikbare ruimte. Je kiest zelf, binnen de mate van het mogelijke, de omvang en vorm van je trap. Ideaal voor woningen met afwijkende afmetingen en kleine traphalletjes.
- Comfort naar wens. Je maakt je trap zo toegankelijk en comfortabel als je zelf wil. Kies de juiste looplijn, breedte en een leuning die je alle nodige steun geeft tijdens het gebruiken van de trap.
Prijsbepalende factoren
Welke factoren beïnvloeden de prijs voor je op maat gemaakte trap?
Factor 1: Type trap en omvang
Verkies je een trap die in een rechte lijn naar boven loopt? Een trap met een halve slag? Of een heuse wentel- of spiltrap? Hoe complexer het trapontwerp, hoe duurder de trap. Een eenvoudige rechte steektrap is over het algemeen de goedkoopste optie.
Factor 2: Materiaal trapboom
De trapboom is de dragende structuur van je trap waarop de traptreden rusten. Je hebt de keuze uit verschillende materialen.
Hout
Een trap op maat in hout is in veel gevallen de goedkoopste oplossing. Vooral grenen- en vurenhout zijn budgetvriendelijke keuzes. Een trap op maat in een duurder soort hout – zoals bijvoorbeeld een tropische hardhoutsoort of notenhout – is natuurlijk wél een stukje prijziger.
Slimme combinaties om de kosten te drukken
Kies voor een stevige trapboom in een budgetvriendelijke houtsoort (denk bijvoorbeeld aan eiken) en kies voor meer luxueuze houtsoorten voor je traptreden. Zo bespaar je flink op de uiteindelijke kosten. Duurdere houtsoorten zijn bovendien vaak beter bestand tegen slijtage dan grenen- en vurenhout, waardoor ze meer geschikt zijn voor je intensief belopen traptreden.
Metaal (staal)
Staal is een investering voor het leven. Het grote voordeel van staal zijn de vele mogelijke vormen. Je bent niet beperkt tot een rechte steektrap: staal heeft een ongelofelijke draagkracht, waardoor alle trapmodellen verwezenlijkt kunnen worden.
Betonnen trap
Een massief betonnen trap is nog een leuke optie. Beton kan ter plekke gestort worden. De trappenbouwer maakt daarvoor eerst een mal op maat. Er zijn heel wat mogelijkheden met beton: van een eenvoudige steektrap tot een chique wenteltrap.
Factor 3: Materiaal traptreden
Op de trapboom komen de traptreden. Ook daar is van alles mogelijk.
Combineer verschillende materialen om een werkelijk unieke trap te creëren. Populaire combinaties zijn bijvoorbeeld een houten trapboom met kunststof treden, een stalen trapboom met glazen treden, of een betonnen trap met natuurstenen treden.
Houten treden
Houten traptreden geven je trap – en de ruimte waarin de trap staat – een warme, natuurlijke uitstraling. Je hebt hier wederom de keuze uit heel wat houtsoorten: van budgetvriendelijk vurenhout tot duurzaam eikenhout en luxueus teak.
Stalen treden
Stalen treden zijn stevig en slijtvast: ideaal voor intensief gebruik. In een minimalistisch of industrieel interieur vormt een volledig stalen trap een echte blikvanger.
Glazen treden
Een beetje extravagantie in huis? Kies dan voor glazen treden. Perfect voor stijlvolle, moderne trappen in minimalistische interieurs. Combineer glazen treden met een open (of zwevende) trap: zo creëer je een onopvallende maar luxueus geheel.
Natuurstenen traptreden
Mag het wat klassieker? Natuurstenen traptreden introduceren een flinke dosis luxe in je interieur. Natuursteen is wel een van de prijzigste opties.
Kunststof
Verkrijgbaar in allerlei kleuren en designs, goed bestand tegen slijtage en ook nog eens budgetvriendelijk? Kunststof is niet voor niets een van de meest populaire materialen voor traptreden.
Factor 4: Trapleuning en balustrade
Een goede trap heeft een stevige trapleuning nodig. Ook hier heb je de keuze uit allerlei materialen. Denk aan:
- Hout
- Metaal
- Glas
- Kunststof
- Smeedwerk
Het design van je trapleuning beïnvloedt de prijs eveneens. Over het algemeen geldt: hoe eenvoudiger, hoe goedkoper.
Factor 5: Afwerking
Je trap laten afwerken? Denk aan:
- Opberg- of zitruimte onder de trap
- Verf, beits, lak of vernis voor houten trappen
- Traptapijt
- Trapverlichting
- Antislip strips
Factor 6: Voorbereidende werken en complexiteit
Niet onbelangrijk: de voorbereidende werken en de complexiteit van de installatie van de trap. Het laten verwijderen van een oude trap zorgt bijvoorbeeld voor een prijsverhoging. Hoe meer verdiepingen je met de trap verbindt, hoe complexer en arbeidsintensiever de installatie. En hoe fraaier het trapontwerp, hoe meer uren de trappenbouwer besteedt aan het ontwerpen en bouwen van de trap.
Factor 7: Tarief van de vakspecialist
Last but not least: het tarief van je trappenbouwer. Onze tip? Beschrijf je project zo nauwkeurig mogelijk in het formulier onderaan deze pagina. Trappenbouwers in je buurt die geschikt zijn voor de klus, bezorgen je dan gratis en vrijblijvende offertes op maat. Zo krijg jij een beeld van de kosten en kun je, zonder verplichtingen, tarieven van vakspecialisten vergelijken.
Ook interessant
Hoeveel kost een nieuwe, vaste trap gemiddeld?
Wat kost een op maat gemaakte trap met 15 treden?
Trap op maat kopen en laten plaatsen? Vergelijk offertes en ontvang advies
Je trap laten ontwerpen en bouwen met oog voor detail? Daarvoor schakel je een ervaren trappenbouwer in. Ben je benieuwd naar de prijs voor een trap op maat of heb je vragen over de mogelijkheden bij jou thuis en binnen je budget? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en geheel vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo vind je, snel en eenvoudig, de juiste vakspecialist voor jouw project én een antwoord op je vragen.