Welke soorten spouwmuurisolatie zijn er?

Er zijn de dag van vandaag enorm veel verschillende soorten isolatiematerialen beschikbaar. Je kan ze opdelen in heel veel verschillende categorieën, maar hier hebben we ervoor gekozen ze op te delen in natuurlijke en kunststof materialen. 

De belangrijkste kenmerken per soort op een rijtje: overzicht

Alvorens we de isolatiematerialen uitgebreid bespreken, zetten we de kenmerken naast elkaar. Zo heb je al een duidelijker beeld op welke materialen we zullen bespreken en wat de belangrijkste kenmerken zijn. 

MilieuvriendelijkWaterbestendigVoordeligDuurzaamBrandveiligGeurloosAdemendSchadelijke stoffenGeluidsisolerendIrritatiegevaarHoge isolatiewaardeBestand tegen ongedierte
EPS-parels

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 
Glaswol

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Steenwol

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
PUR-schuim 

 

  

 

  

 

 

 

 

 
Cellenglas

 

 

 

 

 

     

 

Cellulose

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Kurk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hennepwol

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Schapenwol 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Let wel op: isolatiematerialen kunnen variëren in kwaliteit onderling, zelfs als ze van dezelfde grondstof gemaakt werden.

Optie 1: natuurlijke materialen voor spouwmuurisolatie

Glaswol

Dit eerste natuurlijke isolatiemateriaal is ook veruit het populairste isolatiemateriaal. Het wordt uit gerecycleerd glas en zand gemaakt tot dekens en platen. Voor spouwmuurisolatie wordt het materiaal in de vorm van vlokken in de spouw gespoten. Dit zorgt ervoor dat het ook bekend staat onder de naam inblaaswol. 

Glaswolvlokken zijn populair omdat ze zo handelbaar zijn, makkelijk aangedrukt kunnen worden, goed afdichten en een voordelige prijs-kwaliteitverhouding hebben. 

Daarnaast is het brandveilig, tot op bepaalde hoogte waterbestendig, sterk isolerend, geurloos en enorm duurzaam. Het is daarnaast, samen met EPS-parels, de milieuvriendelijkste optie voor spouwmuurisolatie. De belasting die het op het milieu had in het productieproces is na minder dan een jaar gelijkgemaakt. Hierna wordt de belasting op het milieu alleen maar positiever. 

De nadelen van glaswol zijn minder talrijk dan de voordelen, maar ze zijn er wel. Als eerste is de beperkte vochtbestendigheid. Wordt glaswol echt nat? Dan verliest het heel wat isolerende kwaliteiten. Daarnaast moet je bij de installatie zorgen voor voldoende bescherming, wil je geen huidirritatie krijgen. Dit nadeel is al snel opgelost, roep je de hulp in van specialisten. Zij weten perfect hoe ze irritatie en andere problemen kunnen vermijden.

Glaswol is niet zomaar enorm populair
Contacteer experten en ontdek de voordelen die het jou kan bieden
arrow Ontvang gratis advies en offertes

Steenwol

Steenwol, ook wel rotswol genoemd vanwege de manier waarop het wordt geproduceerd, is een tweede minerale wol die veel gebruikt wordt voor spouwmuurisolatie. Het bestaat net als glaswol uit natuurlijke vezels en is daarmee een duurzaam, milieuvriendelijk isolatiemateriaal dat volledig recyclebaar is. 

Steenwol is dampopen en houdt geen vocht vast. Water verdampt daardoor sneller en vochtproblemen krijgen geen kans. Daarnaast is het materiaal brandwerend en biedt een uitstekende thermische en akoestische isolatie.

Maar de thermische isolatie is wel net wat minder effectief dan glaswol, is net als glaswol gevoelig voor ongedierte en wordt best geplaatst door een isolatiespecialist. 

Rotswol lijkt sterk op glaswol

Cellenglas

Cellenglas is de beste keuze wanneer je een vochtige ruimte wilt isoleren, want het neemt geen vocht op en zet niet uit. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan kelders. Cellenglas, ook wel foamglas of schuimglas genoemd, bestaat uit gerecycleerd glas. Na het smelten en toevoegen van CO2 om het te laten opschuimen krijg je een heel harde, stevige isolatieplaat. 

Het materiaal heeft zo’n hoge drukweerstand dat je er letterlijk op kan bouwen. Daarnaast is het water- en dampdicht, vuurbestendig en enorm duurzaam. Door deze speciale kenmerken is het materiaal ongediertebestendig. 

Om cellenglas als spouwmuurisolatie te gebruiken moet je de volledige plaat tussen de muren aanbrengen. Dit gaat enkel bij een nieuwbouwproject, of bij het afbreken en opnieuw opbouwen van een gevel.

Cellenglas is niet de beste keuze voor thermische of akoestische isolatie. Er werd bij de productie vooral een focus gelegd op de waterbestendigheid en vuurvastheid. Het is door de hoge drukweerstand ook niet zo gemakkelijk te verwerken. Dit zorgt vaak dat kieren minder goed afgedicht kunnen worden. 

EPS-parels alternatief: BioFoam

De alomgekende EPS-parels horen absoluut niet thuis onder de natuurlijke materialen. Maar de biologische tegenhanger, BioFoam, wel. Het wordt gemaakt met biopolymeren, een volledig plantaardig materiaal, wat de isolatie composteerbaar en biologisch maakt.

Dit maakt BioFoam de eerste schuimisolatie op basis van biologisch materiaal. Het is hierdoor een van de minst milieubelastende isolatiematerialen voor spouwmuurisolatie.

Niet onbelangrijk: het is een uitstekend thermisch en akoestisch isolerend materiaal. Die isolatiewaarde blijft steeds constant gezien het materiaal geen vocht opneemt en dus vochtbestendig is. 

BioFoam trekt geen ongedierte aan, maar zal net als de vorige materialen (los van cellenglas) ongedierte ook niet kunnen tegenhouden wanneer het de enige weg naar buiten of binnen is. Een ander nadeel is dat het nog niet overal verkrijgbaar is.

Interesse is het milieuvriendelijke BioFoam?
Contacteer onze isolatiespecialisten en ontdek of BioFoam mogelijk is voor jou 
arrow Ontvang offertes

Cellulose

Het isolatiemateriaal cellulose is gemaakt met papiervlokken. Het is een relatief goedkope manier van isolatie en wint daarom steeds meer aan populariteit. 

Hoewel je het misschien niet direct zou denken, heeft papiervlokkenisolatie een heel goede isolatiewaarde en is het brandveilig dankzij de toevoeging van boorzout. Het is een milieuvriendelijk en recyclebaar isolatiemateriaal. Een laatste goede eigenschap is de open structuur van de isolatie, waardoor vochtregulatie mogelijk is en condensatieproblemen worden verminderd.

Een kleine hoeveelheid vocht zal geen probleem zijn voor de isolatiewaarde. Maar het is niet het vochtbestendigste materiaal. Veel vocht in de spouwmuur moet dan ook vermeden worden om de isolatiewaarde niet te laten verminderen. 

Cellulose als materiaal voor spouwmuurisolatie

Kurk

Kurk is een ecologisch, recyclebaar materiaal dat perfect kan gebruikt worden als spouwmuurisolatie. Isolatie in de vorm van kurkkorrels zijn goede akoestische en thermische geluidsisolatie. Het is brandbestendig, vochtwerend en enorm duurzaam. Daarnaast is het geen aantrekkelijk materiaal voor ongedierte.

De grootste nadelen van kurkisolatie zijn de prijs en de verkrijgbaarheid. Het is net als BioFoam niet overal zomaar te verkrijgen.

Contacteer onze experten
Vind een specialist in kurkisolatie in jouw buurt

Hennepwol

De vezels van de hennepplant kunnen zo vervormd worden dat er hennepwol ontstaat. Tijdens het groeiproces staat de plant bekend als luchtzuiveraar omdat het heel wat CO2 opneemt. Dit zorgt er mede voor dat hennepwol een uitstekend milieuvriendelijk materiaal is. Het is makkelijk te plaatsen, geeft geen irritatie bij bewerking en heeft een goede thermische en akoestische isolatie. 

Het grootste nadeel van hennepwol is dat het, net als glaswol, niet volledig vochtbestendig is. Zorg je dat er geen vocht in de spouw geraakt die een negatieve invloed heeft op dit materiaal? Dan geniet je nog langer van de kwaliteiten van hennep dan van glaswol of steenwol. Dit is de meerprijs meer dan waard.

Hennepwol voor spouwmuurisolatie

Schapenwol

Schapenwol is een isolatiemateriaal dat steeds meer opkomt. Het is een natuurlijk product en lijkt daarom milieuvriendelijk. Maar het maken van schapenwolisolatie zorgt voor 4 keer meer uitstoot van broeikasgassen dan PUR en tot wel 20 keer zoveel als glaswol. 

Dit zorgt ervoor dat het meer dan 20 jaar kost eer de milieu-impact van schapenwol gecompenseerd is met de CO2 die je bespaart dankzij de isolatie. Je kiest daarom best voor een van de andere soorten spouwmuurisolatie.

Ontdek welke isolatiemateriaal het beste past bij jouw woning
Contacteer hier gratis en vrijblijvend experten op maat
arrow Vergelijk gratis tot 5 offertes

Optie 2: kunststof voor spouwmuurisolatie

EPS-parels

EPS-parels bewijzen dat kunststof niet altijd slecht is voor het milieu. De parels bestaan uit materiaal dat bekend staat als isomo of piepschuim en het wordt gemaakt uit aardgas.

Isoleren met isomo-parels heeft heel wat voordelen. Het materiaal is 100 % recyclebaar, waterdicht, maar toch ademend en werkt voldoende isolerend in een spouw van maar 3 cm breed.

Nog een groot voordeel is dat de isolatieparels zeer stabiel blijven over de jaren heen. Dat wil zeggen dat ze hun isolerende kwaliteiten niet verliezen, geen onderhoud vereisten en dus eigenlijk onschadelijk zijn.

Maar zoals alles zijn er ook enkele nadelen aan EPS-parels verbonden. Zo ligt de brandveiligheid niet zo hoog als bij andere materialen als glaswol en isoleert het ook iets minder kierdicht.

EPS-parels als isolatiemateriaal

PUR-schuim

PUR-schuim is zeer populair als isolatiemateriaal door de uitstekende isolerende prestaties en de mogelijkheid om het perfect, naadloos te installeren. Dit zorgt dat er geen koudebruggen kunnen ontstaan. Want, zijn er geen kieren? Dan kan de warmte nergens ontsnappen. 

Nog een voordeel van PUR-schuim is dat het perfect waterdicht is, een goede hechting op de muur heeft en daarmee vochtproblemen kan voorkomen. 

Maar PUR-isolatie heeft ook enkele niet te onderschatten nadelen, zeker als je de installatie zelf wilt uitvoeren. PUR koop je in vloeibare vorm dat na een bepaalde tijd zal uitzetten. Niet alleen kan het contact met het materiaal in deze fase ongezond zijn, tijdens het uitharden komen er mogelijk schadelijke stoffen vrij in de lucht. 

Het is daarom altijd het beste een gespecialiseerde aannemer in te schakelen het materiaal te installeren om gezondheidsrisico’s te vermijden. 

Vermijd gezondheidsrisico’s en schadelijke stoffen
Schakel een gecertificeerd specialist in
arrow Ontvang offertes

Wat is het beste soort materiaal voor jouw woning?

Het beste materiaal voor jouw spouwmuur hangt af van je persoonlijke voorkeur, beschikbare budget en de woning. Elk isolatiemateriaal heeft zijn eigen voor- en nadelen en het is daarom belangrijk deze naast elkaar te leggen voor je een keuze maakt.

Ben je op zoek naar milieuvriendelijke isolatiematerialen? Dan kijk je best naar glaswol, cellulose, hennepwol en zelfs EPS-parels.

Is milieuvriendelijkheid niet het belangrijkste en heb je een groot budget? Dan kan je kiezen voor PUR-spuitisolatie. Het biedt een hoge isolatiewaarde, zelfs bij smalle spouwen. Schakel wel een expert in om gezondheidsproblemen te voorkomen. 

Om zeker te zijn dat je het beste materiaal kiest voor jouw woning schakel je best een isolatiespecialist in. 

Kies je voor vlokken of voor korrels als isolatie?

Het verschil zit voornamelijk in de vorm waar het materiaal in voorkomt. Glaswol en steenwol worden in de vorm van vlokken in de spouw gespoten. EPS-parels zijn de vorm van korrels. 

Vlokken zijn kleine stukjes vezels die gemaakt worden van materialen als glaswol, hennepwol, cellulose en zo verder.

Isolatiekorrels zijn kleine bolletjes of korrels zoals deze van EPS. Ze hebben over het algemeen een kleinere en lichtere structuur dan vlokken. De gaten die in de buitenmuur gemaakt worden voor het inblazen van de isolatie zijn daarom kleiner dan wanneer je kiest voor vlokken. De kleine gaatjes kunnen daarna nog sneller opgevuld worden, maar dit verschil is miniem. 

Of je best kiest voor korrels of vlokken hangt dus gewoon af van het materiaal dat je voorkeur krijgt.

Wat is beter: EPS-parels, PUR of glaswol?

Deze vraag heeft geen eenduidig antwoord. Je zal alle eigenschappen van de materialen moeten overlopen hiervoor. We sommen ze hier nog snel voor je op.

EPS-parels bieden vooral goede thermische isolatie, zijn waterbestendig en milieuvriendelijk. Ze zijn zeer licht van gewicht en daarom makkelijk te installeren. Ze zijn niet even brandveilig als de andere opties, bieden minder akoestische isolatie en zijn minder efficiënt in het dichten van kieren.

PUR staat bekend om de hoge thermische en akoestische isolatie. Er is daarnaast een naadloze installatie mogelijk, wat koudebruggen makkelijk oplost. PUR-schuim is ook kunststof, maar niet zo milieuvriendelijk als de andere 2 opties. Het brengt ook wel eens gezondheidsrisico’s met zich mee als het niet geïnstalleerd wordt door een isolatiespecialist.

Glaswol is een natuurlijk, duurzaam en milieuvriendelijk isolatiemateriaal. Het heeft uitstekende thermische en akoestische isolerende eigenschappen en is brandvast. Het kan wel vocht opnemen, en verliest dan een deel van die isolerende eigenschappen. Dit kan voorkomen worden met goed onderhoud van de gevel.

Beste opties vergelijken

Spouwmuurisolatie nieuwbouw versus bestaande woning

Spouwmuurisolatie is zowel bij nieuwbouwwoningen als bij bestaande woningen een belangrijke investering om energieverlies te verminderen. 

Het inspuiten van isolatiemateriaal in de spouw wordt na-isolatie genoemd. Dit is ook een veel gekozen toepassing bij nieuwbouwwerken. Wanneer kies je best voor volledige isolatieplaten en wanneer voor na-isolatie?

Kies je voor volledige platen of ingespoten isolatiemateriaal?

Eigenlijk is na-isolatie altijd de beste keuze. Het lijkt logisch spouwmuurisolatie in te bouwen terwijl de bouwwerken nog bezig zijn, maar dit vraagt meer tijd en geld dan na-isolatie. 

De gevel bouwen is werk voor bouwvakkers, terwijl isolatie geplaatst moet worden door isolatiespecialisten. Dit wil zeggen dat tijdens de plaatsing van de isolatie, bouwvakkers even zonder werk zitten.

Bouwvakkers zijn er veel te weinig en de werkuren zijn daarom vaak duurder dan die van isolatiespecialisten. Best laat je eerst de bouwvakkers hun werk volledig afmaken voor je de andere specialisten laat langskomen. 

Zo moet geen enkele professional wachten op een andere en verloopt alles vlot. 

Na-isolatie versus isolatieplaten

Contacteer erkende experten en vergelijk offertes op maat van jouw woning

Vul onderstaande offertesformulier in en vergelijk tot 5 gratis offertes van isolatiespecialisten uit jouw buurt. Vind de beste prijs-kwaliteitverhouding en kies voor een specialist die voldoet aan jouw specifieke behoeften op maat van jouw budget

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welke muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
2*. Wanneer wenst u de spouwmuur isolatiewerken te starten?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Spouwmuurisolatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Spouwmuurisolatie