Wat kost spouwmuurisolatie in 2024 in België?

De kosten van spouwmuurisolatie kunnen sterk variëren afhankelijk van allerlei factoren. De factor waar je het meeste inspraak op hebt, is het isolatiemateriaal. 

Om een nauwkeurige schatting te krijgen, is het aan te raden contact op te nemen met erkende aannemers. Vergelijk meerdere offertes en bespaar zo heel wat kosten. 

Wat is de prijs van de verschillende soorten isolatiemateriaal per m2

Gemiddeld genomen betaal je voor spouwmuurisolatie tussen 20 en 25 euro per vierkante meter. De totale prijs van spouwmuurisolatie is vooral afhankelijk van het materiaal dat je kiest en de hoeveelheid isolatiemateriaal dat je nodig hebt.

De kosten voor spouwmuurisolatie liggen in vergelijking met andere soorten isolatie relatief laag. Dit komt door de mogelijkheid om spouwmuurisolatie op slechts 1 dag volledig te plaatsen. Er zijn ook amper afwerkingswerken nodig na het installeren. Enkel de voegen in de muur moeten opnieuw gedicht worden. 

Bekom de beste prijs voor jouw spouwmuurisolatie
Vergelijk tot 5 gratis offertes op maat van jouw woning
arrow Ontvang offertes

Vroeger waren glaswolvlokken een stuk goedkoper dan EPS-parels. Vandaag de dag liggen de prijzen voor het na-isoleren met deze twee opties kort bij elkaar. De twee materialen samen met PUR, zijn veruit de meest gebruikte voor spouwmuurisolatie. Hieronder een overzicht:

IsolatiemateriaalGemiddelde prijs per m²
Glaswolvlokken24 euro
Rotswolvlokken27 euro
EPS23,5 euro
PUR33,5 euro

Prijzen van isolatiematerialen blijven stijgen door materiaal schaarste en de prijsstijging van grondstoffen in het algemeen. Het is daarom interessanter dan ooit om offertes te vergelijken.

Hieronder bespreken we hoe je een keuze maakt uit de verschillende materialen. 

Wanneer kies je welk materiaal?

Er zijn twee grote groepen isolatiematerialen: natuurlijke materialen en kunststof. Welk materiaal je kiest, is afhankelijk van verschillende factoren. We sommen ze hieronder even voor je op.

Verschillende soorten materialen voor spouwmuurisolatie

Natuurlijke isolatiematerialen

Het meest gebruikte natuurlijke isolatiemateriaal is minerale wol. Het grootste verschil tussen de twee minerale wollen, glaswol en steenwol, is dat steenwol net wat beter bestand is tegen vocht dan glaswol. Die laatste verliest een deel van de isolatiewaarde wanneer het vochtig is.

Droge glaswol werkt dan wel weer wat meer thermisch isolerend dan rotswol en het is gemiddeld 10 % goedkoper dan steenwol.

Op vlak van akoestische isolatie werkt rotswol beter dan glaswol en heeft een langere levensduur: het gaat tot wel 20 jaar langer mee.

Deze kenmerken samen zorgen ervoor dat er voornamelijk gekozen wordt voor glaswol als inblaasisolatie voor een spouwmuur. Glaswol heeft de milieu-impact daarnaast na minder dan een jaar als spouwisolatie goed gemaakt, terwijl dat bij rotswol bijna 3 jaar is. 

Er bestaan nog andere natuurlijke isolatiematerialen. Zo heb je ook vlas, kurk of zelfs schapenwol. De eerste twee zijn nog niet zo veelgebruikt in de wereld van de spouwmuren, schapenwol is een afrader omdat het productieproces voor zo’n hoge uitstoot van broeikasgassen zorgt. 4 keer zo veel als PUR, maar tot wel 20 keer zo veel uitstoot als minerale wol.

Kunststofisolatie

De bekendste soorten kunststofisolatie zijn zonder meer EPS en PUR.

EPS, ook wel piepschuim genoemd, wordt gemaakt van aardolie of van melkzuur. Die tweede soort isolatiekorrels worden verkocht onder de naam biofoam. Het is over het algemeen een zeer milieuvriendelijk product gezien het voor zo’n 98 % uit lucht bestaat. Omdat er zo weinig grondstoffen nodig zijn voor het materiaal duurt het minder dan 1 jaar om de milieukosten te compenseren. Voor PUR is dit bijna 3 jaar. 

Een nadeel van EPS ten opzichte van andere isolatiematerialen is dat het een minder goede kierafdichting heeft. Je hebt dan het risico dat er toch nog meer warmte verloren gaat dan op voorhand gedacht. Een professional heeft hier ervaring mee en kan dit probleem verhelpen.

Iets wat je wel vaker hoort, is dat er gezondheidsproblemen optreden na het isoleren met PUR. Vermoedelijk heeft dit te maken met het onvoorzichtig mengen van de stoffen of een foutieve uitvoering. Kies je voor PUR? Dan kies je er best altijd voor een gecertificeerd isolatiebedrijf in te schakelen. Zo ben je zeker dat ze correct werken en ben je wettelijk in orde.

Welk materiaal past het beste bij jouw project?
Ontvang gratis advies van experten op maat van je woning
arrow Ontvang offertes

Wat is het voordeligste: platen of vlokken?

Spouwmuurisolatie in de vorm van isolatieplaten is enkel mogelijk bij nieuwbouwprojecten of bij afbraak en heropbouw. Vlokken zijn tegenwoordig de voordeligste optie, maar dit heeft niet zozeer te maken met de uitvoering van het materiaal.

Wil je platen als spouwmuurisolatie gebruiken? Dan moet dit gebeuren tijdens het bouwen van de woning. Dit wil zeggen dat bouwvakkers tijd verliezen en er tegelijk andere specialisten bezig zijn met de isolatiewerken.

Het is daarom veel voordeliger de bouwvakkers hun werk te laten voltooien, alvorens je de isolatiespecialisten inschakelt. 

Verschillende soorten isolatiematerialen

Welke factoren bepalen de prijs van je spouwmuurisolatie?

Zoals eerder uitgebreid besproken is het type materiaal een belangrijke prijsindicator. Daarnaast is het natuurlijk ook bepalend hoe veel je van dit materiaal nodig hebt. En er kunnen nog extra, verborgen kosten bijkomen.

1. Grootte woning

De grootte van het huis bepaalt deels hoe duur spouwmuurisolatie zal zijn voor jouw woning. Dit is een logische factor: hoe groter de oppervlakte van de gevel, hoe meer isolatiemateriaal je nodig hebt en hoe duurder het zal worden. Kleinere gevels, met dus minder oppervlakte, vragen een minder grote investering.

Niet enkel het materiaal zal duurder zijn, er zijn ook meer werkuren nodig. Het endoscopisch onderzoek op voorhand en het aanbrengen van het isolatiemateriaal zal wat langer duren. 

2. Dikte spouw

Afhankelijk van het gekozen materiaal is ook de dikte van de spouwmuur een bepalende factor in de prijs. Om nut te hebben bij spouwisolatie moet er een bepaalde isolatiewaarde bereikt worden. Heb je een brede spouw, dan kan je minder kwalitatief goedkoper materiaal gebruiken. Heb je smalle spouwmuren? Dan heb je kwalitatief materiaal met een hoge isolatiewaarde nodig. Dit kan de prijs opdrijven.

Bespreek met een isolatie-expert wat het beste, meest kostenefficiënte materiaal is in jouw geval.

Op zoek naar een specialist?
Contacteer hier vrijblijvend experten uit jouw buurt

3. Extra kosten

Extra kosten komen vooral naar boven wanneer je een bestaande woning wilt voorzien van spouwisolatie. Problemen in de gevel zullen eerst opgelost moeten worden om vochtproblemen en kosten in de toekomst te voorkomen. 

Het eerst besproken punt is de invloed die de oppervlakte van de gevel heeft op de prijs. Maar niet enkel de oppervlakte zal de investering duurder maken, ook de hoogte van de woning speelt een rol. Is de woning hoger dan gemiddeld? Dan zullen er speciale installaties nodig zijn om het gebouw helemaal vanboven te kunnen bereiken. Ook speciale hoekjes en kantjes maken het isoleren wat ingewikkelder en dragen bij aan de prijs.

Als laatste extra kost heb je vervoerskosten van de ingehuurde firma en achteraf het opruimen van afval.

Bespreek met jouw aannemer welke kosten in de offerte opgenomen werden, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Wat is de gemiddelde terugverdientijd van spouwisolatie?

Door de relatief lage investering en de hoge besparing is spouwmuurisolatie snel terugverdiend.

De jaarlijkse besparing met spouwmuurisolatie komt op 2,5 tot 3 euro per vierkante meter, waar je gemiddeld 20 tot 25 euro betaalt voor je spouwmuurisolatie. 

Gemiddeld heb je de kosten van spouwmuurisolatie terugverdiend op 4 tot 6 jaar. Zonder de premie van de Vlaamse overheid telde je hier 2 tot 3 jaar bij.

Voorbeeldberekening voor woning met 100 m² aan gevel – gezin met gemiddeld inkomen:

1

Kosten spouwmuurisolatie

20 euro/ m² x 100 m² = 2.000 euro

2

Effectieve investering – premie

2.000 euro – 700 euro premie = 1.300 euro

3

Energiebesparing

2,5 euro/m² x 100 m² = 250 euro per jaar

4

Terugbetaaltijd

1.400 euro / 250 euro per jaar = 5,2 jaar

Hoe kan je besparen op de investering?

De terugverdientijd is zoals hierboven berekend relatief kort. Met een levensduur van makkelijk langer dan 20 jaar, kan je minstens 15 jaar, 250 euro besparen. Toch is het niet voor alle mensen makkelijk om de initiële kost van spouwmuurisolatie vrij te maken uit het budget.

Er zijn twee manieren om de aankoopprijs van spouwmuurisolatie naar beneden te halen. We leggen ze hieronder voor je uit.

Premie van de Vlaamse overheid

De Vlaamse overheid vraagt om woningen zo energiezuinig als mogelijk te maken. Om je hierbij te helpen kwamen ze met enkele premies. Kies je enkel voor spouwmuurisolatie dan vraag je de Mijn Verbouwpremie aan. In het voordeligste geval bedraagt die premie 50 % van je investering.

Laat je meerdere energiezuinige werken uitvoeren? Dan kan je de EPC-labelpremie van Fluvius aanvragen.

De voorwaarden van beide premies zijn op de site van de Vlaamse overheid te vinden.

In 2024 is er ook nog een voordeligere lening dankzij een subsidie van de Vlaamse overheid: het renovatiekrediet met rentesubsidie. De maatregel stopt in 2025.

Subsidies Vlaamse overheid voor spouwmuurisolatie

Contacteer erkende aannemers en vergelijk gratis offertes

De beste manier om te besparen op de prijs van spouwmuurisolatie is het vergelijken van offertes bij meerdere isolatie-experten. Vraag hier offertes aan erkende aannemers en ontvang tot 5 offertes op maat van jouw situatie. Vergelijk de prijzen en kies een aannemer op maat van jouw budget. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welke muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
2*. Wanneer wenst u de spouwmuur isolatiewerken te starten?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Ook interessant voor jou

Hoeveel daalt je EPC-score met spouwmuurisolatie?

+
Er gaat in een woning zonder buitenmuurisolatie 20 tot 25 % van de warmte verloren via de muren. Dat is heel wat. Na het investeren in muurisolatie zoals spouwmuurisolatie kan je EPC-score tot wel 30 % dalen. Dit vertaalt zich in energiebesparingen en zorgt voor een korte terugverdientijd van de isolatie.

Wat kost het om een spouwmuur te laten isoleren door een professional?

+
Reken voor het isoleren van de spouw door een erkende aannemer een prijs van 20 à 30 euro per vierkante meter. Dit is relatief laag in vergelijking met andere isolatiesoorten. Hoewel je hier nog steeds een redelijk budget voor nodig hebt is het toch altijd aan te raden om te werken met experten. De kosten die je achteraf krijgt als je isolatiemateriaal foutief aanbrengt, zullen hoger zijn dan de initiële kosten.

Kies je best voor PUR of glaswol voor de isolatie van je spouwmuur?

+
Glaswol is een natuurlijk materiaal, gemaakt met gerecycled glas. PUR is een kunststof en vraagt wat meer van de natuur. Op ecologisch vlak kies je daarom best voor glaswol. Ook voor economische redenen is glaswol populairder. Het is goedkoper en daarom sneller terugverdient. Glaswol hoort bij de goedkoopste manieren van spouwmuurisolatie, en maakt het dus de beste keuze om een gunstig energielabel te krijgen.
Spouwmuurisolatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Spouwmuurisolatie