Wat is vliesbehang en wat zijn de kenmerken ervan?

Vliesbehang is een gemakkelijke en snelle oplossing voor het bekleden en renoveren van de muren van jouw huis. Vliesbehang is een ideale ondergrond voor het schilderen van muren, het is een bepaald type behang. Het vlies neemt de ideale hoeveelheid verf op en voorkomt strepen. Dankzij vliesbehang hoef je minder verflagen te gebruiken.

Bovendien verstevigt het muren en verbergt het onregelmatigheden of kleurverschillen. Een ander groot voordeel is dat vliesbehang gepleisterde wanden beschermt tegen kleine scheurtjes of krassen in het pleisterwerk.

Op zoek naar een specialist?
Laat je adviseren door een expert

Glasvezelbehang versus vliesbehang

Een veel voorkomende verwarring is tussen glasvezelbehang en vliesbehang. Vliesbehang bestaat uit meerdere lagen, de onderste laag is meestal gemaakt van dunne glasvlies. De laag erboven bestaat uit vinyl of papier. Glasvezelbehang wordt volledig gemaakt van geweven glasvezel. Dit materiaal is meerdere malen sterker, maar kleurloos, relatief duur en moeilijk aan te brengen en te verwijderen.

De structuur van lijm voor glasvezelbehang is heel anders dan die van vliesbehang, pas dus goed op dat je de juiste lijm gebruikt.

overschilderbaar vliesbehang

Welke soorten vliesbehang zijn er?

Decoratief

Decoratief behang is een variatie op structuurbehang. Het grootste verschil is dat dit behang al een kleur of afbeelding heeft. Je hoeft het dus niet af te werken met een likje verf. Het heeft veel verschillende afbeeldingen en patronen en wordt vooral beïnvloed door trends.

Effen

De effen en gladde structuur van dit behang maakt het erg populair. Effen vliesbehang past in elke ruimte en is gemakkelijk te schilderen. Het heeft ook een lange levensduur en je hoeft het bijna nooit te verwijderen voor slijtage. Afhankelijk van het oppervlak zijn er twee veelvoorkomende achtergronden om uit te kiezen. Een stevige maar stoere variant, en een soepel en handzaam alternatief.

vliesbehang schilderen

Gestructureerd

Dit type is vergelijkbaar met traditioneel behang maar heeft alle voordelen van vliesbehang. Dus hou je van de traditionele look, maar hou je ook van wisselende kleuren? Dan is dit behang de perfecte oplossing voor jou. Dit behang wordt vooral gekozen voor zijn makkelijke overschilderbaarheid

Wat zijn de voordelen van vliesbehang?

vliesbehang overschilderbaar

Vliesbehang snel toepassen, maar het heeft ook nog andere voordelen:

Snel: het toepassen van achtergronden met snelle achtergronden gaat veel sneller dan het gebruik van traditionele behang. Je brengt lijm aan op de ondergrond en brengt vervolgens het vliesbehang aan.

Stevig: Sterker dan traditioneel behang door meerlaagse constructie.

Eenvoudig te verwijderen: Je kunt het behang eenvoudig van de muur trekken. De overige vlieslagen kan je probleemloos overschilderen.

Geen krimp: Het oppervlak van het vliesbehang komt niet in contact met de lijm. Vliesbehang zal daardoor niet of nauwelijks krimpen.

Onvolkomenheden wegwerken: Voor muren met scheuren hoef je deze niet eerst met plamuur te verwijderen. Als je er vliesbehang op plakt, zie je de scheuren niet. Vliesbehang breng je dus aan op je beschadigde muur, dit behang zal alle onvolkomenheden verbergen.

Geen behangtafel nodig: Omdat je geen lijm op het behang hoeft aan te brengen, is er geen behangtafel nodig.

Hoe vliesbehang verwijderen?

Het vliespapier is heel eenvoudig te verwijderen. Je kunt hem zonder problemen van de muurrail trekken. Dit betekent dat er geen speciale technologie of stoomapparatuur nodig is.

Je kan vliesbehang eenvoudig verwijderen door 2 stappen te volgen:

  • Gebruik een plamuurmes om een ​​hoek van het behang los te maken.
  • Trek door losse hoekjes het behang van de muur.

Het verwijderen van het vlies is zeer eenvoudig omdat het behang droog aan de muur is bevestigd en alleen de ondergrond in contact komt met de lijm op de muur. Ook na lange tijd trek je het behang eenvoudig en snel van de muur.

vliesbehang verven

Zelf doen of een vakman inschakelen?

Vraag via onderstaand formulier gratis vrijblijvende offertes aan voor vliesbehang laten opzetten. Zo kan je prijzen vergelijken en de beste oplossing voor jouw specifieke situatie vinden.

Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Vliesbehang: soorten, voordelen + hoe verwijderen?