Herstellen automatische poorten: oorzaken?

Er zijn drie mogelijke oorzaken voor je kapotte elektrische poort. Het kan gaan om een technisch defect, waarbij er problemen zijn met de elektronica van jouw automatische poort, bijvoorbeeld: een kapotte motor of een blokkade op de rails. Een andere reden waarom jouw elektrische poort kapot is of slecht functioneert, kan liggen aan een defecte afstandsbediening.

Hoor je piepende of krakende geluiden, of vertoont je bestaande poort ongewenste defecten? In al deze situaties laat je best je poort maken.

Wees je ervan bewust dat ook nieuwe poorten kuren kunnen vertonen en dat met een eenvoudige herstelling ervaren poortinstallateurs of vakmannen uw poort maken. Zij werken vaak zowel voor particuliere elektrische garagepoorten als voor industriële poorten.

Oorzaak 1: Technisch defect

Technische defecten aan industriële poorten en andere elektronische poorten zoals bijvoorbeeld je automatische garagepoort, kunnen van allerlei aard zijn. Het kan gaan om problemen met de elektronica van de motor of mechanische problemen in de motor.

Maar de oorzaak hoeft niet uitsluitend bij de elektrische motor te liggen. Problemen met de rails of de bekabeling kunnen ook als technisch defect worden beschouwd.

Motor reageert niet meer of is versleten

Dit probleem valt eenvoudig te controleren door de elektrische motor los te koppelen en de poort handmatig te proberen openen. Indien de elektrische poort vrij kan bewegen, zit het probleem wel degelijk in de motor.

Als dat het geval is, is het aangewezen om een ervaren vakman te contacteren die de motor van de poort op een veilige manier kan repareren. Industriële poorten zijn doorgaans wat groter en zwaarder, let hier dus voor op.

Blokkade in de automatische garagepoort en/of rails

Soms lijkt er een probleem te zijn met de motor terwijl het eigenlijke probleem zich in de elektrische poort of rails bevindt. Zoek dan best naar de plaats waar de poort klem komt te zitten.

Probeer nooit iets te forceren en onderneem enkel iets als je zeker bent dat het de constructie van je bestaande garagepoort niet zal beschadigen. Neem indien nodig contact op met erkende installateurs die industriële poorten herstellen.

Oorzaak 2:  Afstandsbediening defect of kapot?

Wanneer de poort niet opent en je denkt dat het probleem in de afstandsbediening zit, kan het verstandig zijn om eerst te controleren of de batterijen vervangen moeten worden.

Indien het om een infrarood afstandsbediening gaat kan je het signaal testen door de afstandsbediening op de camera van jouw smartphone te richten. Als de afstandsbediening werkt dan zie je normaal gezien een lichtje zien flikkeren op je smartphonescherm.

Kan je niet meteen de oorzaak van het defect vinden kan je best eens contact opnemen met de klantendienst of bij een vakman informeren. Zij kunnen je elektrische poorten herstellen.

Oorzaak 3: Piepen of kraken van de garagepoort

Deze oorzaak is eenvoudig op te merken. Als jouw elektrische poort piept of kraakt, is er een probleem. Deze geluiden geven aan dat er een mankement is. Zit het probleem in de scharnieren? Dan kan je eens proberen de scharnieren te smeren.

Komt het probleem van elders, of blijft het na het smeren aanhouden? Neem dan best contact op met je vakman omdat deze kleine problemen veel grotere problemen kunnen worden.

Werking automatische garagepoorten

Automatische garagepoorten werken op dezelfde manier als hun manuele tegenhangers, de manuele garagepoort. Het enige verschil is dat de manuele handeling vervangen wordt door een motor. In veel gevallen trekt een kabel of ketting de poort omhoog. Deze motor wordt meestal in het midden van de garage of constructie geplaatst zodat deze in geval van nood ook eenvoudig bereikbaar is.

Bij wie aankloppen voor herstelling van automatische poort?

Elektrische poorten herstellen lijkt veel tijd en moeite te kosten maar in handen van de juiste man kan je in geen tijd verlost zijn van het probleem. Je kan terugvallen op je installateur voor herstellingen automatische poorten indien dit in het contract vervat zit. Indien dat niet het geval is kan je altijd contact opnemen met een ervaren vakman, ook zij herstellen poorten.

Soorten automatische poorten

automatische poorten herstellen

Er bestaan heel wat soorten automatische poorten. Rolpoorten, (zijdelingse) sectionale poorten en kantelpoorten zijn de meest voorkomende automatische poorten voor particulieren.

Daarnaast heb je ook nog industriële poorten met lichtjes gewijzigde modellen zoals rolpoorten, snelroldeuren en industriële sectionale poorten. Zo goed als alle merken beschikken over elektrische poorten.

Rolpoorten

Rolpoorten worden vaak gebruikt in situaties waar het plaatsen van rails of andere ophangsystemen niet mogelijk is. Deze poort rolt zich boven de opening op en is dus vergelijkbaar met een rolluik. Een automatische rolpoort bestaat uit smalle horizontale lamellen. Dit maakt wel dat ze iets minder stevig zijn dan bijvoorbeeld automatische sectionale poorten.

Voor automatische rolpoorten betaal je € 1.500 à 2.500 (excl. btw, incl. plaatsing).

Sectionale poorten

Automatische sectionale poorten bestaan uit grotere horizontale lamellen. Deze lamellen worden via rails aan het plafond omhoog geschoven. Dit soort poort neemt dus zo goed als geen bruikbare plaats in in bijvoorbeeld je garage. Omwille van die weinig ruimte innemende kenmerken en een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding is dit een van de populairste en meest bekende onder de automatische poorten.

Automatische sectionale poorten hebben een prijskaartje tussen € 2.000 à 4.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

Zijdelingse sectionale poorten

De zijdelingse sectionale poort of schuifpoort is een variant op de bovenstaande sectionale poort. In plaats van onder het dak te schuiven, heeft deze poort verticale lamellen die langs een van de zijmuren schuiven. Dit is dus ideaal voor ruimtes met verlaagde plafonds.

Voor automatische rolpoorten betaal je € 1.500 à 2.500 (excl. btw, incl. plaatsing).

Kantelpoorten

Automatische kantelpoorten zijn de goedkoopste en meest robuuste optie op de markt. Ze bestaan uit een groot en stevig geheel dat beschikbaar is in alle maten en vormen. Dit wordt dan meestal via rails naar boven toe gekanteld. Voor dit soort poort heb je wel wat meer ruimte nodig omdat de draaibeweging hier heel wat groter is. Eens opgetrokken heb je er weer weinig tot geen hinder van.

Voor automatische rolpoorten betaal je € 1.500 à 2.500 (excl. btw, incl. plaatsing).

industriële sectionale poorten

Herstellen automatische poort: zelf of laten doen?

Een automatische garagepoort herstellen is een delicate klus. Het is een hele investering om een nieuwe poort te plaatsen. Dus het zou jammer zijn om je bestaande industriële poort of garagepoort ook te beschadigen door een onvoorzichtige handeling.

Laat daarom altijd een vakman, installateur of professionele elektricien de herstellingen uitvoeren. Zij beschikken over de nodige kennis en ervaring.

Vergelijk tot 5 gratis offertes

Zit je met reparatiewerken aan je elektrische poort? Maak gebruik van ons offerteformulier en kom makkelijk in contact met professionele en ervaren installateurs in jouw regio. Ontvang zo tot wel 5 gratis en vrijblijvende offertes om je automatische poorten te herstellen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u voor de poort?
2*. Welk type poort wenst u?
3*. Wat wenst u als optie?
4*. Wanneer wenst u de installatie van uw poort?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Poorten
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Poorten