Wanneer moet je een mazouttank leegpompen?

Het is aangeraden om elke vijf jaar je tank te laten inspecteren en elke tien jaar een grondige schoonmaakbeurt te houden.

Merk je dat de verwarming van je woning vaak uitvalt? Dan is er een kans dat je mazouttank een reiniging nodig heeft. De oorzaken kunnen zijn:

  • Door hevige regen kan er water in de tank gelopen zijn.
  • Vuil dat in de tank gekomen is. Laat je mazouttank zo snel mogelijk professioneel reinigen.
  • Je moet je mazouttank laten saneren en/of neutraliseren.

Mazoutolie is geen zuivere brandstof. In de olie zitten er verschillende bezinksels, waardoor het water dat daardoor ontstaat zakt naar de bodem van de mazouttank.

De bezinksels en het water kunnen zorgen voor verstopping in de sproeier van de brander. Met als gevolg dat de verwarming uitvalt. Dit betekent een hoger stookolieverbruik. Daarom is het belangrijk dat je de mazouttank op tijd reinigt.

Wat kost een stookolietank reinigen?

Het reinigen van een stookolietank dient door een specialist te worden uitgevoerd. De prijs die voor het reinigen van een mazouttank is afhankelijk van volgende factoren:

  • De afmetingen van de tank
  • Type tank ( bovengrondse tanks / ondergrondse tanks)
  • De hoeveelheid resterende brandstof die in de tank zit die overgeplaatst dient te worden

Om je toch een idee te geven: de prijs van een mazouttank reinigen begint vanaf 550 euro. Hoe vuiler de tank is, hoe duurder het saneren. Je kunt kosten uitsparen door het mangat zelf vrij te maken.

bovengrondse tank

Zijn er premies?

De Vlaamse overheid voorziet geen premies voor het reinigen, neutraliseren of verwijderen van een mazouttank. Toch is er een mogelijkheid om een tegemoetkoming te bekomen in de vorm van een premie via je stad of gemeente.

Wanneer ben je verplicht om een stookolietank te kuisen?

De ondergrondse mazouttank kan soms niet worden verwijderd. In dat geval is mazouttank reinigen voor de neutralisatie van stookolietanks verplicht. Bij een bovengrondse mazouttank is dit niet wettelijk verplicht.

Ook bij definitieve buitengebruiksteling is professioneel leegmaken en reinigen volgens de VLAREM II-wetgeving verplicht.

Nadat de tank is schoongemaakt moet hij worden opgevuld met zand of een ander inert materiaal, bijvoorbeeld zand of schuim. Doe dit best in overleg met een erkende milieudeskundige in de discipline houders van gassen of gevaarlijke stoffen.

Kan je een mazouttank zelf reinigen?

Het is mogelijk om een mazouttank zelf te reinigen. Hou er wel rekening mee dat reiniging gebeurt met de nodige kennis van zaken en professioneel materiaal. Daarom is het aangeraden om dit door een professionele aannemer te laten uitvoeren. Zij zullen je ook voorzien van alle nodige attesten.

bovengrondse tank reinigen

Werkwijze

Er worden strenge richtlijnen gehanteerd bij het reinigen van een mazouttank.

  • Stap 1: De eerste stap die wordt gezet bij een mazouttank reinigen is het leegpompen van de resterende mazout uit de tank. Alle eventuele inhoud zoals bruikbare brandstof wordt dan opgeslagen in een tankwagen.
  • Stap 2: Vervolgens ga je de tank reinigen. Zodra de tank leeg is, wordt eerst alle bezinksel en afval opgezogen met een zuiginsturment en daarna wordt je tank gereinigd. Vervolgens kan het eigenlijke mazouttank reinigen gebeuren.
  • Stap 3: Als de tank schoon is, vindt er een uitgebreide inspectie van de tank plaats. Wat er precies wordt gecontroleerd hangt van de tank af.
  • Stap 4: Tenslotte wordt de resterende stookolie uit de tankwagen teruggepompt in de mazouttank.

Mazouttank reinigen in heel België

Laat je mazouttank reinigen door experten. Vraag gerust via onderstaand offerteformulier gratis en vrijblijvend offertes voor het reinigen van je mazouttank. Zo kan je prijzen vergelijken en je mazouttank laten reinigen voor de beste prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar bevindt zich uw mazouttank of stookolietank?
2*. Welke type sanering wenst u?
3*. Wanneer wenst u de tank te saneren?
4*. Bent u ook geïnteresseerd in een nieuwe installatie?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mazouttank verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Mazouttank verwijderen