Werkwijze, wetgeving en prijs om mazouttank te neutraliseren

Wie zijn mazouttank niet meer gebruikt, is wettelijk verplicht om zijn tank te laten saneren en liefst ook te verwijderen. Hoe laat ik mijn mazout- of stookolietank saneren en verwijderen? En hoeveel kost een mazouttank verwijderen? Je vindt alle informatie hier.

Vlaamse gezinnen kiezen steeds meer voor aardgas of een wartempomp om hun huis te verwarmen, waardoor ze hun stookolie installatie links laten liggen. In dat geval moet men de mazouttank legen, saneren en vaak ook laten verwijderen door een erkende firma.

Doe je dit niet, dan riskeer je na verloop van tijd een bodemverontreiniging. De kosten voor een bodemsanering vallen dan volledig op jouw schouders en kunnen tot tienduizenden euro’s oplopen. Ook bij de verkoop van de woning wordt een attest van de verwijdering van de mazouttank gevraagd.

Mazouttank verwijderen prijs

Werkzaamheden Richtprijs
Mazouttank saneren Tussen €500 en €1.000
Tank ophalen en verwijderen Tussen €200 en €500

Er zijn heel wat saneringsfirma’s actief. Het is dus een goed idee om hun prijzen voor het verwijderen van een mazouttank te vergelijken. Gemiddeld kost het saneren van een mazout- of stookolietank van 5000 liter 500 tot 1000 euro. Vraag na afloop zeker het certificaat van de reiniging aan bij de saneringsfirma.

De prijs om de tank op te halen en te verwijderen schommelt tussen 200 en 500 euro (exclusief graafwerk), afhankelijk van de bereikbaarheid van de tank. De prijs hangt dus sterk af van je specieke situatie, dus laat de firma’s zeker ter plaatse komen om een offerte uit te werken.

Mazouttank verwijderen: stappenplan

Waarom een mazouttank verwijderen?

Een mazouttank correct verwijderen gebeurt altijd in twee stappen: 

  • In de eerste fase wordt de binnenkant van de tank schoongemaakt. Alle stookolie of mazout moet uit de tank verdwenen zijn. Dit noemen we de mazouttank reinigen of neutraliseren. Deze stap is wettelijk verplicht. Nadien krijg je een certificaat als bewijs. De prijs van een mazouttank reinigen begint vanaf 550 euro. Hoe vuiler de tank is, hoe duurder het saneren. Je kunt kosten uitsparen door het mangat zelf vrij te maken.
  • De tweede stap is het verwijderen of opvullen van de mazouttank. Men geeft de voorkeur aan het verwijderen van de mazouttank. Is dit geen optie (de tank is erg moeilijk bereikbaar), dan kan je de stookolietank laten opvullen met zand of een speciaal schuim. Dit is nodig om grondverzakkingen te vermijden, mocht de tank na verloop van tijd doorroesten. Redenen waarom de mazouttank mag blijven zitten, zijn aanwezige nutsleidingen of stabiliteitsgevaar van de bovenstaande constructies.

Tip: Kies je ervoor om de mazouttank te verwijderen en heb je nog geen regenput? Maak van de gelegenheid gebruik om een regenput te installeren in plaats van de mazouttank. Dit bespaart je de kosten en de moeite om een nieuwe put te graven.

Mazout- of stookolietank saneren: wetgeving

Afhankelijk van de locatie (bovengronds of ondergronds) en de grootte (meer of minder dan 6000 liter stookolie) gelden er andere regels in Vlaanderen voor het saneren van een mazouttank.

Bovengrondse mazouttank verwijderen

Bij een definitieve buitengebruikstelling van een bovengrondse mazouttank moet je de tank verplicht leegmaken en reinigen. Heeft de tank een opslag van minder dan 6000 liter stookolie (5000 kg), dan is de stookolietank verwijderen niet verplicht. Bij bovengrondse tanken met een hogere opslag ben je dat wel verplicht. Als je de bovengrondse mazouttank laat wegnemen, stelt een erkende stookolietechnicus een certificaat op dat de verwijdering correct gebeurd is. Deze regel geldt sinds 1 oktober 2019.

Ondergrondse mazouttank verwijderen

Bij het verwijderen van een ondergrondse mazouttank, moet je de tank verplicht leegmaken, reinigen én verwijderen. Het verwijderen van de ondergrondse stookolietank is dus altijd verplicht. Is de verwijdering toch niet mogelijk en heeft de tank een opslag groter dan 6000 liter, dan moet die opgevuld worden met zand of schuim. Dit moet binnen een termijn van 3 jaar na de buitengebruikstelling gebeuren.

Beschrijf uw project
1*. Waar bevindt zich uw mazouttank of stookolietank?
2*. Welke type sanering wenst u?
3*. Wanneer wenst u de tank te saneren?
4*. Bent u ook geïnteresseerd in een nieuwe installatie?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw Gegevens
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid .

Vakmannen in België