Inhoud
Welke soorten laadpalen zijn er?
Vandaag zijn er steeds meer mensen die elektrisch rijden. Als gevolg daarvan is er een grote vraag naar laadpalen. Maar welke soorten laadstations bestaan er en wat kies je dan?
Neem openbare laadpalen bijvoorbeeld zij zijn voor iedereen ter beschikking gesteld en vind je op openbare plaatsen zoals parkings. Semi-publieke laadpalen vind je op privé terreinen zoals de parking van een bedrijf, maar hier mag je ook gebruik van maken.
Daarnaast heb je privé laadpalen. Die dienen voor persoonlijk gebruik. Er bestaan ook snelle laadpalen. Deze zorgen ervoor dat jouw elektrische auto in minder dan een uur is opgeladen.
Ontvang gratis meerdere offertes
1. Publieke versus privé laadpalen
Publieke laadpalen zijn voor openbaar gebruik. Wat betekent dat iedereen ze kan gebruiken. De gemeente beslist waar ze geïnstalleerd worden. De kostprijs om er gebruik van te maken varieert per locatie. Vaak is dit duurder dan een privé laadpaal.
Om publieke laadpunten te gebruiken heb je een laadpas, een laadkabel en een laadstation nodig. Een laadpas is nodig voor het starten van het opladen van de elektrische auto bij een laadpaal.
Semi-publieke laadpalen bevinden zich op privé-terrein, maar zijn toegankelijk voor het brede publiek. Je vindt ze vaak terug in parkeergarages, tankstations, en retail- en horecazaken.
Privé laadpalen zijn laadpalen die worden geplaatst op jouw eigendom. Je kan ze binnen plaatsen, bijvoorbeeld in je garage. Je hebt ook de optie om de laadpaal buiten te plaatsen, bijvoorbeeld op je oprit of onder je carport.
2. Snelle versus trage laadpalen
Trage laadpalen zijn laadpalen die meestal over een vermogen van minder dan 11 kW beschikken. Je vindt ze vaak terug op grotere parkings zoals die van een winkelcentrum. Ze hebben meestal een typisch zeshoekig Europees label met de letter ‘C’.
Semi-snelle laadpalen laden logisch gezien sneller dan “trage” laadpalen en ze beschikken meestal over een vermogen van 11 of 22 kW. Snelle laadpalen zijn degene die het snelst laden en ze hebben een vermogen van 250 kW tot 400 kW. Je herkent snelle laadpalen makkelijk aan het typisch zeshoekig Europees label met de letter “L”.
3. AC-laadpalen versus DC-laadpalen
De elektriciteit waarmee elektrische autos worden opgeladen is niet altijd dezelfde. Je hebt namelijk wisselstroom of Alternate Current (AC) en gelijkstroom of Direct Current (DC).
AC is het type stroom dat door het elektriciteitsnet wordt gebruikt. Omdat die zich het makkelijkste laat transporteren over lange afstanden. Aangezien wisselstroom niet kan opgeslagen worden in een batterij gebruiken accu’s en batterijen van elektrische voertuigen DC.
Een AC-laadpaal is een laadpaal die werkt op wisselstroom. Een omvormer in de elektrische auto kan ervoor zorgen dat de wisselstroom wordt omgezet in gelijkstroom. Een DC-laadpaal werkt op gelijkstroom en hier is er geen omvormer nodig in elektrische auto’s. Deze laadpalen worden ook snelladers genoemd, omdat je de batterij veel sneller vol krijgt.
4. Slimme laadpalen versus domme laadpalen
Een domme laadpaal is de eenvoudigste laadpaal die je kan gebruiken. Je hoeft enkel jouw elektrische auto aan te sluiten met de kabel en het laden start. Slimme laadpalen daarentegen hebben extra voordelen en functies waardoor het laden snel, veilig en eenvoudig gebeurt.
Met Slimme laadpalen heb je de mogelijkheid om laadsessies in te plannen. Bovendien voorkomen deze laadpalen dat het laadnetwerk overbelast geraakt.
5. Vloermontage versus wandmontage
Bij het installeren van een laadpaal heb je keuze tussen vloermontage en wandmontage. Bij vloermontage bevestig je de laadpaal aan de vloer. Je kan dit type laadpaal bijna overal plaatsen.
Wandmodellen worden aan de muur gemonteerd, je kan deze bijvoorbeeld aan een overdekte garage of de gevel van een kantoorgarage hangen.
Welke merken bestaan er?
1. Alfen
Alfen biedt slimme laadpalen met vermogens van 3,7-22 kW. Ze zijn ontworpen om maximale oplaadsnelheden te bieden. De betrouwbare en veilige laders kunnen ook worden geïntegreerd met hernieuwbare energiebronnen.
2. Wallbox
Wallbox biedt compacte laadpalen met verschillende handige functies. Met een Wallbox laadpaal krijg je toegang tot de smartphone app genaamd MyWallbox. Daarnaast kan je de slimme laadpalen activeren met gezichtsherkenning en handgebaren.
3. EVBox
EVBox biedt een slimme laadpaal die automatische facturering mogelijk maken. Je krijgt via een BackOffice-abonnement toegang tot het online platform waar je jouw facturering en andere zaken in kan zien. Met EVBox is een laadpas wel noodzakelijk.
Soorten laadpalen prijs
Laadpalen kan je vinden voor een gemiddelde prijs tussen de 500 en 1.500 euro (exclusief btw en plaatsing). De laadpalen prijs is sterk afhankelijk van het type laadpaal. Zo heb je laadpalen met en zonder vaste kabels. Er bestaan ook mobiele laadpalen en snellaadpalen.
Naargelang het soort laadpaal en de accessoires en functies kunnen prijzen sterk variëren. Ook de laadcapaciteit speelt een grote rol bij de prijszetting.
Meer weten over de verschillende merken en soorten laadpalen? Vraag advies en vergelijk gratis offertes
Om een beter zicht te krijgen op het aanbod laadpalen, schakel je best een professional in. Hij of zij bezorgt je naast info en advies over de diverse types en merken laadpalen ook de nodige info over de plaatsing.
Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend offertes van erkende installateurs in je buurt. Zo kan je meerdere prijzen vergelijken en koop je een laadpaal voor de beste prijs.