Welke soorten laadpalen zijn er? 

Vandaag zijn er steeds meer mensen die elektrisch rijden. Als gevolg daarvan is er een grote vraag naar laadpalen. Maar welke soorten laadstations bestaan er en wat kies je dan? 

Neem openbare laadpalen bijvoorbeeld zij zijn voor iedereen ter beschikking gesteld en vind je op openbare plaatsen zoals parkings. Semi-publieke laadpalen vind je op privé terreinen zoals de parking van een bedrijf, maar hier mag je ook gebruik van maken.

Daarnaast heb je privé laadpalen. Die dienen voor persoonlijk gebruik. Er bestaan ook snelle laadpalen. Deze zorgen ervoor dat jouw elektrische auto in minder dan een uur is opgeladen.

1. Publieke versus privé laadpaal

Publieke laadpalen zijn voor openbaar gebruik. Wat betekent dat iedereen ze kan gebruiken. De gemeente beslist waar ze geïnstalleerd worden. De kostprijs om er gebruik van te maken varieert per locatie. Vaak is dit duurder dan een privé laadpaal.

Om publieke laadpunten te gebruiken heb je een laadpas, een laadkabel en een laadstation nodig. Een laadpas is nodig voor het starten van het opladen van de elektrische auto bij een laadpaal. 

Semi-publieke laadpalen bevinden zich op privé-terrein, maar zijn toegankelijk voor het brede publiek. Je vindt ze vaak terug in parkeergarages, tankstations, en retail- en horecazaken.

Privé laadpalen zijn laadpalen die worden geplaatst op jouw eigendom. Je kan ze binnen plaatsen, bijvoorbeeld in je garage. Je hebt ook de optie om de laadpaal buiten te plaatsen, bijvoorbeeld op je oprit of onder je carport.

Soorten laadpalen

2. Snelle versus trage elektrische laadpalen

Trage laadpalen zijn laadpalen die meestal over een vermogen van minder dan 11 kW beschikken. Je vindt ze vaak terug op grotere parkings zoals die van een winkelcentrum. Ze hebben meestal een typisch zeshoekig Europees label met de letter ‘C’.

Semi-snelle laadpalen laden logisch gezien sneller dan “trage” laadpalen en ze beschikken meestal over een vermogen van 11 of 22 kW. Snelle laadpalen zijn degene die het snelst laden en ze hebben een vermogen van 250 kW tot 400 kW. Je herkent snelle laadpalen makkelijk aan het typisch zeshoekig Europees label met de letter “L”.

3. AC-laadpalen versus DC-laadpalen

De elektriciteit waarmee elektrische autos worden opgeladen is niet altijd dezelfde. Je hebt namelijk wisselstroom of Alternate Current (AC) en gelijkstroom of Direct Current (DC). 

AC is het type stroom dat door het elektriciteitsnet wordt gebruikt. Omdat die zich het makkelijkste laat transporteren over lange afstanden. Aangezien wisselstroom niet kan opgeslagen worden in een batterij gebruiken accu’s en batterijen van elektrische voertuigen DC. 

Een AC-laadpaal is een laadpaal die werkt op wisselstroom. Een omvormer in de elektrische auto kan ervoor zorgen dat de wisselstroom wordt omgezet in gelijkstroom. Een DC-laadpaal werkt op gelijkstroom en hier is er geen omvormer nodig in elektrische auto’s. Deze laadpalen worden ook snelladers genoemd, omdat je de batterij veel sneller vol krijgt.

4. Slimme laadpalen versus domme laadpalen

Een domme laadpaal is de eenvoudigste laadpaal die je kan gebruiken. Je hoeft enkel jouw elektrische auto aan te sluiten met de kabel en het laden start. Slimme laadpalen daarentegen hebben extra voordelen en functies waardoor het laden snel, veilig en eenvoudig gebeurt. 

Met Slimme laadpalen heb je de mogelijkheid om laadsessies in te plannen. Bovendien voorkomen deze laadpalen dat het laadnetwerk overbelast geraakt. 

openbare laadpaal

5. Vloermontage versus wandmontage

Bij het installeren van een laadpaal heb je keuze tussen vloermontage en wandmontage. Bij vloermontage bevestig je de laadpaal aan de vloer. Je kan dit type laadpaal bijna overal plaatsen. 

Wandmodellen worden aan de muur gemonteerd, je kan deze bijvoorbeeld aan een overdekte garage of de gevel van een kantoorgarage hangen.

Welke merken bestaan er?

1. Alfen 

Alfen biedt slimme laadpalen met vermogens van 3,7-22 kW. Ze zijn ontworpen om maximale oplaadsnelheden te bieden. De betrouwbare en veilige laders kunnen ook worden geïntegreerd met hernieuwbare energiebronnen.

2. Wallbox: thuis installeren

Wallbox biedt compacte laadpalen met verschillende handige functies. Met een Wallbox laadpaal krijg je toegang tot de smartphone app genaamd MyWallbox. Daarnaast kan je de slimme laadpalen activeren met gezichtsherkenning en handgebaren.

3. EVBox 

EVBox biedt een slimme laadpaal die automatische facturering mogelijk maken. Je krijgt via een BackOffice-abonnement toegang tot het online platform waar je jouw facturering en andere zaken in kan zien. Met EVBox is een laadpas wel noodzakelijk.

Laadpalen installeren?
Laat je GRATIS adviseren door specialisten!

Wat kost een laadpaal thuis?

Laadpalen kan je vinden voor een gemiddelde prijs tussen de 500 en 1.500 euro (exclusief btw en plaatsing). De laadpalen prijs is sterk afhankelijk van het type laadpaal. Zo heb je laadpalen met en zonder vaste kabels. Er bestaan ook mobiele laadpalen en snellaadpalen. 

Naargelang het soort laadpaal en de accessoires en functies kunnen prijzen sterk variëren. Ook de laadcapaciteit speelt een grote rol bij de prijszetting.

snellaadpaal

Meer weten over de verschillende merken en soorten laadpalen? Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Om een beter zicht te krijgen op het aanbod laadpalen, schakel je best een professional in. Hij of zij bezorgt je naast info en advies over de diverse types en merken laadpalen ook de nodige info over de plaatsing.

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en geheel vrijblijvend offertes van erkende installateurs in je buurt. Zo kan je meerdere prijzen vergelijken en koop je een laadpaal voor de beste prijs.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u een laadpaal te installeren?
2*. Voor welke elektrische auto is de installatie bestemd?
3*. Wanneer wenst u de laadpaal te plaatsen?
4*. Heeft u reeds een elektrisch voertuig?
5*. Bent u ook geïnteresseerd in zonnepanelen?
6. Bijkomende informatie
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Ook interessant voor jou:

Hoeveel kost het om een laadpaal thuis te plaatsen en gebruiken?

+
Wil je thuis een privé laadpaal installeren, dan zal je tussen 500 en 2500 euro exclusief btw en installatie betalen.  Door de complexe energieprijzen is het moeilijker om te berekenen hoeveel een laadbeurt kost. Gemiddeld zal jouw auto volladen 5 tot 7 euro kosten.

Wat zijn publieke of openbare laadpalen?

+
Publieke laadpalen zijn palen die iedereen kan gebruiken. Hier heb je een laadpas, een losse laadkabel en een laadstation voor nodig. Er zijn ook semipublieke laadpalen, welke je bijvoorbeeld kan terugvinden in parkeergarages. Jouw auto opladen aan een publieke laadpaal kost over het algemeen wat meer dan thuis aan jouw privé laadpaal.

Laadpaal thuis
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Laadpaal thuis