Chapewerken: soorten, prijzen en plaatsing

Chapewerken laten uitvoeren? Een goede vlakke chape of dekvloer is onmisbaar voor een stabiele vloer.  Kies de juiste oplossing en volg onze tips bij het kiezen van een expert in chapewerken:

 
Vraag steeds een plaatsbezoek
Vraag elke expert in chapewerken om een bezoek ter plaatse voor ze een offerte opstellen.
 
Vraag meer advies
Vraag steeds advies aan meerdere experts. Zo krijg je verschillende meningen.
Wat kost chapewerken?

Wat kost chapewerken?

De kosten van chapewerken zijn moeilijk te voorspellen. Ten eerste is de kostprijs sterk afhankelijk van de dikte van de chapelaag die je wil leggen, maar ook van het totale aantal vierkante meter chape dat je wil aanbrengen. De gemiddeldes die we hieronder meegeven, dienen zodus enkel ter referentie.

Soort chapeRichtprijs
Sneldrogende chape€16 tot €29 per m²
anhydrietchape€12 tot €15 per m²
Isolatiechape€18 tot €25 per m²
  • Voor cementchape, het standaard type chape, betaal je gemiddeld €12 tot €15 per m² voor een dikte van 8 centimeter.
  • Bij sneldrogende chape is de prijs sterk afhankelijk van de gewenste droogtijd. Voor sneldrogende chape met een droogtijd van 20 dagen mag je €16 tot €20 per m² rekenen, terwijl je voor sneldrogende chape met een droogtijd van 2 à 4 dagen al snel €23 tot €29 per m² moet rekenen.
  • Voor anhydrietchape betaal je €12 tot €15 per m² voor een dikte van 5 centimeter. Je hebt een minder dikke laag chape nodig in vergelijking met cementchape.
  • Isolatiechape heeft een kostprijs €18 tot €25 per m². De exacte prijs van isolatiechape is wel afhankelijk van het soort isolatiemateriaal waarvoor je kiest.

Wat is chape?

Chape is een soort ondervloer die gebruikt wordt om alles mooi af te werken voor de finale vloerbedekking (parket, tegels, …) wordt geplaatst. Chape bestaat uit gegoten cement en heeft daarom een harde ondergrond nodig.

Waarom chape leggen?

Vaak wordt chape over een betonnen draagvloer of vloerisolatie gegoten, en dient zo als de perfecte afwerking voor jouw ondervloer. Om jouw vloer zo maximale stevigheid te bezorgen, moet chape een bepaalde dikte hebben. Daarnaast dient chape zoals gezegd als de laatste laag van jouw ondervloer waarop vervolgens de finale vloerbedekking op wordt geplaatst. Het is dus van groot belang dat de chape perfect vlak en waterpas gegoten wordt.

Chape maakt het dus mogelijk om jouw ondervloer de perfecte eigenschappen te bezorgen: laatste isolatielaag, vlakke bodem en een vloer die perfect waterpas ligt. Die eigenschappen maken chape ook het ideale materiaal om oneffenheden in een draagvloer weg te werken of om hellingen te maken op een dak of terras. Uiteraard zijn er voor de verschillende doeleinden verschillende soorten chape beschikbaar. Om te weten welke chape aan jouw noden voldoet, zetten we onderaan de verschillende soorten chape en hun eigenschappen uit.

Soorten chape

Er bestaan verschillende manieren om chape op te delen. Dat kan op basis van de eigenschappen van de chape of op basis van de plaats in de vloeropbouw waar de chape wordt aangebracht.

Chapesoorten op basis van de eigenschappen

Cementchape

Cementchape is de standaard om chapewerken mee uit te voeren. Cementchape bestaat uit zand, cement en water. Het is een heel degelijke en duurzame keuze voor jouw ondervloer. Het heeft wel als nadeel dat het een hele tijd nodig heeft om te drogen. Afhankelijk van de dikte van de chape kan de droogtijd oplopen tot meer dan 4 weken. Daarom gebruikt men tegenwoordig voor sneldrogende chapes.

Sneldrogende chape

Sneldrogende chape is gelijkaardig aan cementchape, met als verschil dat droogversnellers worden toegevoegd aan het cementchapemengsel. Zo kan men de droogtijd al snel meer dan gehalveerd worden. Bovendien is sneldrogende chape door de toevoeging beter bestand tegen hoge druk en scheurtjes in vergelijking met standaardcementchape. Dat vertaalt zich natuurlijk in een verschillende kostprijs.

Anhydrietchape

Anhydrietchape wordt niet met cement als bindmiddel gemaakt maar met anhydriet, een gipsvorm. Dat maakt anhydrietchape sterker dan cementchape en heeft als grote voordeel dat het geen grote dikte vereist. Het is makkelijk te plaatsen en goed bestand tegen scheuren. Bij grote oppervlaktes die zwaar belast kunnen worden loont het vaak de moeite om voor dit soort chape te kiezen in plaats van de standaardcementchape. Is er voor jouw ondervloer enkel plaats voor een dunne laag chape? Kies dan zeker voor anhydrietchape.

Cement vloeichape

Heb je nood aan een zeer snelle plaatsing van de chape? Dan kies je misschien best voor cement vloeichape. De droogtijd ligt namelijk veel lager bij dit type chape.

Isolerende chape

Isolerende chape is een combinatie van isolatiemateriaal (bijvoorbeeld PUR-granulaten of polystyreenkorrels) en één van de bovenstaande chapelagen, normaliter standaardcementchape of sneldrogende chape. Het zorgt voor extra isolatie en is handig als je beperkte plaats heeft: het grote voordeel aan isolerende chape is dat je geen aparte uitvullingslaag meer nodig hebt, waardoor het uiterst geschikt is in een huis waar weinig opbouwhoogte beschikbaar is. Hou er wel rekening mee dat enkel deze chapelaag onvoldoende is om jouw vloer te isoleren, en je ze best combineert met bijvoorbeeld PUR-schuim of isolatieplaten.

Schuimbeton

Schuimbeton wordt gemaakt met cement of mortel, water en schuim. Schuimbeton is erg vloeibare chape waardoor het makkelijk te verwerken is en zich mooi aan hoeken aanpast. Schuimbeton is ook licht isolerend en zeer goedkoop. Het wordt voornamelijk gebruikt als uitvullingslaag onder de chape om bijvoorbeeld leidingen te beschermen.

Chapesoorten op basis van de plaats in de vloeropbouw

Soorten chape

Hechtende chape

Hechtende chape wordt rechtstreeks op de draagvloer aangebracht. Dergelijke chape zorgt ervoor dat je ondervloer een stevige en afgewerkte finale laag krijgt. Om stevigheid te garanderen, let je er best op dat de chape een dikte heeft van minimaal 5 centimeter.

Zwevende chape

Zwevende of niet-hechtende chape wordt niet rechtstreeks op de draagvloer aangebracht maar gescheiden door middel van bijvoorbeeld isolatie of folie. De isolatie die als scheidingsmiddel kan worden gebruikt kan de vorm nemen van geluidsisolatie of thermische vloerisolatie. Aan jou de keuze!

Gewande chape

Gewapende chape is ideaal voor ondervloeren met vloerverwarming. Chape voor vloerverwarming wordt rechtstreeks op jouw vloerverwarmingselementen aangebracht. Om jouw vloerverwarming te beschermen, wordt bovendien een bewapeningsnet aan de chape toegevoegd. Op die manier krijg je een mooi afgewerkte ondervloer die heel wat aankan en beschadiging aan de vloerverwarming voorkomt.

Uivullingschape

Een laatste soort chape op basis van de plaats in de vloeropbouw waar de chape wordt aangebracht is uitvullingschape. Uitvullingschape is ideaal om oneffenheden in de draagvloer weg te werken, maar ook om hellingen op jouw dak of terras te maken alsook om achteraf isolatieplaten op te leggen. Een handige vorm van chape die ervoor zorgt dat je niet onnodig moet uitbreken.

Hoe chape plaatsen?

Chapewerken moeten uiterst nauwkeurig uitgevoerd worden. Als de chape niet goed is aangebracht, krijg je later met grote problemen te maken. Het geldt als de basis voor jouw uiteindelijke vloer en alles wat er zich op bevindt. Je laat dus best chape plaatsen door een gespecialiseerde vakman.

Droogtijd

Omdat chape uit een aanzienlijk deel water bestaat, moet deze in gebruik kan genomen werken. Dat wil dus zeggen dat er niet op gewerkt kan worden totdat er geen water uit de chape meer kan vrijkomen. Als de droogtijd van chape niet gerespecteerd wordt, dan beschadig je de chapelaag en krijg je later te maken met vochtproblemen en zelfs schimmels.

De droogtijd is afhankelijk van het soort chape dat je gebruikt alsook de dikte van de chapelaag. Daarnaast spelen ook externe factoren een rol. Zo bepaalt de temperatuur en de relatieve vochtigheid van de omgeving de droogtijd mee. Welke type vloerbekleding over de chape wordt gelegd speelt ook een rol. Bij parket, laminaat of kurkvloeren moet de chape bijvoorbeeld perfect droog zijn, terwijl dit minder van belang is bij bijvoorbeeld tegels.

  • Voor standaardcementchape kan je ervan uitgaan dat de droogtijd één week per centimeter dikte is voor de eerste 5 centimeter. Voor elke extra centimeter die moet uitharden, moet je 2 weken rekenen. Zo kom voor een laag standaardcementchape van 6 centimeter al snel aan 7 weken droogtijd (5 weken voor de eerste 5 centimeter, en 2 weken voor de extra centimeter).
  • Voor droogversnellers die worden toegevoegd aan sneldrogende chape verminderen de droogtijd tot 2 weken of minder. Hoeveel droogtijd je moet rekenen hangt af van het type droogversnellers. Zo is sneldrogende chape met versneller 10 na 14 tot 16 dagen volledig uitgehard, terwijl dat met versneller 20 al na 2 tot 4 dagen is gebeurd.

Een gespecialiseerde vakman houdt rekening met alle voorgenoemde factoren, en weet hoelang jouw chape nodig heeft om uit te harden. Via deze pagina kan je een gratis offerte met meer informatie hierover aanvragen bij specialisten in jouw buurt.

Waarop letten bij chapewerken?

Waarop letten bij chapewerken?

Hoe chape uitbreken?

Chape valt makkelijk en snel uit te breken. Gebruik daarvoor een breekhamer. We raden je af om een zwaardere machine te gebruiken aangezien chape relatief zacht is en anders het risico dat je leidingen beschadigt onnodig vergroot. Je gebruikt de breekhamer voor de oppervlaktes waar je geen leidingen onder liggen. Rond leidingen gebruik je best hamer en beitel. De combinatie van deze twee werkwijzen zorgt ervoor dat je snel en secuur kan werken.

Vergeet niet dat het uitbreken van jouw chape heel wat stof en puin met zich meebrengt. Je hebt dus zeker een container nodig voor steenpuin.

Je kan er ook voor kiezen jouw chape te laten uitbreken. Daarvoor moet je €18 tot €25 rekenen per vierkante meter.

Chape egaliseren

Je hoeft jouw chape niets steeds te laten uitbreken bij een nieuwe vloer. Als de chape die onder je vloer ligt nog in perfecte staat is, kan je de bestaande chape simpelweg laten egaliseren. Dit is enkel interessant in specifieke gevallen. Chapewerken zijn niet heel duur waardoor de chape uitbreken en een nieuwe leggen vaak de beste optie is. De kosten tussen een nieuwe chape en een oude chape laten egaliseren is namelijk niet zeer verschillend: jouw vloer egaliseren heeft een kostprijs van €20 tot €25.

Tip: Om zeker te zijn dat jouw chape perfect vlak is, kan je de chape laten polieren door middel van een poliermachine. Dit maakt de chape niet alleen vlakker maar ook sterker.

Chape en isolatie

Het plaatsen van vloerisolatie is een zeer efficiënte manier om jouw energieverbruik te doen dalen. Hou er wel rekening mee dat isolerende chape op zich niet voldoende is om jouw vloer goed te isoleren, en dat je een aanvullende isolatielaag nodig hebt. Bekijk zeker welke isolatie het best in jouw gewenste vloer past.

Laat je chapewerken uitvoeren door een vakman

Chapewerken kan je op zich zelf uitvoeren, maar gezien de uitermate belangrijke functie die chape heeft in jouw vloer is het aangeraden om een specialist in te zetten. Die zoekt met jou naar het juiste type en dikte chape in combinatie met de juiste isolatie. Een specialist zorgt voor een perfect vlakke afwerking en een vloer die waterpas loopt. Maak je geen zorgen over de juiste droogtijd en alles wat bij chapewerken komt kijken en vraag hier offertes aan van vakmannen in jouw buurt!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welke chapewerken moeten worden uitgevoerd?
2*. Over hoeveel m2 wenst u een chape?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Chapewerken