De voor-en nadelen van een alarmsysteem met camera

Is het de moeite waard om te opteren voor een compleet alarmsysteem met camera? Levert de installatie ervan alleen voor- of ook nadelen op? Hieronder vatten we alle relevantie info voor je samen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gerust extra professioneel advies

Voordelen van een systeem met camera

Het spreekt voor zich dat aan een bekabeld of draadloos alarmsysteem met camera enkele heel interessante voordelen verbonden zijn, met name de volgende:

 • Je beveiligt je eigendom(men) optimaal tegen inbraak en bent zeker van een groter veiligheidsgevoel
 • Indien je toch bestolen wordt, ligt dit vast op de camerabeelden en heeft de politie een grotere kans om de daders alsnog te vatten
 • Je kan de verbinding eveneens via app op smartphone, tablet, laptop en dergelijke besturen zodat alles vanop afstand in de gaten houden eveneens lukt
 • Het behoort tot de mogelijkheden om het systeem te combineren met extra opties zoals een rookdetector, meldkamer of berichten op smartphone, speciale software
 • Ook de koppeling aan domotica is een optie. Op die manier is je huis slim beveiligd.

Nadelen van een systeem met camera

Behalve de hoge kostprijs kent een beveiligingscamera niet echt nadelen. Slecht weer zoals mist en felle regen kan de kwaliteit van de videobeelden echter wel verminderen.

alarmsysteem met camera

Prijs alarmsysteem met camera

Afhankelijk van het type camera waarvoor je kiest, kan de kostprijs variëren van 100 tot 800 euro. Maar per type schommelen de prijzen enorm. Dat komt doordat elk type over meerdere merken beschikt, die elk een verschillende kwaliteit bieden. De gouden tip is dan ook om goed en voldoende te vergelijken.

1. Prijs per type

Cameratype Prijs
Mini camera € 100 – 300
Dome camera € 150 – 400
Bullet camera € 200 – 400
Camera sets Vanaf € 400
Bestuurbare camera € 600 – 800

2. Bekabeld of draadloos

Verder speelt het type alarmsysteem zijn rol in het totale kostenplaatje. Zo tel je voor een draadloos alarmsysteem tussen 800 en 1.300 euro neer exclusief btw, terwijl de richtprijs bij een bekabeld systeem neerkomt op een bedrag van 1.300 tot 1.900 euro.

Uitvoeringen van alarmsystemen: wat kiezen?

1. Bekabeld versus draadloos

Met een bekabeld systeem verzeker je jezelf van een betrouwbare verbinding. Het nadeel bij deze uitvoering is dat er breekwerken aan te pas komen, waardoor de installatiekosten een stuk hoger kunnen uitvallen. Een bekabeld systeem is vooral aangewezen in het geval van grotere renovaties of nieuwbouwprojecten.

Bij een draadloos alarmsysteem werkt alles dan weer via een draadloze verbinding, waarvoor geen breekwerken vereist zijn. Je kan een draadloos alarmsysteem bovendien eenvoudig uitbreiden met bijkomende detectoren, extra sensoren, een CO-melder en dergelijke meer.

2. Binnen versus buiten

Naast bekabeld versus draadloos alarmsysteem heb je de keuze tussen binnen en buiten.

Bij een alarmsysteem met camera voor binnenshuis staan een of meerdere camera’s centraal in de woning opgesteld, bijvoorbeeld in de inkomhal. Indien de camera een onregelmatige beweging detecteert, krijg je een waarschuwing binnen op je telefoon of tablet. Je kan direct de app openen om te controleren wat er exact gaande is.

Een alarmsysteem met camera voor binnen en buiten bestaat ook uit een of meerdere camera’s, die ditmaal je oprit, omheining, etc. in het oog houden. De bewegingssensoren in de buitencamera’s registreren op een snelle en efficiënte manier ongewenste gasten en leggen ze vervolgens vast op beeld.

Soorten camerabewaking

Beveiligingscamera’s bestaan er in alle soorten en maten. Hieronder sommen we de meest voorkomende types op en geven we kort een woordje uitleg.

Op zoek naar een specialist?
Vraag professioneel advies en vergelijk gratis offertes

Mini camera

Zoals de naam het reeds zegt, is dit type camera klein van formaat. Hierdoor fungeert de camera als het ware als een spion. Dieven worden niet afgeschrikt, maar tijdens hun inbraakpoging nauwlettend in de gaten gehouden en gefilmd. Bovendien is deze camera vrij goedkoop. Een nadeel is wel dat de beeldscherpte wat minimaal kan zijn door de kleine lens.

mini bewakingscamera

Bullet camera

De bullet camera werkt wel afschrikwekkend. Daarnaast staat deze camera garant voor een goede beeldkwaliteit en kan hij vlot draaien. Om beelden te bewaren, moet je wel gebruik maken van een computer. Tot slot verloopt de installatie van dit type wat moeizamer.

bullet camera

Dome camera

De lens van deze camera is omgeven door een glazen bol. Doordat het geblindeerde glas waaruit de bol bestaat, de filmrichting van de camera verhult, zal geboefte niet durven inbreken. Bovendien kan je deze camera voorzien van infraroodbeveiliging. Het glas kan echter zorgen voor reflecties en vuil worden.

dome bewakingscamera

Bestuurde camera

Een bestuurde camera is uiterst beweegbaar. Via jouw smartphone of tablet kan je deze camera wanneer je maar wil tot 360° laten draaien. Zo kan je letterlijk alle richtingen en invalshoeken controleren. Het prijskaartje van deze camera is echter behoorlijk hoog. Daarnaast zijn dergelijke camera’s meestal niet waterdicht.

bestuurde bewakingscamera

Camera sets

Wanneer je een groot gebouw of domein volledig wil beveiligen, kan je zelf verschillende camera’s samenvoegen tot een geheel. Hierbij kan je de beelden die deze camera’s opnemen live bekijken. Een nadeel is opnieuw de kostprijs die, afhankelijk van jouw keuzes, eerder vrij hoog is. Daarnaast moet je gebruik maken van een computer om de beelden te kunnen bewaren.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind installateurs in jouw buurt
arrow Ontvang offertes

Privacyregels camerabewaking

1. Voor particulieren

Als je als particulier overgaat tot de plaatsing van buitencamera’s, moet je je houden aan de regels uit de Camerawet van 2007 en de Privacywet. Je dient volgende zaken te ondernemen:

 • online aangifte van de buitencamera’s bij de politiediensten via de website aangiftecamera.be
 • registratie van de beeldverwerkingsactiviteiten
 • plaatsing pictogram bij elke mogelijke toegang tot de plaats van de geïnstalleerde camerabewaking
 • uitsluitend opname van eigen woning. Indien delen van de openbare weg of eigendom van de buren gefilmd worden, moeten die onherkenbaar gemaakt worden.

2. Voor bedrijven

Bedrijven en handelszaken moeten zich aan dezelfde regels houden als particuliere woning. Daarenboven vallen bewakingscamera’s op de werkvloer onder een strikte reglementering met het oog op de privacy van werknemers (vastgelegd in CAO nr. 68). Camerabewaking in een bedrijf moet bijgevolg:

 • Doelbewust zijn: de camerabewaking moet dienen om de veiligheid van werknemers te waarborgen, goederen te beschermen, het productieproces te beveiligen, etc.
 • Binnen proportie en helder zijn: wanneer bovenstaande doelen op andere manieren nagestreefd kunnen worden, krijgen die de voorkeur. Verder geldt er via de ondernemingsraad en het arbeidsreglement informatieplicht rond het gebruik van camera’s.

Waarom een professioneel installateur inschakelen?

Heb je interesse om een alarmsysteem met camera te laten installeren? Aarzel dan niet om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen bij plaatsers uit de buurt via onderstaand offerteformulier? Op die manier kan je de verschillende prijstarieven met elkaar vergelijken en zal je zonder enige twijfel de beste alarmsysteem voor jouw specifieke situatie kunnen vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type alarmsysteem wenst u?
2*. Welk type gebouw wenst u te beveiligen?
3*. Welke oppervlakte dient beveiligd te worden?
4*. Wanneer wenst u het alarmsysteem te laten installeren?
5. Wanneer bent u bereikbaar voor de leveranciers?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Alarmsysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Alarmsysteem met camera: soorten, prijs en privacyregels