Waarom een alarmsysteem onontbeerlijk is

Mede dankzij allerhande alarmsystemen komen er de laatste jaren steeds minder inbraken voor. Toch blijft het aantal diefstallen hoog, met een gemiddelde van ongeveer 200 per dag. Dit aantal schiet tijdens kerst- en oudejaarsavond de hoogte in en loopt op tot wel 500 inbraken per dag.

Alarmsysteem instellen

De voordelen van een alarmsysteem

Verhinder diefstal

Een inbraak kan je beter voorkomen. Als je potentiële dieven wilt afschrikken, is een alarmsysteem dan ook een goede investering. Inbrekers kiezen vooral huizen uit die niet al te zichtbaar zijn en waar ze makkelijk en vooral snel kan binnendringen. Wanneer er tijdens een nachtelijke inbraakpoging plots een alarm afgaat, zal dat ervoor zorgen dat de schurken snel het hazenpad kiezen.

Misschien is jouw slot geforceerd of kapot, maar in ieder geval zijn jouw kostbaarheden onaangetast. Wanneer je bovendien kiest voor een duidelijk zichtbare buitensirene, zal geboefte meestal niet eens proberen je woning te kraken.

Verlaagd BTW-tarief

Investeren in apparatuur om jouw woning mee te beveiligen, dit leverde vroeger interessante belastingverminderingen op. Deze belastingvermindering is sinds 1 januari 2015 echter niet meer van toepassing.

Maar niet getreurd! In de plaats geniet je voortaan van een verlaagd btw-tarief van maar liefst 6%. Belangrijk daarbij is wel dat je een vast alarmsysteem laat installeren in een privéwoning die minimum 10 jaar oud is. Bovendien moeten levering en installatie door dezelfde firma worden uitgevoerd.

Grote verscheidenheid

Vandaag de dag bestaan er een heleboel verschillende soorten alarmsystemen. Afhankelijk waarvoor het systeem moet dienen, kan je een inbraak-, brand-, gas- of overstromingsalarm laten installeren. Daarnaast bestaan er ook verschillende manieren waarop deze systemen werken.

Ben je op zoek naar een alarmsysteem dat draadloos werkt? Of eentje met een blusfunctie? Zelfs infraroodbeveiliging behoort tot de mogelijkheden. Er is voor ieder wat wils!

Alarmsysteem prijs - pakket

Prijs alarmsysteem

Alarmsystemen woorden meestal verkocht in een samengesteld basispakket. Zo’n pakket bestaat vaak uit een centrale sirene, een buitensirene, bewegingsmelders, openingsdetectoren, een rookdetector, afstandsbedieningen en een bedieningspaneel. De prijs voor een basispakket begint gewoonlijk vanaf € 1.300.

Bewegingsmelders laten het alarm in werking treden zodra ze beweging detecteren. Deze melders bestaan ook in een variant die bewegingen van huisdieren niet meetellen. Indien je videobewegingsdetectoren met jouw smartphone of tablet wilt verbinden, heb je ook een IP-transmitter nodig. Openingsdetectoren laten het alarm afgaan voordat men effectief inbreekt. Camerabewaking stuurt je tot slot niet alleen verdachte beelden door, maar laat tevens het alarm afgaan.

Hieronder vind je een overzichtelijke tabel met bijhorende richtprijzen.

Type alarmsysteem Prijs
Bewegingsmelders Vanaf € 250
Videobewegingsdetectoren Vanaf € 295
IP-transmitter Vanaf € 650
Openingsdetectoren Vanaf € 60
Videobewaking binnencamera Vanaf € 230
Videobewaking buitencamera Vanaf € 300

Soorten alarmsystemen

Globaal genomen zijn er 4 verschillende soorten alarmsystemen. Afhankelijk van het type waarschuwt het systeem voor inbraak, brand, gas of overstroming. Daarnaast kan je kiezen tussen een systeem dat draadloos of via bedrading werkt, kan je kiezen voor infraroodbeveiliging en heb je de mogelijkheid een blusfunctie te installeren.

Inbraakalarm

Dit alarm is het meest gekend en bedoeld om inbrekers tegen te houden en af te schrikken. De effectiviteit hiervan blijkt uit het verhoogde aantal inbraakpogingen ten opzichte van het aantal daadwerkelijke inbraken.

Brandalarm

Een brandalarm signaleert rook of brand via rook- en/of hittedetectoren. Een groot gebouw waar veel mensen vertoeven, moet dit type alarm meestal verplicht laten plaatsen.

Tegenwoordig bestaan er een heleboel blusvormen. Behalve water, kan men vandaag de dag ook blussen via blusgas, bluspoeder en systemen die de hoeveelheid zuurstof verminderen.

Als je van plan bent een alarmsysteem te laten installeren, kan je tegelijk enkele rookdetectoren laten plaatsen, waardoor je ook over een brandalarm beschikt. Kiezen voor een blusfunctie, verschaft je de zekerheid dat er enkele momenten na het alarm automatisch geblust wordt.

Tot slot kan je jouw brandalarm ook verbinden met een meldkamer, die de brandweer bericht in geval van brand.

Gasalarm

Dit alarm waarschuwt voor gaslekkages. Een dergelijke apparatuur merkt onder andere de aanwezigheid van koolstofmonoxide en propaan- of butaangas op. Sommige gasalarmen kunnen tevens slaapverwekkend gas waarnemen, dat men soms gebruikt bij inbraken.

Overstromingsalarm

Wanneer er zich een uitzonderlijke hoeveelheid water in jouw huis bevindt, maakt dit alarm je daar attent op. Mogelijke oorzaken hiervan zijn waterlekkage en overstromingen.

Infraroodbeveiliging

Infraroodbeveiliging is gebaseerd op het registreren van temperatuurverschillen. Omdat de golflengte van infrarood licht groter is dan de golflengte van normaal licht, is infraroodstraling onzichtbaar voor het menselijke oog. Er bestaan 2 soorten infraroodbelichting: actief en passief. Een passieve infrarood camera is het veiligst, omdat deze camera zelf geen licht uitzendt, maar gebruik maakt van het reeds aanwezige licht. Een actieve camera straalt zelf infrarood licht uit en is bijgevolg door dieven makkelijker te ontdekken en tegen te werken. Afhankelijk van binnen- of buitenplaatsing en de grootte van de lokalen, heb je keuze uit verschillende modellen.

Alarmsysteem combineren met camerabewaking

Tips inbraakbeveiliging

Wanneer je op vakantie vertrekt, kunnen enkele eenvoudige handelingen veel betekenen.

    • Zorg ervoor dat alle ramen toe zijn en de deur op slot is, maar verwijder de sleutel langs de binnenzijde van de deur.
    • Geef je woning een bewoonde indruk, vraag buren of vrienden een oogje in het zeil te houden en laat jouw brievenbus niet overstromen.
    • Voorzie je woning ook zeker van stevig sluitwerk
    • Last but not least: installeer een alarmsysteem!

Veelgestelde vragen over alarmsystemen

1. Ik beschik over een alarmsysteem. Heb ik bepaalde verantwoordelijkheden?

Als je zelf een alarmsysteem installeert, kan je het eventueel voor de zekerheid door een specialist laten controleren voordat je het effectief gebruikt, maar dat hoeft niet. Je bent wel verplicht om het onderhoud van jouw alarmsysteem jaarlijks te controleren. Dat kan je zelf doen of het overlaten aan een expert.

2. Wat wordt er getest tijdens het jaarlijkse onderhoud?

In principe wordt bijna alles getest: batterijen, sirenes, detectoren, voedingssystemen, inloopvertragingen, sloten ...

3. Beveilig ik de woning helemaal of slechts gedeeltelijk?

De keuze is geheel aan jou. Wanneer je selectief wilt beveiligen, kan je bijvoorbeeld alleen de kamers met kostbare voorwerpen of alle ramen en buitendeuren van een alarmsysteem voorzien. Voor wie een hoger veiligheidsgevoel wil, zijn er verschillende beveiligingssytemen, zoals het plaatsen van een veiligheidsdeur bijvoorbeeld.

4. Wat is de meerwaarde van een alarmsysteem als ik reeds over een goede beveiliging beschik?

Ja, er bestaan verschillende premies voor gevelwerken, maar je dient wel aan een aantal voor. Een alarmsysteem is de kers op de taart op vlak van beveiliging. Het alarm brengt de eigenaars, omgeving of politie snel op de hoogte en bovendien schrikt een zichtbaar alarmsysteem geboefte af. Wanneer je jezelf optimaal wenst te beveiligen, doe je er dus goed aan ook een alarmsysteem aan te schaffen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type alarmsysteem wenst u?
2*. Welk type gebouw wenst u te beveiligen?
3*. Welke oppervlakte dient beveiligd te worden?
4*. Wanneer wenst u het alarmsysteem te laten installeren?
5. Wanneer bent u bereikbaar voor de leveranciers?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Alarmsysteem