Mazouttank verwijderen prijs

De prijs om een oude mazouttank te laten verwijderen schommelt tussen 200 euro en 500 euro (exclusief graafwerken). Het bedrag hangt hoofdzakelijk af van de bereikbaarheid van de tank. Gaat het om een bovengrondse tank zonder grote hindernissen? Dan zal de kostprijs lager liggen dan bij een ondergrondse stookolietank die nog moet uitgegraven worden.

Werken Richtprijs
Mazouttank reinigen en saneren 500 – 1.000 euro
Mazouttank ophalen en verwijderen 200 – 500 euro

Wat kost een bovengrondse mazouttank verwijderen?

Een bovengrondse mazouttank verwijderen kost in totaal 700 à 1.500 euro. Het verwijderen van een bovengrondse mazouttank is vaak goedkoper dan een ondergrondse mazouttank, want er is geen graafwerk nodig.

  • Voor de reiniging betaal je 500 à 1.000 euro
  • Voor de verwijdering betaal je 200 à 500 euro extra

Wat kost een ondergrondse mazouttank verwijderen?

Een ondergrondse mazouttank verwijderen kost in totaal tussen de 1.200 en 2.500 euro. Voor die prijs betaal je:

  • de kosten van het reinigen en leegmaken (500 à 1.000 euro)
  • de kosten voor het verwijderen (200 à 500 euro)
  • de kosten van de graafwerken (500 à 1.000 euro)

Om kosten te besparen kan je eventueel zelf de graafwerken uitvoeren.

Kosten oude mazouttank saneren of neutraliseren

Bij een ondergrondse tank is het soms onmogelijk om de tank te laten verwijderen. In dat geval is het beter om de tank te laten zitten en te saneren. Op die manier vermijd je het risico op bodemverontreiniging.

Er bestaan heel wat saneringsfirma’s. Het is dus een goed idee om hun prijzen voor het verwijderen van een mazouttank te vergelijken. Gemiddeld kost een mazout- of stookolietank saneren van 5.000 liter ongeveer 500 tot 1.000 euro. Vraag na afloop zeker het certificaat van de reiniging aan bij de saneringsfirma.

Via onze offertepagina kom je snel en eenvoudig in contact met de beste firma’s in jouw buurt.

Werkwijze, wetgeving en prijs om mazouttank te neutraliseren

Vlaamse gezinnen kiezen steeds meer voor aardgas of een warmtepomp om hun huis te verwarmen, waardoor ze hun stookolie installatie links laten liggen. In dat geval moet je de mazouttank legen, saneren en vaak ook laten verwijderen door een erkende firma.

Doe je dat niet, dan riskeer je na verloop van tijd bodemverontreiniging. De kosten voor bodemsanering vallen dan volledig op jouw schouders en kunnen tot tienduizenden euro’s oplopen. Ook bij de verkoop van de woning wordt een attest van verwijdering van de mazouttank gevraagd.

Verbod op nieuwe mazoutketels vanaf 2022

Vanaf 1 januari 2022 mogen er geen nieuwe mazoutketels meer worden geplaatst in Vlaanderen. De stookolieketel mag ook niet meer volledig vernieuwd worden, tenzij er geen aardgas in de straat ligt.

Wie nog op mazout of stookolie stookt, zal dus op termijn een alternatief moeten zoeken en zijn mazouttank verwijderen. Maar, hoeveel kost een mazouttank saneren, neutraliseren of verwijderen?

Mazouttank verwijderen: stappenplan

Waarom een mazouttank verwijderen?

Een mazouttank correct verwijderen gebeurt altijd in twee stappen:

Stap 1: Mazouttank reinigen

In de eerste fase wordt de binnenkant van de tank schoongemaakt. Alle stookolie of mazout moet uit de tank verdwenen zijn. Dit noemen we de mazouttank reinigen of neutraliseren. Deze stap is wettelijk verplicht. Nadien krijg je een certificaat als bewijs.

De prijs van een mazouttank reinigen begint vanaf 550 euro. Hoe vuiler de tank is, hoe duurder het saneren. Je kunt kosten uitsparen door het mangat zelf vrij te maken.

Stap 2: Mazouttank verwijderen of opvullen

De tweede stap is het verwijderen of opvullen van de mazouttank. De overheid geeft de voorkeur aan het verwijderen van een mazouttank. Is dit geen optie (de tank is erg moeilijk bereikbaar), dan kan je de stookolietank laten opvullen met zand of een speciaal schuim.

Dat is nodig om grondverzakkingen te vermijden, mocht de tank na verloop van tijd doorroesten als gevolg van bijvoorbeeld water in de tank. Redenen waarom de mazouttank mag blijven zitten, zijn aanwezige nutsleidingen of stabiliteitsgevaar van de bovenstaande constructies.

Tip: Kies je ervoor om de mazouttank te verwijderen en heb je nog geen regenput? Maak van de gelegenheid gebruik om een regenput te installeren in plaats van de mazouttank. Dit bespaart je kosten en moeite om een nieuwe put te graven.

Mazouttank saneren of opvullen

Saneren betekent het wettelijk buiten gebruik stellen van een oude of versleten mazouttank. Bij saneren wordt de tank opgevuld met grond, zand of bioschuim. Dit gebeurt met ondergrondse exemplaren of bij bovengrondse tanks die een inhoud van meer dan 5.000 kg of 6.000 liter hebben.

Wat kost een mazouttank opvullen met zand of schuim?

De prijs voor het opvullen met zand of schuim ligt tussen de € 495 en € 870. Er komen extra kosten bij wanneer de tank moeilijk bereikbaar is of er veel vuil zit in de tank.

Mazout- of stookolietank saneren: wetgeving

Afhankelijk van de locatie (bovengrondse tank of ondergrondse tank) en de grootte (meer of minder dan 6.000 liter stookolie) gelden er andere regels in Vlaanderen voor het saneren van een mazouttank.

Bovengrondse mazouttank verwijderen

Bij een definitieve buitengebruikstelling van een bovengrondse mazouttank moet je volgens de VLAREM II-wetgeving de tank verplicht leegmaken en reinigen. Heeft de tank een opslag van minder dan 6.000 liter stookolie (5.000 kg), dan is de stookolietank verwijderen niet verplicht. Bij bovengrondse tanken met een hogere opslag ben je dat wel verplicht.

Als je de bovengrondse mazouttank laat wegnemen, stelt een erkend stookolietechnicus een certificaat op dat de verwijdering correct gebeurd is. Deze regel geldt sinds 1 oktober 2019.

mazouttank-kelder.png

Ondergrondse mazouttank verwijderen

Bij het verwijderen van een ondergrondse mazouttank, moet je de tank verplicht leegmaken, reinigen én verwijderen. Het verwijderen van de ondergrondse stookolietank is dus altijd verplicht.

Is de verwijdering toch niet mogelijk en heeft de ondergrondse tank een opslag groter dan 6.000 liter, dan moet die opgevuld worden met zand of schuim. Dit moet binnen een termijn van 3 jaar na de buitengebruikstelling gebeuren.

Zonder attest?

Het is wettelijk verboden om een mazouttank te verwijderen of neutraliseren zonder attest. Een erkende firma moet de tank reinigen of opvullen en levert nadien een certificaat van buitengebruikstelling van de mazouttank. 

Zodra de mazouttank niet meer gebruikt wordt, heb je 5 jaar de tijd om de stookolietank te saneren en zo een attest van buitengebruikstelling te verkrijgen. Je mag de mazouttank wel zelf uitgraven en – na de sanering – naar de schroothandelaar brengen.

Vergelijk gratis professioneel advies en offertes

Laat je mazouttank verwijderen door experten. Vraag gerust via onderstaand offerteformulier gratis en vrijblijvend offertes voor het verwijderen van je mazouttank. Zo kan je prijzen vergelijken en je mazouttank laten verwijderen voor de beste prijs.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar bevindt zich uw mazouttank of stookolietank?
2*. Welke type sanering wenst u?
3*. Wanneer wenst u de tank te saneren?
4*. Bent u ook geïnteresseerd in een nieuwe installatie?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Mazouttank verwijderen