Wat is er veranderd?

Tot en met 30 juni 2022 voorzag netbeheerder Fluvius in meerdere premies voor dakrenovatie en dakisolatie: de Overkoepelende Renovatiepremie, de Dakrenovatie Premie en de Premie voor Dakisolatie of Zoldervloerisolatie. Ook de Vlaamse Renovatiepremie valt nu onder de ‘Mijn VerbouwPremie’.

Om de wirwar van premies te vereenvoudigen en te centraliseren, kan je vandaag de verschillende premies en subsidies op één (door de Vlaamse Overheid uitgegeven) platform aanvragen.

De EPC-labelpremie en de lokale premies blijven nog altijd bestaan.

Op zoek naar een dakwerker?
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.

Wat is de ‘Mijn VerbouwPremie’? 

De ‘Mijn VerbouwPremie‘ is sinds 1 juli 2022 de eengemaakte premie van Fluvius en de Vlaamse overheid. Onder de premie vallen de vroegere Overkoepelende Renovatiepremie en de premies voor energiebesparende investeringen van Fluvius.

Het is de premie voor alle energiebesparende maatregelen en renovaties. In bepaalde gevallen kan je het combineren met andere premies voor energiebesparende maatregelen die wel nog apart door Fluvius of de Vlaamse Overheid voorzien worden.

premie dakrenovatie en dakisolatie

Hoeveel bedraagt ‘Mijn VerbouwPremie’? 

Het premiebedrag is afhankelijk van welke werken je laat uitvoeren en tot welke doelgroep je behoort:

  • Meerderjarige medebewoners moeten ook mee ondertekenen.
  • Je krijgt de premies op basis van goedgekeude facturen.
  • Er is een verhoogde premie voor beschermde afnemers, uitsluitend nachttarief en huurders met een verhoogde tegemoetkoming.

Voor beschermde afnemers geldt dat het procentueel premiebedrag niet lager kan liggen dan het premiebedrag dat iemand uit de hoogste inkomenscategorie zou krijgen voor de plaatsing van nieuwe dakisolatie.

Premie voor woningen + Premie voor andere gebouwen (appartementsgebouwen en niet-woongebouwen)

Doelgroep Premiebedrag
Eigenaar of investeerder

Maximum € 8/m² dakisolatie

Minimum factuurbedrag € 1.000

Eigenaar

Maximum € 5.750

Maximum 50 % van de investering

Verhuurder aan sociaal verhuurkantoor /

Voorwaarden ‘Mijn VerbouwPremie’

Om in aanmerking te komen voor de Mijn VerbouwPremie voor dakrenovatie en dakisolatie is het belangrijk dat je aan enkele voorwaarden voldoet.

Welke dak- en zolderisolatie?

De isolatie moet een Rd-waarde van minstens 4,5 m²K/W hebben. De Rd-waarde van de bestaande isolatielaag mag je niet meetellen. Afhankelijk van de functie van je zolder heb je recht op een premie voor zolderisolatie of dakisolatie, nooit beide.

Welke gebouwen?

Elk gebouw in het Vlaamse Gewest dat op de datum van de aanvraag minstens 15 jaar oud is, komt in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. De premie is niet alleen geldig bij renovaties, maar ook bij nieuwe woningen door herbestemming. Elk gebouw dat volledig gesloopt of herbouwd wordt, komt niet in aanmerking.

Wie mag de werken uitvoeren?

Je hebt enkel recht op de premie wanneer een gespecialiseerd dakwerker de werken uitvoert. Bovendien ben je zo altijd zeker dat de werken correct en met kwalitatieve materialen plaatsvinden.

‘Mijn VerbouwPremie’: Hoe premie aanvragen?

Deze nieuwe premie vraag je eenvoudig via het digitaal loket aan. De volgende documenten heb je verplicht nodig:

  • Goedgekeurde en betaalde facturen.
  • Attest van een erkende aannemer.
Dakwerker voert renovatiewerken uit

EPC-labelpremie van Fluvius

Heb je energiebesparende werken laten uitvoeren en dateert de eindfactuur vanaf 2021 of later? Dan is het perfect mogelijk om een EPC-labelpremie aan te vragen.

Heb je in 2020 een offerte getekend die in aanmerking komt voor de Totaalrenovatiebonus en kreeg je de eindfactuur pas in 2021? Dan heb je de keuze tussen de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.

Om in aanmerking te komen voor de EPC-labelpremie moet je na de renovatiewerken een hoger energielabel scoren dan ervoor.

EPC-Labelpremie bedrag

Het premiebedrag hangt af van het type woning en het specifieke EPC-label dat je na de werken behaalt. Onderstaande tabel geeft een handig overzicht:

Behaald EPC-label (renovatie binnen de 5 jaar) Premiebedrag huis label E of F Premiebedrag appartement label D, E of F
Energielabel C € 2.500 /
Energielabel B € 3.750 € 2.500
Energielabel A € 5.000 € 3.750

Premievoorwaarden

Hou rekening met de drie onderstaande voorwaarden:

  • Enkel woningen of wooneenheden (ook appartementen) met een slechte energieprestatie komen in aanmerking. Je hebt een EPC-attest nodig dat in 2019 of later is opgesteld. Een huis moet een energielabel E of F hebben terwijl een appartement met het label D, E of F moet starten.
  • Binnen een periode van 5 jaar na de datum op het EPC-attest moet het EPC-label door de renovatiewerken hoger liggen. Dat behaalde label toon je aan met een nieuw EPC-attest.
  • Vooraleer je de premie ontvangt, moet je 2 EPC-keuringen laten uitvoeren door een erkende energiedeskundige type A. Hij/zij komt bij jou over de vloer en registreert alle noodzakelijke gegevens in een softwareprogramma. Dit gebeurt op basis van vaststellingen en aangeleverde bewijsstukken. Enkele dagen later ontvang je het EPC-attest.

Aanvraagprocedure

De aanvraag voor de EPC-labelpremie doe je best online. Het gaat sneller en je kunt de procedure eenvoudig online opvolgen. De aanvraagprocedure bestaat uit twee delen:

  • Activeer de premie door de EPC-gegevens van je woning in te geven en vervolgens het EPC-label aan te duiden.
  • Nadat je de nieuwe EPC-gegevens hebt ingegeven en het verbeterde EPC-label hebt aangeduid, wordt je premie uitbetaald.
Ontvang je graag persoonlijk advies?
Stel je vragen aan dakwerkers en andere specialisten.
arrow Ontvang offertes

Andere subsidies en financiële voordelen voor dakwerken

Je kunt bovendien van andere subsidies en financiële voordelen voor dakwerken genieten. We bespreken ze kort hieronder.

1. Verlaagd btw-tarief: 6 % in plaats van 21 %

Als je de werken laat factureren en uitvoeren door een erkend aannemer heb je recht op een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Ook de levering van de materialen moet via dezelfde professional gebeuren. Hou er rekening mee dat dit verlaagde btw-tarief enkel voor woningen van 10 jaar of ouder geldt.

2. Lokale dakrenovatie premies

Een andere optie is om een lokale dakrenovatie premie aan te vragen.

Het premie aanbod verschilt sterk per gemeente

Vraag het aanbod zeker eens na bij de bevoegde dienst van jouw gemeente. Misschien kom je wel in aanmerking voor meerdere premies.

3. Huur- en Isolatiepremie

De huur- en isolatiepremie werd in eerste instantie opgericht voor slecht geïsoleerde huurwoningen. Zowel verhuur als huurders via een sociaal verhuurkantoor komen in aanmerking. Er wordt wel rekening gehouden met het bruto belastbaar inkomen.

Renovatiepremie Aanvragen

Plan je dakwerken? Vind een erkend aannemer in jouw regio + vergelijk gratis offertes

Zou je graag de daad bij het woord willen voegen en dakwerken laten uitvoeren? Ontvang via onderstaand formulier gratis 1 of meerdere vrijblijvende offertes. Zo kan je de tarieven van de meerdere spelers op de markt eenvoudig vergelijken en vind je gegarandeerd de beste oplossing voor jouw situatie en budget. Bovendien ben je met een specialist zeker dat de renovatiewerken correct en met kwalitatief materiaal plaatsvinden.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken laten uitvoeren?
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Dakwerken