Een zwembad: op reis in eigen tuin!

Droom je van een eigen zwembad? Wil je meer informatie over de soorten zwembaden, de mogelijkheden en uiteraard het prijskaartje? Vraag dan jouw gratis offertes voor een zwembad en vergelijk de prijzen. Snel, makkelijk & volledig gratis!

Unieke meerwaarde
Wat ademt er meer vakantiegevoel uit dan een zwembad? Met je eigen zwembad in de tuin is het elke dag een beetje vakantie bij je thuis. Gewoon thuiskomen na een lange werkdag en een frisse duik nemen: weg stress!
Persoonlijk advies & service
Wij werken enkel samen met erkende zwembadbouwers die garant staan voor topkwaliteit en een onberispelijke service. Zij geven je alle informatie over de types zwembaden, de verwarming, afdeksystemen, poolhousen, …
Volledig naar jouw smaak & stijl
Wil je een strak en modern zwembad? Of heb je het meer voor een rustieke zwemvijver? Zwembaden bestaan in alle kleuren, vormen en materialen. Onze zwembadbouwers luisteren naar jou wensen en zorgen ervoor dat het perfecte zwembad realiteit wordt.

zwembad kopen?

Met een zwembad in je eigen tuin is het altijd fijn thuiskomen. Wanneer je maar wil, kan je een frisse duik nemen of je conditie trainen door baantjes te trekken. Een zwembad geeft je woning een volledig nieuwe, luxueuze uitstraling. Of je nu een polyester, betonnen of houten zwembad hebt, een zwembad zorgt ervoor dat je vakantie in eigen huis en tuin extra ontspannend is. Er zijn eindeloos veel ontspannende en fijne momenten die je met vrienden en familie kan creëren, en dat allemaal in je eigen tuin.

Zwembad kopen? Dit zijn de richtprijzen

Afhankelijk van het soort zwembad je wil aanschaffen, kunnen de prijzen sterk variëren. Ook de grootte ervan, het materiaal en eventuele verwarmingsinstallaties of andere extra’s zullen een rol spelen in de prijsvorming.

Je kan een schatting maken aan de hand van deze richtprijzen:

Type Prijs m²
Polyester zwembad (4×10) €25.000 – €30.000
Zwemvijver (30 m²) €25.000
Houten zwembad (16 m²) €3.000 – €4.000
Zwemspa met jets €25.000 – €30.000

Welk zwembad kopen?

Er bestaan verschillende soorten zwembaden. Voor ieder budget en voor iedere smaak vind je een type zwembad dat bij jou past. Het type zwembad dat je kiest kan doorgaans nog naar jouw wensen worden uitgerust met verwarmingsinstallaties, verlichting of een vloerbedekking naar uw smaak.

Je kan er op voorhand bij stilstaan wat je verwachtingen van een zwembad zijn. Ga je het dagelijks gebruiken? Wil je graag een natuurlijke oase of liever een ‘clean’ afwerking? Zou je graag warm water hebben? Afhankelijk van wat je wil van je zwembad, kan je kiezen voor het soort zwembad dat bij jou en je gezin past.

Inbouw zwembad

Een zwembad dat je laat inbouwen, wordt in de grond geplaatst. Er moet eerst een put gegraven worden in de tuin, waar een kuip in wordt gezet. De kuip kan in verschillende materialen komen, en wordt vaak op voorhand al afgewerkt. Zo kan de kuip vlot geplaatst worden. Het vaakst voorkomende materiaal dat wordt gebruikt is polyester. Polyester zwembaden hebben een glad en zacht oppervlak en zijn dus ook aangenaam tijdens het zwemmen. Inbouw zwembaden kunnen ook in beton komen, of op maat worden gebouwd.

Opbouw zwembad

Opbouwzwembaden zijn snel te plaatsen en er is veel keuze tussen verschillende groottes en materialen. Een opbouwzwembad staat op de grond, er moet dus geen put gegraven worden. Vaak worden opbouwzwembaden al op voorhand gebouw en moeten ze juist nog geplaatst worden in de tuin. Soms moet er voor de stevigheid voor een fundering gezorgd worden. Eenmaal je zwembad er staat, kan je de zijkanten laten afwerken met een materiaal naar keuze om het de look te geven die jij wil.

Monoblok zwembad

Een monoblok zwembad is een type inbouw zwembad dat aan de hand van een vaste mal gegoten wordt bij de leverancier. De kuip bestaat uit kunstvezels en is zeer stevig en goed bestand tegen breuken of barsten. Wel is het zo dat je geen eigen design zal kunnen laten uitvoeren met een monoblok zwembad, je moet rekening houden met de vormen die beschikbaar zijn bij je leverancier.

Bouwkundig zwembad

Een bouwkundig zwembad is een ingebouwd zwembad dat niet op voorhand al afgewerkt is. Er is met andere woorden geen sprake van een kuip, maar het zwembad wordt gebouwd in jouw tuin. Het zwembad wordt op maat gemaakt, waardoor je dus de constructie kan aanpassen aan jouw tuin en de omgeving. Je hoeft geen rekening te houden met welke vormen er beschikbaar zijn.

Bouwkundige zwembaden kunnen in verschillende materialen worden geconstrueerd. Vaak wordt voor beton gekozen, een relatief budgetvriendelijk materiaal dat ook nog eens op veel manieren kan worden afgewerkt. Het beton kan gegoten worden of in blokken worden geleverd, en voor de afwerking kan je bijvoorbeeld kiezen voor een laag pleister of een waterdichte coating.

Verschillende soorten bouwkundige zwembaden zijn:

 • Betonnen zwembaden
 • Zwembad met PVC-folie of een waterdichte liner
 • Inox zwembaden
 • Mozaïek zwembaden
 • Zwembad met tegels
 • Zwembaden met pleister

Een zwembad op maat? Ontdek de mogelijkheden

Als je een zwembad op maat wil laten maken, zal de prijs al wat hoger liggen. Prefab kuipen zoals bij monoblok zwembaden zijn doorgaans een stuk goedkoper.

Een zwembad dat je in beton laat gieten of plaatsen, kan je zelf qua afmeting en vorm zeer vrij bepalen. Ook materialen zoals HDPE of polyethyleen kan je aanpassen. Er worden aparte stukken bij elkaar geplaatst als je kiest voor een andere afmeting dan normaal voorzien wordt.

Materialen

Wanneer je een zwembad op maat wil laten maken, heb je ook keuze tussen verschillende materialen. De materialen die gebruikt worden voor zwembaden op maat zijn:

 • Beton: Je kan het beton ter plaatse laten gieten, bouwen met betonblokken of spuitbeton gebruiken. Spuitbeton laat het toe om zeer vrij te zijn met je design.
 • Foliezwembaden: Een liner kan op verschillende basissen worden geplaatst. Als je een zwembad wil dat geen standaard afmeting heeft of rond is, kan dat ook. Zo nodig worden er meerdere stukken liner of folie aan elkaar gelast. Je kan ook kiezen tussen kleuren en prints om het zwembad volledig af te werken.
 • Inox: Inox zwembaden zien er luxueus en helder uit. Je kan ook zelf de afmetingen kiezen.
 • Mozaïek: Mozaïek is een stijlvolle afwerking van je zwembad, en biedt een beschermende laag. Mozaïek kan op beton geplaatst worden, of andere egale ondergronden.
 • Tegels: Je kan je zwembad extra kleur geven of patronen toevoegen door de kuip te bedekken met tegels. Een luxe optie is natuursteen, maar je kan ook keramische of kleurrijke porseleinen tegels kiezen.
 • Pleister: Om het zwembad waterdicht te maken wordt ook verfpleister gebruikt. De kleur kies je zelf!
 • Modulaire zwembaden: Zwembaden uit kunststoffen zoals polypropyleen of polyethyleen kunnen in aparte stukken geleverd worden en in de afmetingen naar wens aan elkaar worden bevestigd. Soms wordt dat op voorhand bij de leverancier gedaan.

Bij de meeste kunststoffen zwembaden is de keuze van de vorm beperkt, of kan je niet vrij beslissen over de afmetingen ervan. Wel kan je vaak de kleur van de ondergrond aanpassen, of kiezen voor prints of andere details.

Houten zwembad plaatsen

Zwembad verwarming

Ook voor de verwarming van je zwembad heb je veel opties waaruit je kan kiezen. Afhankelijk van je gebruik en het type zwembad dat je hebt, zijn er mogelijkheden die aansluiten bij je noden.

 • Warmtepomp
 • Warmtewisselaar
 • Collectoren op zonne-energie
 • Heater op gas of hout

Afdekking zwembad

Door je zwembad af te dekken wanneer je het niet gebruikt, vergemakkelijk je het onderhoud en houd je je zwembad langer netjes. Bovendien is het veiliger als er kinderen of dieren in de buurt zijn, op die manier vallen ze niet in het water.

Wanneer je ook zwembadverwarming hebt, houd je je zwembad langer op temperatuur als het afgedekt is. Je kan energie besparen en je moet minder lang wachten op de juiste temperaturen als je een duik wil nemen. Door je zwembad af te dekken, zullen er ook minder algen ontwikkelen in het water.

De lamellen die worden gebruikt, zijn vaak gemaakt uit PVC of polycarbonaat. Je kan kiezen voor verschillende afwerkingen: om je zwembad beter te isoleren, om warmte van de zon aan te trekken, ... De afdekking kan op twee manieren worden geïnstalleerd. Je kan de lamellen laten inbouwen, wat duurder is maar er ook goed uitziet, of ze laten bevestigen buiten het zwembad.

Hoe zwembad aanleggen en onderhouden?

Je hebt een keuze kunnen maken en je wil graag zo snel mogelijk je nieuwe zwembad. Waar kan je je nu aan verwachten? Belangrijk is dat je weet dat het type zwembad dat je kiest de bepalende factor is tijdens het bouwen. Sommige zwembaden zullen sneller geïnstalleerd zijn, zoals een zwembad met een kunststoffen kuip, en andere zullen wat meer tijd vragen, zoals een zwembad met mozaïek.

Het onderhoud en de reiniging van je zwembad zullen wel wat aandacht vragen. Het is belangrijk voor je gezondheid en de levensduur van je zwembad dat je niet zwemt in vies water. Er bestaan verschillende technieken en producten om je water helder en fris te houden.

Zwembad aanleggen: stappenplan

Voor je zomaar een put laat graven in je tuin, houd je best rekening met een aantal factoren. Heb je bijvoorbeeld stilgestaan bij de ligging en oriëntatie van je tuin? Wie weet laat je een zwembad bouwen en ligt het vervolgens nooit in de zon. Ook ga je best eens na of je al dan niet een vergunning nodig hebt. In sommige gevallen heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig, bijvoorbeeld als je een zwembad groter dan 80 m² zou willen maken. Verder kan je ook je verwachtingen mee in rekening nemen. Als je het zwembad wil laten aanleggen om baantjes te trekken, kies je natuurlijk liever een rechthoekig zwembad dan een rond.

Afhankelijk van het type zwembad dat je uiteindelijk kiest, wordt er aan de werken begonnen. Bij inbouw zwembaden beginnen ze uiteraard met de graafwerken. De bodem van de put wordt versterkt door er een vloerplaat in te leggen. Dan beginnen de opbouwwerken. De betonblokken worden gelegd, of de kuip van het zwembad wordt geleverd en geïnstalleerd. Er bestaan verschillende methodes en materialen om een zwembad af te werken.

Hoe zwembad proper houden?

Een zwembad moet regelmatig grondig gereinigd worden om het water proper te houden en het zwembad goed te onderhouden. Daarnaast zet je de filterinstallatie dagelijks aan. Een filterinstallatie filtert de volledige inhoud van je zwembad. Het is afhankelijk van de hoeveelheid water, de soort filterinstallatie en de temperatuur van het water hoe lang dat duurt.

Nu en dan kan je de bodem van het zwembad laten reinigen door een zwembadrobot. Die rijdt over de de bodem en ‘stofzuigt’ vuil en bacteriën. Er bestaan verschillende merken en soorten.

Natuurlijk kan je ook met een eenvoudig schepnet bladeren en ander vuil uit het water scheppen. En om de pH-waarde van je water te controleren kan je een wateranalysekit gebruiken. Dat is belangrijk voor je gezondheid. Je kan ook voor de gezondheid van het water zorgen door algen te behandelen of vermijden, en door wekelijks een reinigingstablet in het water te laten oplossen.

Vergelijk offertes voor het aanleggen van je zwembad

Een zwembad laten aanleggen is een heuse onderneming. De kosten kunnen flink oplopen en er moeten zware werken worden uitgevoerd. Een professionele zwembadspecialist heeft meestal een specialisatie in een bepaald type zwembad. Om de zwembadspecialist te vinden die jouw droomzwembad kan bouwen, kan je meerdere offertes aanvragen en die vergelijken. Door de offertes te vergelijken kan je al een goed idee krijgen wat de kosten zullen inhouden en kan je beter inschatten welke professional je verkiest.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat zoekt u?
2*. Welk type zwembad wenst u?
3*. Welke technieken of toebehoren wenst u?
4*. Wat is uw geschat budget voor deze opdracht?
5*. Wanneer wenst u het zwembad project op te starten?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Zwembad