Inhoud
Hoe kun je in aanmerking komen voor een liposuctie/liposculptuur?
De voorwaarden om een liposuctie/liposculptuur te kunnen ondergaan zijn de volgende:
- Je bent tussen 18 en 78 jaar oud
- Je verkeert in goede algemene gezondheid
- Je hebt vetophopingen tussen de huid en de spieren (adipeus weefsel)
De leeftijdsgrens is redelijk flexibel. Zo is het bijvoorbeeld al mogelijk om op 16-jarige leeftijd een liposuctie te ondergaan. Op voorwaarde dat er toestemming is van de ouders én dat een multidisciplinair team (zoals een arts, psycholoog en eventueel diëtist) de ingreep medisch verantwoord acht. Ook op latere leeftijd, bijvoorbeeld rond 80 jaar, kan de ingreep overwogen worden. Op voorwaarde dat je in goede gezondheid verkeert en het risico van de ingreep beperkt is.
Liposuctie wordt doorgaans beschouwd als een esthetische ingreep en wordt in dat geval niet terugbetaald door de mutualiteit. Een terugbetaling is enkel mogelijk bij een medische noodzaak, zoals:
- Ernstige vetophopingen die functionele hinder veroorzaken
- Lipodystrofie of een andere erkende vetweefselstoornis
- Reconstructieve chirurgie na bijvoorbeeld sterk gewichtsverlies of ziekte
Als je denkt in aanmerking te komen voor terugbetaling, moet je situatie worden geëvalueerd door een arts en/of een multidisciplinair team. Bij een positieve beoordeling kan je een medisch attest verkrijgen waarmee je de aanvraag tot terugbetaling bij je mutualiteit kunt indienen.
Wat is de gemiddelde prijs van een liposuctie?
Een liposuctie/liposculptuur kost gemiddeld tussen 1.000 en 3.500 euro in 2025. De kostprijs hangt af van het aantal behandelde zones en de complexiteit van de ingreep. Factoren zoals de ervaring van de chirurg, het ziekenhuis, en bijkomende kosten voor anesthesie en nazorg kunnen de prijs ook beïnvloeden.
Bij sommige ingrepen wordt algemene verdoving toegepast, afhankelijk van de omvang van de behandeling.
Vraag altijd vooraf een gedetailleerde offerte om te weten welke kosten inbegrepen zijn en welke extra kosten je kunt verwachten.
Wat is de terugbetaling voor een liposuctie van de buik?
Een liposuctie/liposculptuur is een chirurgische ingreep waarbij vet wordt weggezogen. Dat kan gebeuren om esthetische redenen of omdat het medisch noodzakelijk wordt geacht.
In de meeste gevallen wordt liposuctie niet terugbetaald door de ziekteverzekering. Er zijn echter uitzonderingen, die strikt worden geregeld door het RIZIV (Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering). Als het een noodzakelijke stap is binnen een andere (reconstructieve) operatie bijvoorbeeld, wordt het meestal wel vergoed.
Enkele voorbeelden waarbij liposuctie terugbetaald wordt:
- Vetophopingen verwijderen die zijn ontstaan na extreem gewichtsverlies of herhaalde zwangerschappen
- Ernstige lipodystrofie als gevolg van langdurig gebruik van retrovirale medicatie
- De ziekte van Launois-Bensaude, waarbij vetmassa’s ontstaan op verschillende lichaamsdelen
- Een eerdere ingreep (zoals een maagband of gastric sleeve) heeft onvoldoende effect gehad
Als je in aanmerking komt voor een terugbetaling, moet je het getuigschrift van de ingreep bezorgen aan je mutualiteit. Je zal waarschijnlijk ook een medisch dossier moeten voorleggen dat de noodzaak van de ingreep aantoont, zoals een voorgeschiedenis van pogingen om af te vallen of een medische aandoening die de ingreep rechtvaardigt.
Wat is de terugbetaling van de mutualiteit voor esthetische chirurgie?
In het algemeen wordt plastische chirurgie niet terugbetaald door de mutualiteit, aangezien esthetische chirurgie niet als medisch noodzakelijk wordt beschouwd. Er zijn echter enkele uitzonderingen waarin je wel recht hebt op terugbetaling, zoals vastgelegd door het RIZIV.
Uitzonderingen voor terugbetaling:
- Reconstructieve chirurgie na bijvoorbeeld borstkanker.
- Chirurgie bij aangeboren afwijkingen (zoals een verhemelte- of lipaandoening).
- Chirurgie voor functionele problemen, zoals een neuscorrectie bij ademhalingsproblemen.
- Chirurgie bij letsels door ongevallen (bijvoorbeeld littekencorrectie).
De ingreep moet medisch noodzakelijk zijn, goedgekeurd door een arts, en gedocumenteerd worden. Je moet het getuigschrift van de ingreep indienen bij je mutualiteit voor goedkeuring.
Wat is de terugbetaling voor een buikwandcorrectie (abdominoplastie)?
Een buikwandcorrectie is een operatie waarbij overtollige huid en vet in het onderste deel van de buik worden verwijderd. Om hiervoor een terugbetaling te genieten, moet je een zogeheten “hangbuik” hebben. Wat betekent dat je buik hinder veroorzaakt in je dagelijkse leven.
Als je aan de voorwaarden voldoet, moet je het getuigschrift van de ingreep aan je mutualiteit overmaken.
Wat is de terugbetaling van de mutualiteit/ziekenfonds voor een neuscorrectie (rhinoplastie)?
Een neuscorrectie is een chirurgische ingreep aan de neus. Die wordt uitgevoerd bij ademhalingsproblemen (zoals een te groot neuskraakbeen of een scheef neustussenschot), of om esthetische redenen.
Bij functionele problemen heb je recht op een terugbetaling. Die kun je aanvragen via de adviserend arts van je mutualiteit. Gaat het puur om een esthetische ingreep, dan wordt die niet terugbetaald.
Veelgestelde vragen
Hoe krijg je liposuctie vergoed?
Wat is een liposuctie van de buik, armen, benen of een volledige liposuctie?
Hoeveel kost liposuctie in België?
We brengen je in contact met een mutualiteit
Heb je bijkomende info nodig? Wil je advies op maat van jouw situatie? Ben je (nog) op zoek naar een mutualiteit? Kom via onderstaand formulier in contact met 1 of meer ziekenfonds adviseurs tegelijk voor een oplossing op maat.