Inhoud
Welke terugbetalingen voor reconstructieve chirurgie in Vlaanderen?
Ten eerste is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen “cosmetische chirurgie” of “plastische chirurgie”, “reconstructieve chirurgie” en “esthetische chirurgie”.
In het geval van cosmetische chirurgie of plastische chirurgie kies je ervoor een ingreep te ondergaan om je uiterlijk te veranderen en mooier te maken. Reconstructieve chirurgie daarentegen herstelt het lichaam na een ongeluk, een mastectomie (borstamputatie), een aangeboren afwijking, enzovoort.
Esthetische en cosmetische chirurgie worden vaak als synoniemen gebruikt maar er is een klein verschil. Esthetische chirurgie is de medische term voor ingrepen die het uiterlijk verbeteren, soms ook met een functioneel doel. Cosmetische chirurgie legt de nadruk op het veranderen van het uiterlijk zonder medische noodzaak en komt vaker voor in commerciële contexten. In officiële communicatie, zoals bij mutualiteiten of het RIZIV, wordt meestal de term “esthetische chirurgie” gebruikt.
Wat reconstructieve chirurgie betreft, komt de hospitalisatieverzekering tussenbeide in de terugbetaling. Echter, sommige kosten blijven mogelijk voor jouw rekening, zoals:
- Hospitalisatiekosten (medicijnen, onderzoeken, enzovoort)
- Kosten na ziekenhuisopname (consultaties, medicijnen, enzovoort)
- Protheses
- Hospitalisatie zelf (bijvoorbeeld een individuele kamer)
Welke terugbetalingen voor een abdominoplastie?
Een abdominoplastie is een chirurgische ingreep waarbij het overtollige huid- en vetweefsel in het onderste deel van de buik wordt verwijderd. Deze ingreep kan worden uitgevoerd met een cosmetisch of reconstructief doel.
Om in aanmerking te komen voor een terugbetaling, moet je een hangbuik hebben. Wat betekent dat de buik naar beneden hangt en dat je functionele hinder ondervindt.
Welke terugbetalingen voor borstreconstructie in Vlaanderen?
Voor reconstructieve chirurgie van de borst kan de verzekering het volgende terugbetalen:
- Microchirurgische weefseltransplantatie
- Hervorming, inclusief de reconstructie van de tepel en eventueel aanvullende reconstructie
- Tatoeëren van de tepel en de tepelhof door een plastisch chirurg of onder zijn supervisie
- Extra kosten als een revisie van de DIEP-flap nodig is
Je komt in aanmerking voor terugbetaling als de borstreconstructie plaatsvond na borstkanker, een preventieve mastectomie of in andere gevallen die beperkt zijn volgens de voorwaarden van het RIZIV.
Het is belangrijk te controleren of het ziekenhuis waar je je wilt laten opereren, deelneemt aan de overeenkomst van het RIZIV (Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering) voor borstreconstructie. Het RIZIV publiceert een lijst met alle ziekenhuizen die deze overeenkomst hebben ondertekend. De lijst is beschikbaar op hun officiële website.
De verzekering kan een volledige borstreconstructie slechts terugbetalen tot 1 jaar na het begin van het proces. Bij medische complicaties kan deze termijn verlengd worden, op voorwaarde dat dit correct gemotiveerd is in het medisch dossier.
Welke cosmetische/plastische chirurgie wordt terugbetaald?
Wat de terugbetaling van cosmetische chirurgie betreft, komt de mutualiteit of de verplichte verzekering niet tussen, aangezien de ingreep als “niet-essentieel” wordt beschouwd. Er zijn echter uitzonderingen die voldoen aan specifieke voorwaarden van het RIZIV.
Veelgestelde vragen
Hoe krijg je een terugbetaling voor borstchirurgie en wat valt er onder de terugbetaling?
Hoe krijg je een terugbetaling voor cosmetische/plastische chirurgie in een ziekenhuis en welke ingrepen worden vergoed?
We helpen je bij je zoektocht naar een nieuwe mutualiteit
Vul onderstaand formulier in en kom in contact met 1 of meer mutualiteiten. Zij informeren je over hun tarieven, dekkingen en voorwaarden. Ze analyseren je dossier en behoeften om je zo goed mogelijk te adviseren.
100 % gratis en zonder verplichtingen.