Inhoud
Wat is een buikwandcorrectie of tummy tuck?
Bij een buikwandcorrectie corrigeert een specialist of plastisch chirurg de buikwand, de huid in de buikstreek, en/of de buikspieren. Er zijn verschillende soorten buikwandcorrecties, die om verschillende redenen worden uitgevoerd. De chirurg kan losse huid (bijvoorbeeld bij verslapping van de buikwand na gewichtsverlies of zwangerschap) verwijderen, de buikspieren herstellen, en/of overtollig vet uit de buikstreek halen.
Soorten abdominoplastie
Een buikwandcorrectie wordt ook wel eens een abdominoplastie genoemd. Er zijn verschillende soorten operaties:
- Minibuikwandcorrectie. De chirurg verwijdert een kleine hoeveelheid vet in horizontale richting (meestal onder de navel) en trekt eventueel de buikspieren gedeeltelijk strak. Het gaat om een korte operatie (1 à 2 uur), die een klein litteken nalaat.
- Gewone buikwandcorrectie. De chirurg verwijdert overtollig vet via een kleine insnede boven de schaamstreek, spant de buikspieren aan met hechtingen en verwijdert losse huid. De buik wordt strak getrokken. In veel gevallen snijdt de chirurg de navel weg om die te verplaatsen.
- Circulaire buikwandcorrectie. Bij overtollige losse huid rond de flanken maakt de chirurg een extra incisie over de gordelregio voor een liposuctie.
- Fleur de Lis. De chirurg corrigeert de buikwand in horizontale en verticale richting en kan zo overtollige huid en overtollig vet boven en onder de navel verwijderen.
Een buikwandcorrectie is ingrijpender dan een liposuctie, waarbij enkel een kleine hoeveelheid vet wordt weggezogen.
Buikwandcorrectie versus gastric bypass
Een gastric bypass, maagverkleining of maagomleiding is niet hetzelfde als een buikwandcorrectie. Bij een maagomleiding verkleint de chirurg de maag en leidt die de dunne darm om.
Dat resulteert in een kleinere maag, waardoor je sneller een verzadigd gevoel hebt, en een aanpassing van de dunne darm die ervoor zorgt dat je minder voedingsstoffen opneemt. Een gastric bypass maakt het, kort door de bocht, gemakkelijker om gewicht te verliezen.
Na een gastric bypass treedt normaliter veel gewichtsverlies op. Veel patiënten laten na een gastric bypass een buikwandcorrectie uitvoeren om de overtollige, losse huid te verwijderen.
Wat zijn kosten voor een buikwandcorrectie in België?
De prijzen voor buikwandcorrecties zijn afhankelijk van verschillende factoren:
- Het soort buikwandcorrectie
- Of er overtollige huid verwijderd wordt
- Of er vet verwijderd wordt
- Verblijfskosten
- Tarief van de specialist of plastisch chirurg
Reken op een startprijs van om en bij de 3.500 euro. Je specialist of chirurg informeert je over de precieze kosten, en kan je vaak ook informeren over je recht op terugbetaling.
Word een buikwandcorrectie terugbetaald?
In de meeste gevallen zijn buikwandcorrecties puur esthetische ingrepen. Het gaat om plastische chirurgie, bedoeld om het uiterlijk aan te passen. Het RIZIV is daarin vrij streng: voor esthetische ingrepen krijg je in principe geen terugbetaling. Daarop zijn natuurlijk wel enkele uitzonderingen.
Plan je een buikwandcorrectie? Informeer je dan goed bij je mutualiteit én de uitvoerende specialist of chirurg.
Wettelijke ziekteverzekering
De wettelijke ziekteverzekering komt niet tussen in de kosten voor een buikwandcorrectie die je om esthetische redenen laat uitvoeren. Is er een medische reden? Dan kun je wel een terugbetaling ontvangen voor de buikwandcorrectie.
Wat is een medische reden voor een buikwandcorrectie?
Je chirurg of specialist vertelt je of jouw buikwandcorrectie medisch noodzakelijk is of niet. Hieronder 2 voorbeeldsituaties waarin een buikwandcorrectie medisch noodzakelijk kan worden geacht:
Problemen met losse huid
Wie veel gewicht verliest en daarna een grote hoeveelheid losse huid heeft, kan te maken krijgen met irritaties, uitslag en ontstekingen. Een buikwandcorrectie kan in dat geval medisch noodzakelijk zijn om de ongemakken te verhelpen.
Diastase abdomen
Een buikwandcorrectie is 1 van de mogelijke behandelingen voor een diastase van de abdomen. Bij een diastase is de peesplaat tussen de rechte buikspieren verzwakt, waardoor die uitrekt en een ruimte tussen de 2 spierhelften ontstaat.
Een diastase ontstaat vaak tijdens de zwangerschap. Normaliter lost het probleem zichzelf op, maar als dat niet het geval is, kan onder meer een buikwandcorrectie een oplossing bieden.
Ziekenfonds of mutualiteit
Wie een buikwandcorrectie laat uitvoeren om medische redenen, kan daarvoor een terugbetaling ontvangen vanuit de wettelijke ziekteverzekering. De aanvraag verloopt via je ziekenfonds of mutualiteit.
Voor de ingreep zelf voorzien de Vlaamse ziekenfondsen geen aanvullende tussenkomst. Je kunt bij je ziekenfonds vaak wel terecht voor financiële steun in de strijd tegen overgewicht.
- CM voorziet een eenmalige tussenkomst tot 250 euro (maximaal de helft van de kosten) voor groepsbegeleiding bij obesitas of een eetstoornis. Leden krijgen ook 40 euro terugbetaald voor minstens 4 sessies bij een diëtist.
- LM voorziet een terugbetaling van 60 euro per kalenderjaar voor een behandeltraject voor obesitas in een ziekenhuis.
- Solidaris-leden krijgen eenmalig tot 300 euro (maximaal 50 procent van de totale kost) terugbetaald voor een revalidatieprogramma na obesitaschirurgie onder begeleiding van een diëtist, psycholoog en kinesitherapeut.
- Helan voorziet een eenmalige tussenkomst van 200 euro voor een begeleidingsprogramma voor obesitas in een ziekenhuis of erkend multidisciplinair centrum. Leden krijgen jaarlijks 25 euro terugbetaald voor een bezoek aan een diëtist.
- VNZ betaalt jaarlijks tot 50 euro terug voor bezoeken aan een diëtist (10 euro per sessie).
- NZVL betaalt jaarlijks tot 40 euro terug voor bezoeken aan een diëtist (10 euro per sessie) OF na 10 cursussen georganiseerd door Weight Watchers, Bodystyling, Infraligne of Figurel.
Aanvullende hospitalisatieverzekering
Voor hospitalisatieverzekeringen geldt over het algemeen hetzelfde als voor de wettelijke ziekteverzekering. Zonder medische indicatie komen zij in principe niet tussen in de kosten voor een buikwandcorrectie. Is het beoogde resultaat een strakke buik en beter in je vel zitten? Dan draag je alle kosten zelf.
Is er wel sprake van een medische reden? Dan biedt je hospitalisatieverzekering een extra tussenkomst, bovenop die van de wettelijke ziekteverzekering via je ziekenfonds.
Voorbeeld: DKV
Met een verzekering bij DKV kun je een terugbetaling ontvangen voor een buikwandcorrectie. Het gaat zowel om de DKV-hospitalisatieverzekering als om de DKV-verzekering voor ambulante zorgen (met een dekking van 70 tot 80 procent van de ereloonsupplementen).
Hoeveel betaalt je mutualiteit terug? Verken het aanbod: van Solidaris (vroeger Voorzorg) tot CM
Nood aan meer info over de terugbetaling van een buikwandcorrectie? Vragen over de medische redenen voor abdominoplastie? Of, op zoek naar het ziekenfonds dat écht bij je past? Vul dan onderstaand formulier in.
We brengen je gratis en vrijblijvend in contact met adviseurs van meerdere ziekenfondsen tegelijk. Zij bekijken je situatie en zoeken mee naar het verzekeringspakket dat perfect aansluit bij je wensen, medische noden en budget.