Inhoud
Wat zijn de kosten voor een besnijdenis in België?
De kosten voor een besnijdenis (ook wel circumcisie genoemd) liggen, zonder tussenkomst van de ziekteverzekering, gemiddeld tussen 1.000 en 1.500 euro. De factuur omvat verschillende kosten:
- Verblijfskosten (met eventueel supplement voor wie een eenpersoonskamer neemt)
- Honoraria (met supplement voor wie een eenpersoonskamer neemt)
- Apotheekkosten (farmaceutische en medische hulpmiddelen)
Wordt een besnijdenis vergoed?
Ja, de ziekteverzekering komt tussen in de kosten voor een besnijdenis. Na tussenkomst van je ziekenfonds betaal je:
- Gemiddeld 20 à 30 euro als je kiest voor een gedeelde kamer (of rond de 10 euro met een verhoogde tegemoetkoming)
- Gemiddeld 350 à 600 euro als je kiest voor een eenpersoonskamer
Heb je een hospitalisatieverzekering? Dan kan die een extra tussenkomst voorzien in de eindfactuur, bovenop het bedrag dat je ziekenfonds terugbetaalt.
De precieze tussenkomst kan verschillen per ziekenfonds, per ziekenhuis, en van regio tot regio.
Medische redenen versus niet-medische of culturele redenen
De wettelijk verplichte ziekteverzekering komt in principe altijd tussen in de kosten voor een besnijdenis. Of je de besnijdenis laat uitvoeren om medische redenen of niet-medische (culturele) redenen, maakt daarbij geen verschil. Je ontvangt dus ook een tussenkomst als er geen sprake is van een medische aanleiding voor de besnijdenis.
Wat zijn medische redenen voor een besnijdenis?
Er zijn verschillende medische redenen voor een besnijdenis. De voorhuid kan bijvoorbeeld verwijderd worden om frequent terugkerende urineweginfecties of ontstekingen van de huid tegen te gaan. Bij fimosis, een vernauwing van de voorhuid, is een besnijdenis ook een medische noodzaak.
Kind versus volwassene
Een besnijdenis wordt altijd terugbetaald, ongeacht je leeftijd.
De leeftijd waarop je een besnijdenis laat uitvoeren, kan evenwel invloed hebben op de uiteindelijke factuur. Zo wordt bij kinderen vaker gekozen voor algemene verdoving. Volwassenen kunnen uiteraard ook voor algemene verdoving kiezen. Bij hen is de ingreep vaak meer uitgebreid, en is de kans op complicaties (en dus de nood aan extra nazorg) groter.
Extra nazorg, algemene verdoving, en de keuze voor een eenpersoonskamer kunnen het bedrag op de uiteindelijke factuur verhogen.
Leeftijd besnijdenis België (baby tot volwassene)
In België is het besnijden van baby’s toegestaan. Er staat geen minimumleeftijd op besnijdenissen.
Man versus vrouw
De besnijdenis van mannen en jongens wordt volledig terugbetaald door de wettelijke ziekteverzekering. De besnijdenis van vrouwen en meisjes is bij wet verboden, en wordt gezien als een ernstige vorm van genitale verminking.
Op zoek naar het juiste ziekenfonds voor jouw situatie? Kom in contact met ziekenfonds adviseurs
Het ideale ziekenfonds geeft je de terugbetaling die jij nodig hebt. Ben je op zoek naar het juiste ziekenfonds voor jezelf en jouw gezin? Heb je vragen over het aanbod van verschillende mutualiteiten? Of, wil je meer weten over de terugbetaling van een besnijdenis? Vul dan onderstaand formulier in.
Kom gratis en vrijblijvend in contact met 1 of meer ziekenfonds adviseurs tegelijk.