Waar kan je parket plaatsen?

Wil je graag parketvloer aanleggen, maar weet je nog niet goed in welke ruimte dit nu een goed of slecht idee is? We bespreken hieronder uitgebreid een aantal belangrijke ruimtes in huis die zeker het overwegen waard zijn.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Stel snel en eenvoudig je vragen aan 1 of meerdere vakmannen tegelijk
arrow Ontvang offertes

1. Leefruimte

Als er één ruimte is waar heel vaak parketvloer wordt geplaatst, is het wel de leefruimte, woonkamer of living. De woonkamer is de ruimte bij uitstek om een parketvloer aan te leggen.

Heb je een huisdier of jonge kinderen? In al deze gevallen is het aangeraden om je vloer te laten afwerken met een lak of olie. Dit om de vloer extra te beschermen.

Een parketvloer in combinatie met vloerverwarming kan ook perfect. Het is wel belangrijk dat je de juiste soort vloer kiest. Hout beweegt door de temperatuur van de vloerverwarming. Om dat zoveel mogelijk te beperken, kies je best voor dunne planken (smal) en vellingskanten. Ook dien je te zorgen voor een constante vloerverwarmingstemperatuur.

Hout leeft en is gevoelig aan de luchtvochtigheid in de ruimte. Het is daarom uiterst belangrijk dat je een goede luchtvochtigheid hebt in de leefruimte.

parketvloer kiezen

2. Keuken

Het kan zijn dat je keuken onmiddellijk grenst aan je leefruimte. De parketvloer zou in die gevallen dus makkelijk kunnen doorgetrokken worden naar de keukenvloer vanuit de woonkamer. Goed nieuws! Want het is ook mogelijk om parketvloer in de keuken aan te leggen.

Je hoort wel rekening te houden met de kwetsbaarheid van het parket en hout in het algemeen. In de keuken kan er vanalles op de grond vallen zoals water, bestek of servies.

Ook de kleur van het hout is bepalend in de keuken. Lichte kleur parket zorgt ervoor dat je vlekken en ander vuil heel makkelijk opmerkt en de kans zit er zelfs in dat ze er niet meer uitgaan. Hoe lichter de vloer, hoe moeilijker het is om ze proper te houden. Wil je toch parket in jouw keuken? Dan is een donkere vloer meer aan te raden.

Wil je in jouw leefruimte een lichte parketvloer om ze toch te laten doorlopen naar de keuken? In die situatie kan je kiezen om een rand van tegels rond het aanrecht te plaatsen. Dat is het meest kwetsbare gedeelte en op die manier is het beter beschermd.

Een andere, duurdere optie is om extra vloer te bestellen. Hierdoor kan je als de schade op de vloer niet meer weg te halen valt de planken gewoon laten vervangen.

3. Slaapkamer

Een slaapkamer is vaak veel meer dan een ruimte waarin enkel geslapen wordt. De stijl en design van de kamer is dan ook best belangrijk. Een parketvloer past hier perfect in. De houten vloer zal zorgen voor een unieke look.

Er is in de slaapkamer ook minder belasting op de vloer in vergelijking met de woonkamer. Wat de slaapkamer uitermate geschikt maakt voor een parketvloer. De vloer zal heel lang mooi blijven.

Parketvloer slaapkamer

4. Badkamer

Een houten vloer in de badkamer? Het klinkt een beetje een gek idee voor velen, maar vandaag is het perfect mogelijk om een parket aan te leggen in de badkamer.

Vocht en water zijn een constante factor in de badkamer. Een massief houten vloer wordt daarom afgeraden in de badkamer. Als massief hout in aanraking komt met water en door de wisselingen in luchtvochtigheid, zal het hout sneller uitzetten en krimpen. Daardoor ontstaan vervormingen in het hout en dus ook kieren.

Meerlagig parket is wel een perfecte kandidaat als vloerbekleding voor de badkamer. Het is sowieso belangrijk dat je de juiste ondergrond kiest voor de ruimte waarin je de vloer wil leggen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Zijn er andere ruimtes in huis waar je parket kan plaatsen?

Andere ruimtes in huis waar je parketvloer kan aanleggen, is bijvoorbeeld de zolder. Maar ook op de trap of in de gang kan een parketvloer worden geplaatst.

We bespreken hieronder meer in detail hoe je een trap kan renoveren met parket.

Kan je jouw trap renoveren met parket?

Heb je in jouw woning een verouderde trap die niet meer past bij de stijl van jouw huis? In die situatie is je trap renoveren met parket misschien wel een goede optie.

De bestaande trap wordt in dit geval bekleed met massief hout. De verlijming zorgt er hierbij voor dat je geen schroef- of nagelgaten meer kan zien.

De treden worden vaak op maat gemaakt en door een specialist op jouw trap geplaatst. Je kan bovendien er nog voor kiezen om een zwarte, rubberen antislipstrip te laten plaatsen. Op die manier voorkom je dat je gaat uitglijden  op de houten treden.

Parketvloer aanleggen

Wil je parket in je woning laten leggen? Kom in contact met parketspecialisten

Ontvang gratis vrijblijvende offertes voor het plaatsen van parket in jouw woning van 1 of meerdere vakmannen in jouw buurt. Verstuur vandaag je aanvraag en vind snel de beste oplossing voor jouw situatie en budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u vloerwerken te laten uitvoeren?
2*. Welk type vloer wenst u?
3*. Hoe groot zullen de vloerwerken ongeveer zijn?
4*. Heeft u ook interesse in volgende werken?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen:

Waar beginnen met parket leggen?

+
Waar begin je nu precies met het leggen van parket? Je begint best met een hele plank te leggen aan de markering op de muren. Die maak je dan vast met een tweede plank. Tussen de laatste planken en de muur plaats je uitzetvoegen, zodat de vloer kan uitzetten en krimpen door de verschillen in luchtvochtigheid.
Vervolgens meet je de opening tussen de plank en de muur. De volgende plank kan je op de juiste maat afzagen. Gebruik de overschot van de laatste plank om een tweede rij te beginnen. Die start je helemaal tegen de eerste rij.
Let op: de laatste plank plaats je best nog niet. Het is belangrijk dat de eerste en tweede rij goed aangelegd zijn om zo verder te bouwen. 
Het stuk dat overblijft, waarmee je een tweede rij begint is best minimaal 30 centimeter lang. Zo heb je tal van mogelijkheden en kan je ook verschillende patronen leggen, zoals het visgraatpatroon. 

Wat is beter: parket of laminaat?

+
Het is moeilijk te bepalen welke van de twee nu beter is. Dat afhankelijk van jouw project. Het zijn allebei hoog kwalitatieve en prachtige opties.
Wil je gaan voor klassieke authenticiteit? Dan gaat er niets boven een vloer in parket. Kies je voor eigen gemak en comfort? Dan is laminaat een budgetvriendelijk alternatief.
Laminaatvloeren hebben een toplaag waardoor de vloer heel goed beschermd is. Parketvloeren zijn daarentegen ook goed beschermd voor normaal gebruik. Het nadeel is wel dat er sneller deuken of krassen in kunnen verschijnen. Dat is afhankelijk van het gebruik van het parket.
Parket kan wel opnieuw geschuurd en afgewerkt worden zodat het in zijn oorspronkelijke staat hersteld wordt.

Kan ik parket leggen op chape?

+
Parket kan op veel verschillende vloeren geplaatst worden. In nieuwe woningen wordt chape vaak gebruikt als ondergrond voor het aanleggen van parket. Chape maakt het aanleggen van parket makkelijker, aangezien de dekvloer al vlak en stevig wordt gemaakt.
Er is wel één klein minpunt aan chape en dat is dat het wel eerst volledig uitgedroogd moet zijn voor het parket kan geplaatst worden. Het plaatsen neemt dus wel wat tijd in beslag.
Vloerwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Parket in de badkamer: waarop letten? Aandachtspunten en onderhoud