Kan een houten vloer in de badkamer?

Met de nodige maatregelen is het zeker mogelijk om parket op je badkamervloer te leggen. Verder in dit artikel vind je een overzicht met zaken waar je best op let als je kiest voor een houten badkamervloer.

Opties voor parketvloeren in je badkamer vergelijken?
Ontvang gratis en vrijblijvend advies op maat
arrow Ontvang offertes

Wat is beter voor een badkamervloer: parket of laminaat? 

Zowel parket als laminaat zijn geschikt voor het bedekken van je badkamervloer. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Over het algemeen brengt laminaat wat minder uitdagingen met zich mee. Laminaat is goedkoper, beter bestand tegen temperatuurschommelingen en vocht, en vergt aanzienlijk minder onderhoud dan een houten vloer.

Het nadeel? Laminaat heeft niet diezelfde natuurlijke uitstraling en warmte die je mag verwachten van een échte houten vloer. Hoewel de kwaliteit en uitstraling van laminaatvloeren de laatste jaren enorm is verbeterd, zie je nog steeds duidelijk dat het materiaal geen echt hout bevat.

Een badkamer met een natuurlijke uitstraling, een wit bad met ronde hoeken, een losstaande kraan, een spiegel en verschillende kamerplanten.

Een badkamervloer in parket leggen: enkele belangrijke aandachtspunten 

Kies je voor echt parket in je badkamer? Hou dan rekening met onderstaande aandachtspunten.

1. Kies voor lamelparket  of meerlaags parket

Lamelparket bestaat uit verschillende lagen (vaak houtvezel- of multiplexplaten) afgewerkt met een slijtlaag in massief hout. Lamelparket is daarom aanzienlijk stabieler dan een gemiddeld massief parket.

Onder invloed van wisselende temperaturen zal een lamelparket minder geneigd zijn om uit te zetten of te krimpen. Ook van luchtvochtigheid en water heeft een lamelparket minder last. Ideaal voor badkamers!

Is massief parket (dat bestaat uit volwaardige houten planken) dan helemaal niet geschikt? Nee! Massief parket van de juiste houtsoort is zeker ook een optie voor badkamers. Een massief parket uit een geschikte houtsoort is doorgaans wel wat prijziger dan lamelparket.

In ruimtes met vloerverwarming plaats je bij voorkeur geen dik parket. Hout heeft een isolerende werking en kan de opgewekte warmte absorberen. Bovendien zet hout ook sneller uit wanneer de vloerverwarming opstaat. Lamelparket is doorgaans de beste optie in zulke ruimtes.

Minimalistische badkamer met meerlaags parket, een wit vrijstaand bad met pluizige witte badmat en lichtroze muren.

2. Lichte of gladde houtstructuur 

Grove, houten vloeren met een diepe houtstructuur zijn niét de juiste optie voor een badkamervloer. Hout met een diepe structuur is vatbaarder voor vocht. Bovendien kunnen zeepresten zich vastzetten in de diepe groeven in het hout, met het risico op houtrot of beschadiging van het hout.

Kies je nu voor massief parket of voor lamelparket: je selecteert best een houtsoort met een gladde, lichte structuur

Meer weten?
Stel je vragen aan parketspecialisten

3. Werk met een duurzame, vochtbestendige houtsoort 

De duurzaamheidsklasse van een houtsoort drukt uit hoe goed het hout bestand is tegen vocht, schimmel en houtrot. Houtsoorten met duurzaamheidsklasse I en II zijn het meest geschikt voor je badkamer.

Geschikte houtsoorten voor badkamers

  • Teak
  • Notelaar
  • Eik
  • Merbau
  • Wengé
  • Bamboe
Industriële badkamer met vrijstaand bad, ruwe bakstenen muren, enkele kamerplanten en massief parket.

4. Bescherm je parketvloer tegen water

Hoe duurzaam het hout ook is, een waterbestendige afwerking van je parket is cruciaal in de badkamer. Vermijd brede groeven tussen onderlinge planken. Waterbestendige producten zorgen ervoor dat vocht niet in het hout kan trekken of zorgen ervoor dat het gereguleerd kan worden. Vernis, olie en was zijn goede opties. 

Lamelparket is vaak al voorzien van een waterbestendige coating

Een specialist gaat samen met jou op zoek naar de juiste afwerking voor je parket.

5. Ventileer voldoende en reguleer de luchtvochtigheid

Parket in een badkamer met vochtproblemen leggen, is geen goed idee. Voor je de badkamer van een parketvloer voorziet, is het aan te raden om je ventilatie onder de loep te nemen. Idealiter beschikt de badkamer over een degelijk, mechanisch ventilatiesysteem of afzuigsysteem

Voor een ruimte met een houten vloer geldt een maximale luchtvochtigheid van 70 procent.

6. Garandeer een degelijke plaatsing en afwerking 

Parket leggen is geen eenvoudige klus. In een badkamer (of andere vochtige ruimte) geldt dat dubbel. Hout is een levend, natuurlijk materiaal. Werken met houten vloeren vereist dan ook de nodige kennis en ervaring

Daarom is het absoluut aan te raden om parket te laten leggen door een parketspecialist. Die weet precies hoe je parket legt in vochtige ruimtes en zorgt voor een vlekkeloze legging en afwerking. Hij of zij gebruikt de juiste materialen, adviseert je bij het kiezen van een houtsoort en werkt het parket netjes af.

Zo geniet je nog tientallen jaren van een duurzaam parket.

Je parket laten plaatsen door een vakman?
Verken het aanbod en vergelijk offertes op maat
arrow Ontvang offertes

7. Plaats waterdichte verlijming en uitzetvoegen in polyurethaan

Ga je toch zelf aan de slag? Gebruik dan waterbestendige lijm voor het verlijmen van het parket. Het voegen van het parket doe je ook met waterbestendig voegmiddel. Met uitzetvoegen afgeschermd polyurethaan voorkom je dat vocht insijpelt in de voegen.

Plaats je lamelparket? Kies dan voor parket van hoge kwaliteit. De toplaag van goedkoop lamelparket is vaak niet stevig verlijmd. Kwalitatief lamelparket is goed verlijmd en ook nog eens onder hoge druk geperst. Het resultaat? Een hoogwaardige, waterbestendige vloer.

Een vakspecialist in wit pak gebruikt waterdichte kit om een parket in een badkamer te voegen.

8. Onderhoud van de badkamer

Tot slot, je doet er goed aan je houten badkamervloer regelmatig en grondig te onderhouden. Hieronder lees je hoe je dat precies doet.

Houten vloer in de badkamer behandelen en onderhouden [Tips]  

Met de volgende tips verleng je de levensduur van je badkamerparket aanzienlijk.

Tip 1: Periodiek onderhoud met olie, vernis of was

Een massief parket of lamelparket voorzie je best om de zoveel tijd van een nieuw laagje olie, vernis of was. Hoe vaak je dat doet, is afhankelijk van het precieze product en de intensiteit van het gebruik van de vloer.

Een vakspecialist informeert je over de onderhoudsnoden van je parketvloer.

Tip 2: Mijd natte plekken en handdoeken op de vloer

Plassen op de vloer droog je zo snel mogelijk op. Anders kan het water makkelijk in het parket trekken. Ook natte handdoeken en washandjes laat je best niet op een parketvloer liggen.

Een badmat aan de rand van het bad of naast de douche helpt je de parketvloer te beschermen tegen vocht.

Moderne badkamer met enkele kamerplaten, een wit bad met ronde hoeken, een vrijstaande kraan en een juten badkamermat.

Tip 3: Combineer met keramische tegels

Voor een nog betere bescherming kies je voor een rand van keramische tegels rond de douche of het bad.

Je vloer optimaal beschermen? Leg dan enkel parket in de droge zones van de badkamer. Natte zones rond bad, douche en lavabo voorzie je van een tegelvloer.

Tip 4: Waak over de luchtvochtigheid

Zeker zijn dat de lucht in je badkamer de vochtigheidsgraad van 70 procent niet overschrijdt? Maak dan gebruik van een vochtmeter of installeer een zelfregulerend ventilatiesysteem.

Tip 5: Laat schade tijdig herstellen

Barsten, scheuren en andere sporen van slijtage herstel je liefst zo snel mogelijk. Via kleine scheurtjes in de planken kan vocht naar binnen dringen en heel wat schade veroorzaken aan je parket.

Schakel een parketspecialist in voor een renovatie van oude, beschadigde parketvloeren

Nood aan een expert?
Vind parketspecialisten in jouw regio

Voordelen van een houten badkamervloer 

Waarom een houten vloer in je badkamer?

  • Warm aan je voeten. Hout heeft een natuurlijke warmte die rechtstreeks indruist tegen het kille gevoel van een onverwarmde tegelvloer.
  • Isolerend. Hout voelt niet enkel warm aan, maar houdt de warmte ook goed vast. Een houten vloer kan bijdragen aan de isolatie van je badkamer.
  • Veel opties. Zowel lamelparket als massief parket zijn verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen en houtsoorten.
  • Combineerbaar. Een vloer uit hout en bijvoorbeeld keramische tegels? Het kan! Hout laat zich prima combineren met andere materialen.
Moderne badkamer met tegels en parket, een open douche met glazen wand, een dubbele wastafel en een grote spiegel.

Info, advies of prijzen vergelijken? Contacteer parketspecialisten in jouw regio

Parket is dus perfect geschikt voor je badkamer – als je de nodige maatregelen treft. Een duurzaam parket laat je best plaatsen door een parketspecialist.

Ben je op zoek naar experts in jouw regio? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis vrijblijvende offertes op maat en persoonlijk advies van parketspecialisten. Op die manier kan je snel en eenvoudig prijzen en opties vergelijken, en een oplossing vinden die past bij jouw situatie, voorkeuren en budget.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over hoeveel m2 wenst u parket te laten leggen?
2*. Wanneer wenst u parket te laten leggen?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Vloerwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Parket in de badkamer: waarop letten? Aandachtspunten en onderhoud