Oprit in (gepolierde) beton: prijs per m²

Een oprit in beton met wapening en een gemiddelde dikte van ongeveer 15 cm, zal tussen de 35 en 50 euro per m² kosten. De prijs van de oprit wordt bepaald door de gewenste dikte van het beton, de oppervlakte, de moeilijkheidsgraad en de wapening. Een betonnen oprit kan snel geplaatst worden.

Wat is gepolierd beton?

Gepolierd beton is het type beton dat gebruikt wordt om betonnen opritten aan te leggen. Daarnaast wordt het vaak gebruikt voor de aanleg van een terras of in huis als gepolierde betonnen vloer. Het is robuust en stevig genoeg voor zware gewichten, zoals auto’s. Een oprit in gepolierde beton heeft zo zijn voordelen, maar ook enkele nadelen.

betonnen oprit

Voordelen en nadelen betonnen oprit

Alles heeft zo zijn voor- en nadelen. Zo ook een betonnen oprit. Wat de voordelen en nadelen zijn, lees je hieronder:

Voordelen oprit in gepolierd beton

Deze opritten worden naadloos afgewerkt. Het zorgt ervoor dat je minder last zal hebben van mosvorming en onkruid. Je moet de oprit ook nauwelijks onderhouden. Een simpele veegbeurt of met de tuinslang proper maken volstaat. Het gepolierd beton zorgt voor een moderne uitstraling en het is zeer sterk. Het kan dus zware gewichten aan.

Nadelen oprit in beton

Er is de mogelijkheid dat scheurtjes zullen ontstaan in het gepolierde beton. Helaas is dit veelvoorkomend bij betonwerken. Doordat het beton is, kan het ook gladheid vertonen wanneer het bijvoorbeeld regent. Het wordt ook vaak veroorzaakt door mos.

Maar zoals hierboven reeds vermeldt, is er weinig mogelijkheid voor mosvorming. Wat nog een nadeel is, is dat wanneer je jouw betonnen oprit wil reinigen, moet je opletten met welke schoonmaakmiddelen je gebruikt.

oprit beton

Betonnen oprit: soorten afwerkingen

Er bestaan meerdere afwerkingsmogelijkheden om jouw betonnen oprit de gewenste look te geven. Hieronder lees je over een aantal afwerkingen.

Optie 1: Printbeton

Printbeton wordt ook wel gefigureerd beton genoemd. Het is een vrij nieuwe techniek die overgewaaid komt vanuit Amerika. Hiermee wordt vers gestorte beton en een dunne kunststof stempelmat aangebracht. Deze dunne kunststof stempelmat is voorzien van een bepaald patroon. Bijvoorbeeld een soort klinker-patroon. Daarna wordt een tweede kleurstof toegevoegd. De stempelmatten worden verwijderd en zo laat de stempel een bepaald patroon en structuur achter op het beton.

Optie 2: Uitgewassen beton of grind-effect

Uitgewassen beton bestaat uit natuurlijke granulaten die in de toplaag van het beton verwerkt zitten. Daardoor krijgt het uitgewassen beton een grind-effect en is het slipvast. Wanneer je voor uitgewassen beton kiest moet je wel rekening houden dat je het vaker zal moeten ontmossen.

Optie 3: Geborsteld beton

Geborsteld beton – of gebezemd beton – is een beton waar minder lang wordt gevlinderd en het wordt geborsteld met een harde soort borstel. Daardoor ontstaat een soort ruwe, slipvaste oppervlakte die voorzien is van dunne groeven. Hier zijn verschillende kleuren mogelijk. Deze soort beton is de beste keuze wanneer je op zoek bent naar een slipvaste en matte oprit.

Hoe een beton oprit onderhouden

Wanneer je jouw betonnen oprit laat aanleggen, kan je ook kiezen voor een beschermende laag. Dit wordt dan gedaan aan de hand van impregnatie. Door het beton te gaan impregneren, bescherm je de oprit tegen vuil, vorst, vocht en andere externe invloeden.

Wat is impregneren?

Impregneren betekent eigenlijk het doordringen van een materiaal met een andere stof. Het is een algemene techniek die gebruikt wordt om materiaal waterafstotend, brandvertragend, schimmelwerend en dergelijke te maken. Wanneer je jouw betonnen oprit laat impregneren kan je rekenen op ongeveer 10 jaar lange bescherming.

Dankzij impregnatie blijft je gevel langer proper en wordt de levensduur van jouw betonnen oprit verlengd. Waar je rekening mee moet houden bij impregnatie is dat deze klus na enige tijd herhaald moet worden. Ook moet je zien dat, voordat je gaat impregneren, dat de oprit proper en in goede staat is.

oprit in (gepolierd) beton

Zelf een oprit in beton aanleggen: stappenplan

Stap 1: er wordt een bekisting aangebracht op de plaats waar de oprit zal komen.

Stap 2: in de bekisting leg je een plastic folie op de grond met daarop een metalen wapeningsnet.

Stap 3: het beton wordt in de bekisting gestort. Dat gebeurt met behulp van een betonmixer en een betonpomp. Daarna wordt het uitgevlakt.

Stap 4: van zodra de betonvloer beloopbaar is kan het polieren van de vloer beginnen. Dit wordt ook wel vlinderen genoemd. Het ruwe oppervlak van het beton wordt in een draaiende beweging geschuurd met een poliermachine.

Stap 5: om ervoor te zorgen dat het gepolierde beton niet te snel zal gaan scheuren of uitdrogen, breng je een beschermlaag op de gepolierde betonvloer aan. Het is een beschermende laag op basis van acrylaat, parafine en hars. Het wordt over het beton verneveld met een spuit.

Oprit in beton laten aanleggen: vind specialisten in je regio

Wil je makkelijk een vakman vinden en een offerte aanvragen? Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen. Vergelijk vakmannen en kies de beste vakman in jouw regio voor de aanleg van jouw oprit in beton.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u te laten uitvoeren?
2*. Welk materiaal wenst u?
3*. Hoe groot zullen de vloerwerken ongeveer zijn?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Beton oprit: prijs per m², soorten afwerkingen en onderhoud