Sauna-installatie: prijzen in België

Gemiddeld betaal je tussen 4.000 euro en 15.000 euro voor een buitensauna en tussen 900 euro en 8.000 euro voor een binnensauna.

Hieronder vindt je een overzichtstabel van de verschillende prijzen voor de installatie van een sauna in huis:

Type sauna Richtprijs
Saunakit Tussen € 900 en 4.000
Traditionele sauna Tussen € 1.000 en 8.000
Gecombineerde sauna Tussen € 3.000 en 7.500
Infrarood sauna Tussen €1.000 en 5.000

Natuurlijk zijn er prijsvariaties. Die is afhankelijk van een aantal factoren, zoals: het model, de grootte, de materialen, het soort elektrische aansluiting, de locatie enzovoort. Ook de bijkomende opties mag je niet vergeten in je budgetberekening (ledverlichting, op maat gemaakte hoofdsteunen, jacuzzi …).

De verschillende soorten thuissauna’s

Je vind een brede waaier van privé-spa’s op de markt vandaag. Je kan er 4 onderscheiden: de traditionele sauna, de combisauna, de infraroodsauna en de saunakit. Hieronder vind je een meer gedetailleerde beschrijving van al deze soorten sauna’s, hun werking en hun voordelen:

De traditionele sauna of Finse sauna

Dit is het zogenaamde “klassieke” model. Het is de bekendste van allemaal en kenmerkt zich door: een karakteristieke houten structuur, een cabine met verschillende banken en is uitgerust met een kachel (elektrisch, vuur of gas) die warmte krijgt door lavastenen te verhitten en temperaturen tussen 80 en 100 graden Celsius maakt. Door de hoge temperaturen wordt het gebruik afgeraden voor personen met een fragiele gezondheid of personen met ademhalingsproblemen.

De gecombineerde sauna

Het gecombineerde model is nog meer onlangs op de markt verschenen. Het combineert sauna en douche. Maar ook kan het als stoombad worden gebruikt. Het gebruikte verwarmingstype genereert droge of natte warmte, afhankelijk van hoe je het gebruikt.

De infrarood cabine

Dit is het modernste type saunacabine: ingebouwde radiatoren zenden warmte opwekkende infraroodstralen uit, die onmiddellijk de huid verwarmen (en niet de omgevingslucht). De temperaturen die in dit soort sauna voor thuis worden bereikt, zijn niet hoger dan 55 graden Celsius (de infraroodwarmte is minder bevorderlijk voor het zweten dan het “Scandinavische model”). Mensen die gevoelig zijn voor de hoge temperaturen van het klassieke model kunnen dus in alle rust genieten van de voordelen van een privé-sauna dankzij de infraroodtechnologie.

De saunakit

De term “bouwpakketsauna” doet bijna denken aan de doe-het-zelf-meubelen van Ikea. Welnu, dit saunatype is op hetzelfde principe gebaseerd! Deze op maat gemaakte privé-sauna kan door jezelf worden gemonteerd dankzij de bijgeleverde montagehandleiding. Het kitmodel biedt bovendien de optie om bepaalde aspecten van je thuis sauna te personaliseren (houtsoort, deur, interieur, kachel …). Wat uiteraard extra kosten met zich meebrengt.

Waar installeer je een privé sauna in huis?

Où installer son sauna?

Een privé wellness kan zowel binnen als buiten worden geïnstalleerd. De buitenmodellen, geplaatst in de tuin en met een superieure esthetische kwaliteit, doen denken aan de vroege Scandinavische sauna’s. Zij vergen echter meer werk, extra warmte-isolatie en zijn niet geschikt voor alle soorten stedelijke omgevingen. Vergeet ook niet de werkzaamheden te melden bij je gemeente of een bouwvergunning aan te vragen als de vloeroppervlakte meer dan 20 m2 bedraagt.

De meeste sauna’s worden vaker binnenshuis geplaatst, meestal in de badkamer of in een speciale ontspanningsruimte. De installatie ervan vereist de aanwezigheid van een douche of een badkuip in de nabijheid, die noodzakelijk zijn voor de beoefening en de voltooiing van het saunaritueel. Inderdaad, een koude douche draagt volledig bij tot de heilzame en ontgiftende werking van een privé-wellness, zeker geen onbelangrijk detail dus.

De saunacabine kan op bijna elk type vloer worden geïnstalleerd (parket, tegels, beton), met uitzondering van vloerbedekking. Wees echter voorzichtig met de afmetingen van je ruimte! Tussen het dak van de cabine en het plafond moet 2 meter worden aangehouden en de wanden van de privé-spa moeten 5 tot 10 cm van de muren van de ruimte worden gescheiden om de ventilatie die op natuurlijke wijze plaatsvindt, niet te belemmeren.

Afhankelijk van het model wordt de sauna aangesloten op een gewoon stopcontact of op een aparte stroomonderbreker. Als je ervoor kiest om met hout te verwarmen, moet je in je huis een ruimte hebben waar je het hout kunt bewaren. De privé-wellness kan zelf worden gemonteerd (zie saunakit), maar de elektrische installatie moet je altijd overlaten aan een vakman.

Hoe installeer je een sauna? Stappenplan

In korte lijnen hebben we je de voorzorgsmaatregelen gegeven die je best neemt voordat je met de werken start. Hieronder schetsen we je het stappenplan voor de installatie van een sauna:

Stap 1: Het kiezen van de locatie:

Binnen of buiten? In de badkamer of in een speciaal daarvoor bestemde wellnessruimte? Het hangt allemaal af van je wensen, de architectonische configuratie van je huis en de beschikbare ruimte. Zorg er ook voor dat de verwarmings-, elektrische en rioleringssystemen altijd gemakkelijk toegankelijk zijn.

Stap 2: Een ruimte graven :

Als je voor een conventionele sauna hebt gekozen, voorzie je best een ruimte voor het verwarmingssysteem op basis van vulkanische stenen. In het geval van infraroodcabines moet het verwarmingssysteem krachtig genoeg zijn om de cabine van stroom te voorzien.

Stap 3: Het leggen van de vloer:

De meeste vloeren zijn gemaakt van hout. Vergeet niet dat het voor een goede ventilatie noodzakelijk zal zijn om meerdere ventilatieopeningen te maken (één in het plafond, één in de vloer en één boven de radiator). De ruimte moet ook goed zijn ingericht om banken en ramen te kunnen plaatsen.

Stap 4: Isolatie van de constructie:

Aangezien een privé-sauna een energie-intensief toestel is, is het belangrijk dat het goed geïsoleerd is om opwarming van de omringende ruimten en onnodig energieverbruik te voorkomen. Daarvoor kan je een bekleding van glasvezel aanbrengen, beschermd door een waterdamp barrière om de duurzaamheid ervan te garanderen. Vervolgens moet een buitenmuur worden geplaatst.

Stap 5: Bekleding van de sauna (hout, tegels enz.):

Hou er rekening mee dat de houtsoort die je kiest voor je vloer en voor de bekleding van de cabine stevig, dicht en bestand is tegen de hoge vochtigheidsgraad. De meest voorkomende houtsoorten zijn den, ceder, spar, rode ceder, berk, lariks, spar, populier enzovoort.

Stap 6: Verwarmen en afdekken :

Tenslotte moet het verwarmingssysteem worden geïnstalleerd en de eerste laag vloerbedekking worden gelegd, gevolgd door de tweede laag vloerbedekking.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u te plaatsen?
2*. Hoe groot zal de sauna of cabine moeten zijn?
3*. Wanneer zou u de installatie ervan willen starten?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Sauna