Soorten rolluiken

Rolluik

De meeste Belgische huishoudens installeren rolluiken om veiligheidsredenen. Het installeren van een rolluik is een rendabele optie om de veiligheid van jouw huis te garanderen. Rolluiken worden meestal aan de buitenkant van je ramen geïnstalleerd en kunnen in een grote verscheidenheid aan kleuren en maten worden vervaardigd, zodat ze geschikt zijn voor elk project.

Rolluiken beschermen niet alleen jouw huis tegen dieven, maar ook tegen het weer. Sterke wind en stormen veroorzaken vaak glasbreuk in ramen en deuren, wat al snel erg duur kan worden.

Manueel of automatisch

Manuele rolluiken blijven populair omdat ze het goedkoopst zijn. Je moet ze handmatig openen of sluiten. Wat het onderhoud betreft, hoeven ze alleen maar van tijd tot tijd te worden schoongemaakt.

Hoewel ze duur zijn, zijn automatische rolluiken handiger omdat er geen fysieke kracht nodig is om ze te openen of te sluiten. Je kunt energie besparen door ze te voorzien in zonne-energie. De installatie ervan neemt echter meer tijd in beslag en kan duurder zijn in onderhoud.

Rolluiken kiezen: offertes vergelijken

De keuze voor nieuwe rolluiken is niet eenvoudig. Praat daarom zeker met verschillende rolluik installateurs. Zij geven jou professioneel advies op maat. Vergelijk hun prijzen en vind de beste rolluiken voor je huis.

Schuifluiken

Schuifluiken bieden bescherming tegen zon, regen, wind en nieuwsgierige blikken. Ze verbeteren de energie-efficiëntie van je woning omdat ze ook dienen als isolatie en het warmteverlies door de ramen verminderen.

Externe schuifluiken zijn altijd zichtbaar aan de gevel. Kies dus voor een esthetisch materiaal, zoals hout, voor een esthetisch effect aan je huis. Om de stabiliteit te waarborgen zijn de luiken aan de boven- en onderkant bevestigd. Aan de binnenkant kan een slot worden geïnstalleerd, dat extra bescherming biedt tegen inbraak.

Externe schuifluiken zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en uitvoeringen, zodat je de meest geschikte oplossing kunt kiezen. De houten jaloezieën kunnen vast of draaibaar zijn.

Vouwluiken

Vouwluiken werken op een scharniersysteem dat voor de meeste ramen wordt gebruikt. Met dit scharniersysteem kunnen de vleugels naar één kant van elk raam worden geklapt, waardoor een accordeoneffect ontstaat wanneer alle panelen naar één kant worden geklapt.

De luiken bieden een helder zicht eens ze opgevouwd zijn. Vouwluiksystemen hebben geen motorisering nodig en zijn een efficiënte en onderhoudsvrije oplossing voor de inrichting en de beveiliging van je huis.

Klapluiken

Het nadeel van klapluiken is dat ze het minder praktisch zijn dan rolluiken, maar ze bieden toch veel voordelen:

  • Klapluiken passen zich aan elke opening aan.
  • Ze zijn erg duurzaam en bestendig.
  • Klapluiken kleden een huis aan: ze geven het charme en soms een vleugje originaliteit.
  • Ze zorgen voor een betere akoestische en thermische isolatie in huis.
  • Met een motor worden klapluiken heel gemakkelijk te hanteren.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is een klapluik noch ouderwets, noch nutteloos. Een aluminium klapluik is een element dat perfect kan worden geïntegreerd in de hedendaagse architectuur.

Materialen voor luiken

Houten luiken

Houten luiken stralen een rustieke charme uit die doet denken aan het platteland. Houten luiken zijn meestal verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen. Bovendien kunnen ze worden aangepast aan de kleur van je kamer en de grootte van je raam!

Houten luiken zijn zowel praktisch als tijdloos. Ze zorgen voor een natuurlijke isolatie tegen de kou in de winter, terwijl ze in de zomer de zon tegenhouden. Bovendien helpen ze de energiekosten te verlagen en tegelijkertijd het interieur van elke kamer te verrijken! Een ander voordeel is dat ze gemotoriseerd kunnen worden, waardoor ze veilig en praktisch zijn voor de kinderkamer!

PVC-luiken

PVC-luiken zijn ontworpen om lang mee te gaan en zijn zelfs bestand tegen hoge luchtvochtigheid, waardoor ze ideaal zijn voor badkamers, keukens en andere gebieden met een hoge luchtvochtigheid.

Bovendien vergt het materiaal weinig onderhoud omdat het bestand is tegen scheuren! PVC-luiken zijn duurzaam en zijn ook bestand tegen insecten! Bovendien zijn ze, dankzij hun vermogen om schadelijke UV-stralen te blokkeren, ideaal voor ruimtes die aan de zon worden blootgesteld!

Aluminium luiken

Aluminium luiken zijn de beste in termen van duurzaamheid en kwaliteit. Ze zijn licht van gewicht en bestand tegen corrosie, waardoor ze een van de meest gebruikte rolluiken zijn. Ze gebruiken verschillende componenten om het geluid te verminderen, energie te besparen en bescherming te bieden.

De plaatsing van luiken

Opbouw- of voorzetrolluik

Opbouwrolluiken zijn eenvoudig te installeren voor het raam. Hun kasten en rails zijn echter wel zichtbaar op het installatieoppervlak. Hoewel de meeste mensen ervan uitgaan dat de charme van hun huis sterk wordt verminderd door voorzetrolluiken, hebben de moderne voorzetrolluiken van vandaag een aantrekkelijk uiterlijk, ook al zijn ze van buitenaf zichtbaar.

Voorzetrolluik

Inbouwrolluik

De ingebouwde rolluiken zijn in het raam geïntegreerd en alle onderdelen ervan zijn goed verborgen, zodat ze bij het openen volledig verdwijnen.

Binnenluik

Dit zijn gewoon jaloezieën die als bescherming tegen de zon dienen. Ze kunnen al dan niet gemotoriseerd worden.

Prijs rolluiken

De prijs voor rolluiken hangt vooral af van het materiaal, de maat en het type motorisering:

Type rolluiken Prijs per rolluik
Manuele luiken € 150 – € 600
Elektrische rolluiken € 250 – € 800
PVC-luiken € 150 – € 500
Aluminium rolluiken € 200 – € 600
Houten rolluiken € 200 – € 1.500
Zonwering € 350 – € 800

Op maat gemaakte luiken kunnen meer kosten, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van het werk. Sloten kosten €5 tot €20 , afhankelijk van de kwaliteit en de stijl. Gemotoriseerde buitenluiken kunnen tot €1.000 per raam kosten en meer. De professionele installatie van buitenluiken kost ongeveer €100 voor een complete klus.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welke type rolluiken wenst u (of heeft u)?
3*. Hoeveel rolluiken wenst u te plaatsen of te automatiseren?
4*. Wanneer wenst u het project op te starten?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Rolluiken