Waarom een specialist inschakelen?

ontstoppingsdienst

Er zijn een aantal technieken en producten op de markt waarmee je het probleem van een verstopte leiding zelf kan oplossen: zuiveringszout, witte azijn, kokend water, zuignappen, elleboog vet enzovoort.

Het zijn effectieve methoden om van kleine verstoppingen af te geraken. Maar als het probleem blijft bestaan (water loopt niet weg, vieze geurtjes blijven), is het beter om onmiddellijk een specialist in te schakelen voor het te laat is.

Afvoer ontstoppen

De diensten die ontstoppingsdiensten of rioleringsbedrijven aanbieden, zijn divers, zoals:

 • deblokkeren van leidingen
 • afvoer schoonmaken
 • schoonmaken van leidingen
 • onderhoud van leidingen
 • zuiveren van leidingen
 • reparatiewerken
 • lekdetectie
 • het repareren van septische tanks
 • sifon en andere leidingen

Uitgerust met de nodige apparatuur (hogedrukreiniger, mechanische fret, camera-inspectie, enz.) en technische kennis zal de specialist snel de oorzaak van de verstopte leiding kunnen vaststellen, de toestand van je afvoersysteem analyseren en het probleem op een duurzame manier verhelpen. Aarzel dus niet bij de eerste signalen van een grote verstopping, behandel ze en/of bel zo snel mogelijk een vakman.

Hoeveel kost een afvoer ontstoppen?

De kosten van een ontstoppingsklus liggen tussen 200 en 500 euro, met een gemiddelde prijs van 400 euro.

Soort ontstopping Tarief ontstopping
Ontstoppen toilet € 75 – 150
Ontstoppen badkuip, wastafel of gootsteen € 90 – 250
Ontstoppen drainage € 300 – 400
Ontstoppen rioolleiding ca. € 600

Het is vrij complex om een exacte prijs te kunnen geven, omdat er veel variabele parameters zijn. Laten we daarom eens kijken naar alle kostenposten, zodat je de beste inschatting kan maken van de prijs voor het ontstoppen van afvoeren.

Het uurtarief

Het uurtarief van een loodgieter voor het ontstoppen van een afvoer schommelt tussen 50 en 100 euro per uur. Afhankelijk van waar je woont en de tijd van het jaar, zullen de arbeidskosten variëren.

De verschillende technieken voor het ontstoppen van afvoeren

De technieken die worden gebruikt om een afvoer te ontstoppen houden rechtstreeks verband met de ernst van de situatie en het aantal verstoppingen: grote verstoppingen, die moeilijk toegankelijk zijn, zich in meerdere leidingen bevinden en een hogedrukreiniging vereisen, zullen meer arbeidstijd en energie vergen dan het ontstoppen van een afvoer met een simpele ontstopper.

Prijzen per ontstoppingstechniek

Hieronder vind je een overzichtstabel met een richtprijs voor elk van de bovengenoemde technieken:

Soort techniek Prijs (exclusief uurtarief en reiskosten)
Afvoer verwijderen € 50 – 100
Ontstopping door zuignap € 100 – 150
Schoonmaken met een fret > € 150
Ontstopping onder hoge druk € 200 – 300

Je zal begrepen hebben dat als de graad van verstopping vrij hard is of als de locatie moeilijk is te bereiken, het beter is om een vakman in te schakelen. Zo voorkom je dat het probleem verergert en de kosten van de ingreep de pan uitswingen. Hieronder vind je drie van de meest gebruikte technieken door ontstoppers voor grote of hardnekkige verstoppingen.

Afvoer verwijderen

Dit is de eerste techniek die de professional zal gebruiken. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat de verstopping in de afvoer is veroorzaakt door een ophoping van afval in de leiding. De loodgieter zal de sifon gewoon losschroeven en schoonmaken.

Ontstopping door zuignap

Deze techniek is eenvoudig en doeltreffend: het zuigtoestel wordt over de opening in de pijp geplaatst en door heen en weer te bewegen wordt de verstopping weggezogen en verplaatst.

toilet ontstoppen

Schoonmaken met een fret

Het gebruik van de fret wordt toegepast wanneer de pijp meer dan gedeeltelijk verstopt is. Het gereedschap zelf bestaat uit een gemotoriseerde, roterende metalen kabel met een ontstoppingsstuk. Hij draait tientallen meters door de pijpen en kan zeer grote voorwerpen verplaatsen en vermalen.

Ontstopping onder hoge druk

Hogedrukontstopping, ook wel hydrocleaning of hogedrukreiniging genoemd, wordt als laatste redmiddel gebruikt als geen van de bovengenoemde technieken succes heeft. Deze methode is bijzonder doeltreffend in gevallen waar de leidingen moeilijk toegankelijk zijn en de verstoppingen hardnekkig zijn. Het zal je leidingen volledig reinigen en zuiveren.

De specialist zal eerst door een camera-inspectie de verstopping en het te behandelen gebied lokaliseren. De waterstralen onder hoge druk van het hydrocleaningsysteem zullen dan de verstopping in de pijpwanden verplaatsen tot ze een pijp met een grotere diameter bereiken. Dit systeem werkt vanop een voertuig (een “pompwagen” genoemd) en wordt vooral gebruikt door rioolreinigingsbedrijven.

afvoer ontstoppen hoge druk

Verstopte leidingen: ten laste van de huurder of de eigenaar?

Indien je als huurder geconfronteerd wordt met een verstopte leiding, neem dan onmiddellijk contact op met de verhuurder/eigenaar en breng hem/haar op de hoogte van de situatie.

De kosten van reparatie en reiniging van de leiding kunnen vrij hoog oplopen, maar als het probleem wordt veroorzaakt door oude of defecte installaties, of verband houdt met het gebouw, kan de verhuurder worden gevraagd (gedeeltelijk of volledig) bij te dragen in de kosten van de werken.

Anders is het aan de huurder, die van het eigendom geniet, om te zorgen voor het onderhoud en de herstelling van het eigendom, binnen en buiten.

5 tips om een verstopte leiding te voorkomen

De oorzaken van een verstopte leiding kunnen divers zijn: vuil, haren, etensresten, toiletpapier, vet, kalkaanslag, kapotte of gebarsten leidingen enzovoort. Al deze toestanden kunnen ervoor zorgen dat je leidingen verstopt raken en de watertoevoer vertragen tot volledig stoppen.

Om verstopte leidingen te voorkomen, kunnen kleine dagelijkse handelingen helpen om je leidingen gezond en functioneel te houden:

 • Vermijd het weggooien van vast en moeilijk afbreekbaar afval
 • Vang het haar op dat vastzit in de filter van het doucheputje van de badkuip
 • Laat geen eten op je borden liggen voordat je ze in de vaatwasser stopt
 • Vermijd het gieten van vet in de gootsteen
 • Roestvrijstalen filters zijn zeer effectief in het tegenhouden van haren of voedselresten

Ook het regelmatig reinigen van afvoeren met een afvoerreiniger of een oplossing van azijn en zuiveringszout helpt: het zal de duurzaamheid van je installaties verzekeren. Wees echter voorzichtig met de ontstoppingsproducten die in de handel verkrijgbaar zijn, want sommige van de chemische stoffen die erin zitten zijn zeer corrosief en kunnen de fittingen van je installaties en leidingen aantasten en beschadigen.

afvoer ontstoppen lekdetectie

Ontvang offertes en advies van een professional bij jou in de buurt

Wil je een leiding laten ontstoppen? Doe beroep op een professional in je buurt via onderstaand formulier. Door een gratis offerte (of meerdere) aan te vragen, kan je profiteren van het advies en de diagnose van een specialist over de staat en het onderhoud van je leidingen.

Vergelijk de prijzen van verschillende ontstoppingsbedrijven (de arbeidskosten kunnen per vakman namelijk sterk verschillen) en vind de voordeligste vakman in je regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u te laten ontstoppen?
2*. Hoe dringend zijn deze ontstoppingswerken?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Ontstoppingsdienst