Wie mag laadpalen installeren (thuis en publiek/openbaar)?

Openbare of publieke en privé laadpalen laat je bij voorkeur installeren door een professionele installateur. Wie beroep doet op een expert, komt in aanmerking voor een fiscaal voordeel.

Gaat het om een particuliere laadpaal? Dan geniet je een fiscaal voordeel als je de laadpaal uiterlijk 31 augustus 2024 laat installeren. Voor zakelijke laadpalen geldt een aparte fiscale regeling.

Mag je zomaar zelf een laadpaal installeren?

Je mag je laadpaal zelf installeren en aansluiten op je meterkast. Na installatie en voor het in gebruik nemen van de laadpaal, moet je de volledige installatie laten goedkeuren door een erkend keuringsorganisme.  

Installeer je de laadpaal zelf? Dan geniet je geen fiscaal voordeel

Een installateur is zelf een laadpaal aan het plaatsen bij een klant zelf. Het gaat om een wit wallbox model dat tegen een witte buitengevel bevestigd wordt.

Prijs: Wat het kost om zelf thuis een laadpaal te installeren

Wie zelf een laadpaal installeert, hoeft enkel op volgende kosten te letten:

  • Laadpaal. Mik op een kostprijs van 600 à 1.500 euro voor eenvoudige, slimme laadpunten. Voor een bidirectionele laadpaal beginnen de prijzen rond de 6.000 euro.
  • Kabels. De prijs is afhankelijk van de lengte en dikte van de kabel. 
  • Bescherming kabels. Als je de kabels buitenshuis doortrekt, bescherm je ze met een wachtbuis.
  • Overig materiaal. Van beschermende kledij tot de nodige gereedschappen.
  • Keuring. Je betaalt gemiddeld 100 à 300 euro voor de keuring van je laadpunt. Haal je de keuring niet? Dan betaal je een gelijkaardig bedrag voor een tweede keuring na het aanpassen van de installatie.
  • Verzwaring elektriciteitsnet. Je 1-fase aansluiting laten verzwaren naar een 3-fase aansluiting kost doorgaans zo’n 200 à 1.200 euro. Je kunt de klus niet zelf uitvoeren: daarvoor moet je contact opnemen met je netbeheerder.
Laadpaal professioneel door installateurs laten plaatsen?
Verstuur je aanvraag en ontvang offertes met prijzen op maat.
arrow Ontvang offertes

Vergelijking kostprijs: hoeveel kost thuis een laadpaal laten plaatsen?

Wie een laadpaal laat installeren, betaalt uiteraard de plaatsingskosten. Het plaatsen van een laadpaal door een professional kost zo’n 200 tot meer dan 2.000 euro. De belangrijktse prijsbepalende factoren:

  • Type laadpunt. Een wallbox laten installeren is de doorgaans goedkoopste optie, een ondergronds laadstation de duurste.
  • Afstand tussen laadpunt en meterkast. Hoe groter de afstand, hoe uitgebreider de werken.
  • Graafwerken. Hoe meer graafwerken, hoe duurder.
  • Tarief installateur. Elke installateur hanteert eigen tarieven. 

Besparen op de professionele installatie van je laadpunt? Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes op maat via het formulier onderaan deze pagina.

Stappenplan: zo kun je thuis zelf een laadpaal plaatsen

Zelf een laadpaal installeren voor je elektrische auto? Dat doe je als volgt:

1

Voorbereiding

Bepaal waar het laadpunt komt en bereid je voor op de installatie.

2

Aparte groep in de meterkast

Voorzie een apart circuit voor je laadstation.

3

Eventuele graafwerken

Graaf een goot waar de kabel tussen laadpunt en meterkast komt.

4

Kabel leggen

Leg de kabel tussen het laadpunt en de meterkast.

5

Laadpunt monteren/plaatsen

Bevestig het laadpunt.

6

Laadstation aansluiten op meterkast

Sluit je laadstation aan.

7

Installatie laten keuren

Schakel een erkend keuringsorganisme in voor een grondige keuring van de installatie.

Hieronder lees je precies wat je van elke stap mag verwachten. Volg steeds de aanwijzingen van de fabrikant.

Stap 1: Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Plan deze zaken alvast vooruit:

  • Kies de juiste laadpaal voor jouw situatie. Let op het vermogen, het type laadpaal (wallbox, laadzuil, ondergronds laadstation) en de achterliggende software (slimme of domme laadpaal).
  • Aantal fasen. Bekijk of je jouw aansluiting moet verzwaren van monofase naar driefasige stroom. Die verzwaring vraag je aan bij je netbeheerder. In Vlaanderen is dat Fluvius.
  • Locatie. Kies de juiste plek voor je nieuwe laadpaal. Om de installatie te vergemakkelijken, plaats je de laadpaal zo dicht mogelijk bij de meterkast. Let ook op de montagevoorschriften: die verschillen al eens naargelang het model.
  • Overzicht. Maak een schematisch overzicht van het traject van de kabels die de laadpaal met de meterkast verbinden. Hoe korter dat traject, hoe beter. 
  • Markering. Duid aan waar je de laadpaal installeert.
  • Openingen. Voorzie openingen in de muren waar de kabels door lopen.

Stap 2: Voorzie een aparte groep in meterkast

Een laadpaal moet aangesloten worden op een aparte groep in je zekeringkast of meterkast. Het laadstation moet namelijk op een apart circuit zitten.

Voorzie een aparte aardlekschakelaar van:

  • Type A van maximaal 30 mA in combinatie met toestel met 6 mA DC detectie.
  • Type B van maximaal  30 mA.

De juiste aardlekschakelaar staat beschreven in de installatiegids van de fabrikant van je nieuwe laadpaal.

Een hand schakelt een schakelaar van een aparte groep in de meterkast aan: een stap in het zelf plaatsen van een laadpaal.

Stap 3: Optie: doe voorbereidende graafwerken

Monteer je een wallbox tegen de muur van een garage die vlak naast de woning ligt? Dan kun je deze stap allicht overslaan. Als je een laadpaal in zuilmodel of een ondergronds laadstation installeert, moet je de nodige graafwerken uitvoeren.

Voorzie een goot voor de kabels, het ondergrondse laadstation of de bevestiging van de laadzuil.

Stap 4: Leg de kabel tussen meterkast en laadpunt

Trek een kabel van de zekeringkast naar de laadpaal. Daarvoor kun je een XVB kabel gebruiken. Als je de kabel buitenshuis legt, steek je de kabel in een wachtbuis.

De stroomsterkte en de afstand tussen de laadpaal en meterkast bepalen de dikte van de kabel. Je vindt de nodige informatie in de installatiegids van de fabrikant.

Een overzicht met nodige diktes per stroomsterkte en afstand:

  16 A 32A
Minder dan 25 meter 2,5 mm2 6 mm2
25 tot 50 meter 4 mm2 6 mm2
Meer dan 50 meter 6 mm2 10 mm2

Zelfs met een 1-fasige elektrische aansluiting gebruik je bij voorkeur bekabeling die geschikt is voor een 3-fasige aansluiting. Als je jouw elektrische aansluiting later laat verzwaren, hoef je de kabels dan niet te vervangen.

Stap 5: Plaats/monteer de laadpaal

Nu kun je de laadpaal zijn vaste plaats geven. Een wallbox is ideaal voor eenvoudige bevestiging tegen de muur van je garage of de buitengevel. Een laadzuil monteer je op een ondergrondse sokkel of ander montagestuk, zoals voorzien door de fabrikant. Een ondergronds laadstation graaf je gedeeltelijk in.

Volg bij het monteren van de laadpaal de instructies van de fabrikant.

Stap 6: Laadpaal aansluiten op meterkast

Als alle voorbereidingen getroffen zijn en de laadpaal en meterkast gereed zijn, kun je de laadpaal aansluiten op de aparte zekeringsgroep in de meterkast. 

Stap 7: Laat een erkend keuringsorganisme de installatie keuren

Voor je de laadpaal in gebruik neemt, moet je de laadpaal en je elektrische installatie laten keuren. De aansluiting van een laadpaal geldt namelijk als een aanpassing van je elektrische installatie. Het gaat dus om een wettelijk verplichte keuring. Pas na een goedkeuring van de volledige installatie mag je de laadpaal gebruiken om je elektrische auto op te laden.

Een erkend keurder kijkt de installatie van een laadpaal die iemand zelf heeft geplaatst na.

Tips en aandachtspunten voor zelf-installatie van laadpalen

Houd rekening met volgende tips.

Tip 1: Gebruik de juiste bekabeling

Je installatie valt of staat met de juiste bekabeling. De juiste kabels zijn cruciaal voor een veilige installatie. Bij twijfel win je advies in bij een laadpaalinstallateur of elektricien.

Tip 2: Beperk de afstand tussen laadpaal en meterkast

Hoe korter de afstand tussen laadpaal en meterkast, hoe eenvoudiger de installatie en hoe kleiner de kans op fouten

Tip 3: Volg de richtlijnen van het AREI

Je elektrische installatie moet voldoen aan de AREI-normen. Het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties omvat alle regels rond het aanleggen en aanpassen van elektrische installaties.

Tip 4: Verbind je laadpaal met je zonnepanelen

Het grote voordeel van elektrisch rijden is de lagere kost voor een ritje. Hoewel elektrisch laden heel wat goedkoper is dan fossiele brandstoffen tanken, verbruikt een laadpaal heel wat elektriciteit.

Nog goedkoper rijden doe je door gebruik te maken van groene energie. Met een zonnepaneelinstallatie kun je een privé of publieke laadpaal gratis voorzien van hernieuwbare energie.

Tip 5: Kies voor een slimme laadpaal

Een slimme laadpaal – bij voorkeur met dynamic load balancing – helpt je jouw laadpaal efficiënter te gebruiken. Dynamic load balancing zorgt er onder meer voor dat je de stroomaansluiting niet overbelast tijdens het opladen van je elektrische auto. 

Op zoek naar de beste laadpaal voor jouw situatie?
Ontvang advies van laadpaalspecialisten.

Tip 6: Wees voorzichtig en voorzie bescherming

Je elektrische installatie staat onder hoge spanning. Draag beschermende kledij en (hand)schoenen tijdens de werken. Twijfel je of beschik je niet over de nodige technische kennis? Dan is het aangewezen om de klus uit te besteden aan een professional.

Schakel een expert in

Het grote nadeel van zelfinstallatie is het risico op fouten. Een fout in je installatie zorgt al snel voor onveilige toestanden, zowel tijdens het installeren als later bij het gebruiken van de laadpaal. Precies daarom doen de meeste mensen beroep op een ervaren installateur.

Een moeder en kind pluggen de laadkabel van een laadpaal in een elektrische auto die ze zelf plaatsten. De moeder draagt een papieren tas met boodschappen in haar ene arm en heeft de autosleutels tussen haar vingers. Ze draagt een groene jas en donkere jeansbroek. Het kind draat een gestreepte trui.

Gratis offertes aanvragen? Ontdek hier hoeveel een laadpaal voor je elektrische auto kost, inclusief installatie

Besparen op de aansluiting en plaatsing van je laadpaal? Daarvoor hoef je niet meteen zelf aan het klussen te slaan. Door offertes op maat te vergelijken, vind je een eenvoudige oplossing die perfect past bij je wensen, noden en budget. Via onderstaand formulier speel je gratis en vrijblijvend je vragen door aan een laadpaalspecialist. Je ontvangt ook volledig vrijblijvende offertes op maat. Zo kun jij je elektrische auto straks veilig thuis opladen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u een laadpaal te installeren?
2*. Voor welke elektrische auto is de installatie bestemd?
3*. Wanneer wenst u de laadpaal te plaatsen?
4*. Heeft u reeds een elektrisch voertuig?
5*. Bent u ook geïnteresseerd in zonnepanelen?
6. Bijkomende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Laadpaal thuis