Voorbereiding laadpalen elektrische auto plaatsen

Jouw auto opladen kan eenvoudig door de installatie van een laadpaal. Het is van uiterst belang dat je weet met hoeveel fasen jouw type wagen kan opladen. Er is namelijk een verschil. Sommige auto’s kunnen met 1-fase geladen worden en andere hebben laadpalen met 3-fase nodig.

Ook moet je weten welke fasenaansluiting je in je meterkast hebt. Dit kan opnieuw een 1-fasenaansluiting of een 3-fasenaansluiting zijn. De aansluiting bepaalt het maximale laadvermogen en heeft ook een grote impact op de verdere installatie.

Verder moet je ook goed nadenken over de plaats van het laadpunt van de nieuwe laadpaal thuis. Zo kan je kiezen voor een laadpaal op eigen eigendom of op gemeentegrond.

Het nadeel is echter dat wanneer je voor gemeentegrond kiest, je een vergunning aan moet vragen. Ook bestaat er een grote kans dat de laadpaal dan publiekelijk beschikbaar hoort gesteld te worden. 

Best hou je ook rekening met de kabelafstand. Wanneer het oplaadpunt zich verder van de meterkast bevindt, zal er namelijk een langere kabel moeten gelegd worden. Het is aangeraden om de afstand tussen de meterkast en het oplaadpunt te beperken.

Drie mogelijke situaties

Er zijn drie mogelijke situaties bij een nieuwe laadpaal plaatsen:

  • Bevestiging meteen naast de meterkast: Hiervoor zijn geen graafwerken vereist. Het laadstation wordt meteen tegen de buitengevel bevestigd. Ook de meterkast is aangrenzend aan de buitenmuur.
  • Bevestiging tegen de buitengevel: Het laadstation wordt bevestigd tegen de buitengevel. De meterkast wordt samen met het laadstation verbonden via een kabel die langs de kruipruimte gaat. Voor deze situatie zijn graafwerken tot 1 meter geschikt.
  • Installatie met graafwerk: Hier kan het laadstation aan de gevel bevestigd worden of kan er een laadpaal geïnstalleerd worden. Hiervoor is zowel graaf- als straatwerk nodig. De connectie tussen de meterkast en de laadpaal of het laadstation verloopt via een kabel die door de kruipruimte loopt.
aansluitschema laadpaal

Kan je laadpaal zelf installeren thuis in België? Stappenplan 

Wens je graag zelf jouw laadpaal te installeren? Dit kan eenvoudig en snel door het volgen van onderstaand stappenplan.

Stap 1: Bekabeling

Eerst en vooral leg je best de juiste bekabeling. Je moet zorgen dat de stroomkabel voldoende dik is om de hoeveelheid stroom aan te kunnen.

Het wordt aangeraden om samen met de stroomkabel een datakabel mee te leggen. Wanneer de stroomaansluiting overbelast wordt, is een datakabel noodzakelijk. Deze techniek wordt load balancing genoemd. Wanneer je de datakabel niet mee legt, is de kans groot dat je spijt krijgt wanneer je load balancing nodig hebt.

Stap 2: Laadstation/-paal monteren

Bij stap twee sluit je de lader op de wand of montagepaal aan. Nadien sluit je de stroomkabel aan. Zorg ervoor dat de lader volledig waterdicht is en dat alle bedrading zorgvuldig is weggestopt.

premie laadpaal thuis

Stap 3: Aansluiten in de meterkast

Wanneer je de kabel wil aansluiten aan de meterkast, haal je best eerst de stroom eraf. Zo voorkom je ongelukken. Wat nadien volgt, verschilt van situatie tot situatie. Best schakel je een vakman in wanneer je niet zo veel kennis hebt van elektriciteit.

Laadvermogen laadpaal

Het bepalen van het vermogen van je laadpaal is een complex gegeven. Om dit te bepalen is het van uiterst belang om rekening te houden met jouw elektrische wagen en het elektriciteitsnet waar je woning op aangesloten is.

Een elektrische auto kan namelijk niet op eender welk vermogen laden en een laadpaal kan ook niet op eender welk elektriciteitsnet worden aangesloten.

laadpaal thuis kopen

1. Laadvermogen wagen

De meeste mensen denken dat wanneer je kiest voor een hoger vermogen van de laadpaal, je accu sneller zal laden. Echter is dit niet helemaal waar. Het is belangrijk om het vermogen van je eigen laadpaal correct af te stellen op het vermogen van je elektrische wagen

Er is een verschil tussen een elektrische wagen en het elektriciteitsnetwerk. De elektrische wagen werkt op basis van gelijkstroom, terwijl het elektriciteitsnetwerk op wisselstroom werkt. De wisselstroom dient dus te worden omgezet in gelijkstroom. Die omwisseling gebeurt in de elektrische auto met behulp van een omvormer.

Om de best geschikte kW laadpaal te vinden, let je best op de hoeveelheid en het type stroom dat de omvormer in je auto kan verwerken. Deze factoren kunnen verschillen naargelang het type en merk van de wagen.

installateur laadpaal antwerpen

2. Laadvermogen elektrische installatie: 1-fase of 3-fase?

Niet iedere wagen mag zomaar op elke laadpaal worden aangesloten. Het maximale laadvermogen van de kW laadpaal wordt vaak beperkt door het elektriciteitsnet waarop de woning en dus de laadpaal is aangesloten. In België is dit vaak op éénfasige stroom.

Wil je een hogere laadsnelheid? Dan beschik je best over een driefasige stroom. Wanneer dit niet beschikbaar is, kan je dit gemakkelijk bij je gemeente aanvragen. Het brengt natuurlijk wel een meerkost met zich mee.

Kostprijs auto opladen en elektrisch rijden versus fossiele brandstoffen 

Elektrische voertuigen kunnen het elektriciteitsverbruik snel verdubbelen. Het is daarom verstandig om je elektriciteitsaanbieder te evalueren en eventueel over te stappen naar een goedkopere elektriciteitsaanbieder.

Elektrisch rijden kost zo’n 3,8 tot 4,6 euro per 100 kilometer als de elektriciteitsrekening voor opladen wordt berekend. Dit is veel goedkoper dan rijden op fossiele brandstoffen.

Een auto thuis opladen kost gemiddeld zo’n 750 euro per jaar, terwijl dat voor dieselauto’s al snel meer dan 1.100 euro is en voor benzineauto’s meer dan 1.200 euro.

Elektrisch rijden is misschien goedkoper, maar je moet natuurlijk rekening houden met de kosten van een eigen laadpaal en installatiekosten. Afhankelijk van het type laadstation (eenfasig of driefasig) varieert de prijs van 600 tot 1.500 euro. Daarnaast zijn er de kosten voor verplichte keuringen (circa 100 euro) en installatiekosten.

elektrische laadpaal

Wil je een laadpaal laten aansluiten? Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Wens je een kW laadpaal te installeren? Vraag via onderstaand formulier gratis vrijblijvende offertes en professioneel advies. Zo kan je prijzen vergelijken en vind je de optie die het best bij jouw situatie past.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u een laadpaal te installeren?
2*. Voor welke elektrische auto is de installatie bestemd?
3*. Wanneer wenst u de laadpaal te plaatsen?
4*. Heeft u reeds een elektrisch voertuig?
5*. Bent u ook geïnteresseerd in zonnepanelen?
6. Bijkomende informatie
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Ook interessant om te weten:

Wat kost een laadpaal thuis?

+
De kostprijs om zelf een nieuwe laadpaal te installeren thuis is afhankelijk van de laadcapaciteit, het merk en eventueel extra functies. Voor een laadpaal exclusief btw en plaatsing mag je rekenen op 500 tot 1500 euro.

Welke kabel voor elektriciteitsaansluiting tussen meterkast en laadpaal? 

+
Een aansluiting tussen de meterkast en de laadpaal gebeurt meestal met behulp van een XVB kabel. Om de juiste dikte te kunnen kiezen moet je rekening houden met de stroomsterkte, de afstand en het aantal fasen.

Kan je een laadpaal openbaar maken?

+
Wanneer je als particulier een laadpaal plaatst kan je kiezen om deze op privégrond of op gemeentegrond te plaatsen. Zet je deze op grond van de gemeente, dan is de kans groot dat het een openbare laadpaal moet zijn.
Laadpaal thuis
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Laadpaal thuis