Wat kost een gastank?

De prijs van een gastank hangt voornamelijk af van de grootte van de tank. De kostprijs van een gastank start vanaf € 1.500. De capaciteit van een gastank schommelt tussen honderden liters en meerdere tonnen. De capaciteit heeft een grote invloed op de prijs. Onderstaande tabel geeft je een duidelijk overzicht van de prijs voor een gastank.

Model gastankInstallatiekostPrijs
Bovengrondse gastanks€ 100 – 500€ 1.500 – 2.000
Ondergrondse gastanks€ 400 – 1.000€ 1.500 – 2.000

Waarom een gastank plaatsen? 

Een gastank heeft verschillende toepassingen, zoals je woning verwarmen, of zelfs je zwembad van warm water voorzien. Bovendien zijn er meerdere voordelen verbonden aan het gebruik van de gastank.

Ecologisch

Je verbruikt minder energie dan bij traditionele brandstoffen (hout, stookolie…). Je veroorzaakt ook geen rook, roet, as en stoot minder CO2 uit dan stookolie. De impact van een gastank op het milieu is hetzelfde als aardgas.

Economisch

Dankzij het hoge rendement, verdient de installatie van de tank zich snel terug. Er is ook een grote onderhandelingsmarge met de gasleveranciers. De prijs van propaangas stijgt ook niet zo snel dan de prijs van andere gassen.

Overal toegankelijk

In heel het land is het mogelijk om een gastank te hebben. Het systeem past bij alle soorten huishoudens.

Onafhankelijk van aardgasnetten

Met een gastank ben je onafhankelijk van de aardgasnetten.

Kan tegen slecht weer

De tank is ontworpen om te weerstaan aan slecht weer en hitte. Je zal dus geen problemen hebben in de winter of zomer.

Gastank plaatsen

Welke soorten gastanken zijn er?

 In België hebben mensen die een gastank willen, keuze uit 2 specifieke types: een bovengrondse gastank en een ondergrondse propaangastank.

De bovengrondse gastank

Een bovengrondse gastank is zichtbaar aan het oppervlak, omdat ze rechtstreeks in het buitengedeelte van jouw woning geïnstalleerd wordt. Er bestaan verschillende tankformaten om aan jouw noden te voldoen.

Bij de plaatsing van een gastank, moet er een wettelijke veiligheidsgrens gerespecteerd worden:

 • De bovengrondse gastank moet op minimaal 10 meter afstand staan van brandbare producten.
 • Bovengrondse tank moet op 5 meter afstand van de ingang van een gebouw of kelder staan.
 • Bovengrondse gastanks moeten op 3 meter afstand van de openbare weg staan.
 • Er moet minstens 1 meter vrije ruimte zijn rond de bovengrondse gastank.

Voordelen bovengrondse gastank

Een bovengrondse gastank heeft ook tal van voordelen:

 • Esthetische plaatsing om de harmonie van je tuin niet te verstoren.
 • Voordelige en snelle installatie van bovengrondse gastanks: klaar in 2 uur.
 • De bovengrondse gastank is gemakkelijk te verwijderen.
 • Een bovengrondse tank is minder duur dan een ondergrondse tank.
Bovengrondse gastank

De ondergrondse gastank

Zoals de naam reeds doet vermoeden, is een ondergrondse gastank begraven onder de grond. Van buitenaf is enkel de omslag zichtbaar. Ook hier zijn er verschillende dimensies om aan je energiewens te voldoen.

De installatie vraagt voldoende diepte om goed in de grond gegraven te kunnen worden. De tank moet op minstens 1,5 meter van de woning staan en de installatie ervan duurt ongeveer een halve dag.

Net zoals de bovengrondse gastank, heeft ook de ondergrondse variant een aantal voordelen:

 • Optimale veiligheid dankzij de diepe begraving in de grond en de dubbele coatinglaag.
 • Uitstekende kwaliteit: een extra laag epoxy wordt toegevoegd om eventuele corrosieproblemen in de tank te voorkomen.
 • Discretie verzekerd: het esthetische aspect is een van de meest overtuigende voordelen. Enkel de overkapping is zichtbaar en kleurt over het algemeen groen zodat ze perfect in het landschap past.
Ondergrondse gastank

Gastank plaatsen: hoe gebeurt het?

Om thuis toegang te hebben tot propaangas, moet je eerst contact opnemen met een erkende energieleverancier en er een contract mee afsluiten. Het wordt aangeraden om beroep te doen op een erkende installateur. Zo ben je zeker dat de installatie veilig verloopt.

Vakmannen helpen je in de keuze van het type tank, het aanbevolen volume in verhouding tot je verbruik en de plaats om ze te installeren. De datum van de plaatsing wordt afgestemd op beide partijen. Wanneer de tank eindelijk geplaatst is, is het nog steeds noodzakelijk om het gas en de tank aan te sluiten.

Vlaamse wetgeving propaantanks

In Vlaanderen, Brussel en Wallonië verschilt de wetgeving rond propaantanks. Voor sommige tanks zal je een vergunning nodig hebben en voor andere niet. Hieronder een overzicht.

Vlaanderen

Als je een gastank hebt die kleiner is dan 3.000 liter, dan heb je geen vergunning nodig. Je moet dit wel melden aan de gemeente. Als je een tank hebt die groter is dan 3.000 liter, dan heb je wel een vergunning nodig.

Brussel

In Brussel moet je zowel voor een gastank onder de 3.000 liter, als een tank boven de 3.000 liter een vergunning aanvragen.

Wallonië

In Wallonië moet je bovengrondse gastanks met een capaciteit tot 3.000 liter en ondergrondse gastanks met een capaciteit tot 5.000 liter melden aan de gemeente. Voor grotere propaantanks heb je wel een vergunning nodig.

Propaantank

Hoe laat je de gastank vullen?

Vanaf het moment dat de tank volgens de regels geïnstalleerd is, kan je de eerste gaslevering in orde brengen. Je leverancier zal het propaangas komen leveren in bulk.

Wat levering betreft, kan je opteren voor een automatische levering, of een levering op aanvraag. Bij de eerste levering zal je leverancier een leveringsschema uitwerken in functie van je gemiddeld jaarlijks verbruik.

Als je beschikt over een tank van meerdere tonnen, moet je de tank logischerwijs minder vaak laten bijvullen met flessen propaan- of butaangas. Bij de tweede levering beslis je wanneer je het gas wil laten leveren. Het is makkelijk om de resterende hoeveelheid in de tank te controleren, aan de hand van de magnetische meter onder de motorkap.

In de zomer

Wanneer de meter aangeeft dat er nog 20% van de capaciteit van de tank gevuld is, is het noodzakelijk om een nieuwe levering te plaatsen.

In de winter

Als de meter aangeeft dat er nog 30% van de capaciteit in de tank gevuld is, is het aangeraden om een nieuwe levering te regelen.

Onthoud goed dat een bovengrondse- of ondergrondse tank met propaan nooit voor de volle 100% gevuld zal worden. Propaangas heeft de neiging om uit te zetten bij verwarming. Daarom kan de tank nooit voor meer dan 85% van de totale capaciteit gevuld worden.

Vergelijk offertes voor plaatsen van de gastank 

Bij Bobex zijn we er ons van bewust dat het vinden van de juiste leverancier, voor het plaatsen van een gastank op maat niet altijd evident is. Daarom bieden we je de mogelijkheid om gratis en vrijblijvend verschillende offertes aan te vragen. Op die manier kan je een gastank laten installeren aan de beste prijs.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wenst u een nieuwe installatie of een vervanging?
2*. Waar wenst u de gastank te installeren?
3*. Op welk moment zou u liefst afspraak willen maken met een adviseur?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Gastank