Gastank plaatsen: voordelen, modellen en prijzen

Veel mensen kiezen bewust voor gas om hun huis te verwarmen en te koken. Maar soms ligt er geen gasleiding in de straat. De beste oplossing? Een gastank laten installeren. Door het brede marktaanbod bestaat er voor elke woning een oplossing. Begin hier alvast met prijzen vergelijken voor een gastank en ontvang gratis offertes!

Wat kost een gastank?

Wat kost een gastank?

De prijs van een gastank kan variëren in functie van het model, de leverancier en het volume. Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat het mogelijk is om een gastank te huren en om op die manier te ontsnappen aan de installatiekosten ervan. De capaciteit van een gastank schommelt tussen honderden liters en meerdere tonnen. Onderstaande tabel geeft je een duidelijk overzicht van de kosten die je in acht moet nemen bij de aankoop van een gastank.

Model Installatiekost Aankoopprijs
Bovengrondse tank Tussen €100 en €500 Tussen €1500 en €2000
Ondergrondse tank Tussen €400 en €1000 Tussen €1500 en €2000


Waarom een gastank plaatsen? 

Een gastank heeft verschillende toepassingen zoals je woning verwarmen en je sanitair (keuken, badkamer,...) of zelfs je zwembad van warm water voorzien. Bovendien biedt propaangas meerdere voordelen:

 • Ecologisch: verbruikt minder energie dan traditionele brandstoffen (hout, stookolie,...), veroorzaakt geen rook of roet of zelfs as en stoot minder CO2 uit dan stookolie. Op milieugebied is de impact ervan hetzelfde als bij aardgas.
 • Economisch: de installatie van de tank verdient zich snel terug dankzij het hoge rendement. Er is ook een grote onderhandelingsmarge met de gasleveranciers en de prijs van propaangas stijgt niet zo snel als bij andere gassen.
 • Overal toegankelijk: het is mogelijk om over heel het land gas in een tank te hebben. Het systeem pas zich aan alle soorten huishoudens aan.
 • Onafhankelijk van aardgasnetten
 • Goed bestand tegen slecht weer: de tank is speciaal ontworpen om te weerstaan aan het klimaat en opwarming door de zon

 In tegenstelling tot stadsgas, dat in gasvormige toestand verkeert, wordt propaangas in vloeibare toestand aangetroffen. Het maakt deel uit van LPG.

Soorten gastanken

 In ons land hebben mensen die een gastank willen huren of kopen de keuze uit 2 specifieke types: een bovengrondse gastank en een ondergrondse gastank.

De bovengrondse gastank

Een bovengrondse gastank is zichtbaar aan het oppervlak omdat ze rechtstreeks in het buitengedeelte van je woning geïnstalleerd wordt. Er bestaan verschillende tankformaten om aan je behoeften op basis van energieverbruik tegemoet te komen. Er moet evenwel een bepaalde wettelijke veiligheidsgrens gerespecteerd worden bij de plaatsing van de tank: ze moet minimaal op 10 meter afstand staan van brandbare producten, op 5 meter afstand van de ingang van een gebouw of kelder, op 3 meter afstand van de openbare weg en tot slot moet er 1 meter vrije ruimte zijn rond de gastank.

De bovengrondse gastank heeft tal van voordelen:

 • Esthetische plaatsing om de harmonie van je tuin niet te verstoren
 • Voordelige en snelle installatie: klaar in 2 uur
 • Gemakkelijk te verwijderen
 • Minder duur dan de ondergrondse gastank

De ondergrondse gastank

Zoals z’n naam reeds doet vermoeden, is een ondergrondse gastank begraven onder de grond. Van buitenaf is enkel de omslag zichtbaar. Ook hier zijn er verschillende dimensies om aan je energiewens te voldoen. De installatie vraagt voldoende diepte om goed in de grond begraven te kunnen worden. De tank moet op minstens 1,5 meter van de woning staan en de installatie ervan duurt ongeveer een halve dag.

Net zoals de bovengrondse gastank heeft ook de ondergrondse variant een aantal voordelen in de aanbieding:

 • Optimale veiligheid dankzij de diepe begraving in de grond en de dubbele coatinglaag
 • Onberispelijke kwaliteit: een extra laag epoxy wordt toegevoegd om eventuele corrosieproblemen in de tank te voorkomen
 • Discretie verzekerd: het esthetische aspect is een van de meest overtuigende voordelen. Enkel de overkapping is zichtbaar en kleurt over het algemeen groen zodat ze perfect in het landschap past.

Hoe laat je de gastank plaatsen?

Om thuis toegang te hebben tot propaangas, moet je eerst contact opnemen met een erkende energieleverancier en er een contract mee afsluiten. Het wordt zelfs sterk aangeraden om een beroep te doen op een erkende installateur om een veilige installatie met inachtneming van de geldende normen te garanderen.

Professionals in het vak helpen je in je keuze van het type tank, het aanbevolen volume in verhouding tot je verbruik en de plaats om ze te zetten. De datum van de plaatsing afgestemd op beide partijen. Wanneer de tank eindelijk geplaatst is, is het nog steeds noodzakelijk om het gas en de tank aan te sluiten.

Dankzij experts wordt de gastank correct geplaatst en wordt er rekening gehouden met de veiligheidsperimeter en de veiligheid van personen.

Hoe laat je een gastank plaatsen?

Hoe laat je de gastank vullen?

Vanaf het moment dat de tank geïnstalleerd is conform de regels, kan je de eerste gaslevering volbrengen. Je leverancier zal het propaangas komen leveren in bulk.

Je kan wat de leveringswijze betreft opteren voor een automatische levering of een levering op aanvraag. Bij de eerste levering zal je leverancier een leveringsschema uitwerken in functie van je gemiddeld jaarlijks verbruik. Als je beschikt over een tank van meerdere tonnen, moet je ze logischerwijs minder vaak laten bijvullen met flessen propaan- of butaangas. Bij de tweede levering beslis je wanneer je het gas wil laten leveren. Het is makkelijk om de resterende hoeveelheid in de tank te controleren aan de hand van de magnetische meter onder de motorkap.

Naargelang de seizoenen moet je onder volgende voorwaarden laten leveren:

 • In de zomer: wanneer de meter aangeeft dat er nog 20% van de capaciteit in de tank gevuld is, is het noodzakelijk om een nieuwe levering te plaatsen
 • Inde winter: wanneer de meter aangeeft dat er nog 30% van de capaciteit in de tank gevuld is, is het noodzakelijk om een nieuwe levering te plaatsen
 • Onthoud goed dat een gastank met propaan nooit voor de volle 100% gevuld zal worden. Propaangas heeft de neiging om uit te zetten bij verwarming. Daarom kan de tank nooit voor meer dan 85% van de totale capaciteit gevuld worden.

Als je liever butaan- of propaangas in kleinere hoeveelheden gebruikt, is het ten allen tijde mogelijk om gas in flessen aan te kopen. De flessen komen ideaal van pas voor een barbecue of een uitstap naar een camping.

Vergelijk offertes voor het plaatsen van jouw gastank 

Bij Bobex zijn we er ons van bewust dat de juiste leverancier eruit pikken voor je gastank niet altijd evident is. Daarom bieden we je de mogelijkheid om gratis en vrijblijvend verschillende aanbiedingen te bekijken en offertes op te vragen.

Beschrijf uw project
1*. Wenst u een nieuwe installatie of een vervanging?
2*. Waar wenst u de gastank te installeren?
3*. Op welk moment zou u liefst afspraak willen maken met een adviseur?
4. Bijkomende informatie
5. Het toevoegen van foto ' s of bijlagen (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw Gegevens
zend mijn aanvraag
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid .

Vakmannen in België