Op zoek naar een bewakingscamera?

Met het stijgende onveiligheidsgevoel in onze maatschappij voldoet een klassiek alarmsysteem vaak niet meer. Bedrijven en particulieren kiezen meer en meer voor camerabewaking. Een videocamera maakt immers beelden met als belangrijk doel criminaliteit te voorkomen.

Door camerabewaking kunnen pogingen tot inbraak, diefstal en vandalisme makkelijk worden opgespoord. De bewakingscamera’s kunnen opgehangen worden op verschillende plaatsen waar overlast of criminaliteit kunnen voorkomen, zoals aan wegen, parkings van grote bedrijven, magazijnen, foyers, enzovoort.

Met een observatiesysteem of bewakingscamera vast of mobiel kunnen beelden verzameld, verwerkt of bewaard worden om misdrijven of overlast te voorkomen, vast te stellen of op te sporen.

Camerabewaking: verlaat je huis met een veilig gevoel

Als je graag wilt weten wat er zich rondom je huis afspeelt, is camerabewaking een goede oplossing. Op die manier kan je bepaalde plekken in de gaten houden, zonder dat je er fysiek naartoe moet gaan. Bovendien kan je met een veilig gevoel op vakantie vertrekken. Gebeurt er toch een inbraak terwijl je weg bent, dan heb je achteraf genoeg bewijs om de dader te kunnen opsporen.

Bewakingsbeelden worden steeds scherper, daders worden hierdoor snel opgespoord. Bewakingscamera’s hebben ook een preventieve functie. Dieven worden snel afgeschrikt door camera’s, ze kiezen liever voor een huis zonder camerabeveiliging. Om deze reden moeten je camera’s niet per se verborgen zijn. Het is perfect mogelijk om een bewakingscamera te installeren op een opvallende plaats.

Camera’s zijn vaak maar een onderdeel van een uitgebreider beveiligingssysteem, maar het is mogelijk om je huis enkel te beveiligen met camerabewaking.

Analoge vs. draadloze camerabewaking

Een analoge camera is een bekabeld systeem. Dankzij de kabels zal je steeds een goede internetverbinding hebben. Door de constante internetverbinding zal de beeldkwaliteit niet verstoord worden. Hierdoor blijft de beeldkwaliteit zeer goed. De installatie is echter redelijk ingewikkeld en duurt langer dan bij draadloze camerabewaking aangezien de kabels eerst getrokken moeten worden.

Een analoge camera is goedkoper dan draadloze camerabewaking. Een nadeel van een analoge camera is dat je de beelden niet live kan bekijken aangezien het systeem niet is aangesloten op het internet. Je kan de beelden enkel achteraf bekijken.

Wil je geen extra kabels in huis, dan kan je kiezen voor draadloze camerabewaking. Omdat je hier geen breekwerken voor moet uitvoeren, is de installatie gemakkelijk. Deze camerabeelden kunnen echter wel minder scherp zijn. Scherpe beelden nemen namelijk veel dataruimte in beslag. De kwaliteit van draadloze camera’s wordt echter steeds beter. De beeldkwaliteit blijft steeds afhankelijk van je internetverbinding.

Heb je een slechte verbinding, dan zullen de beelden niet scherp zijn. Een draadloos camerasysteem werkt op batterijen, deze moeten dus tijdig worden vervangen. Wanneer je wilt renoveren, kan je deze camera’s makkelijk van plaats veranderen.

Op zoek naar een bewakingscamera?

Prijs camerabewaking per type

Elk type camera bevindt zich in een andere prijscategorie. Dummy camera’s zijn vanzelfsprekend het goedkoopste camerasysteem. Voor andere camera’s moet je rekenen op enkele honderden euro’s. In onderstaande tabel vind je richtprijzen voor elk type camerabewaking.

Soort camera Prijs
Analoge camera €175 – €425
IP camera €275 – €500
Dummy camera €15 – €50

Er zijn enorm veel merken op de markt. Afhankelijjk van het merk is de kwaliteit van de camera’s dus erg verschillend. Het is daarom belangrijk om verschillende merken met elkaar te vergelijken. De installatie van een camerasysteem is fiscaal aftrekbaar. Je kan tot 710 euro terugkrijgen van de belastingdienst. Het is dus aangeraden om meteen voor kwalitatieve producten te kiezen.

Prijsfactoren van een bewakingscamera

Naast het type camera, zijn er nog een heleboel factoren die de prijs van een camerasysteem beïnvloeden. Wil je bijvoorbeeld je volledige woning beveiligen, moet je meerdere camera’s gaan aankopen. Daarnaast is de prijs afhankelijk van de vorm van de camera. Bij een bullet camera kan je zien in welke richting de camera op dat moment filmt, hierdoor is deze camera zeer opvallend en worden inbrekers snel afgeschrikt.

Er zijn verschillende keuzes die je moet maken om de prijs te achterhalen:

 • Analoog of IP?
 • Dome of bullet?
 • Losse camera of ook recorder? Zonder recorder worden er geen beelden opgenomen.
 • Aantal camera’s? Wil je maar één plek beveiligen zoals je garage of je voordeur, dan is één camera voldoende. Als je de volledige woning wilt beveiligen, heb je meerdere camera’s nodig.
 • Kijkhoek? Hoe groter de camerahoek, hoe kleiner de kans dat een dief onopgemerkt je huis binnendringt.
 • Beeldkwaliteit?
 • Opnamemogelijkheden? Sommige camera’s nemen ononderbroken op, maar je kan ook kiezen om enkel bij bewegingsdetectie de beelden op te slaan.
 • Zelf plaatsen of laten monteren? De montage van je camerasysteem kost gemiddeld 200 euro.

Daarnaast kan je kiezen voor extra opties:

 • Nachtzicht
 • Zoomfunctie
 • Te besturen vanop afstand
 • Videobeveiligingsdienst: stuurt camerabeelden naar je telefoon, neemt direct op bij alarm en slaat de beelden op.
 • Onderhoudscontract
 • Sticker inbraakbeveiliging

Welke bewakingscamera kiezen?

Infraroodcamera

Infraroodcamera’s gaan af op warmte. Zelfs in slechte lichtomstandigheden, zullen je camerabeelden helder zijn. Omdat de lichaamstemperatuur hoger is dan de omgevingstemperatuur, registreert de camera een temperatuurverschil en kan deze camera beelden opnemen in het donker. Ook bij andere soorten camera’s wordt vaak een infraroodfunctie ingebouwd.

Dome camera

Een dome camera is een analoge camera en heeft een glazen bol rondom de lens. Het geblindeerde glas zorgt ervoor dat je niet kan zien in welke richting de camera filmt. Het is de camera die het minste opvalt. Achter het glas kan je infrarood verlichting laten plaatsen. Een uitgebreide dome camera kan zelfs draaien en inzoomen, hier zal je wel een stuk meer voor moeten betalen.

Wifi camera

Deze camera wordt aangesloten op je wifi-netwerk. Je kan de beelden opslaan en later bekijken op je smartphone, laptop of tablet. Hierdoor kan je zelfs vanop afstand de camerabeelden bekijken.

Prijs bewakingscamera

IP camera

Van deze camera zijn er draadloze varianten en bekabelde varianten. De beelden van deze camera worden gefilmd in full HD, hierdoor heb je veel opslagcapaciteit nodig. Je kan de beelden opslaan in de cloud. Wanneer je internetverbinding hebt, kan je met verschillende apparaten de camerabeelden bekijken. Via een app kan je elke beweging van je camera volgen. Bij sommige versies krijg je zelfs pushmeldingen wanneer de camerasensor beweging opmerkt.

Dummy bewakingscamera

Een dummy camera is een neppe camera, maar lijkt net een echte bewakingscamera. Het is een goedkope manier om inbrekers af te schrikken, ook al kan de camera in realiteit geen beelden opnemen. Je kan ze vastmaken aan een muur of aan een plafond, binnenshuis en buitenshuis.

Wil je de camera subtiel laten opvallen, kan je kiezen voor een camera met een LED-lampje. Sommigen kunnen horizontaal bewegen wanneer er beweging wordt vastgesteld. Besluit iemand toch in te breken, kan je niet bewijzen dat er iemand binnen is geweest, tenzij je de persoon op heterdaad betrapt.

Wat zegt de wetgeving omtrent camerabewaking?

Om camerabewaking te mogen plaatsen, moet je voldoen aan enkele strikte regels. Je moet je aan de algemene Privacywet houden en er is een specifieke Camerawet. Dit houdt in dat je aangifte moet doen bij de Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer. De aangifteprocedure gebeurt volledig online.

Het is belangrijk dat je dit doet voor de installatie van je beveiligingssysteem. Bij de installatie moet je rekening houden met het doel van de camera, de locatie en de verwerking van de beelden.

Op elke plaats waar camera’s werden geïnstalleerd, moet er een pictogram geplaatst worden om aan te geven dat er camerabeveiliging is. Het pictogram is beschikbaar in verschillende materialen. Het formaat is afhankelijk van de plaats van de camera. Op openbaar domein mag je als particulier absoluut geen camera’s installeren.

Enkel voor dummy camera’s is geen aangifte nodig.

Wanneer de camera gericht is op de oprit, is het mogelijk dat een deel van de openbare weg gefilmd wordt. In dit geval is de Wet Bescherming Persoonsgegevens van toepassing. De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op de naleving ervan.

Vraag advies aan een bewakingsspecialist

Twijfel je of jouw camerasysteem voldoet aan alle wettelijke voorwaarden, doe dan een beroep op een bewakingsspecialist. Ook voor advies in verband met het type camerabewaking en de plaatsing ervan, stap je best naar een specialist.

Camerawetgeving

Op 9 maart 2018 is de meest recente versie van de Camerawet van kracht gegaan, deze wetgeving valt samen met de Europese GDPR wetgeving. In principe veranderd er niets aan de bestaande wetgeving. Indien u een camera wilt gebruiken als bewakingscamera in uw winkel moet u nog steeds een camerabewakings-pictogram aan de ingang van de bewaakte plaats hangen. Wat nieuw is, is dat het systeem kan aangevuld worden met een controlesysteem dat de beelden ook openbaar toont.

Wat ook nieuw is, is dat bij de plaatsing van de bewakingscamera dit moet aangegeven worden bijd e politiediensten, en dus niet meer bij de Comissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Deze aangift gebeurd normaal gesproken door de firma die de installatie van de camera doet.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type bewakingssysteem wenst u?
2*. Voor welk type gebouw wenst u een bewaking?
3*. Wat is de totale oppervlakte van de te beveiligen ruimte?
4. Wanneer dient de installatie te gebeuren?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Camerabewaking