Wat is het inschrijvingsbewijs of kentekenbewijs?

Het inschrijvings- of kentekenbewijs is in feite de identiteitskaart van een auto, motor of (lichte of gewone) vrachtwagen. Het document bewijst dat je voertuig is ingeschreven bij de DIV (Dienst Inschrijvingen van Voertuigen) en bijgevolg op de openbare weg mag rijden

Op het inschrijvingsbewijs staan enkele belangrijke gegevens:

  • Het chassisnummer of VIN-nummer
  • Het kenteken
  • De naam en het adres van de eigenaar

Heeft het voertuig meerdere eigenaars? Dan vermeldt het kentekenbewijs ook de datum van de eerste inverkeerstelling.

Enkele belangrijke papieren voor in de auto: het inschrijvingsbewijs, rijbewijs en andere paperassen.

Geel, roze, grijs/beige formulier

Aan voertuigen die na 15 januari 2011 en voor 1 september 2013 werden ingeschreven, werden roze of zandkleurige/beige kentekenbewijzen toegekend. 

Schrijf je een voertuig in na 1 september 2013, dan ontvang je een geel kentekenbewijs dat uit 2 luiken bestaat. Het eerste luik herken je aan het symbool van de auto. Dat luik bewaar je in het voertuig. Het tweede luik, herkenbaar aan het symbool van het huisje, bewaar je thuis.

Uitzondering: Voor de tweedehandskeuring of administratieve keuring voor de inschrijving van een voertuig dat al een inschrijvingsbewijs heeft, moet je beide luiken voorleggen. Ook als je het voertuig verkoopt of (her)inschrijft en wanneer je van adres wijzigt, heb je beide luiken nodig.

Waar je het inschrijvingsbewijs voor nodig hebt

Je hebt een inschrijvingsbewijs nodig voor nieuwe, tweedehands en geïmporteerde voertuigen. Het gaat om alle soorten motorvoertuigen: van personenwagens en motorfietsen tot bussen en vrachtwagens. Ook voor bromfietsen, speedpedelecs en aanhangwagens met een laadvermogen hoger dan 750 kilogram moet je het bewijs aanvragen. 

Je hebt het document ook nodig bij de autokeuring. Zonder inschrijvingsbewijs mag je bovendien niet de openbare weg op met de auto of het voertuig.

Alle administratie voor je auto in orde brengen?
Kom via Bobex in contact met een autoverzekeringsspecialist voor advies en oplossingen op maat
arrow Vind een verzekeringsmakelaar

Wat bij verlies, schade of diefstal van je kentekenbewijs? Het duplicaat

Als je jouw kentekenbewijs verliest of beschadigt, of wanneer (een deel van) het document wordt gestolen, moet je een duplicaat aanvragen. 

  • Is je inschrijvingsbewijs gestolen of verloren? Doe ook aangifte bij de politie. Voeg het attest van diefstal of verlies toe aan het aanvraagformulier voor een nieuw kentekenbewijs.
  • Is je inschrijvingsbewijs beschadigd? Voeg het beschadigde exemplaar toe bij het aanvraagformulier. Kleef een sticker op het formulier waarmee je bevestigt dat het voertuig verzekerd is. Die sticker ontvang je van je autoverzekeraar.
Het aanvraagformulier voor het inschrijvingsbewijs van een nieuwe auto, een vulpen, autosleutels en rekenmachine op een tafel.

Inschrijving: Hoe krijg je het inschrijvingsbewijs?

Bij de aanschaf van een nieuwe auto ontvang je een roze aanvraagformulier van de garagehouder of verkoper

Het roze aanvraagformulier is 2 maanden geldig. Je moet de inschrijving en de verzekering van je auto dus op tijd in orde brengen. Anders moet je de aanvraagperiode tegen betaling verlengen. Je vraagt een nieuw aanvraagformulier aan bij de autoverkoper/garagehouder, je verzekeraar, de DIV of de technische controle.

Met dat roze formulier ga je naar je autoverzekeraar. Die regelt de verzekering van je auto en schrijft je auto online in bij de DIV. Jij ontvangt, in theorie, binnen de 24 uur na inschrijving je kentekenbewijs en de nummerplaat van je auto via de post.

Op je inschrijvingsbewijs en gelijkvormigheidsattest staan doorgaans gegevens over het voertuig die de prijs van je verzekering bepalen (zoals de fiscale pk). Contacteer experten en vind voor elk voertuig de goedkoopste verzekering of een goede prijs voor omnium-verzekering. Wanneer je een elektrische auto hebt, is dit ook bepalend voor je kosten, zowel verzekering als inschrijving.

Optie 1: Online via WebDIV

Over het algemeen krijgt de online inschrijving via WebDIV de voorkeur. Je laat, zoals je hierboven las, de inschrijving over aan je autoverzekeraar.

Optie 2: Inschrijvingsformulier aan DIV

In bepaalde gevallen moet je het roze aanvraagformulier of inschrijvingsformulier per post aan de DIV bezorgen. Dat duurt iets langer.

Voor bepaalde voertuigen is de inschrijving per post de enige optie. Het gaat onder meer om tweedehandsmotorfietsen, taxi’s en huurvoertuigen met chauffeur

Kostprijs: Wat kost een nieuw inschrijvingsbewijs?

Je inschrijvingsbewijs en nummerplaat betaal je bij ontvangst cash aan de postbode of (met cash of Bancontact) bij het postkantoor. Het gaat om een vaste kost van 30 euro

Ontvang je enkel het inschrijvingsbewijs? Dan betaal je 26 euro.

Dit is niet de inschrijvingstaks. Hoeveel dit voor jouw wagen zal zijn bespreek je best met je verzekeraar.

Heb je het bewijs en de nummerplaat sneller nodig? Als je het voertuig voor 12:30 inschrijft bij de DIV, ontvang je het inschrijvingsbewijs en de nummerplaat dezelfde dag. Daarvoor betaal je een extra kost van 80 euro.

Snel in orde met je nieuwe auto?
Kom via Bobex in contact met de juiste verzekeringsspecialist voor advies en oplossingen op maat
arrow Vind een verzekeringsspecialist

Hoe lang moet je wachten op het inschrijvingsbewijs (en nummerplaat)?

In theorie ontvang je het inschrijvingsbewijs van je auto binnen de 24 uur na inschrijving. Schreef je het voertuig na 18 uur in? Dan ontvang je het bewijs en de nummerplaat binnen de 48 uur.

Je kunt de levering volgen via de website van bpost. In geval van afwezigheid bij het levermoment brengt de postbode je inschrijvingsbewijs (en de nummerplaat) naar het postkantoor. Daar blijft het nog 15 dagen beschikbaar.

Een jonge man met zwart haar, bruin t-shirt en donkerbruin vest opent een envelop waarin het inschrijvingsbewijs of kentekenbewijs van zijn nieuwe auto zit.

Meer weten over de administratie van je nieuwe of tweedehandsauto? Stel je vragen aan autoverzekeraars

Schafte je recent een nieuwe wagen aan? Wil je meer weten over het inschrijvingsbewijs van je voertuig? Of, heb je vragen over de administratie of het verzekeren van je wagen? Via onderstaand formulier brengen we je in contact met verzekeringsmakelaars in jouw regio voor advies en oplossingen maat van jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende verzekeraars
Omschrijf uw aanvraag
1*. Bent u op zoek naar een makelaar of verzekeraar voor een autoverzekering?
2*. Wilt u dat een makelaar of verzekeringsspecialist u eerst contacteert voor een vrijblijvend verkennend gesprek?
3*. Wanneer bent u het best bereikbaar voor dit gesprek?
4*. Hoe ontvangt u daarna het liefst informatie over de mogelijkheden?
5*. Wat vindt u het belangrijkst bij een verzekeraar?
(Kies maximaal drie opties)
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Autoverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 25 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.