Hoeveel kost een autoverzekering gemiddeld? 

Om de gemiddelde kost van je autoverzekering te achterhalen moet je een aantal belangrijke variabelen meetellen.

  1. Als eerste factor heb je de waarde van je voertuig. Hoe duurder de wagen, hoe hoger de verzekeringskosten zijn. 
  2. Daarnaast speelt je rijgeschiedenis een rol. Heb je al wat verkeersovertredingen of ongevallen op je lijstje staan? Dan zal je waarschijnlijk een hoger tarief betalen.
  3. Niet alleen je rijgeschiedenis, maar ook je rijervaring en leeftijd zijn belangrijke factoren. Jonge en minder ervaren bestuurders zullen wat meer betalen.
  4. Als laatste is ook de dekkingsgraad van je gekozen verzekering een prijsbepalende factor. Hoe meer je verzekering dekt bij een mogelijk ongeval, hoe hoger de jaarlijkse kost is.
  5. Andere mogelijke factoren zijn het vermogen van je auto, het jaarlijks aantal kilometers, de betalingstermijn en je woonplaats
Ontvang prijsoffertes op maat
Vergelijk 1 of meerdere offertes en vind een autoverzekering op jouw maat
arrow Vergelijk offertes

Hoe autoverzekering aanvragen of afsluiten? 

Een autoverzekering kan je afsluiten in een verzekeringskantoor. Maar je kan het evengoed online doen. Beide opties hebben hun eigen voordelen.

Online aanvragen doorsturen is vandaag een populaire manier om tijd te winnen. Het kan thuis en op elk moment van de dag. Het is ook makkelijker om direct verschillende verzekeringen te vergelijken, offertes aan te vragen en rustig een beslissing te nemen. Bovendien verloopt het proces vaak sneller en geniet je onmiddellijk dekking.

Anderzijds biedt een persoonlijk gesprek met een verzekeringsagent de kans om allerlei vragen te stellen. Je krijgt daarnaast persoonlijk advies op maat. Heb je zeer specifieke behoeften of vragen dan kan dit een interessante aanpak zijn. 

Combineer via ons offerteformulier de voordelen van een online met een persoonlijke aanvraag. Contacteer verzekeringsmakelaars, ontvang en vergelijk offertes op maat en kies de beste optie.

Is het verplicht in België? 

Wil je met een auto in België rondrijden, dan is een burgerlijke aansprakelijkheid autoverzekering verplicht. Een BA-autoverzekering dekt schade aan derden, schade aan inzittenden (met uitzondering van de bestuurder) en dekt de gevolgen van het accident (zoals arbeidsongeschiktheid).

Schade aan je eigen voertuig is met de verplichte verzekering niet gedekt.

Autoverzekering persoonlijk afsluiten in verzekeringskantoor

Dekkingsgraad van de verzekering voor mijn auto: wat wel, wat niet? 

Welke dekkingsgraad je wilt voor de auto hangt af van de waarde van je auto, maar ook van je beschikbare budget. 

1. Voor wie is de verzekering bedoeld? 

Wil je met je wagen op de openbare weg komen? Dan is een autoverzekering bedoeld voor jou. Ga je geen verzekering aan, dan riskeer je een boete en in sommige gevallen zelfs een gevangenisstraf. Daarnaast is er een kans dat je rijbewijs ingetrokken wordt.

In België zijn er drie soorten autoverzekeringen. Als eerste heb je de verplichte BA autoverzekering. Daarnaast heb je een omniumverzekering, welke onderverdeeld is in de kleine en de grote omniumverzekering.

De kleine omnium is geschikt voor redelijk jonge voertuigen. Het wordt meestal gekozen bij voertuigen tussen 3 en 5 jaar oud.

De grote omnium is de populairste optie voor dure voertuigen of bij nieuwe wagens jonger dan 3 jaar.

Balans vinden tussen waarde auto en dekking verzekering

2. Wat wil je precies verzekeren? 

  • Zoals eerder gezegd begint het bij de basis BA autoverzekering. Hier ben je enkel verzekerd voor de schade die je aan een derde hebt toegebracht. Je eigen wagen of lichamelijke letsels zijn niet verzekerd.
  • Vaak wordt het aangevuld met de mini omniumverzekering. Het omvat meestal een dekking bij brand of diefstal. Er is daarnaast een mogelijkheid ze aan te vullen met een dekking bij glasschade, natuurrampen en bij een aanrijding met een dier.
  • De meest omvattende autoverzekering is de full omniumverzekering. Die verzekering omvat alle eerder beschreven schade, maar dekt bijkomend ook je eigen schade. 

De verzekering is opgemaakt op basis van jouw rijgedrag

Rij je maar sporadisch, dan heb je een andere verzekering dan je buur die dagelijks uren in de auto zit.
Verandert er iets aan je rijgedrag? Dan dien je de verzekering op de hoogte te brengen. Doe je dit niet, dan loop je het risico zelf voor alle kosten op te moeten draaien bij een ongeval.

3. De franchise 

De franchise, of gewoon vrijstelling, is het bedrag dat je zelf zal moeten opleggen bij een ongeval. Het is eigenlijk alleen maar van toepassing bij een Omnium verzekering en niet bij de BA autoverzekering.

Belangrijk om te weten: ben je niet in fout voor het ongeval? Dan betaal je geen franchise en zal het volledige bedrag door de tegenpartij betaald worden.

Dit bedrag kan op 3 manieren vastgesteld worden. Je kan kiezen tussen een vast franchisebedrag. Dit bedrag, bijvoorbeeld 500 euro, moet je steeds zelf betalen. De verzekering komt pas tussenbeide als het bedrag hoger ligt dan 500 euro.

Er bestaat daarnaast een procentueel franchisebedrag. Je beslist bijvoorbeeld om steeds 5 % van de schade zelf op te leggen.

De laatste optie is de Engelse franchise. Stel je die bijvoorbeeld in op 500 euro, dan betaal je het volledige bedrag als de schade onder 500 euro blijft. Heb je schade voor 510 euro? Dan krijg je de volle 510 euro terug van de verzekering.

Let op: hoe lager het franchisebedrag, hoe duurder de verzekering.

4. Extra opties of aanvullende verzekeringen 

Om jezelf beter te beschermen kan je een aanvullende bestuurdersverzekering aangaan. Die dekt lichamelijke schade van de bestuurder. Bekijk je afgesloten autoverzekering goed, sommige BA verzekeringen hebben standaard een bestuurdersverzekering. 

Daarnaast kan je voor een rechtsbijstand, personenbijstand of voertuigbijstandverzekering kiezen. 

Bij rechtsbijstand zal je juridische hulp kunnen inschakelen wanneer er onenigheid is bij een ongeval. Met personenbijstand wordt repatriëring bij een ongeval voorzien en bij voertuigbijstand zal de auto bijvoorbeeld getakeld worden bij een ongeval of pech. 

Ontdek welke verzekering en extra opties je nodig hebt
Wees zeker van een goede verzekering op maat van je wagen
arrow Ontvang en vergelijk offertes

Doe een simulatie van je autoverzekering 

Een simulatie van een autoverzekering is een tool die verzekeraars vaak aanbieden om je een gepersonaliseerd prijsvoorstel te kunnen bezorgen. De simulatie is online beschikbaar. Je vult onder meer het merk en model van je auto in, je rijgeschiedenis en het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt.

Met al die gegevens zal de tool een inschatting maken van de kosten van je autoverzekering. 

Bespreek je liever direct jouw situatie en wensen met een verzekeraar? Vul ons offerteformulier in en kom in contact met 1 of meerdere autoverzekeraars tegelijk voor een simulatie.

Let op:

Iedere simulatie is een schatting op basis van de info die je zelf ingeeft. Het is alvast belangrijk de juiste gegevens in te voeren voor een nauwkeurige schatting. 

Tips en tricks voor het kiezen van de juiste en goedkoopste verzekering 

Het vinden van de perfecte autoverzekering op maat van jouw situatie en budget kan een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er enkele opties die je kan overlopen om de juiste verzekering te vinden. 

  • Overweeg bijvoorbeeld om gebruik te maken van een vergelijkingstool. Je vult simpelweg nauwkeurig al je gegevens in en al snel ontvang je persoonlijke offertes. Hierdoor kan je snel en eenvoudig de meest kosteneffectieve optie vinden.
  • Je kan daarnaast kiezen voor een verzekering met een hoger eigen risico. Dit leidt tot lagere jaarlijkse kosten. Het zorgt bij een ongeval wel voor kosten die erg hoog kunnen oplopen.
  • Als laatste overweeg je best enkel een verzekering die je echt nodig hebt. Een wagen van 5 jaar verzekeren met een full-omnium lijkt misschien interessant, maar kan de kosten heel erg opdrijven. Kies steeds verstandig op basis van de waarde en de leeftijd van je auto.

Let op: goedkoop is niet altijd beter. Het is belangrijk om een goed evenwicht te vinden tussen de betaalbaarheid en de dekkingsgraad van je verzekering

Vul het formulier onderaan deze pagina in. Je ontvangt niet enkel offertes maar, ook advies op maat van jouw situatie.

Spaarvarken staat symbool voor besparen op autoverzekering

Hoe autoverzekering opzeggen? 

Onderneem je niets, dan wordt de verzekering jaarlijks stilzwijgend verlengd. Dat is handig om te voorkomen dat je onverzekerd rondrijdt. 

Wil je van verzekeraar veranderen of je autoverzekering volledig opzeggen? Dan moet je jouw verzekeringsagent een aangetekende brief sturen. In die brief deel je mee dat je de verzekering wenst op te zeggen. Vaak geldt er nog een opzegtermijn van minimaal drie maanden.

Zoals alles kan ook het opzeggen van een autoverzekering tegenwoordig vaker online. Dit kan het proces wat vergemakkelijken. Neem contact op met je verzekeraar of kijk op hun website en kom te weten bij welk verzekeringskantoor dit mogelijk is.

Let op: zorg dat je steeds een verzekering hebt voor een wagen die je gebruikt. Rondrijden met een niet verzekerde wagen is strafbaar.

Wil je de verzekering voor je wagen berekenen? Vind autoverzekeraars en vergelijk offertes 

Vul onderstaand offerteformulier gratis en vrijblijvend in en ontvang meerdere prijsoffertes op maat van jouw situatie. Het is altijd een interessant idee om verschillende verzekeraars te vergelijken. Zo vind je snel de meest competitieve prijs en weet je zeker dat je niet te veel betaalt. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Is deze verzekering voor een nieuwe of een tweedehandswagen?
2*. Wat is het merk van de wagen?
3*. Aanvullende informatie
4*. Wat is het bouwjaar of jaar van eerste inschrijving van het voertuig?
5*. Is dit een privé of een bedrijfswagen?
6*. Hoeveel kilometers rijdt u per jaar?
7*. Welk type autoverzekering wenst u?
8*. Wat is uw geboortejaar?
9*. In welk jaar behaalde u uw rijbewijs?
10*. Hoeveel jaar bent u reeds verzekerd?
11*. Hoeveel ongevallen (in fout) heeft u de laatste 5 jaar gehad?
12. Aanvullende informatie
13. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).