Inhoud
Wat kosten Belgische autoverzekeringen gemiddeld?
Belgische verzekeringen behoren tot de duurste in Europa. Ook in 2024 stijgen de premies: je betaalt sinds dit jaar zo’n 3 tot 5 procent meer dan vorig jaar.
Hoeveel je precies betaalt, is grotendeels afhankelijk van het soort verzekering dat je afsluit. Daarnaast spelen andere factoren, zoals je leeftijd, het vermogen en de waarde van je auto, een grote rol in je premiebepaling.
Wil je zeker zijn dat je niet meer betaalt dan nodig en enkele honderden euro’s per jaar besparen? Dan doe je er goed aan om verschillende verzekeringen en premies te vergelijken. Dat doe je snel en eenvoudig via het formulier onderaan deze pagina.
Hoe duur zijn autoverzekeringen in België? Wat dekken ze?
Er zijn niet enkel grote verschillen tussen verzekeraars en verzekeringnemers onderling, maar ook tussen de 3 voornaamste types verzekeringen:
Onderstaande premies zijn louter indicatief, want de kost hangt bijvoorbeeld deels af van de fiscale pk van je auto of van je brandstof/ elektrische auto. Een premie op maat laten berekenen? Dat doe je – gratis en geheel vrijblijvend – via het formulier onderaan deze pagina.
1. Burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering (BA) motorrijtuigen (verplicht)
Wie de openbare weg op wilt met zijn of haar auto (of een ander motorrijtuig) moet, verplicht, een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen afsluiten.
De BA motorrijtuigen dekt schade die jij onopzettelijk berokkent aan anderen. Het kan gaan om zowel materiële schade als om fysieke letsels.
Voorbeeld
Rijd je bij het uitrijden per ongeluk tegen de auto van je buur? Dan komt de BA autoverzekering tussen bij de schade aan zijn of haar auto.
Voor de wettelijk verplichte BA motorrijtuigen betaal je gemiddeld 500 euro per jaar.
Een BA verzerkering is verplicht. Dat je verzekerd bent kan je indien nodig bewijzen met het gelijkvormigheidsattest dat steeds in de wagen moet liggen.
2. Mini omnium
Een mini omnium (ook wel kleine omnium) autoverzekering afsluiten, is niet verplicht. Het gaat om een pakket met aanvullende waarborgen die financiële bescherming bieden tegen schade door:
- Brand
- Glasbreuk
- Natuurkrachten en (aanrijdingen met) dieren
- En, bij bepaalde verzekeraars, (poging tot) diefstal
Een mini omnium kost gemiddeld 1.000 euro per jaar. De mini omnium omvat ook de waarborgen van een BA autoverzekering.
3. Full omnium
De full omnium autoverzekering omvat de waarborgen van de verplichte BA en die van een mini omnium autoverzekering. Daarbovenop komt de full omnium (ook wel volledige of grote omnium) tussen bij schade die je zelf onopzettelijk berokkent aan je eigen auto.
Voorbeeld
Reed je per ongeluk tegen de auto van je buren? Dan komt je BA tussen in de herstelkosten van je buur, terwijl je full omnium schade aan je eigen auto dekt.
Een full omnium kost gemiddeld 1.500 euro per jaar.
Net als de mini omnium is de full omnium geen verplichte verzekering.
Tip: Let op de franchise
De verplichte BA en de mini omnium autoverzekeringen werken doorgaans zonder franchise of vrijstelling. Dat betekent dat je bij een schadegeval nooit zelf een deel van de kosten moet vergoeden.
Full omnium autoverzekeringen werken vaak wél met een vrijstelling of franchise. Bij elk schadegeval betaal je zelf een bepaald deel van de kosten. Er zijn 3 soorten franchises of vrijstellingen die verzekeraars kunnen hanteren:
- Vast bedrag. In samenspraak met de verzekeraar bepaal je welk bedrag je zelf betaalt. Je betaalt dan bijvoorbeeld 300 euro zelf. De verzekeraar vergoedt de rest van de kosten, als die hoger zijn dan 300 euro.
- Percentage. De verzekeraar kan ook een vast percentage als franchise hanteren. Het precieze percentage kan in samenspraak met de verzekeringnemer vastgelegd worden. Je betaalt dan bijvoorbeeld zelf 5 procent van de kosten bij een schadegeval – maar je ontvangt wel altijd een tussenkomst van je verzekering.
- Engelse franchise. De Engelse franchise werkt ook met een vast bedrag. Bij kosten boven dat bedrag betaal je zelf niets. Kosten lager dan dat bedrag vergoed je volledig zelf. Stel dat je Engelse franchise bepaald is op 300 euro. Loop je voor 200 euro aan schade op? Dan betaal je dat bedrag volledig zelf. Loop je voor 350 euro aan schade op? Dan betaalt de verzekering het volledige bedrag
Bij het vergelijken van verzekeringen en het onderhandelen over je verzekeringscontract houd je best rekening met de franchise. Over het algemeen geldt: hoe lager de vrijstelling, hoe hoger je premie.
Voorbeeld
Een contract met een Engelse franchise van 500 euro is bijvoorbeeld goedkoper dan eenzelfde contract met een Engelse franchise van 300 euro.
Welke autoverzekering is het goedkoopst?
De BA motorrijtuigen is de goedkoopste optie, maar biedt de minst ruime dekking.
Betaal je meer dan nodig? Is het tijd voor een nieuwe autoverzekering? Vanaf 1 oktober 2024 kun je gemakkelijker overstappen naar een nieuwe verzekeraar! Lees er meer over onder in dit artikel.
Verzekeraars en verzekeringen vergelijken: 7 Tips
Met deze tips wordt het vergelijken van autoverzekeringen kinderspel:
1. Kies de gewenste dekkingen
Bekijk welke schadegevallen je wilt laten dekken. Houd rekening met:
- De leeftijd en waarde van je auto. Vaak is het financieel minder interessant om een oude tweedehands wagen te verzekeren met een full omnium. Voor splinternieuwe auto is zo’n verzekering vaak wel interessant, zeker tijdens de eerste 4 jaar na aanschaf. Ging je een lening aan? Dan is een omnium verzekering vaak zeker de kosten waard.
- Je rijgewoontes. Wie niet vaak rijdt, loopt minder snel schade op. Voor zulke mensen is de verplichte BA autoverzekering vaak voldoende. Wie dagelijks veel kilometers aflegt, loopt een groter risico en is vaak liever goed verzekerd.
- Je risico’s. Staat je wagen nagenoeg altijd in een garage geparkeerd? Dan is het risico op diefstal en schade door natuurkrachten een stuk kleiner. Woon je in een gebied met veel bomen? Dan loop je al sneller risico op glasbreuk.
Snel en kosteloos jouw persoonlijke situatie laten analyseren en een verzekering op maat vinden? Dat doe je via het formulier onderaan deze pagina.
2. Kies eventueel aanvullende verzekeringen
Bij de meeste autoverzekeraars vind je interessante aanvullende verzekeringen. Door die verzekeringen af te sluiten bij dezelfde verzekeraar kun je vaak een flinke duit besparen.
Enkele opties:
- Voertuigbijstandsverzekering. Moet je auto na een ongeval of autopannen weggetakeld worden? Dan vergoedt deze verzekering de takel- en soms ook de stalkosten.
- Rechtsbijstandverzekering. Juridische kosten na een voorval met je voertuig? Dan komt de rechtsbijstandverzekering tussen.
- Bestuurdersverzekering. Niet alle autoverzekeringen vergoeden fysieke letsels die je oploopt bij een auto-ongeval. Een aanvullende bestuurdersverzekering doet dat wel.
Vermijd dubbele verzekeringen. Soms bevat je BA bijvoorbeeld vanzelf de waarborgen van een bestuurdersverzekering, en sommige full omnium verzekeringen bieden ook de waarborgen van een voertuigbijstandsverzekering.
3. Ontvang en vergelijk online premies op maat (maar let niet enkel op hoeveel de verzekering kost)
Door gelijkaardige polissen te vergelijken bij verschillende verzekeraars kun je gemakkelijk honderden euro’s besparen. Via het formulier onderaan deze pagina ontvang je gratis en vrijblijvende premievoorstellen van verschillende verzekeraars.
Kijk bij het vergelijken niet enkel naar de verzekeringspremies, maar ook naar de dekkingen, voorwaarden en extra opties.
4. Bezorg verzekeraars de correcte gegevens
… Ook voor je een verzekering afsluit. Om accurate premievoorstellen te ontvangen, moet je correcte en volledige informatie opgeven.
Bij en na het afsluiten van een verzekeringscontract is het ook belangrijk om je verzekeraar op de hoogte te blijven houden. Als je de wagen plots aanzienlijk meer of minder gebruikt, kan dat zorgen voor een daling of stijging van je premie. Gebruikt een familielid of vriend de auto om te leren rijden? Breng je verzekeraar ook daarvan op de hoogte.
Blijkt de informatie waarover je verzekeraar beschikt incorrect? Dan kan dat ernstige gevolgen hebben voor een tussenkomst bij een schadegeval.
5. Omniumverzekering: houd rekening met de verzekerde waarde…
De verzekerde waarde is de waarde die je verzekeraar aan je wagen toeschrijft. Dat is vooral belangrijk als je een full of mini omnium verzekering afsluit. Vergoedingen worden namelijk bepaald aan de hand van die waarde.
Zeker als je verzekeraar tussenkomt bij totaal verlies van je wagen is die verzekerde waarde van belang.
Verzekeraars spreken van (technisch) total loss of totaal verlies als de auto niet te repareren valt. Ook als de herstelkosten hoger liggen dan de waarde van de auto, beschouwt de verzekeraar dat als (economisch) totaal verlies.
Er zijn verschillende manieren waarop de verzekerde waarde bepaald wordt:
- Aangenomen waarde: factuurwaarde. De waarde van je auto wordt bepaald aan de hand van het bedrag dat je betaalde voor de wagen. Kreeg je korting? Dan is de waarde van de auto beïnvloed door die korting.
- Aangenomen waarde: cataloguswaarde. De waarde van de auto is gelijk aan de waarde zoals die is opgenomen in de catalogus. Die waarde is vaak hoger dan de factuurwaarde.
- Werkelijke waarde. Een expert bepaald hoeveel je auto werkelijk waard is of was (vóór een schadegeval).
6. … En de waardevermindering of afschrijving
Naarmate een voertuig veroudert en je het voertuig gebruikt, daalt de waarde. Verzekeraars houden ook daarmee rekening.
Sommige verzekeraars passen een afschrijving of waardevermindering toe vanaf de eerste maand na het afsluiten van het contract. Bij andere verzekeraars gebeurt dat pas na 2 of zelfs 3 jaar.
De afschrijving kan voordelig zijn voor je premie, maar is ook nadelig voor je vergoeding.
7. Bestudeer de betalingstermijnen
Tot slot kan het ook interessant zijn om naar de mogelijke betalingstermijnen te kijken. Bij sommige verzekeraars betaal je een lagere premie als je 1 maal per jaar betaalt, en een hogere premie als je de betalingen spreidt.
Ook interessant:
Hoe moet je een autoverzekering opzeggen?
Wil je de verzekering opzeggen? Dan kan dat via een aangetekende brief, online, of met de hulp van je nieuwe autoverzekeraar. Veel verzekeraars bieden een gratis opzegservice aan. Houd rekening met een eventuele opzegtermijn. Die vind je terug in je verzekeringscontract.
Mijn verzekeringscontract veranderde. Kan ik overstappen?
Hoe autoverzekering opzeggen na 1 oktober 2024?
Hoe moet je een autoverzekering aanvragen en afsluiten?
Om de verzekering af te sluiten, heb je enkele zaken nodig: je rijbewijs, inschrijvingsbewijs, een schadeattest en een raming van het aantal kilometers dat je jaarlijks aflegt. Nadat de verzekering in orde is gebracht, kan je een nummerplaat aanvragen.
Wat is nu de beste autoverzekering voor jouw wagen? Laat de prijs voor jouw verzekering berekenen en vergelijk premies bij verschillende autoverzekeraars
Wil je onnodige dekkingen vermijden en niet meer betalen dan nodig? Ben je op zoek naar de goedkoopste of voordeligste autoverzekering voor jouw situatie? Ontvang je graag extra informatie of wil je eenvoudig overstappen naar een nieuwe verzekeraar? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en vrijblijvende premievoorstellen en deskundig advies van experten. Zo ben jij straks goed verzekerd én bespaar je gemakkelijk honderden euro’s per jaar.