Wat kost buitenmuurisolatie per m2?

Er zijn verschillende manieren om een buitenmuur te voorzien van isolatie. Elke methode voor buitenmuurisolatie heeft natuurlijk zijn eigen prijs. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de prijsverschillen tussen de mogelijke materiaalkeuzes. In het algemeen schommelen die tussen de €100 en €150 per vierkante meter.

Methodes voor buitenmuurisolatieGemiddelde prijzen
Crepi of bepleisteringVanaf €80 per m²
Gevelisolatie met steenstripsVanaf €150 per m²
Houten gevelbekledingVanaf €100 per m²
Nieuwe bakstenen buitenmuurVanaf €150 per m²
Sidings, aluminium gevelpanelen en volkern kunststofplatenVanaf €110 per m²

Premie

De prijzen van een woning volledig isoleren kan al snel oplopen. Om na-isoleren van buitenmuren aantrekkelijk te maken voor elke woningeigenaar kwam de Vlaamse overheid met enkele premies. Mijn Verbouwpremie kwam eind 2022 en kan aangevraagd worden bij buitengevelisolatie, maar ook bij na-isolatie van een spouwmuur.

De tweede premie die gebruikt kan worden bij na-isolatie is de EPC-label premie. Om in aanmerking te komen moet je jouw EPC-label binnen een periode van 5 jaar verhogen van een E of F naar A, B of C. De premie is combineerbaar met Mijn Verbouwpremie, maar wordt aangevraagd bij Fluvius en niet bij de Vlaamse overheid.

Op zoek naar een specialist?
Vraag vrijblijvend offertes aan en bespaar kosten

Voordelen gevelisolatie

Hou je woning gemakkelijk op temperatuur. Buitenmuurisolatie is dé manier om koudebruggen en warmteverliezen te vermijden. Zo word je nooit verrast door (extreme) koude of hitte binnenshuis en hoeven verwarmings- en airconditioningsystemen geen onnodige overuren te draaien.

Verlaag het getal op je energiefactuur. Niemand zit te wachten op een hoge energiefactuur. Omdat buitenmuurisolatie je energieverbruik beperkt houdt, zie je dat gelukkig ook terug in je tussentijdse rekeningen. Bovendien kan je na plaatsing een premie van € 15 per m² aanvragen bij je elektriciteitsnetbeheerder.

Een nieuwe look voor je woning. Je bepaalt zelf hoe je woning eruit zal zien. Kies je voor buitenmuurisolatie met traditionele bakstenen of eerder modern aluminium? Keuze troef.

Een buitenmuur isoleren heeft veel grote voordelen. Dit kan in de vorm van isolatie langs binnen, spouwmuurisolatie of de gevel na-isoleren. Bij gevelisolatie heb je geen onnodig ruimteverlies omdat je de isolatie en de afwerking langs de buitenzijde van de muur opbouwt.

Geld investeren zorgt voor besparingen

Soorten buitenmuurisolatie

Er zijn veel verschillende opties wanneer je een buitenmuur wilt isoleren. Hieronder geven we drie veelvoorkomende materialen:

1. Harde kunststof isolatieplaten

De eerste categorie zijn de harde kunststof platen. Hieronder horen onder andere PUR, XPS en PIR isolatieplaten. Het grote voordeel van deze platen is dat ze maar een geringe dikte hebben, maar wel een heel hoog isolerend vermogen.

Harde kunststof isolatieplaten

2. Minerale wol

Minerale wol zoals glaswol en rotswol zijn wat goedkoper en flexibeler dan andere materialen. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld ronde huizen toch goed geïsoleerd kunnen worden.

Glaswol gevelisolatie

3. Natuurlijk of ecologisch materiaal

Natuurlijke isolatiematerialen zijn niet altijd ecologisch, maar het ligt wel kort bij elkaar. Zo kan je kiezen voor natuurlijke houtvezelisolatie. Je kan dit materiaal milieuvriendelijk en hoogwaardig vinden. Andere interessante opties zijn kurkplaten of hennepplaten. Deze materialen worden steeds populairder vanwege hun duurzame en milieuvriendelijke karakter.

De ecologische materialen zijn niet de goedkoopste op de markt, maar het draagt wel bij aan een schoner milieu. 

Houtvezel gevelisolatie

Mogelijke afwerkingen van de buitengevel

Er zijn verschillende soorten afwerkingen die je om een buitenmuur te plaatsen na isolatie. De methode die je kiest, zal grote invloed hebben op het uitzicht van je gevel. Denk daarom goed na over wat je precies wil. Wij lijstten de mogelijke opties alvast voor je op:

1. Gevelbepleistering / Crepi

Gevelbepleistering mag dan een van de goedkoopste oplossingen voor buitenmuurisolatie zijn, toch geeft crepi je woning op korte tijd een moderne, luxueuze feel. Bovendien mogen bij deze methode de ramen al geplaatst zijn. Geen dubbele kosten dus! Tot slot is het in dit geval ook niet nodig om de fundering te verbreden.

Crepi gevelbekledig

2. Bakstenen

De Belg heeft de baksteen in de maag, en dat mogen we best letterlijk nemen. Er wordt nog steeds frequent gekozen voor een originele bakstenen buitenmuur. Besef wel dat er in een dergelijke buitenmuurisolatie veel tijd en werk kruipt. Zo is het meestal nodig om een extra fundering rondom het huis te plaatsen.

3. Steenstrips

Voor wie liever een bakstenen gevel wil, maar geen tijd heeft voor een grondige renovatie, is er de methode met steenstrips ontworpen. Net zoals bij crepi, wordt deze gevelisolatie snel geplaatst en is er geen verbrede fundering nodig zoals dat voor een nieuw gemetste buitenmuur wel het geval is.

Steenstrips gevelbekleding

4. Houten gevelbekleding

Het is ook mogelijk om de buitenmuurisolatie met hout af te werken. Het voordeel is dat handige harry’s bij deze methode zelf de handen uit de mouwen kunnen steken om kosten te besparen. Je hoeft niet bang te zijn voor vochtproblemen; die worden vermeden door het creëren van een luchtspouw tussen de isolatie en bekleding in.

5. Gevelpanelen, sidings of kunststofplaten

Aluminium gevelplaten, sidings of harde kunststofplaten worden vooral gebruikt om een strakke look voor je woning te creëren. Net zoals bij houten gevelbekleding is het mogelijk om de plaatsing zelf te doen.

Hoeveel cm isolatie op de buitenmuren plaatsen?

Bij na-isolatie van de gevel mag je tot 26 cm gevelisolatie toevoegen. Dit wordt gezien als een aanpassing binnen het bestaande bouwvolume. Ligt de gevel aan een rooilijn? Dan mag je deze maximaal 14 cm overschrijden. 

Rond minimale isolatiedikte zijn er geen verplichtingen. Isolatie moet een bepaalde isolatiewaarde hebben om in aanmerking te komen voor een premie, maar dit is verschillend afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal. 

Aandachtspunten

De ramen kunnen bij het plaatsen van buitenmuurisolatie al eens voor problemen zorgen. Enkel met crepi kan je er makkelijk rond werken. Kies je voor een volledig nieuwe buitenmuur, dan zal je de ramen sowieso vervangen of verplaatsen.

Overgangszones naar de ramen dienen voldoende geïsoleerd te worden om koudebruggen te vermijden.

Heb je een spouwmuur? Dan moet je bij de gevelisolatie zorgen dat deze voldoende geventileerd blijft. Vocht zal anders niet weg kunnen, met condensatievocht op muren en plafonds tot gevolg.

Voor je kan beginnen met het echte werk, dien je in Vlaanderen eerst een vergunning aan te vragen. De reden hiervoor is dat je bij het isoleren van de voorkant van jouw huis het uitzicht van de straat gaat veranderen. Deze en alle andere gevels hebben dan weer een vergunning nodig omdat het bouwvolume zal toenemen bij de isolatie.

Dit grotere bouwvolume kan ook voor problemen zorgen bij de regenpijp of dakoversteek.

Een vakman zal je uitgebreid kunnen informeren over alle aandachtspunten en de verplichting om een vergunning aan te vragen.

Contacteer experten in jouw buurt
Krijg vrijblijvend advies op maat van jouw project
arrow Ontvang offertes

Hoe buitenmuurisolatie plaatsen?

Buitenmuurisolatie plaatsen is eigenlijk relatief makkelijk.

Om zeker te zijn dat het na-isoleren zonder problemen verloopt dien je eerst de oude buitenmuur voor te bereiden. De grootste beschadigingen worden weggewerkt en de rest van de muur geëgaliseerd. 

Na de voorbereiding kan je beginnen met na-isoleren. Er kan gekozen worden om aan de buitenzijde van de reeds aanwezig buitenmuur een raster aan te brengen. Dit kan hout, maar ook een ander materiaal zijn. Dit raster vormt de basis voor de isolatie.

De isolatielaag kan ook rechtstreeks op de muur gekleefd worden. Dit is afhankelijk van de afwerking. Gevelpanelen worden op een raster vastgemaakt. Crepi kan rechtstreeks op de isolatieplaten aangebracht worden.

Bekleding aanbrenden op raster

Extra info, advies nodig of offertes vergelijken? Stel je vragen en vergelijk gratis offertes

Jouw buitenmuur isoleren bespaart je veel geld. Offertes aanvragen en vergelijken kan je daarbovenop nog eens 30 % tot wel 40 % op kosten besparen. Vul het onderstaande offerteformulier in, ontvang offertes en vergelijk de prijzen. Kom zo snel in contact met een vakman uit jouw buurt op maat van jouw woning en budget.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welke muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
2*. Hoeveel gevels dienen geïsoleerd te worden?
3*. Hoe wenst u de geïsoleerde muren te bekleden?
4*. Wanneer wenst u de buitenmuur isolatiewerken te starten?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Buitenmuurisolatie