Blaas uw meubels nieuw leven in met luchtgommen

Luchtgommen of zandstralen zijn technieken waarbij een laag vernis, verf of was op een meubelstuk, trap of ander oppervlak verwijderd wordt. Bij luchtgommen word een oppervlak onder zachte druk gereinigd met een mengsel van lucht en keramische korrels. Alhoewel deze techniek voornamelijk op hout gebruikt wordt, kan dit ook op metaal of steen worden toegepast. Zandstralen (of gritstralen) is een andere techniek die gebruikt wordt voor de oppervlaktebehandeling van harde materialen. Met behulp van een compressor en perslucht worden gritkorrels onder hoge druk tegen een voorwerp geblazen om een schuureffect te bereiken.

Oude meubels weer als nieuw
U kunt uw oude meubels behouden en een nieuwe uitstraling geven.

Minder kans op schade
Als u zelf een laag verf of was probeert te verwijderen, kunt u uw meubelstuk schade toebrengen. Met luchtgommen blijft de ondergrond onbeschadigd.

Bespaar op nieuwe meubels
Luchtgommen is goedkoper dan het kopen van nieuwe meubels, het plaatsen van een nieuwe trap enz.

Waarom je meubels zandstralen

Past je oude houten eettafel niet meer bij de rest van je eetkamer? Vind je dat je keukenkasten ouderwets zijn geworden? Je kan ze nieuw leven inblazen door het oude vernis en de afgebladderde verf eraf te halen. Door je meubilair of je gevel te luchtgommen komt het originele materiaal terug aan de oppervlakte en zien je bakstenen of hout er niet meer grauw of versleten uit. Luchtgommen werkt door een luchtstraal te combineren met kleine keramische korrels. Door de straal met korrels in een draaiende beweging op je trap, lambrisering of stoelen te spuiten, komen het vuil en de oude afwerkingslagen los. Een vakman gebruikt een speciaal straalpistool om gericht te kunnen werken.

Nu de basis terug vrij is, kan je je meubilair in een fris nieuw jasje steken zodat ze weer modern ogen en in je hedendaags interieur passen. En het is een stuk goedkoper dan wanneer je nieuwe keukenkasten zou kopen.

Wat is luchtgommen?

Als je oudere meubelstukken nieuw leven in wil blazen, kan je de techniek van het luchtgommen toepassen. Verouderde lagen zoals verf of vernis kan je efficiënt verwijderen zonder het meubel zelf te beschadigen. Keramische microkorrels worden met een relatief lage druk op het meubelstuk geblazen, waardoor alles wordt geschuurd tot het originele hout tevoorschijn komt. Bij het luchtgommen wordt een veel lagere druk gebruikt dan bij zandstralen. Luchtgommen wordt vaak gebruikt bij houten meubels, omdat gevoelige materialen zoals zachte soorten hout op deze manier niet aangetast wordt. Bovendien is het een ecologische manier om je meubels eens op te frissen, er worden geen extra chemische bestanddelen aan toegevoegd. 

Ook als je je meubels of trap een nieuwe afwerkingslaag wilt geven, is het het een goed idee om eerst het resterende vuil en de oude lagen verf weg te halen. Je kan dan met een proper en geschuurd oppervlak beginnen, wat toch een mooier resultaat zal geven. Je kan er ook voor kiezen om de huidige verflaag wat op te schuren, als er gewoon een extra likje verf op moet komen.

Verschil tussen luchtgommen en zandstralen 

Luchtgommen doet denken aan zandstralen, maar deze twee technieken zijn niet volledig hetzelfde. Ze worden in andere situaties toegepast.

 • Zandstralen: Harde oppervlakken zoals hard hout, baksteen, metaal of glas kunnen snel gereinigd worden door er met een hoge druk korrels zand op te spuiten. Soms worden andere schuurmiddelen gebruikt zoals glasparels. Deze kleine korrels schuren met hoge snelheid het oppervlak en verwijderen ongewenste lagen verf of ander vuil. Zandstralen wordt gebruikt voor diepe reiniging en hard materiaal.
 • Luchtgommen: Niet alle materialen zijn bestand tegen de hoge druk en de ruwe kracht van zandstralen. Voor hetzelfde effect laat je dan beter luchtgommen. Oppervlaktes die gevoeliger zijn worden vlot gereinigd door een luchtstroom in combinatie met een mild schuurmiddel. Luchtgommen is veel minder agressief voor de ondergrond, en dus ideaal voor kwetsbaar materiaal. 

Als je zachtere soorten hout laat zandstralen, doet dat meer kwaad dan goed! Een vakman herkent materialen en weet precies welke techniek moet worden toegepast.

Waarom je meubels luchtgommen?

Er komen tal van voordelen bij luchtgommen kijken:

 • Ecologisch: er worden geen vervuilende en chemische reinigingsproducten gebruikt. De reiniging gebeurt door het gommen van de korrels op het oppervlak.
 • Voordelig: je kan een oud meubelstuk volledig opfrissen en opnieuw naar eigen smaak laten lakken of verven. Het is bovendien goedkoper dan zandstralen.
 • Brede toepassing: het kan worden toegepast op verschillende materialen, zoals hout, natuursteen, beton, ...
 • Zacht: je kan broze en kwetsbare oppervlaktes ook behandelen. 
 • Gebruiksvriendelijk: het is minder intensief dan zandstralen en kan ook op gedetailleerde oppervlaktes worden toegepast, zoals monumenten of decoratieve houtsnedes.
 • Snel: het gaat niet alleen veel sneller dan schuren met de hand, het is ook sneller en handiger dan zandstralen.

Wat kan je luchtgommen

Je kan zeer veel materialen snel schoonmaken door ze te luchtgommen. Hieronder geven we een overzicht van de meest voorkomende toepassingen.

Wat kan je zandstralen of luchtgommen?

Hout

Vaak wordt luchtgommen toegepast op zachtere soorten hout of als er fijne details aanwezig zijn. 

 • Verf, was en lak verwijderen van meubels, trappen, keukeninstallaties, balken, ... 
 • Verweerd hout opfrissen.
 • Kwetsbare details en snijwerk schoonmaken.
 • Verflagen opschuren zodat er een nieuwe laag verf over kan geschilderd worden.

Graffiti

Luchtgommen is een efficiënte manier om graffiti snel te verwijderen. Tijdens een behandeling kunnen verschillende oppervlaktes schoongemaakt worden. De vensterbank, het raam, de gevel worden in een keer opgefrist en zien er als nieuw uit.

 • Graffiti verwijderen van verschillende soorten ondergrond, zoals glas, muren, marmer, ...
 • Muren, gevels of oppervlaktes schoonmaken die moeilijk te bereiken zijn.

Steen

Sommige oudere gebouwen hebben een broze gevel of tere details en decoraties. Door die te luchtgommen worden ze opgefrist zonder extra slijtage te veroorzaken.

 • Schoonmaken van monumenten of kwetsbare gevels.
 • Smog en vervuiling weghalen.
 • Verflagen verwijderen of opschuren.
 • Gele steen schoonmaken.
 • Beton reinigen of schuren.
 • Natuursteen reinigen of schuren.
 • Dakpannen reinigen.
 • Gepolijste voorwerpen opfrissen.

Metaal

Je kan zelfs auto’s, velgen en poorten opfrissen door te luchtgommen. Kiertjes en moeilijk bereikbare stukken worden ook gereinigd, zonder dat je de ondergrond aantast.

 • Verf verwijderen of schuren.
 • Roest snel verwijderen.
 • Stof en vuil verwijderen op moeilijk bereikbare plaatsen.

Wat kost luchtgommen? 

Luchtgommen is over het algemeen goedkoper dan zandstralen. Afhankelijk van de oppervlakte, het aantal lagen verf of vernis die moeten worden verwijderd en de aard van het vuil zal de prijs variëren. De prijzen voor luchtgommen zullen ongeveer tussen de € 20 per m² en de €40 per m² liggen. 

Om een goed idee te krijgen van wat jouw project specifiek zal kosten, kan je meerdere offertes aanvragen bij verschillende vakmensen bij jou in de buurt. 

Werkwijze

Een vakman zal voor het luchtgommen eerst de ruimte inspecteren en indien nodig deuren en ruimtes afplakken. Er kan veel stof vrijkomen tijden het luchtgommen omdat de lagen verf en andere vuiligheid loskomen van het meubilair. Als het een losstaand of kleiner meubel of voorwerp is dat moet gereinigd worden, zal het in sommige gevallen worden meegenomen naar een aparte werkruimte.

Vakmensen zullen het straalpistool instellen aan de hand van de oppervlakte die moet worden gereinigd. De druk van de straal wordt hoger of lager gezet afhankelijk van de kwetsbaarheid van de ondergrond. Vervolgens zullen de korrels in een draaiende beweging worden gestraald op het oppervlak. Er moet ook rekening worden gehouden dat er een goede afstand wordt bewaard tussen het straalpistool en het voorwerp. Ook moet de straal in een bepaalde hoek worden gehouden, zodat de korrels minder ruw aankomen. 

Na het luchtgommen wordt het vrijgekomen stof weggehaald en heb je een meubelstuk dat helemaal proper is. Je kan het opnieuw laten lakken, vernissen of verven om het een nieuwe look te geven.

Meubels zandstralen? Blaas je interieur nieuw leven in

Vraag advies aan een vakman en vergelijk offertes

Het lijkt goedkoper om zelf aan de slag te gaan met luchtgommen, maar de kans is groot dat je je meubelen beschadigt. Zo jaag je jezelf mogelijks in de kosten om de schade te laten repareren of ben je een meubelstuk kwijt dat je graag nog wilde houden.

Laat je het door vakmensen doen, dan ben je gerust dat het snel en efficiënt wordt gedaan en dat je meubelen in goede handen zijn. Er wordt een bepaalde techniek gehanteerd die ervoor zorgt dat je meubilair, trappen of gevels zonder vlekken of beschadigingen worden schoongemaakt. Vakmensen werken met gespecialiseerd materiaal, hebben ervaring en weten precies hoe ze elk project moeten aanpakken.

Als je bij verschillende vakmensen offertes aanvraagt, vind je snel iemand bij jou in de buurt die jouw project goed kan oplossen.

Beschrijf uw project
1*. Wat wilt u laten luchtgommen of zandstralen?
2*. Uit welk materiaal bestaan de te behandelen oppervlakken?
3*. Welke techniek dient bij voorkeur gebruikt te worden?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw Gegevens
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid .

Vakmannen in België