Luchtgommen zorgt voor oorspronkelijke uitstraling van voorwerpen

Luchtgommen en zandstralen zijn technieken waarbij een laag vernis, verf of was op een meubelstuk, trap of ander oppervlak verwijderd wordt. Bij luchtgommen wordt een oppervlak onder zachte druk gereinigd, met een mengsel van lucht en keramische korrels.

Alhoewel deze schurende techniek voornamelijk op hout gebruikt wordt, kan luchtgommen ook op metaal of steen worden toegepast. Zandstralen (of gritstralen) is een andere techniek die gebruikt wordt voor de oppervlaktebehandeling van harde materialen.

Met behulp van een compressor en perslucht worden gritkorrels onder hoge druk tegen een voorwerp geblazen. Dit zorgt voor een schuureffect.

Door je meubilair of je gevel te luchtgommen komt het originele materiaal terug aan de oppervlakte en zien je bakstenen of houten meubels er niet meer grauw of versleten uit. In tegendeel, ze lijken in originele staat. Luchtgommen werkt door een luchtstraal te combineren met kleine keramische korrels.

Door de straal met korrels in een draaiende beweging op je nieuwe trap, lambrisering of stoelen te spuiten, komen het vuil en de oude afwerkingslagen los. Dit zorgt voor een fraai eindresultaat. Een vakman gebruikt een speciaal straalpistool om gericht te kunnen werken.

Luchtgommen prijs

Wat kost luchtgommen? 

De gemiddelde prijs voor luchtgommen is € 20 tot € 40 per m². Luchtgommen is over het algemeen goedkoper dan zandstralen. Afhankelijk van de oppervlakte, het aantal lagen verf of vernis en de aard van het vuil zal de prijs variëren.

Om een goed idee te krijgen van wat jouw project specifiek zal kosten, kan je meerdere offertes aanvragen bij verschillende vakmensen bij jou in de buurt. 

Ontvang tot 5 gratis offertes voor luchtgommen

Wat is luchtgommen?

Luchtgommen is een techniek waarbij hout, door middel van een keramische korrel, onder druk gereinigd wordt. De zacht gommende beweging zorgt ervoor dat de details van het voorwerp even goed blijven als de originele staat.

Als je oudere meubelstukken nieuw leven in wil blazen, kan je dus de techniek van het luchtgommen toepassen. Verouderde lagen verf of vernis kan je efficiënt verwijderen zonder het meubel door het doe het zelven te beschadigen.

Bij het luchtgommen wordt een veel lagere druk gebruikt dan bij zandstralen. Luchtgommen wordt vaak gebruikt bij houten meubels (bijvoorbeeld een houten trap), omdat gevoelige materialen zoals zachte soorten hout op deze manier niet aangetast wordt. Bovendien is het een ecologische manier om je meubels eens op te frissen. Er worden geen extra chemische bestanddelen aan toegevoegd. 

Ook als je de meubels of nieuwe trap een nieuwe afwerkingslaag wilt geven, is het het een goed idee om eerst het resterende vuil en de oude lagen verf weg te halen. Je kan dan met een proper en geschuurd oppervlak beginnen, wat toch een fraai eindresultaat zal geven. Je kan er ook voor kiezen om de huidige verflaag wat op te schuren, als er gewoon een extra likje verf op moet komen.

Zandstralen meubels

Verschil luchtgommen en zandstralen 

Luchtgommen en zandstralen zijn twee verschillende technieken. Ze worden in verschillende situaties toegepast. Hieronder geven we wat weer informatie over zandstralen, zodat het verschil tussen zandstralen en luchtgommen duidelijk wordt.

Zandstralen

Harde oppervlakken zoals hard hout, baksteen, metaal of glas kunnen snel gereinigd worden door er met een hoge druk korrels zand op te spuiten. Soms worden andere schuurmiddelen gebruikt zoals bijvoorbeeld glasparels.

Deze kleine korrels schuren met hoge snelheid het oppervlak en verwijderen ongewenste lagen verf of ander vuil. Zandstralen wordt gebruikt voor diepe reiniging en hard materiaal.

Luchtgommen

Niet alle materialen zijn bestand tegen de hoge druk en de ruwe kracht van zandstralen. Voor hetzelfde effect laat je dan beter luchtgommen. Oppervlaktes die gevoeliger zijn worden dankzij luchtgommen vlot gereinigd door een luchtstroom in combinatie met een mild schuurmiddel.

Luchtgommen is veel minder agressief voor de ondergrond en is dus ideaal voor kwetsbaar materiaal. Als je zachtere soorten hout laat zandstralen, doet dat meer kwaad dan goed. Een vakman herkent materialen en weet precies welke techniek hij best toepast.

Vraag advies over luchtgommen

Waarom je meubels luchtgommen?

Er zijn een heel aantal voordelen verbonden aan luchtgommen. Hieronder sommen we een aantal voor delen op.

Het is ecologisch

Bij luchtgommen worden geen vervuilende en chemische reinigingsproducten gebruikt. De reiniging gebeurt door het gommen van de korrels op het oppervlak.

Luchtgommen is voordelig

Je kan dankzij luchtgommen een oud meubelstuk volledig opfrissen en opnieuw naar eigen smaak laten lakken of verven. Bovendien is luchtgommen goedkoper dan zandstralen.

Luchtgommen houten trap

Brede toepassing

Luchtgommen kan worden toegepast op verschillende materialen, zoals hout, natuursteen, beton

Werkt zacht

Je kan met luchtgommen broze en kwetsbare oppervlaktes behandelen.

Luchtgommen is gebruiksvriendelijk

Luchtgommen is minder intensief dan zandstralen en kan ook op gedetailleerde oppervlaktes worden toegepast, zoals monumenten of decoratieve houtsnedes.

Wat kan je luchtgommen

Je kan zeer veel materialen snel schoonmaken door ze te luchtgommen. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende toepassingen.

Luchtgommen op hout

Vaak wordt luchtgommen toegepast op het zachtere soort houtwerk of als er fijne details aanwezig zijn. 

 • Verf, was en lak verwijderen van meubels, trappen, keukeninstallaties, balken… 
 • Verweerd hout opfrissen.
 • Kwetsbare details en snijwerk schoonmaken.
 • Verflagen opschuren zodat er een nieuwe laag verf over geschilderd kan worden.
Luchtgommen meubels

Graffiti verwijderen door luchtgommen

Luchtgommen is een efficiënte manier om graffiti snel te verwijderen. Tijdens het luchtgommen kunnen verschillende oppervlaktes schoongemaakt worden. De vensterbank, het raam, de gevel worden in een keer opgefrist en zien er als nieuw uit.

 • Graffiti verwijderen van verschillende soorten ondergrond, zoals glas, muren, marmer…
 • Muren, gevels of oppervlaktes schoonmaken die moeilijk te bereiken zijn.

Luchtgommen op steen

Sommige oudere gebouwen hebben een broze gevel of tere details en decoraties. Door die te luchtgommen worden ze opgefrist zonder extra slijtage te veroorzaken.

 • Schoonmaken van monumenten of kwetsbare gevels.
 • Smog en vervuiling weghalen.
 • Verflagen verwijderen of met schurende techniek opschuren.
 • Gele steen schoonmaken.
 • Beton reinigen of schuren.
 • Natuursteen reinigen of schuren.
 • Dakpannen reinigen.
 • Gepolijste voorwerpen opfrissen.

Luchtgommen van metaal

Je kan zelfs auto’s, velgen, metalen decoratie en poorten opfrissen door te luchtgommen. Kiertjes en moeilijk bereikbare stukken kunnen ook gereinigd worden, zonder de ondergrond aan te tasten.

 • Verf verwijderen of schuren.
 • Roest snel verwijderen.
 • Stof en vuil verwijderen op moeilijk bereikbare plaatsen.

Werkwijze luchtgommen

Een vakman zal voor het luchtgommen eerst de ruimte inspecteren en indien nodig deuren en ruimtes afplakken. Er kan veel stof vrijkomen tijden het luchtgommen, omdat de verflagen en andere vuiligheid loskomen van het meubilair.

Als het een losstaand of kleiner meubel of voorwerp is dat gereinigd dient te worden, zal het in sommige gevallen worden meegenomen naar een aparte werkruimte.

Vakmannen zullen het straalpistool instellen aan de hand van de oppervlakte die gereinigd dient te worden. De druk van de straal wordt hoger of lager gezet, afhankelijk van de kwetsbaarheid van de ondergrond. Vervolgens zullen de korrels in een draaiende beweging worden gestraald op het oppervlak.

Er moet ook bekeken worden of er een goede afstand bewaard wordt tussen het straalpistool en het voorwerp. Ook wordt de straal in een bepaalde hoek gehouden, zodat de korrels minder ruw aankomen. 

Na het luchtgommen wordt het vrijgekomen stof weggehaald en heb je een meubelstuk dat helemaal proper is. Je kan het opnieuw laten lakken, vernissen of verven om het een nieuwe look te geven.

Houten deur originele staat

Vraag advies aan een vakman en vergelijk offertes luchtgommen

Het lijkt goedkoper om luchtgommen ‘doe het zelven’ aan te pakken, maar de kans is groot dat je de meubels beschadigt. Zo jaag je jezelf mogelijks in de kosten om de schade te laten repareren of ben je een meubelstuk kwijt dat je graag wilde houden.

Laat je het door specialisten doen, dan ben je gerust dat het snel en efficiënt wordt gedaan en dat je meubelen in goede handen zijn. Er wordt een bepaalde techniek gehanteerd die ervoor zorgt dat je meubilair, nieuwe trap of gevels zonder vlekken of beschadigingen worden schoongemaakt.

Vakmannen werken met gespecialiseerd materiaal, hebben ervaring en weten precies hoe ze elk project moeten aanpakken. Als je bij verschillende experten offertes aanvraagt, vind je snel iemand bij jou in de buurt die jouw project goed kan oplossen. Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen, om zo de beste vakmannen te vinden.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat wilt u laten luchtgommen of zandstralen?
2*. Uit welk materiaal bestaan de te behandelen oppervlakken?
3*. Welke techniek dient bij voorkeur gebruikt te worden?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Zandstralen, luchtgommen