Geluidsoverlast verlagen: zo werkt een geluidsdemper

Een geluidsdemper is een apparaat dat het geluid van een bron dempt. Het wordt vaak gebruikt in geluidsapparatuur, zoals geluidsinstallaties en geluidsboxen. Maar het kan ook worden gebruikt in andere apparaten, zoals computers en televisietoestellen.

Het werkt door het geluid te verminderen dat door een ruimte heen gaat. Dempers worden veel gebruikt in geluidsisolatie applicaties, zoals in geluidsisolatiekasten en -muren.

Hoe wordt een geluidsdemper gemaakt?

Een geluidsdemper wordt gemaakt van diverse materialen, maar het meest voorkomende materiaal is rubber. Rubber heeft de eigenschap dat het geluid dempt, dus ideaal voor het maken van een geluidsdemper.

Je kan ook voor hoogwaardige aluminium flexibele geluidsdempers kiezen. Deze flexibele slang wordt steeds vaker gebruikt. Er bestaat ook een semi-flexibele slang en een geïsoleerde flexibele slang.

Waar plaats je best een geluidsdemper?

In de meeste gevallen is het echter zo dat je alleen zelf kunt bepalen waar je jouw ventilatiesysteem plaatst als je een huis laat bouwen, of als je een grote renovatie uitvoert. 

Een geluidsdemper kan op verschillende plekken in huis geplaatst worden, afhankelijk van waar het geluid vandaan komt. Als het geluid van buitenaf komt, kunnen de dempers geplaatst worden in de kamer waar het geluid het hardst is.

airco

Wat kost het om een geluidsdemper op je ventilatiesysteem te installeren?

De kosten van een demper worden voornamelijk bepaald door de diameter van de uitlaat- of toevoerleidingen. Hoe groter de pijpen, hoe duurder de overbrengingsdemper zal zijn. Het beste kan je kiezen voor buizen met een diameter van 200 mm.

Gemiddeld mag je rekenen op een prijs van € 75 per klep wanneer deze samen met de ventilatie installatie worden geplaatst. Als je de dempers later wilt installeren, mag je rekenen op een prijs tussen € 100 en € 125.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Welke soorten geluidsdempers zijn er?

1. SLC-geluidsdemper

SLC-geluidsdempers zijn absorberende baffles, waarvan het gehele oppervlak met stof is bekleed. Dit type geluidsdemper wordt gebruikt voor toepassingen bij lage en middelhoge frequenties.

2. SRC-geluidsdemper

Deze absorberende resonatorplaten zijn absorberend. Het geluidsabsorberende patroon aan beide zijden van de baffle is afgeschermd met gegalvaniseerd plaatstaal op de helft van het oppervlak van de steunplaat.

3. Ronde geluidsdemper

Ronde geluidsdempers worden gebruikt om het geluid te dempen in ventilatiesystemen die gebaseerd zijn op het ronde buizensysteem.

De geluidsdempers bestaan uit een spiraalvormig gewikkelde buis met ronde doorsnede die als buitenmantel fungeert en een laag minerale wol, beschermd door een isolerende stof en een stalen buis die van binnenuit is geperforeerd.

Het polyesterweefsel tussen het geperforeerde patroon en de minerale wol voorkomt dat de wol de buis binnendringt.

4. Rechthoekige geluidsdemper

De rechthoekige geluidsdemper bestaat uit een behuizing en interne schotten. Rechthoekige geluidsdempers worden gemonteerd in ventilatiekanalen met verticaal geplaatste schotten.

De behuizing is gemaakt van gegalvaniseerd plaatstaal, de uiteinden hebben frames van plaatstalen profielen en wordt versterkt door een dwarse golf van de plaat.

De baffles bestaan uit een frame van gegalvaniseerd plaatstaal en een patroon dat akoestische energie absorbeert.

Het geluidsabsorberende patroon is een combinatie van onbrandbare panelen van minerale wol. De buitenkant is bekleed met een speciale slijtvaste stof die de minerale wol beschermt.

ventilatieroosters

Last van ventilatiegeluid? Laat een geluidsdemper aansluiten door een vakman in jouw buurt

Wil je een geluidsdemper voor het ventilatiesysteem in jouw woning plaatsen? Vraag hulp aan een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing. Blijf ook steeds op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en aanbiedingen.

Door onderstaand formulier in te vullen, kan je gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat aanvragen. Zo hoef jij er enkel nog de meest voordelige optie uit te pikken voor jouw probleem.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Ventilatiesysteem