Prijzen voor tuinonderhoud in België

De prijs van tuinonderhoud hangt vooral af van de grootte van de tuin. Het onderhoud van een tuin van minder dan 50 m² kost je ongeveer 360 euro (ca. 7 euro per m²). Voor een tuin van 200 m² bedragen de gemiddelde onderhoudskosten ongeveer 560 euro (ca. 5,60 euro per m²).

Als je tuin of moestuin regelmatig moet worden onderhouden, kan je ook een overeenkomst sluiten met een tuinman. Een maandelijks tuinonderhoudscontract kost je ongeveer 180 tot 350 euro per maand. De prijs varieert naargelang de omvang van de opdracht, de transportkosten, de benodigde materialen, enzovoort.

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten tuinonderhoud en bijhorende richtprijzen.

Tuinonderhoud Richtprijzen
Tuinonderhoud < 200 m² € 5 – 6,50 per m²
Tuinonderhoud < 50 m² € 7 – 7,50 per m²
Gazon maaien € 0,15 – 0,50 per m²
Onkruid wieden ca. € 1,50 per m²
Bodem inzaaien € 3 – 5 per m²
Hagen knippen per strekkende meter € 2 – 20 per m
Aanplanting van hagen per strekkende meter € 30 – 40 per m
Plaatsing van tuinafscheidingen per strekkende meter € 20 – 150 per m
Schoonmaak € 20 – 30 per u
Verwijderen van struiken € 40 – 120
Snoeien van bomen € 75 – 500
Kappen van bomen € 75 – 500
Verwijderen van boomstronken € 80 – 650

Uurtarieven voor een tuinman

Het uurtarief van een tuinman ligt tussen 20 en 40 euro per uur. Daar komen nog andere kosten bij, afhankelijk van de verleende dienst, de benodigde materialen, de vervoerskosten, enzovoort.

tuinonderhoud

Waarom een tuinman inschakelen voor tuinonderhoud?

De verzorging van je tuin vergt veel tijd, tijd die je niet altijd hebt. Maar zonder regelmatig te tuinieren, kan je kleine groene oase al snel een jungle worden, waardoor de wildgroei in het zicht van je buren komt te liggen.

Je zou ervoor kunnen kiezen om zelf te tuinieren, maar indien je geen groene vingers hebt, riskeer je je tuin verder te beschadigen of, erger nog, jezelf te verwonden. Om al deze redenen is het verstandig een professionele tuinman in te schakelen voor het ontwerp en onderhoud van al jouw groen.

Welke diensten biedt een tuinman aan huis aan?

tuiniers

Het verschil tussen een tuinman en een tuinarchitect

Een tuinman moet niet worden verward met een tuinarchitect of zelfs met een landschapsarchitect. Een tuinman is verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van de tuin, terwijl een tuinarchitect de tuin ontwerpt. Net als een interieurarchitect zal een tuinarchitect de ruimte zo inrichten dat je huis er mooier door wordt.

Een landschapsarchitect combineert deze twee beroepen. Hij ontwerpt de tuinen en groenstroken, die hij vervolgens zelf aanlegt en onderhoudt. Daarom zal de prijs van zijn dienst ook de hoogste zijn.

Onderhoud van het gazon

De meeste tuinen hebben een gazon. Het gazon moet regelmatig worden onderhouden om het ganse jaar door in goede conditie te blijven. Het probleem is dat veel mensen niet de tijd of het geduld hebben om er zorg voor te dragen. Als dit voor jou het geval is, kan je beroep doen op een professional om ervoor te zorgen dat jouw gazon tiptop wordt verzorgd.

Voor het maaien van gras kan je rekenen op een bedrag tussen 0,15 en 0,50 euro per vierkante meter. Het is echter niet voldoende om het gazon te maaien als je tuin vol onkruid zit. Want deze planten groeien snel weer en steeds erger aan. In dat geval zal de tuinman ze ook moeten verwijderen. Voor professionele onkruidbestrijding zal je ongeveer 1,50 euro per vierkante meter betalen. De prijs voor het opruimen van de tuin, zoals afvalverwijdering, bladverwijdering of sneeuwruimen, ligt tussen 20 en 30 euro per uur.

Als jouw gazon onherstelbaar beschadigd is, of als je een tuin rond jouw nieuwe woning wilt aanleggen, moet je de grond met gras laten begroeien. Dat gebeurt in twee stappen: de grond omploegen en zaaien. Een professionele tuinman weet precies welk soort zaad en meststof het best geschikt is voor je grond en het klimaat van de regio.

Bovendien moet het gras zorgvuldig worden gepland naargelang de seizoenen. Door een tuinman in te huren, kan je ervoor zorgen dat jouw gazon op het beste moment van het jaar wordt ingezaaid. Reken voor een professionele bezaaiing van jouw gazon tussen de 3 en 5 euro per vierkante meter.

Onderhoud van hagen

Een haag is een esthetische en groene manier om je tuin en zijn paden af te bakenen zonder hekken. Het planten van een haag kost je tussen de 30 en 40 euro per strekkende meter. Voor het Belgische klimaat raden wij je aan te kiezen voor een dichte haag die zijn bladeren niet verliest in de winter, zoals een beuken-, laurier- of taxushaag. Als deze planten namelijk niet regelmatig worden gesnoeid, kunnen ze snel bobbelig worden en zelfs de tuin van je buren binnendringen. Voor het snoeien van een haag betaal je tussen 2 en 20 euro per strekkende meter en tussen 30 en 130 euro om de heg in een bepaalde vorm te laten snoeien.

Plaatsing en onderhoud van tuinafsluitingen

Als je de veiligheid van een hek verkiest boven het groen van een haag, bieden sommige tuinbedrijven ook de installatie en het onderhoud van je tuinafscheiding aan. De prijs van een tuinafscheiding varieert tussen 20 en 150 euro per strekkende meter, afhankelijk van het materiaal en de hoogte. Er zijn verschillende modellen beschikbaar:

  • Paneelomheining: beton of hout, dit type omheining combineert stijl en privacy.
  • Schanskorven: zijn er in verschillende maten en kunnen worden gevuld met elk type steen naar jouw smaak.
  • Schutting met poorten: een kastanjehouten of koperen schutting geeft je tuin een klassieke en elegante uitstraling. Zij kunnen ook worden voorzien van enige versiering.
  • Gaashekwerk: dit model is bijzonder populair in tuinen op schilderachtige locaties, omdat het mogelijk maakt om het landschap te bewonderen en tegelijk de tuin doeltreffend af te bakenen.

Boomverzorging

Wie houdt er niet van luieren onder een boom op een milde zomerdag? Het zou zonde zijn om gewond te raken door een gevallen tak! Om dit te voorkomen, moet je de takken van je bomen regelmatig snoeien. Deze klus is even gevaarlijk als noodzakelijk, omdat ze op hoogte wordt uitgevoerd, met scherp gereedschap. Als je geen ervaren tuinier bent, laat je deze taak best over aan een professional. Het snoeien van je bomen kost je tussen 75 en 500 euro, afhankelijk van de hoogte van de boom.

Als je boom ziek is of beschadigd door een ramp, kan je ook kiezen voor een totale verwijdering. Voor het kappen van een boom betaal je tussen de 75 en 500 euro en voor het stronken van een boom tussen 80 en 650 euro. Deze prijs varieert naargelang de hoogte van de boom en de diepte van de wortels.

Hoe kies je een huis tuinman?

Er zijn een aantal parameters waarmee je rekening hoort te houden bij de keuze van een tuinman aan huis. Beschikt hij of zij over de nodige kwalificaties en gereedschap om het werk in kwestie uit te voeren? Als de vakman je behandelingen met fytosanitaire producten aanbiedt, beschikt hij of zij dan over de nodige certificaties? Is de service stipt? Lees ook online reviews. Die zullen je helpen onderscheid te maken tussen kwalitatieve tuinmannen.

tuinonderhoud prijzen

Vergelijk de prijzen van tuinmannen via gratis offertes

Start jouw zoektocht nu door onderstaand formulier in te vullen. Zo kan je de prijzen van professionele hoveniers in je buurt vergelijken door de gratis en vrijblijvende offertes die je ontvangt. Je planten zullen je dankbaar zijn!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welke werken wilt u laten uitvoeren?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van uw tuin (breedte x lengte)?
3*. Hoe frequent en hoe groot zal het tuinonderhoud zijn?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Tuinonderhoud, hoveniers