De trap kan uit verschillende materialen gefabriceerd worden, maar hout blijft de favoriet. Door zijn vele kwaliteiten is hout het ideale materiaal voor nieuwe trappen en traprenovaties.

De robuustheid zorgt voor een grote duurzaamheid en een lange levensduur. Het grote aanbod aan kleuren en houtsoorten zal uw interieur een warme en unieke stijl geven. Het heeft daardoor ook een groot aanpassingsvermogen en kan zowel voor een binnentrap als een buitentrap gebruikt worden. U heeft dus altijd een trap die is aangepast aan uw ruimte en uw criteria. Hout is ook een natuurlijk materiaal en ecologisch, omdat er minder energie nodig is dan bij andere materialen om het te transformeren tot een trap.

De prijs kan variëren, afhankelijk van het hout dat u kiest, het ontwerp en de complexiteit van de installatie. Een rechte trap zal inderdaad goedkoper zijn dan een kwartslagmodel. De duurste trappen zijn spiraalvormig.

Wij helpen u graag om uw keuze te vergemakkelijken en uw project tot een succes te maken.

Prijs van een houten trap

Houtsoort Prijs
Eiken 900 tot 1400 €
Beuken 800 tot 1300 €
Spar 500 tot 900 €
Rubberwood 700 tot 950 €
esdoorn 700 tot 1000 €
Iroko 1000 €

Welke houtsoort kiezen?

houtsoort

Er zijn heel wat houtsoorten voor trappen. Het kiezen van de juiste houtsoort is essentieel om je aan te passen aan je stijl. Elke houtsoort heeft zijn eigen kenmerken waarmee rekening moet gehouden worden. U zult zich eerst moeten afvragen hoe vaak de trap gebruikt zal worden, het vereiste onderhoud, de gemiddelde prijs en de kwaliteit van het hout. Daarnaast zijn ook het ontwerp van uw huis en de plaats waar uw trap zich bevindt, belangrijke criteria voor uw beslissing.

Eiken trap: de klassieker

Eik is robuust hout van hoge kwaliteit. Het is onveranderlijk en biedt uw trap een grote duurzaamheid en ongeëvenaarde robuustheid. De authentieke stijl past perfect bij een rustiek interieur. Door zijn weerstand tegen kou, hitte en vochtigheid is hij ook zeer geschikt voor buiten. Die kwaliteit heeft een prijs, want het is over het algemeen duurder dan andere houtsoorten. Het kost minimaal tussen de 900 en 1400 euro exclusief installatie. Wat het onderhoud betreft, hoeft u het alleen maar regelmatig te oliën.

Beuken trap: modern en warm

Een beuken trap zal uw trap naar een hoger niveau tillen. Het heeft een moderne stijl die toch ook warmte in uw interieur brengt. Beuk is robuust en stevig. Een beuken trap zal echter iets sneller slijten dan een eiken trap. Beuk blijft, net als eik, een duurder materiaal dan zachter hout. De gemiddelde prijs ligt tussen 800 en 1300 euro exclusief installatie. Het onderhoud is eenvoudig met wax of door regelmatig te oliën.

Spar: zuinig design

De trap uit spar staat bekend om zijn lage kosten. Zijn natuurlijke en traditionele uitstraling met een bijna witte tint brengt moderniteit en helderheid in uw interieur. De kleur geeft je ook een grote vrijheid in afwerking om het naar wens te personaliseren. Een sparren trap is een instapmodel, minder robuust dan eik of beuk, maar past zich aan alle budgetten aan. Maak hem eenvoudig schoon met een borstel en zeep. De gemiddelde prijs varieert van € 500 tot € 900 exclusief installatie.

Rubberwood trap: ecologisch en esthetisch

Een rubberwood trap is de meest ecologische soort. Het lichte hout geeft uw trap een moderne uitstraling en dankzij de stabiele eigenschappen zullen de treden geen scheuren vertonen en lang mooi blijven. Rubberwood heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding en raakt steeds meer ingeburgerd. Het is zeer gemakkelijk te onderhouden: gewoon afstoffen met een zachte, vochtige doek. Reken op een budget van 700 tot 950 euro exclusief installatie voor een rubberwood trap.

Trap uit esdoorn: de helderheid in je interieur

Esdoorn is een hout met een beige / witte tint. Het geeft uw trap een lichte, verfijnde stijl. Naarmate de trap ouder wordt, neigt de esdoorn naar geelachtige nuances. Zijn stevigheid is eerder gemiddeld, waardoor hij aanbevolen wordt voor een matig grote doorgang. Een esdoornen trap is ook gevoeliger voor temperatuur dan eik, maar laat wel verschillende afwerkingen toe. De gemiddelde prijs voor een trap uit esdoorn varieert van 700 tot 1000 euro exclusief installatie.

Iroko: massief buitenhout

Dit exotische hout uit Afrika is het ideale hout voor een buitentrap. Het is bestand tegen grote temperatuurschommelingen, heeft een zeer lange levensduur en heeft het voordeel dat het veel minder onderhoud vereist. Iroko is een hardhout met een bruine of rode kleur met gouden reflecties die perfect bij een meer exotische inrichting van uw terras past. Het ademt gewoon een vakantiesfeer uit. Exotisch hout is wel vrij duur. Een trap uit iroko hout kost minstens 1000 euro zonder installatie.

Hoe een houten trap renoveren?

rénovation escalier bois

Om uw trap succesvol te renoveren, moet u een nauwgezette stappenplan volgen. Hieronder vindt u het stappenplan voor uw traprenovatie. Wenst u een professionele schrijnwerker in te schakelen voor uw traprenovatie? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Maak je trap schoon

U moet eerst de basisafwerking van de trap verwijderen. Dit zal een kwestie zijn van het verwijderen van vernis, verf, tapijt of andere coatings. U kan hiervoor gespecialiseerde schoonmaakproducten voor vinden bij de dichtstbijzijnde doe-het-zelver. Bescherm uzelf tijdens het gebruik (masker, handschoenen), want dit zijn bijtende producten, en ventileer de ruimte nadien.

Herstel onvolkomenheden

Daarna is het tijd om de imperfecties van uw trap te verwijderen. Om dit te doen, moet u de gaten en scheuren dichten. Het is een essentiële stap om een ​​nette en mooie afwerking van uw trap te hebben.

Behandel de trap

De laatste stap is het beschermen van uw trap. Er zijn heel wat mogelijkheden om uw trap te vernieuwen: vernis het om krassen en schokken te voorkomen, schilder het volledig in dezelfde kleur of wissel twee kleuren af voor meer originaliteit of breng olie aan voor een ​​natuurlijke uitstraling. De mogelijkheden zijn legio.

Welke bekleding kiezen voor een houten trap?

Is uw trap gerenoveerd en in goede staat? Wilt u het een vleugje originaliteit en een unieke uitstraling geven? We presenteren u de verschillende bekledingen voor uw houten trap:

Tapijt:

 • Comfort
 • Versterkt de geluidsisolatie
 • Beveiliging van de trap

Vinyl:

 • Goedkoop
 • Onderhoudsgemak
 • Ruime keuze aan modellen
 • Lange levensduur

Nieuw hout:

 • Onderhoudsgemak
 • Warm
 • Comfortabel
 • Duurzaam

Tegels:

 • Zeer duurzaam
 • Makkelijk te onderhouden

Houd bij het kiezen van uw trapbedekking zorgvuldig rekening met de locatie van uw trap, de doorgang frequentie maar ook met de esthetische kant.

Waarom een ​​professional inhuren om een ​​houten trap te installeren?

Voor het renoveren of plaatsen van een trap is het belangrijk om een ​​vakman in te schakelen. Naast de esthetische kant is de structuur van de trap soms verzwakt. Een specialist kan beoordelen of de constructie moet worden vervangen of dat uw trap moet worden gerenoveerd als deze in goede staat verkeert. Hij kan u ook begeleiden bij het maken van uw keuzes, zoals die van de houtsoorten, materialen tot de keuze van de coating.

Het werk van een professionele schrijnwerker verzekert u van kwaliteit en duurzaamheid. U profiteert ook van de tienjarige garantie die van toepassing is.

Het inschakelen van een professional is financieel interessant, want het scheelt aanzienlijk in tijd. Bovendien zijn zijn ervaring en professionaliteit de garantie dat het werk goed wordt gedaan. Uw trap gaat dus lang mee. Het is mogelijk om tot 5 offertes gratis en vrijblijvend te ontvangen voor een nieuwe trap of traprenovatie.

Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Houten trap